Min kryddträdgård i krukor utomhus – Kungsmynta/Oregano

Kungsmynta/Oregano

Den karaktäristiska pizzakryddan

 

Egenskaper: Lättodlad. Flerårig i södra Sverige. Bör annars vintertäckas. Hela växten doftar även när den inte blommar. Om bladen börjar bli fula kan man skära ner plantan till en 3-4 cm. Nya skott kommer på ett par veckor.

Utseende och blomningstid: 30-40 cm cm. En lågväxande sort är Origanum vulgare compactum som är mer kuddformad i växtsättet. Blommar i juli – september. Har gröna blad och rödvioletta blommor. Vill ha det soligt och torrt. Gärna kalkhaltig, sandblandad jord. Beskärs helst på våren.

Medicinsk verkan: Hostdämpande och antiseptisk.

Till matlagning: Krydda till pizza och tomaträtter.

Övrigt: Kvistarna är mycket dekorativa att torka till eternell. Lockar till sig bin, fjärilar och humlor och andra insekter.

Linne´skriver om örtens användning i svenska floran 1755: ”Örten färgar ylle rött. Växten läggs på jäsande öl av västgötarna för att detta hastigare ska bli rusande. Hänges i fat för att ölet ej så lätt ska surna.”


 

5 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Kungsmynta/Oregano

  1. Har just avnjutit en bukett kungsmynta från grannens sommarland, den doftade och höll sig fräsch i mer än en vecka. Linnés tre sätt att använda växten var nya för mig.

  2. franskafikon

    Har man väl fått in den i trädgården så självsår den sig lätt. Utmärkt att plocka och passar bra i perennbukett.

  3. Sprider sig som en löpeld, men vad gör det – vackra, doftar gott och toppen för våra pollinerare. Kan ju inte bli bättre! 🙂
    Tack för tips om att klippa ner den för att få nya skott.

Kommentera