På gång just nu – den 1 augusti 2019

Mitt stora kvällsnöje att skåda lunnefåglar på Shetland lider mot sitt slut. Ungarna är flygfärdiga och den ena familjen efter den lämnar sina bon. Här några dåliga skärmbilder, men söta puffins!

Vädersajt
Som den vädernörd jag är har jag nu funnit den ultimata vädersajten att roa mig med. Alla tänkbar information om väder, vind, våghöjd, tidvatten, surfingplatser, blixtar, luftkvalitet mm finns på windy.com. Det krävs lite trixande innan man kommit underfund med alla finesser, men sedan är det bara att köra.

Somriga mattips
Tonfiskröra
är en enkel rätt som passar till lunch med ett gott bröd. Här är mitt recept som inte innehåller ägg och inte så mycket majonnäs som de flesta recept gör. Räcker till en 4-6 mackor.

2 burkar tonfisk i vatten
4 msk crème fraiche
4 msk majonnäs
1 stor rödlök
några droppar citronsaft

– Häll av tonfisken väl i ett durkslag
– Finhacka rödlöken och blanda med crème fraiche och majonnäs
– Smaksätt med några droppar saft från en citron
– Salta efter smak

Skinka och melon
är en annan rätt som passar varma sommardagar. Bäst smakar det med en solmogen Cantaloupemelon och serrano- eller en annan skinka.

Bevara sommaren
Pressa blommor
Ett sätt är att pressa några av sommarens vackra blommor. Här har jag hittat en blompress Ängsfälla där blommorna läggs mellan skivor av acrylglas och pressas platta med mässingsbeslag. Mellan glasen sker förändringar hos växterna. Tid och ljus påverkar också processen. 495 kr på Designtorget.

Det är annat det än forna tiders herbarium. Uppriktigt sagt förstår jag inte riktigt hur det fungerar. Ser dock väldigt fint ut på bilden, eller hur?
Torkade kryddbuketter
Ett annat sätt är att passa på att torka kryddväxter så här års. Det är trevligt att ha några buketter hängande i köket som dekoration eller för att använda i matlagningen. Växterna vill ha det torrt, varmt och inte för ljust för att behålla färgerna och doften.

Händer i augusti i Stockholmsområdet
Näckrosdags

Någon av dagarna 12 – 15 augusti blommar Jättenäckrosen på natten i Bergianska i Stockholm. Den kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter.

Operadags
Nu i augusti drar operaföreställningarna igång på Drottningholmsteatern.
Först ut är barockoperan Ariodante av Händel.

Om man inte orkar med en fantastisk opera (i tre akter som håller på i 3 tim och 50 min.!!! till ett biljettpris 300 – 1500 kr) kan man ändå vill ta sig en titt bakom de spännande kulisserna. Se filmen nedan.

Här finns en guidad visning av hela teatern.


27 thoughts on “På gång just nu – den 1 augusti 2019

 1. Vilket resultat med växtpressen, rena konstverket, min mormor hade en växtpress i trä som jag övertog när hon dog. Den använde jag bla till att pressa fotopapper efter framkallning för att få dessa helt släta. Men även till att pressa växter, men för några år sedan sprack den mer än hundra år gamla växtpressen, min mormor var född 1888, växtpressen använde hon mycket i sitt arbete som lärare.

  1. Smart att använda växtpressen att pressa fotopapper med! Synd att den sprack, men den hade tydligen blivit väl använd. Tänk att det ingick i en lärares sysslor att pressa växter förr.

   1. En lärare i en byskola gjorde nog lite som dom ville för hundra år sedan, min mormor gillade växter, men det var nog långt ifrån alla som pressade växter.

 2. Lunnefåglar är så fantastiskt gulliga! Så kul att kunna följa dem
  i realtid!
  Det är trevligt med olika sorts “nördighet” som att fascineras av väder! Det är du absolut inte ensam om! Fin augusti önskar jag dig!
  Agneta

  1. Jag tänkte faktiskt på dig! Men trodde du redan hittat den vädersajten.
   Lunnefåglarna kan man titta på hur mycket som helst.

 3. Trodde att du var på Shetland på riktigt. Det är faktiskt en f d kollega till mig just nu.
  Att du var vädernörd visste jag inte, där ser man.
  När jag såg din fina blomsterpress mindes jag hur jag torkade blommor och fyrklöver som barn – la dom i tjocka lekikon som mina föräldrar hade. Nej, det var inte bättre förr;-)
  Näckrosorna i Bergianska har jag sett några gånger. De är mäkta imponerande.
  Opera däremot är inte alls min grej.

  1. Avundas din väninna. Har hon en blogg där det kan finnas bilder från resan?
   Kommer också ihåg att man letade efter fyrklöver som barn, men vi åt upp dom!!!
   Det är lite krångligt för oss att ta oss till Bergianska annars skulle jag vilja se Jättenäckrosen i blom på natten!

   1. Nej, det är en han, och han använder sig inte av sociala media alls tyvärr. Vi får nog nöja oss med Shetland-serien, som förhoppningsvis visas i tv under hösten.

   2. Härligt med människor som står emot sociala media. Ja det var väldigt så lång tid det tar för SVT att köpa in nästa säsong av Shetland. Den gick ju i UK tidigt i våras.

   1. Inte helt självklar, men trägen vinner. Blir nog bra detta! Skall bli intressant att se om kartan stämmer med verkligheten 😉

 4. Jättefin blomsterpress. Ser fantastiskt fint ut. Förr torkade jag många vilda blommor varje år som jag hängde upp i huset över vintern.
  Vilka söta lunnefåglar! Då duger vilket bild som helst 🙂
  Näckrosorna hade jag gärna sett men Stockholm är ändå lite väl långt bort.

  1. Pressade också blommor förr. Det var väldigt vackert. Småningom blir det lite skräpigt, men fint så länge det varar.
   Ja lunnefåglarna är verkligen underhållande att titta på.

 5. Den växtpressen skulle jag gärna ha … så fint det blir! Lunnefåglarna är verkligen söta! Vi såg lunnefåglar på riktigt när vi åkte Hurtigruten för många år sen, men tyvärr bara på långt håll 🙂
  Den vädersajten ser spännande ut … måste nog kolla! Näckrosorna ser riktigt maffiga ut – men jag får nöja mig med mina egna i dammen 🙂
  Tack för tips!

  1. Tack Anki! Har sett bilder på dina vackra näckrosor. De är så fina i den lila dammen.
   Förstår det var en upplevelse att åka Hurtigrutten och se lunnefåglarna på håll.
   Ja vädersajten kan man ha riktigt kul med!!!
   Ha det bra!

 6. Sommarflickan fick en växtpress av oss för några år sedan och gör fina tavlor av pressade växter. Vår gamla hittade vi till slut efter en källarröjning, den ska bo här på landet. Men den som du visar är speciell, där bildas ett konstverk av blommor i flera lager – den måste jag titta på, lite väl dyr är den dock. Har planerat att återta vanan att plocka lämpliga växter i buketter och hänga på väggen, renfanan blir fin och harklöver, för sent för gräslöksblomman men nästa säsong kanske.

  Melon och skinka är bra mat heta dagar, det äter vi gärna. Tonfisk är också gott.

  1. Tavlor med pressade växter kan vara väldigt dekorativt. Fint att ha ett sådant intresse som Sommarflickan har.
   Blompressen är alldeles för dyr. Tack för tips på renfana. Harklöver har jag inga i närheten tyvärr.

 7. Puffins är så gulliga.
  Skina och melon äter vi mycket när vi är i Spanien, så gott!
  Jag har pressat många blommor i min dag, bl a gjort kort av dem.
  Lavendeln hänger på tork hos mig i massor, härligt.
  Önskar dej en skön helg!

  1. Tack Lena. Ja din Lavendel är jag lite avundsjuk på. Du hade sådana mängder såg jag i ett tidigare inlägg. Hoppas du också får en skön helg!

Kommentera