På gång just nu – den 26 juni 2019

TV-tips

Skål för Europa (Play UR)
är en programserie jag uppskattar. Den är allmänbildande både om EU-politik och om viner. En udda kombo, men sååå intressant. Dessutom härliga miljöbilder från byar och små städer runt om i Europa. Rekommenderas!

Danmarks tidigare statsminister och sedan generalsekreterare för Nato Anders Fogh Rasmussen och reportern Morten Brink Iwersen rattar runt i en liten bil i Europa.

De diskuterar med politiker och vanligt folk om hur de förhåller sig till EU. De besöker vingårdar med fokus på frågor ur vinproducenternas perspektiv. Allt medan de provsmakar viner.

Programmen är halvtimmeslånga vilket är en stor fördel. Det är kort och koncist. Inga djupare politiska utvecklingar. Vinskolan är pedagogisk och i den högre skolan!

Babylon Berlin (SVT)
är det väl knappast någon som missar. Äntligen en serie på tyska. Ett enormt påkostat och mycket välregisserat drama för en gångs skull i en annan miljö än den amerikanska och engelska. Handlingen utspelar sig under Weimarrepubliken, i Berlin i slutet av 1920-talet. Ruskigt bra!

Om man nu ändå måste ha något engelskt att luta sig emot i TV-fåtöljen har en ny säsong av Grantchester (SVTPlay) börjat.

Läskande och god frukt
i sommarvärmen är ananas. Visserligen är det bärtider, men en ananas har en fräsch smak som passar i sommarvärmen. Läckert och gott även tillsammans med bär.

Känna törst
är ju viktigt i värmen. Visste ni att redan i 50-årsåldern minskar förmågan att känna törst? Man förstår att det är viktigt för oss äldre att dricka mycket även om vi inte känner oss törstiga.

Doft av kryddor
Om man inte som jag har en liten kryddträdgård är det fint att ha en skål med matkryddor stående på köksbordet. Vid lite drag eller beröring sprider de en ljuvlig kryddoft.

Här en skål med basilika, timjan och rosmarin. Förutom naturligtvis att de är ett tillskott i matlagningen.

PC-grubbel
Har ännu inte laddat ner Windows 10, men känner trycket. Skall försöka få det gjort under sommaren. Frågan är om jag klarar det själv?!

Måste också ta itu med mina foton och placera dem i ett moln eller USB-minne. Tar gärna emot råd och tips om vilket som är bäst och smidigast.

Harmoni för ögat
Har lärt mig att bilder uppfattas som mer visuellt tilltalande när det finns ett udda antal komponenter. Forskare lär ha kunnat visa att människor blir mer lugna när de tittar på en bild med ett udda antal motiv. Just tre komponenter anses vara lite extra magiskt!

Att en blombukett skall ha ett udda antal blommor vet man ju. Det skall vara en, tre, fem eller sju blommor osv. Det trodde jag var skrock, men tydligen ligger det något annat bakom, eller?

Äppelsäsong
Mitt välbesökta inlägg om Vilket äpple passar bäst till bak, mat, mos eller must kommer att uppdateras. Snart kommer äpplena att vara mogna och det tillkommer dessutom nya äppelsorter i butikerna. Dessa måste jag måste testa och ta med i inlägget. Det gäller att ha koll på sin blogg så att den ständigt är uppdaterad!


27 thoughts on “På gång just nu – den 26 juni 2019

 1. Att förmågan att känna törst avtar med åldern har jag inte upplevt ännu. Just nu är jag och sonen i Skåne, här är det varmt, idag +30. Såväl jag och sonen bäljer i oss vatten annars skulle vi kollapsa.

  1. Ha en riktigt fin start på Juli Eva, Nu börjar semestrarna så förhoppningsvis får vi det lite lugnare på hemmaplan ett tag framöver, blir nästan mer turister än 08:or, 😀 👍🇸🇪 kram!!

   1. Ja man märker redan att det blivit betydligt lugnare. Skönt! Hoppas du också får en fin juli! Kram!

 2. Du har alltid så bra TV-tips! SVT Play har blivit min favoritkanaler.

  Foton lägger jag på en extern disk. Inbillar mig att jag tar itu med dem senare….
  Har sansat mig lite och insett att det är inte hela världen om den externa disken kraschar. Vem bryr sig ? Minnena finns kvar ändå.
  Det där med udda ting låter spännande – undrar hur och varför det är så?

  1. Det var jättekul att du gillar TV-tipsen. Smaken är ju olika. Man ger ju tips om sådant man själv uppskattar. Du kan ha rätt om fotona. Det finns viktigare saker i livet. Tänker bara på om ens minne börjar svikta – alltför mycket!

   1. Tycker som du om dina TV tips, när det gäller att dricka är jag mycket dålig på att dricka har alltid varit det och känner mig sällan törstig.. När det gäller Windows 10 så började min gamla dator att ladda ner det själv när jag satt där och höll på med något annat, fick stora problem efter det, läste att många råkade ut för desamma och Microsoft fick mycket klagomål, sen gjorde dom om det så att man var tvungen att godkänn en ominstallation.. Jag köpte en ny dator som redan hade Windows 10 den gamla står kvar här i en hörna.. Jag skulle nog lämna in datorn det är det värt om man är dålig på sådant.. Håller tummarna vilket du än gör 👍👍😂 kram!!

   2. Tack Nicki! En ny dator har jag verkligen inte lust att behöva skaffa. Efter att ha läst det du råkade ut för har jag definitivt bestämt mig för att gå till en databutik och betala för tjänsten.

 3. Är fortfarande törstig och dricker mycket. Att ha udda ting är viktigt för då tittar man på dessa som en grupp är det jämn så blir det 2 grupper har jag lärt mej för många år sedan. Tycker det stäme bra.

  1. Det låter bra med törsten och drickandet.
   Det var väldigt intressant det du menar om att jämna antal blir 2 grupper. Skall tänka på det i fortsättningen.

 4. Dricker mycket när jag vet att jag stannar hemma. Vet jag att jag ska åka bort låter jag bli. Annars får jag ta med mig en toa i handväskan, ha..ha…
  Äppelsorter är intressanta. Ska bli kul att läsa dina uppdateringar senare.
  Har också lärt mig något liknande som Anki om udda antal. Så tänker jag också när jag fotograferar.

  1. Håller med om drickandet. Man måste tänka sig för och ha lite framförhållning om man skall iväg hemifrån.
   Ja det skall bli kul att testa lite nya äppelsorter.
   Intressant att du också lärt dig samma som Anki om udda antal.

 5. Grantchester visas faktiskt också på svt1. Den tyska serien har jag helt missat.
  Alltså nu är jag ju också gammal, men har absolut inte känt att jag känner mig mindre törstig, skulle säga tvärtom.
  Är avis på din kryddträdgård. Finns något ljuvligare än doften av till exempel basilika och koriander?!
  Hade du frågat mig för 10-20 år sedan hade jag nog sagt installera Windows 10 själv, för då brukade jag installera olika program. Nuförtiden går jag till närmaste databutik som kan.
  Har 50 000 osorterade bilder i olika mappar på datorn och backup på två uppsättningar USB-minnen. Litar inte riktigt på Cloudtjänster – ooooops, jag vet. Jag ÄR gammal;-)

  1. Oj blev lite hastigt ivägskickat. Stod ett vattenglas i vägen!!! Alltså när man hade datasupport på jobbet tordes man ju ladda ner och trixa, men nu törs jag inte så mycket. Går nog också till en databutik.
   Har du sååå många bilder??? Lutar också åt USB-minnen. Verkar enklast så.
   Ska bli spännande med fotbollen. De är ju jättebra tjejerna.

 6. Babylon Berlin sparar vi lite, det är många serier som går nu. Den finns ju kvar till i höst. Mindre tv-tittande blir det ju också med ljumma kvällar och utesittande.

  Ananas som är så gott har jag helt glömt bort, bra att du påminner. Min sommarpassion är körsbär.

  Dricker gör jag på natten och på kvällen vid tv:n. På dagen glömmer jag bort det, konstigt nog.

  Jag skaffade en molntjänst efter förra årets krasch av externa hårdisken. Men inget får vara enkelt, jag har inte fått det att fungera som jag vill. Jag behöver/vill inte dela mina bilder med paddor och telefonen och vet inte hur jag ska få till det, så för tillfället har jag stängt av den. Måste ta en titt på det snart igen.

  1. Nej visst gäller det i första hand att njuta av de fina kvällarna och inte glo på TVn.
   Körsbär är också min favorit.
   Ja det var ju också en idé att dricka på kvällen och natten.
   Trist med kraschen! Jag har idag skaffat ett USB-minne till bilderna och skall se hur det fungerar. Måste rensa lite bilder först bara.

 7. Trevlig läsning och bra tips som vanligt! Känns som vi har lite samma smak när det gäller TV-serier och -deckare. Missade första avsnittet av Babylon Berlin men hakade på i går. Det känns som den påminner lite om den fantastiska Berlin Alexanderplatz som gick någon gång på 80-talet och som också handlade om ungefär samma tidsepok. 🙂

  1. Tack Meggie. Håller med om att serien Babylon-Berlin påminner om Berlin-Alexanderplatz. Ärligt talat har jag lite svårt att hänga med i handlingen efter avsnitt 3, men det brukar lösa sig.

 8. Den danska f.d. statsministern Rasmussen verkar otroligt trevlig, så jag tror att programmet är mycket bra – det är ju intressant ämne också! Men jag orkar inte se mer serier just nu, jag är ju ett dokuseriefreak men är så lycklig att jag slipper så många nu. Jag har nämligen bestämt mig för att inte börja titta på några….. 🙂
  Sen till det här med att dricka; Igår gjorde både Rolle och jag bort oss riktigt ordentligt. Vår – mycket bortskämda – hund sprang omkring hela kvällen och tiggde och småpep. Vi trodde det var att han ville ut, men det fick han inte mer än dom en gång i timmen han får för att kissa på framsidan. Han har ju opererat sig för sten i blåsan och har numera ett kisshål mellan snopp och pung, så han får gå ut rätt ofta på kvällarna. På dagarna är han ute med oss hela tiden. Men när han satt vid altandörrens myggdörr trodde jag att det var för kvigorna brukar gå förbi i kohagen framåt kvällen. Dom gillar han att skälla på, men det var inga där. Till slut kom jag på vad det var, han hade inget vatten i skålen kvar och skålen på altanen kom han inte ut till!! Gissa om vi båda fick skämmas…..
  KRAM/Susie

  1. Stackars jycke!. Hoppas han har fått ordentligt med vatten nu. Vi var utlovade regn hela dagen idag. Har inte kommit en droppe.

 9. Kerstin Dahlqvist

  Hej!
  Jag vill tipsa om att istället för isvatten med citron eller gurka i isvatten kan man ha ananas eller melon i. Det är jättegott.
  Jag kan inte äta ananas som hel frukt, då jag får blåsor i munnen. Väninnan som jobbade på en parfymaffär på Östermalm, var det Evy Flodins på Nybrogatan? Min mamma köpte bijouterier där. De ser ut som riktiga smycken. Det fanns en kosmetikaaffär i hörnet Nybrogatan/Linnégatan som jag handlade julklappar hos. Den är tyvärr nedlagd och det finns en juicebar där i stället. Synd att alla småaffärer försvinner.
  M V H
  Kerstin

  1. Nej det var inte Flodins. Längre ner på gatan mittemot Dramaten låg en liten mycket exklusiv parfymaffär. Den hade min väninna i många år. Hon hade de flesta Dramatenskådespelarna som kunder!
   Butiken i hörnet Linnég/Nybrogatan handlade jag också mycket i. Det finns inte sådana fina “parfymaffärer” längre. De klarar inte konkurrensen från internetförsäljningen.

Kommentera