På gång just nu – den 30 april 2021

Valborgsmässoafton
Tror inte det är många som på Valborg sänder Sankta Walpurgis (Valborg) en tanke. Hon var en tysk abbedissa som levde i Tyskland på 700-talet och har fått ge namn åt firandet sista april.

Högtiden härrör dels från Sverige, dels från 1400-talets Tyskland. I Tyskland firades Valborg till minne av det katolska helgonet Sankta Walpurgis. Enligt tysk tradition var natten mellan den sista april och förste maj ett tillfälle för häxsabbat, då häxor red på kvastar eller getter för att möta djävulen.

Under Walpurgisnatten tände man därför eldar och förde oväsen genom rop och skrik för att mota bort häxorna. Till Sverige kom den tyska högtiden under medeltiden. De tyska sederna smälte samman med de svenska utsläppen av boskap för sommarbete, då eldar användes för att mota bort rovdjur.

Det blir nog inte många brasor i år. Coronan och kylan sätter hinder i vägen. Vi får hoppas värmen och våren tar sig fram ändå. Det brukar den ju göra!

Inspiration till mat i helgen
Om man tycker om italiensk medelhavsmat har zeta.nu en inspirerande sida att fördjupa sig i.


Åldrade spion
En chilensk dokumentär från ett “ålderdomshem” som verkar underhållande finns nu på SvtPlay.

En orolig kvinna anlitar en privatdetektiv när hon misstänker att hennes mor behandlas illa på ålderdomshemmet. Privatdetektiven i sin tur, hyr in en spion för att infiltrera boendet. 83-årige Sergio behöver distraktioner efter att ha blivit änkling, och tar sig an uppdraget. En till lika delar hjärtevärmande och komisk deckardokumentär om ensamhet, relationer och kärlek på ålderns höst. Chilensk dokumentär från 2020 av Maite Alberdi.


Handvård
Kanske skötseln av händerna blivit lite eftersatt under karantäntiden. Är man dessutom odlare och påtar mycket i jord kan det vara skönt med en behandling som gör händerna lena och mjuka. En nyhet för mig – en mask för händerna och naglarna – som visade sig vara både skön och effektiv. (Finns massor av sorter – googla på handmask.)

Ett par vantar med sheasmör, honung och Macadamia Seed Oil som ger näring åt huden. Fungerar som en mask och gör händerna smidiga och mjuka. Nagelbanden får också näring och naglarna återfuktas och glänser.

.


Brevporton
Nu har man börjat med koder på brev som porto. Vad jag förstår kommer man dock att kunna använda frimärken även fortsättningsvis.

Portokoder kommer att finnas tillgängliga att köpa via verktyget Skicka Direkt på postnord.se. Senare i vår kommer Portokoder också gå att köpa via PostNord App. Priset för Portokoder kommer att vara 13 kronor för 50 g och finns tillgänglig från och med den 24 mars. Läs mer om Portokoder här.


Nya balkongväxter
Rosalila backtimjan kan man se på slänter och i backar som breder ut sig som en matta. Fick tips om att de är jättefina att ha som balkonglådeväxt också. Hänger ner vackert från lådorna, är väldoftande och torktåliga. Även rådjurs- och snigelresistenta om det nu behövs i en balkonglåda? Fjärilarna älskar dem.

Önskar dig en riktigt skön Valborg med eller utan brasa!

23 thoughts on “På gång just nu – den 30 april 2021

   1. Om du hittade den nyligen har du en receptskatt att gräva i, jag har Zeta´s all receptbroschyrer här hemma och dom är oerhört inspirerande.

 1. Portokoder finns i Tyskland också. Undrar hur det går för filatelister i fortsättningen.
  Alltid intressant med recept. Ska kolla Zetas sida.
  Längtar efter balkonglivet och växter där. Försöker också ha plantor som gillas av insekter.
  Ha en trevlig helg!

  1. Nej filatelister är nog inte jätteglada åt den utvecklingen med portokoder. Ja på Zetas sida kan man hitta många fina receptet. Här är soligt idag, men alldeles för kallt för årstiden. Vi väntar på att kunna plantera ut växter, men det går inte med frostnätterna ännu.
   Skön fortsättning på helgen önskar jag dig!

 2. Tack detsamma!
  Ibland kan jag sakna forna tiders studentfirande på Valborg. Det var festernas fest på nationen Vädal. Chalmers cortege hörde till. Vilken festdag det var. Men – andra året i rad som cortegen ställts in. Pandemin! I år blev det betydligt lugnare med en lunch i strålande solsken i vår trädgård. Äntligen slapp vi bylta på oss kläder. Blev nästa tvärtom. Lager efter lager skalades av.
  Detta med handvård medelst special-handskar låter spännande. Skall prövas!
  Bra att porto kan fixas via kod. Visserligen är det inte ofta man skickar brev numera. / Majvor

  1. Ja det var verkligen en riktig festdag förr. Låter trevligt med lunch i trädgården. Vi har fortfarande frostnätter och vinterjackan jag packade undan förra veckan har fått komma fram igen. Solen skiner i alla fall. Ja handvårdsvantarna kan jag rekommendera.

 3. Önskar dig också en fortsatt fin Valborg.
  Å tack för infon om hur natten och brasan kom till.
  Den där inpackningen för händerna låter intressant. Man göt ju nåt liknande med fötterna, så varför inte med tassar:-)
  Tänkte just igår när jag skulle skicka nåt rekommenderad om man kunde göra det digitalt. Men sedan glömde jag bort det hela och gick till PostNords ombud ändå. Så tack för tipset även här:-)

  1. Nej det är ju inte särskilt ofta man skickar ett brev numera. Ett personligt brev minns jag inte jag skickat på många år. Det är lätt händerna blir lite eftersatta. Det här var en enkel behandling att fixa till dem med.
   Hoppas du får en fin fortsättning på helgen.

 4. Handmask låter spännande! Nu när det är kallt och torrt och man tvättar händerna ofta så tycker jag inte att det hjälper hur mycket man än smörjer in händerna, de blir torra ändå!
  Sköt om dig och ha en trevlig helg!

  1. I år har man ju tvättat händerna lite oftare än tidigare så det är inte så konstigt de blivit torra. Dessutom torkar den där spriten man rekommenderas använda ut händerna något väldigt.
   Ha nu en riktigt trevlig helg du med!

 5. Oj, gick in på Zetas och blev med ens sugen på pasta. Åldrande spion lät som en trevlig serie, tack för tipset. Portokoder hade jag inte hört talas om. Har ett gäng gamla hederliga frimärken ligger i en låda som jag betar av om jag behöver frankera.
  En skön första maj till dig!

  1. Det ser betydligt trevligare ut med frimärken än med en fyrsiffrig portokod på ett brev! Har inte själv hunnit se Åldrade spion, men handlingen verkar onekligen lockande – särskilt i dessa tider…
   Zetas kan man fördjupa sig länge i.
   Hoppas du också får en skön 1:a maj. Här skiner solen i alla fall, men det är ganska kallt.

   1. Tack Marie, Har du läst min kommentar på ditt insta att jag inte kan kommentera på din blogg?

 6. Walpurgis hade jag missat, tack för fin info Eva. Även om Valborgshelgen har hunnit passera för i år. Jag är lite senfärdig i mejlen.
  Handmasken ska jag nog faktiskt införskaffa till makens händer som tar hårt stryk av tvättning och sprit. Vilket bra tips!
  Backtimjan är underbar. Har just flyttat mina till en torrare plats på tomten och hoppas de tar sig och bildar såna där mattor. Annars får det bli i kruka som hos dig! 🙂

  1. Ja handmasken var effektiv. Men man måste ju hålla på hela tiden. Det går inte att släppa efter med handvården när man är odlare mm. Spriten sliter hårt också.
   Har tillfälligt ställt in backtimjan så de inte får för mycket vatten som det vräker ner här.

 7. Valborg blev en lugn afton med en god räksallad efter en solig dag. I Finland är det tradition att tända brasor vid vatten på midsommarafton vilket vi har gjort när föräldrarna levde, på deras strandtomt i Hälsingland. Då kan man ju oftast vara ute timvis och umgås kring elden utan att frysa.

  Backtimjan hade jag i många år men den har försvunnit, ska skriva upp att jag ska inhandla en och kanske sätta den på landet.

  Borde nog testa en handmask, verkar som en god idé!

 8. Pingback: På gång just nu – den 30 april 2021 — Seniorvinklat – Webbplatsrubriksuzana monika

Kommentera