På gång just nu – den 8 april 2019

… är april den grymmaste månaden som T. S. Eliot skrev i en dikt. Själv har jag alltid haft svårt för denna månad. Vädret är oberäkneligt och brytningstiden mellan vinter och vår känns i kropp och själ. Bakslagen i vädret dämpar sinnesstämningen.

Nya utomhuskrukor
Ett sätt att råda bot på detta är att planera för sommarens växtlighet. Hittade riktigt snygga terracottafärgade superlätta plastkrukor på webben.

De gamla Lindesbergskrukorna har visserligen varit bra att övervintra rosor i. Tyvärr har de blivit slitna, solkiga och fula. De gör ju inte saken bättre att är svarta. Tar hellre besväret med att täcka över och bädda in dem för övervintring när det blir dags. Det säger jag nu i alla fall!

Så här ser det ut. Hittade dem på Hornbach.

Tips vid plantering i kruka
För att förhindra att lecakulorna åker ut genom dräneringshålen i krukan kan man lägga en bit täckväv i botten. Då rinner vattnet igenom men inte kulorna.

Påskekrim
Till stundande påsk kanske ett tips på en verkligt spännande, fruktansvärt otäck och mycket välskriven thrillertrilogi kan vara något. Det är böckerna Irène, Alex och Camille av Pierre Lemaitre. (Innan Lemaitre blev författare arbetade han som professor i litteratur, vilket säger en del om kvalitén på böckerna.)

Annette Juhlin med bloggen Justnujusthär har skrivit en utomordentligt träffande och bra recension om Iréne och om Alex.

Påskpusselpyssel
Pusslen till påsken är redan inköpta.

Solhatt
Det blir ingen sommar (vår) om ingen sätter fart… Ett sätt kanske kan vara att skaffa en snygg solhatt.

Naprapat
har jag fått erfara är det väldigt bra att ha tillgång till. Det gör fruktansvärt ont men är mycket effektivt mot t ex ischias, ryggskott eller nackspärr.

Nya vanor som pensionär
Har börjat ta en tupplur eller en nap (som Bill Clinton sa) på dagarna. Orkar betydligt mer efter den. Pensionärslyx javisst, men det kan vi vara värda:)

TV-tips
Just nu missar jag inget avsnitt av de norska Stugfixarna på TV8.

I ett avsnitt renoverade man en norsk hytte med utsikt över Geirangerfjorden. Under en vecka renoverades hytten av ett gäng glada och pigga hantverkare. Inspirerande och underhållande till skillnad från en del tillgjorda och dåliga svenska inredningsprogram.

I ett annat avsnitt fick man se hur de kreativa killarna förvandlade en stuga där paralympikern Birgit Skarstein och sambon har sitt träningsparadis. Intressant att se vilka lösningar de hittade på för att underlätta för rullstolsbundna Birgit att kunna sköta hushållet. Vilken tjej för resten! Värt att se programmet bara för att se och höra henne.

Ångtvätt
Kan inte nog betona hur mycket användning man har av en ångtvätt nu när garderoben behöver fräschas upp. Gamla ytterplagg blir som nya – åtminstone lite vintage. Packveck på kläder man t ex köper på webben som aldrig går att bli av med försvinner som en dans med ångtvätt.


33 thoughts on “På gång just nu – den 8 april 2019

 1. Jag ska också ta tupplurer om dagarna när jag blir pensionär (om jag hinner, jag har hört att man är rejält upptagen som pensionär 🙂 ).

  1. April kan vara lite trixig – det kan jag hålla med om. Men ljuset! Så efterlängtat!
   Ångtvätt låter behändigt.
   Du har verkligen laddat inför påsk. Pussel, böcker, plantering – då behövs nog en daglig powernap😴

   1. Ja jag behöver nog inte vara sysslolös. Man kan alltid hoppas på fint väder så man kan vara ute, vilket alltid har högsta prioritet.

  2. Ja det är fullt upp. Det beror i mitt fall inte på sociala aktiviteter och åtaganden. Jag är en aktiv person som gillar att hålla igång. Men det känns väldigt bra med tupplurarna.

  1. Det är så trevligt att ha ett pussel ligga framme och som man sätter sig vid då och då. Låter fint att ha ett till sommaren.

 2. Det var väldigt snällt av dig att ge mig en liten skylt på tyska att läsa, ha…ha… (sista bilden)
  Och apropå naprapat. På tyska kallar man dem för “benbrytare” 😀 och April månad: April, april, den gör vad den vill. Det rimmar t.o.m. på svenska.
  Pusselpyssel kunde jag tänka mig om jag inte hade två katter eller om jag hade huset kvar och ett rum för mig själv.
  Tupplur låter bra men jag har alltid haft svårt att somna på dagen. Fast det behöver man kanske inte. Bara att vila kan vara bra.

  1. Idag blåser det nordan här – något så fruktansvärt. Typiskt april!
   Ångtvättsskylten på tyska höll jag på att redigera bort:) Det är ju inte många som förstår och kan läsa tyska numera. Tyvärr. Saknar TV- program på tyska. Senast var det väl Weissensee, men nu var det länge sedan. Det blir väldigt ensidigt med allt det amerikanska och engelska.
   Tror det är sunt att vila kroppen stund på dagen även om man inte somnar.
   Undrar om katterna går över pusslet och leker med bitarna!?
   Inte helt fel att kalla naprapaten benbrytare.

   1. Katterna skulle gärna hjälpa till att sortera bitarna och ta med sig en och annan.
    Precis när jag kom till Sverige för över 30 år sedan visades Schwarzwaldklinik på tv. Tack vara den svenska texten lärde jag mig en hel del svenska medan jag tittade på det.

   2. Katterna skulle tydligen ha kul med ett pussel:)
    Det är fördelen med att inte ha dubbade filmer utan i stället en översättning på textraden. Ett bra sätt att lära sig språk.

 3. Vilket roligt och varierat inlägg:-)

  Nu har jag ju ingen trädgård, så jag slipper planteringar. Men just två av dessa krukor har jag faktiskt inomhus. I den ena huserar min över 30 år gamla novemberkaktus och i den andra bor min japanska ört Shiso.

  Pierre Lemaitre har jag aldrig hört talas om, men jag följer Anettes blogg och ska läsa hennes recensioner såklart. Annars har jag väldigt svårt för översatta böcker…

  Pussel är ett fint tidsfördriv om man vill lugna ned sig;-) När jag var yngre la jag Mordillos fotbollspussel. Kolla här: http://pusselstallet.se/konstnarer/guillermo-mordillo/

  Å du har väl inte missat “Manhunt”, serieni tre delar på svt1 som började i går söndag. Huvudpersonen är Doc Martin, alltså Martin Clunes, en av mina absolut favo skådisar.

  Tupplurar har jag inte kommit till än. Istället lägger jag mig (väldigt) sent och går upp (mycket) sent;-) Då är jag liksom inte i behov av en tupplur. Men jag medger att din metod är mera hälsosam;-)

  1. Tack för tipset om Manhunt! Har nu kollat avsn 1. Mycket bra. Annorlunda kriminalhistoria. Gillar också Martin stenskarpt.
   Otroligt med novemberkaktusen. Får den ny jord och näring ibland?
   Annette är jätteduktig på att recensera böcker. Ett proffs! Snygg blogg har hon också.
   Ett sådant momerdillopussel har jag inte tålamod att lägga.
   De här med sovvanor är individuellt. Huvudsaken är att man gör som man trivs bäst med utan att behöva anpassa sig efter andra.

 4. Jag började också fundera på planteringar, men kom av mig när det här busvädret dök upp. Snart, snart skall jag plantera om krukorna på trappan och byta det vissna granriset mot penséer och annat istället. Alltid så mysigt när det är gjort, som att våren verkligen är här.

  Tack för länkarna till Lemaitres böcker! Vad roligt att du gillade vad jag skrev om böckerna 🙂 Skall du vara med i Mias Påskutmaning i år när alla som vill är med och läser påskekrim? Jag kommer att vara med, men räknar inte med att hinna läsa så väldigt mycket eftersom det är både påskmiddag med släkten och 75-årsfirande inplanerat under påskdagarna. Ändå kul att vara med och se vad alla andra läser, och litet social gemenskap mellan bloggarna.

  Snygg solhatt! Jag har alltid hatt när det är soligt, dels för att jag älskar hattar och jag då får tillfälle att använda hatt, dels för att kunna vara i solen längre. Skall kika litet mer på hattarna hos GS. Tack för tips och ha en fin dag, trots blåst och snö (i alla fall här)!

  1. Tack Annette. Jätteroligt att höra av dig. Jag uppskattar alltid dina recensioner av böcker jag läst eller tänker läsa. Skall kolla på Mias Påskutmaning. Det låter kul.
   Visst längtar man till att få göra iordning krukorna och planteringarna. Här blåser det nordan och svinkallt idag dock ingen snö. Det var länge sedan jag frös så. Något trädgårdsarbete är det inte tal om.
   Du verkar bli fullt sysselsatt i påsk. Vad jag förstår har du en enorm läskapacitet för att inte tala om läshastighet. Förstår inte hur du hinner med allt.
   Visst vill man bära hatt!? Man blir så snygg i det.
   Ha det nu så bra och tack för besöket.

 5. Vackra krukor! Och du ser ut att ha vår!
  Här fick vi bakslag, gick ner från +14 till +3 på en dag…
  Men pussel… dem älskar även jag! Då ett är lagt blir det genast ett nytt 🙂

  1. Tack Carita. Kul att höra av dig. Det var ett tag sedan. Här har vi också väderbakslag. Typiskt april! Funderar allvarligt på att påbörja ett av påskpusslen redan nu. Ha det så bra trots vädret.

 6. April som är så spännande med alla väderväxlingar 😄! Och nu blev jag sugen på att lägga pussel! Det var länge sedan jag gjorde det. Synd att det tar sådan tid och plats bara.

  1. Idag innebär väderväxlingen ett lager av pudersnö, en nordan som viner och det är svinkallt. Nej det gillar inte.
   Det är väldigt avkopplande att lägga pussel.

 7. Bra inlägg Eva och bra tips.. Månaden April ja du har väl vaknat till samma vitpudrade backe som jag har gjort 😕 idag får man verkligen inga vårkänslor.. Vi får hoppas på bättring snart 🔜 kram..

 8. Tack Eva för dina ord om april “Bakslagen i vädret dämpar sinnesstämningen.” Nu känner jag mig inte som ett ufo längre. Det är kanhända normalt med vårdepp.
  Tack för tips om ångtvätt också, det där med att bli av vikveck lät ju intressant…. annars var jag mer inne på en ångtvätt till fönstren som sägs underlätta. Det kan vara tacksamt när jag nu ska ge mig på fönstertvätt med nyrehabiliterat ben…. 😀

  1. Hade en batteridriven fönsterskrapa när de var nya för en del år sedan. Tyckte den var klumpig och svår att jobba med. Kanhända har de utvecklat sig och blivit bättre nu.
   Förstår om du haft det jobbigt med ditt ben. Det och den här årstiden kan göra vem som helst lite deppig. Förhoppningsvis blir det bättre snart.
   Hoppas du kan rehabilitera benet snart. Det är en ganska viktig process tror jag.

 9. Jag har svårt för gråheten som blir när snön har försvunnit och inget ännu är grönt. Och dessa mängder med skräp som tinar fram överallt, jag blir så arg.

  Tack för tips på deckare, dem ska jag kolla! Hittade några Peter May som jag inte kände till, började lyssna och njuter av språket.

  Den här våren har jag känt stort behov av en tupplur på eftermiddagen. Kroppen – och knoppen mår bra av att vila ett tag.

  Många utlandssemestrar bar jag solhatt, jag fick nämligen solsting som ung en gång. Nu har jag glömt av det, borde kanske skaffa mig en igen om somrarna blir så varma som den förra.

  Stugfixarna måste jag kolla, tack för tipset!

  1. Håller med om att det är jättetråkigt med allt skräp som dyker upp den här årstiden. Det som göms i snö…
   Jag förbereder mig för en varm sommar igen. Har skaffat fläktar med kalluft osv.
   Det här med en tupplur har blivit min melodi. Mår jättebra av det.

 10. Hej! Här kikar jag in för första gången och du bjuder på trevlig och informativ läsning! Noterar att du gillar “Stugfixarna”, vilket jag också gör! Bästa inredningsprogrammet som också är så mycket mer än inredning! naturupplevelserna och människorna! Ett annat program som jag inte missar är “Hemma igen!” Du missar väl inte det?
  Att ta en tupplur är gott för kropp och själ, så länge det bara är en liten stund. Kan behövas ibland! Naprapat, besöker jag också i perioder då ryggen krånglar… hade inte klarat mig utan!
  Aprilvädret kan vara nyckfullt! men det är nog inte vädret i sig som påverkar sinnesstämningen så mycket, utan omställningen för kropp och själ! Det tar lite tid för kroppen att vänja sig vid ljusets återkomst.
  Tack för titten kommer säkert tillbaka!
  Vårhälsningar, Gunilla

 11. Alltid lika roligt att läsa dina reflektioner och tips om allehanda trevligheter och bra saker.
  Jag brukar sällan ta till mig andras boktips (vet inte varför, det bara är så) och ger sällan själv några, men när du skriver om påskekrim gick jag igång direkt. Påskekrim är något som alltid måste med när vi drar till stugan över påsken. Så jag rusade genast tvärs över gatan till vårt nya fina bibliotek och där stod de prydligt uppradade i hyllan, Irène, Alex och Camille. Tre mindre tegelstenar, så jag nöjde mig med att börja med Irène. Ska bli spännande att läsa.
  Ett krimtips tillbaka till dig är Anton Bergs, reporter på P3 Dokumentär, debutbok “De Aderton”. En konspirationsthriller som tar avstamp i tre kända dödsfall på 80-talet – Palmemordet, vapeninspektören Algernons självmord/mord? och TV-journalisten Cats Falcks död i en bilolycka -och som så småningom leder ända tillbaka till mordet på Gustaf III. Men gillar du deckare har du kanske redan läst den. 🙂

  1. Tack för de fina orden Meggie. Blir jätteglad!
   Ett mycket välkommet tips om Anton Bergs bok. Skall boka den direkt på biblioteket. Verkar mycket intressant.
   Om vi inte hörs innan så önskar jag dig en riktigt trevlig påsk och hoppas på lite vårvärme.

Kommentera