På gång just nu – den 24 juli 2019

TV-tips
Axess är en TV-kanal jag ägnar mer och mer uppmärksamhet. De “erbjuder aktuell svensk och internationell idédebatt inom samhällsvetenskap och humaniora, kultur, samhälle och vetenskap.”

I deras tablå hittar man politiska och filosofiska program, men väldigt ofta fantastiskt intressanta udda program. Följer just serien Magnifika städer som tillhör det bästa jag sett på länge. Om intresse för historia, arkitektur, konst, vetenskap finns kan jag varmt rekommendera denna kanal.

Tyvärr förstår jag mig inte på deras play. Man skall ansluta en USB-kabel. Hur då? Mellan TV:n och PC:n???

Billiga sandaler
Om favoritsandalerna börjar bli lite skunkiga och nedgångna passa på att skaffa nya nu. Sommaren håller på länge till. På Min fot hittar man både snygga och fotriktiga på rean. Passa på! De går åt som smör i solsken!

Ännu billigare
Du känner väl till det gamla knepet att avlägsna dålig lukt i skorna genom att hälla i lite bikarbonat och låta stå en halvtimme.

Boka natten 12-13 augusti (måndag-tisdag)
Då, mina vänner, händer något alldeles särskilt ni inte bör missa.
Det är den natten man kan se (om vädret är oss nådigt) årets största meteorregn på himlen.

Det är Perseiderna. Meteoriten som har sin starkaste aktivitet den 17 juli – 26 augusti, men kulminerar den 12-13 aug. Intensiteten är 80-120 stjärnfall i timmen. Svårt att missa något vid klart väder vill säga. Det handlar om 2-3 stjärnfall i minuten hela natten. En oförglömlig upplevelse!

Man bör tänka på att
– att gå ut i tid mörkret så ögonen hinner ställa om sig
– se till att ha en bekväm stol att sitta i. Helst en där du inte behöver böja huvudet bakåt så mycket. En madrass att ligga på är jättebra.
– tag med kudde, kläder/filt, ev myggmedel, något gott att dricka

Mitt äppel-opus
Har roat mig med att uppdatera ett gammalt, men välbesökt inlägg, om Vilket äpple passar bäst till bak, mat, mos eller must? Nu har jag gjort en lathund och fyllt på med nya äppelsorter och inte minst skaffat mig mer erfarenhet.

Bra recept på vad man kan göra med äpplen finns här.

Konservera mera
Kastade ut alla konserveringsburkar förra året. Hade inte tänkt att sylta eller lägga in något mer. Men nu känner jag mig ändå frestad. Fick tag i jättefina nya konserveringsburkar på Clas Olson utan den där stålklämman som jag alltid lyckas få på på fel sätt.

Lästips
Har just läst denna bladvändare. B.A. Paris Sammanbrott. Om ni behöver tips på något att läsa i hängmattan.
Ruskigt spännande och mycket välskriven. Finns som pocket Ca 60 kr.

Handarbete
O
m du är sugen på att skaffa ett handarbete och kanske en värmande poncho till mörka och kyliga augustikvällar kolla min lättvirkade poncho med beskrivning.


21 thoughts on “På gång just nu – den 24 juli 2019

 1. Ska absolut boka in den natten för meteorskådning. Och sandalerna ska jag också kolla på. Tack för alla både roliga och intressanta tips i de här inläggen. Det finns alltid något åt alla!

 2. Access är en av min mans favoritkanaler. Han gillar bland annat diskussionerna från 1980-talet om filosoferna. Å lite nostalgi på köpet – Onedin line. Access är ju en betalkanal, så jag utgår ifrån att man ska koppla en USB-kabel mellan PC och tv. Å Access play verkar man ju också få betala för om jag inte förstått det hela helt fel.

  Tackar för tipset om meteorskådning. Hoppas det blir en klar natt. Skulle vara skoj att uppleva den händelsen.

  I bokväg kan jag tipsa om Dvalan av Camilla Grebe och Försvunnen av en ny författare som heter Tina Frennstedt, som tar upp cold cases.

  1. Tack! Kul att ni tittar på Axess. Ibland tycker jag också att de filosofiska diskussionerna är intressant att lyssna på. OK jag kollar också Onedin.
   Hoppas också vädret blir klart så man kan se stjärnhimlen.
   Tack för boktipsen. De måste jag kolla.

 3. Som alltid många bra tips! Tack för dem Eva! I år ska jag försöka komma ihåg att titta efter meteorerna 🙂
  Har inte tillgång till Access, men det verkar som en intressant kanal …

  1. Tack Anki! Jag vet att det gäller att komma ihåg datumet för det stora stjärnfallet. Lätt att glömma. Helt avgörande är dock vädret!

 4. Härliga blandade tips igen! Din äppel-guide har jag väntat på, ha…ha… Ponchon har jag ju tagit till mig redan. Mycket roligare nu att sticka mina fyrkanter för att jag vet vad det ska bli 🙂
  Hoppas det blir klart väder den natten. Hade inte hört talas om det ännu. Har antecknat datumet.

 5. Axess är en av de kanaler, som ingår i det kanalpaket vår bostadsrättsföreningen abonnerar på. Finns på kanalplats 42, vilket jag antar att du redan vet. Som jag förstår kostar deras playfunktion pengar och det tycker jag är litet onödigt eftersom programmen har många repriser. Jag har mest ägnat mig åt deras konstprogram. Jag antecknar helt enkelt dag och tid. USB-kabel? Kan det vara Google crome cast de menar? Märkligt, men skriv och fråga! Jag skrev till dem och önskade att de skulle visa den gamla engelska serien I vår Herres hage och fick ett vänligt svar. Om det sedan blir något återstår att se.
  Likaså tänker jag anteckna datum för meteorfall. Skall bli intressant att titta på. Hoppas på bra väder. Idag har det varit jobbigt med värmen!

  1. Tack för din utförliga kommentar. Jo jag har märkt att Axess repriseras sina program ofta och länge, varför play kanske är onödigt på just den kanalen. Det tycker jag var fint att de svarade på ditt brev. (Minns inte just den serien, men känner igen namnet.) Alltid påverkar det något. Idag börjar en ny? serie om konsten i Frankrike som jag tänker se.
   Extremvärmen börjar bli väldigt jobbig. Man kan inte ta sig för någonting. Åtminstone orkar vi inte det. Det gäller att försöka hålla det så svalt som möjligt omkring sig. Nätterna är värst.
   Vi får bara hoppas att SMHI håller vad de lovar att det skall bli svalare på tisdag.

   1. Förlåt om jag lät litet beskäftig! Får skylla på den sena timmen efter en lång het dag. Man blir litet groggy. Att ha tillgång till play är ju tveklöst det allra bästa. Att kunna välja precis den tid som passar. Har några äldre bekanta runt omkring mig, som fortfarande inte fattat hur det fungerar med play och ännu mindre med crome cast. Det är ju frihet det är fråga om. Gäller ju även radio (fast där behövs ju inte crome cast förstås).

   2. Helt OK, Birgitta. Uppfattade dig inte alls som beskäftig. Du den här värmen börjar bli väldigt jobbig. Fasar för natten. Hoppas det blir lite svalare i morgon.

 6. Tack Eva för alla tips, Axess tittar jag på ganska ofta, en bra kanal som många missar, Meteor regnet visste jag inget om, hoppas bara att jag inte glömmer bort det 🙂 Ha en riktigt fin och mysig söndag nu, själv tycker jag just nu att det är lite för mycket av det goda när det gäller vädret 🙁 kram Nicki….

  1. Tack själv, Nicki. Nej nu får det vara nog med värmebölja. Man tappar orken helt och har svårt ta sig för någonting. Hoppas verkligen söndagen blir den sista dagen med de extremt höga temperaturerna. Kram

 7. Bra tips med bikarbonatet, kände inte till det.
  Min mamma konserverade mycket, men jag har faktiskt aldrig gjort det. Trodde att frysen tagit över konserverandet, men hade visst fel där.
  Jättefin poncho. Har svårt att leva utan mina olika handarbeten, så avkopplande.
  Ha det bra!

  1. Tack Lena! Frysen har tagit över mycket, men inte allt. Jo bikarbonat är effektivt mot odör.
   Har alltid ett handarbete på gång.
   Här hoppas vi att extremvärmen är över helst för hela sommaren. Det har varit jobbigt. Nätterna är värst! Ha det bra du med.

Kommentera