Fåglar varnar för hårt väder

Många är vi säkert som fyller fågelborden med mat nu på vintern. Särskilt vid storm och kyla vill man ju att det är laddat med talgbollar, solrosfröer, äpplen och andra godsaker.

I DN idag kan man läsa om hur fåglar: mesar, finkar och skator förbereder sig och faktiskt varnar för dåligt väder. Det är Åke Ekdahl (journalist och fågelskådare) som på Namn och Nytt beskriver hur fåglarna tidigt visar att det är oväder på gång. Inför ett oväder jagar de mer energiskt och rastlöst än vanligt efter mat.

Jag iakttog detta före snöstormen i tisdags då fåglarna jagade intensivt efter mat. Man märkte faktiskt att det var något i görningen. Det var inte en lugn stund vid fågelbordet.

I kåseriet berättar Ekdahl också om bordsskicket fåglarna har. Talgoxar och blåmesar har fint bordsskick och tar ett frö i taget. Däremot visar skatorna och grönfinkarna inget bordsskick alls som de sprätter runt och är drulliga och glufsiga. Det har man ju sett!

bird-1050032_1280
Foto Pixabay

 

15 thoughts on “Fåglar varnar för hårt väder

 1. Intressant! Studerar man djuren regelbundet märker man skillnader och samband. Mitt islandssto är fött på Island och levde fri under sina första sex år innan hon kom till sin förra ägare i Sverige. Nu är hon 21 år, men instinkten att anpassa sig efter vädret sitter fortfarande i. Jag använder henne som väderbarometer 🙂 Är det fint väder och hon ändå vill komma in, då vet jag att det kommer att bli oväder under natten. Och är det busväder, men hon ställer sig längst bort i hagen och vägrar gå in, då kan jag lugnt räkna med att vädret inte kommer att förvärras och att hästarna kan vara kvar ute under natten.

  1. Det var verkligen intressant. Det är väl lufttrycket/barometerståndet hon känner av. Det känner vi väl ibland också av, men då är ju redan väderförändringen här! Men det måste vara fascinerande att följa hästens manér.

 2. Nu har jag lärt mig något nytt igen. Visste att när svalor flyger lågt så blir det regn, men inte att fåglarna “hamstrar” när dåligt väder är på G. Bor ju i lägenhet, så jag ser inga fågelrestauranger alls, då vi inte får hänga ut mat, på grund av risk för råttor.

 3. paulamerio

  Hej, vet du vi har fått så mycket snö att fågelmatarpinnen som var dryg 1.5 meter över marken nu är hälften så högt. Mataren står mitt ute på gräsmattan o jag har inte skottat rent mellan varven utan bara skottat upp en liten stig att komma fram på. Men som dom äter, domherrarna läste jag att föredrog att äta direkt från marken men hos mig äter dom från behållarna även när jag kastat ut frön på snön. Äpple äter ingen av mina små gäster.

  1. Så fint att ha domherrar vid fågelbordet. Det skulle jag också vilja ha. Nu blir det kallare också och då måste de ha ännu mera mat. Det är framför allt stararna som äter äpple, men i år har jag flera gånger sett talgoxarna äta av äpplena. Det räcker med snö nu, eller hur?

 4. Det var en intressant iakttagelse som säkerligen stämmer. Av djuren kan vi lära oss mycket, deras överlevnad är avhängigt hur väl de klarar av att anpassa sig.

  Hälsningar

  /Gunilla

Kommentera