Att skriva dagbok

Dagboksskrivande är något jag länge grunnat på, men har aldrig kommit till skott. Jag har för ändamålet skaffat en anteckningsbok med papper som är behagligt att skriva på och med ett attraktivt omslag. Penna med snygg färg på bläcket har jag också.

I väntan på att kreativiteten och energin skall infinna sig har jag sökt lite i Google för att se vad andra skriver om att skriva dagbok. Blir man en bättre människa av att skriva dagbok?

Mina ambitioner är inte så höga. Mitt mål med skrivandet är i all enkelhet att skriva ner händelser av betydelse för mig, som jag vill och behöver minnas.

Jag kan även ibland känna ett behov att skriva ned saker som fått mig i affekt. Skriva av mig frustrationer så att säga.

Om man skriver regelbundet börjar man reflektera över sina känslor, sin tillvaro och livssituation. Det ger tid till eftertanke.

Dessutom skulle det kännas bra att kanske ha en rutin att på en bestämd tid varje dag komma till ro och skriva en stund om känslor, upplevelser, önskningar, mål mm. Lite av en meditativ stund kanske.

Men vad är det nu “vetenskapen” kommit fram till som är så välgörande och bra med dagboksskrivning?

Det förbättrar välmåendet

Man mår bättre av att skriva dagbok. Det lär även förbättra minnet och främja intelligensen.

Man får fart på kreativiteten

Att skriva ner saker som kanske maler i huvudet kan få en att lättare hitta en lösning på problem. Där finns plats att utforska och släppa fram tankar och idéer. Man sorterar de kreativa och viktiga tankarna.

När du skriver aktiverar du den rationella och analytiska vänstra hjärnhalvan. Det gör att du samtidigt häver alla mentala spärrar som begränsar ditt tänkande i den högra – den kreativa – hjärnhalvan och därför lättare kan se lösningar på problem.

Kan fungera läkande

Forskare har kommit fram till att skriva dagbok kan hjälpa människor att till exempel bearbeta trauman, stressa ner, minska oro och att få bättre sömn.

Dagboksskrivande är väldigt tillåtande. Man kan skriva om glädje eller sorg. Själva skrivandet blir en form av terapi. När tankarna får vandra fritt uppmärksammar man olika sinnesstämningar.

Studier har visat att de som regelbundet skriver dagbok är mindre stressade. Förklaringen är att det vilar något meditativt över att sätta sig ned och samla sina tankar. Att skriva är en billig, men mycket effektiv form av terapi.

Man får bättre minne och lättare att lära sig nytt

När man skriver ner minnen bevarar man och förstärker man dem.

När man skriver ner saker hjälper man hjärnan att sortera vad som är viktig respektive mindre viktig information. Något som i sin tur kan påverka hur mycket man minns om vissa saker.

Av den anledningen är dagboksskrivande och/eller att göra anteckningar ett bra redskap när man studerar och förväntas lära sig mycket. Man blir effektivare och får lättare att fokusera.

Självförtroendet och självkänslan stärks

Självförtroende och sin självkänsla stärks om man har problem med det. Skriver man ner alla bra saker man åstadkommer kan man trycka ner de negativa tankarna och den inre rösten som kanske talar om för oss vad som blev fel och där man misslyckats. Överdrivet upprepande av negativa känslor bör över huvud taget undvikas.

Att kunna bläddra tillbaka i tiden och se att man klarade sig igenom svåra situationer och uppgifter kan vara mycket tillfredsställande och stärkande. Man är ofta mer kapabel än vad man tror. Det senare gäller fram allt kvinnor.

Man blir mer kommunicerbar

Det finns en koppling mellan förmågan att skriva och förmågan att tala. Man formulerar sina tankar och känslor i ord och får på så sätt lättare att uttrycka sig.

Man kan stärka sin emotionella intelligens EQ

Med emotionell intelligens menas bland annat förmågan att uppfatta och hantera känslor.

Skrivandet bli ett medel för att lära känna sina känslor. När man skriver ner vad man känner blir känslan mer konkret. Man tvingas bli medveten om den och reflektera över den.

På så vis kan man utveckla förmågan att förstå sig själv och andra och, inte minst, sin relation till andra.

Några konkreta tips

Man kan uppnå fördelar bara genom att kontinuerligt göra korta anteckningar och få det till en vana – kanske genom att skriva vid samma tid på dagen. Ett par meningar om dagen kan räcka. Man bör skriva kortfattat och utesluta oväsentligheter.

– Val av anteckningsbok och penna kan vara ganska betydelsefullt. Man kan givetvis också skriva dagbok på datorn.

– Man skall skriva precis det man vill och inte censurera sig själv. Tankarna skall vandra fritt och man bör inte ha inte några krav på prestation.

– Utgångspunkten kan vara en enkel frågeställning som: Hur känner jag mig idag?

– Att skriva ner saker man är tacksam för lär ha större påverkan än man kan ana.

– Man kan skriva ett bokslut över dagen och förväntningarna på nästa dag.

– Ett gott råd kan vara att tänka på om dagboken skall skrivas för en själv eller att den en gång skall kunna läsas av andra?


Om man inte känner för att skriva dagbok om sina känslor mm kan man föra bok på mycket annat som kan vara bra att kunna gå tillbaka till för att komma ihåg. Man kan också börja föra en planeringskalender.

Några exempel:

 • Trädgården och växtligheten
 • Naturens skiftningar, väder och klimat
 • Resor
 • Semester
 • Middagar man lagat och bjudit på
 • Fåglar och djur
 • Ett intresse eller hobby man har
 • Böcker man läst och vad man tycker om dem mm
 • Barns utveckling

Detta blir kanske lite mer som att föra en loggbok, men kan vara nog så bra för minnet att ha att titta i och kul att komma ihåg.

Vad väntar jag på? Det är bara att sätta igång….

48 thoughts on “Att skriva dagbok

 1. Ojdå, så mycket positivt med dagboksskrivandet!
  Jag har en 5-års dagbok där främst vädret beskrivs men även kortare notiser om något roligt/tråkigt inträffat. Bra att plocka fram när det blir diskussioner om NÄR någonting hände. I regel kan man säsongen, men inte året.
  Nu när jag pausar med bloggandet har jag istället skrivit dagbok i telefonen. Allt för minnet. Ibland glömmer man vad man gjorde förra veckan 😱. Sparar ungefär en månad på telefonen, sedan flyttas det till datorn.
  Lite kul att plocka fram ibland.
  Men så strukturerad är jag inte att det sker på bestämda tider . Det blir lite hipp som happ. Fast oftast är det på kvällen eller tidiga morgnar – när minnet är som färskast.
  Nu under pandemin ser jag ju att det faktiskt har hänt saker fast man tycker att allting bara stått stilla.
  //Majvor

  1. Det där lät väldigt intressant. Jag som är så dålig på att skriva kanske skall testa. Du beskriver det så bra. Skall leta upp en antecknings bok och prova
   Önskar er en skön helg

   1. WordPress😱. Din kommentar hamnade som ett svar på min kommentar. Har hänt mig också och begriper inte varför . Ingen skada skedd. Jag tror nog att Eva hittar din kommentar .

   2. Hej Minton! Den här tiden borde man ha trädgårdsarbete att dona med, men här är det i alla fall inte temperatur för det ännu. Man får roa sig med att testa att skriva dagbok i stället.
    Trevlig söndag till dig o Minton!

  2. Det där med 5-årsdagbok låter intressant. Då är det alltså ett uppslag eller en sida för samma dag fem år i följd!? Det kan jag tänka mig är både intressant och kul att föra.
   Också intressant att du skriver dagbok i telefon. Hur i hela världen för du över det till datorn sedan? Det är ditt tekniksnille till make som ordnat det förstår jag.
   Hoppas ni kommer igång med resandet snart. Det är så trevligt att få följa med på “dagboksbloggen”.

   1. jag fick en 5-årsdagbok i julklapp och både jag och Per skriver om dagarna i den varje dag, väder och temperatur och små notiser om vad som hänt, skall bli kul att kunna se tillbaka från år till år 🙂

   2. I ert fall som nyligen emigrerat till Frankrike tror jag ni kommer att ha stor behållning av den dagboken. Faktiskt skulle jag tycka det vore jättekul att få glutta lite i den. Ni måste ju ganska ofta stöta på saker och händelser vardagslivet som är intressanta för en större läsekrets.
    Hoppas ni har det bra!

   3. Tack! Du må tro vi längtar att få packa resväskan!
    Det där med att föra över till datorn går fint när man går över molnet. (ICloud). Utan hjälp av maken dessutom.
    P.S. Får min första dos vaccin på torsdag 🙏

   4. Har aldrig förstått mig på det där med moln. Det vore kanske idé att försöka sätta sig in i det. Man lär visst kunna spara bilder där också.
    Jodå jag kan förstå att ni längtar ut – sådana globetrotters som ni är!
    Hoppas du får ett bra vaccin!

   5. Jo, molnet bra. För bilder, precis som du gissar. Anteckningar och bilder räcker för mig. Allt annat lämnar jag därhän. Finns säkerligen en hel del mer att utforska, men som pensionär räcker tiden inte till.😉 Trots pandemi. Eller rättare sagt – jag ägnar mig åt i mitt tycke, lite roligare och vilsammare saker för hjärnan, än att hetsa upp mig för obegripligt datastrul. 🤣🤣🤸‍♂️🚴‍♀️🎼📚📝🧹📺⚽️🥂🌲🌲🌲

 2. Jag skrev dagbok under många år på nittiotalet, dock digitalt, den var tämligen befriad från känslor och tankar, mer vad jag gjorde. Har kvar filerna men har inte läst dessa på länge, men kanske skulle man återuppta detta, att skriva för hand är dock inget alternativ då min handstil numera är oläsbar även för mig själv, skriver bara inköpslistor för hand numera.

  1. Jag vet. Handstilen har försämrats oerhört efter datorernas inträde. Jag tror dock man övar upp och förbättrar den betydligt om man börjar skriva lite för hand igen.
   Intressant att du skrivit dagbok. Kan mycket väl förstå att du inte skrev om känslor mm. Det är nog ganska svårt.

   1. Blev inspirerad och plockade fram en av “årsfilerna” från 90-talet, läste igenom en månad och man inser att mycket har förändrats sedan dess. Noterade ex att jag en dag köpt en skiva (cd), vet inte när jag köpte en cd senast. Noterade hur mycket jag gick på bio och var ute på “lokal”, samtidigt var annat sig likt, vistelse i naturen och museibesök. När jag skummade några andra månader hittade jag en relation som jag fullständigt glömt bort, men var uppenbarligen inte tillsammans med henne så länge.

   2. Där ser man. Det var ju kul att inlägget fick dig att ta fram årsfilerna och uppdatera minnet lite👍
    Blir det cupfinalen ikväll med Spira o City?

 3. Väldigt intressant läsning. När jag var ung skrev jag ofta dagbok men som vuxen har det aldrig blivit av. Men nu blev jag nästan lite sugen på att börja igen. Om jag bara kunde hitta motivationen! Den har uteblivit vad det gäller det mesta, både bloggandet och planterandet i trädgården och det mesta annat också!
  Önskar dig en fin helg och var rädd om dig!

  1. Det låter lite deppigt Annelore. Fullt förståeligt. April månad brukar jag alltid uppleva som ganska jobbig. En stark årstidsväxling som sätter spår i själ och hjärta. Efter detta år har vi mycket att hämta oss från och det tar på krafterna.
   Vi måste tro på att det blir bra åtminstone bättre snart. Då kommer också förhoppningsvis motivationen tillbaka. Både för bloggandet, odlingen och allt annat.
   Stor kram Eva

   1. Ja vi får se framåt nu. När det börjar bli grönt och varmare kommer säkert lusten tillbaka för odling och annat.
    Stor kram till dig också!

 4. När det gäller att skriva dagbok så har jag skrivit i perioder, fast mest när jag var ung. Nu har jag en 5-årsdagbok där jag bara skriver kort om vad som händer. Ibland blir det ingenting och ibland mer. Man får inte plats att skriva så mycket i den så det blir inga långa utläggningar. Men ändå kul att kunna gå tillbaka och titta, man glömmer ju lättare nu mera 🙂

  1. Jo jag har förstått att en 5-årsdagbok hade varit kul att föra. Särskilt när man gärna följer årstidsväxlingar och allt som händer i naturen och jämföra händelserna år från år.
   Sådant man skriver kortfattat om. När det kommer känslor och tankar in i bilden blir det lätt mycket text.
   Men som stöd för minnet tror jag det skulle vara bra.

 5. Jag skrev dagbok/tankebok ända tills jag började blogga. Men innehållet i tankebok och blogg skiljer sig åt rejält 🙂 Noteringar i vanliga almanackan om viktiga händelser görs när de inträffar. De noteringarna behövs eftersom minnet ibland är kort.

  Eva, det var intressanta synvinklar på detta med att föra dagbok i inlägget!!!

  1. Tack så mycket. Tankebok var ett vackert och träffande ord. Att föra bloggdagbok brukar inte bli så lyckat för andra att läsa om.

   1. Nej, inte helt privata funderingar. Men att beskriva framåtskridandet med byggnadsvården har varit bra att kunna gå tillbaka till på bloggen och påminna sig om vad som gjordes när

 6. Efter att jag läst ditt inlägg pratade jag med min bästis Yvonne om dagboksskrivandet. Jag menar, de flesta tjejer i 10-årsåldern och äldre skrev ju faktiskt dagböcker när de var liten. Många fortsatte i vuxen ålder, i olika former visserligen (precis som du skriver), men ändå.

  Konstigt nog skrev varken Yvonne eller jag någonsin dagbok – å hon är 20 år yngre än jag…

  Vet inte riktigt om jag tycker att min blogg är någon slags dagbok. Det kanske den är vissa dagar som inte har nåt tema, som antingen jag eller någon annan lagt upp. Det enda jag vet är att jag skulle absolut behöva piffa upp mitt “skriva från hand”. Kan ju knappt skriva en “riktig” underskrift längre. Men jag tror nog att jag är alldeles för lat för att skriva dagbok med penna… eller i Word.

  1. Många beklagar sig över att deras handstilar blivit sämre. Så även min. Tänkte att den skulle bli bättre om jag började skriva dagbok för hand, men tar sin tid.
   Jo jag skrev också dagbok i tioårsåldern. Tyvärr eller lyckligtvis har inte kvar dem!
   På sätt och vis kan man nog uppfatta båda våras bloggar som intressanta tidsdokument.

 7. Intressant att skrivandet kan vara så bra för oss … för vår kreativitet och vårt välmående. Jag skrev dagbok under många år, från tonåren och fram till jag var runt trettio. Vet inte vad som hände sen, men jag antar att jag liksom inte hade tid längre.
  Tror inte jag kommer att göra det igen – trots alla positiva effekter, men önskar förstås dig Lycka till med ditt skrivande!

  1. Tack Anki! Ännu har jag inte kommit igång! Nu är det några som i kommentarerna talar om 5-årsdagböcker, vilket jag tycker låter väldigt intressant. Där finns förstås inte plats att skriva om känslor och tankar mm.
   Jag häpnade själv över hur bra det är att föra bok.

 8. Lotten

  Intressant inlägg! Vi för en 10årsdagbok över våra dagar i Frankrike och den skriver min man i. Men den innehåller mycket väder och vad vi bjudit gäster på.
  Jag har alltid haft en usel handstil så jag föredrar att skriva på datorn. Bloggen är ju en sorts dagbok, men den innehåller varken allt eller det innersta – något jag kan tänka mig hamnar i en dagbok. Mina dagböcker från tonåren har jag rivit i småbitar…
  Jag tror absolut på idén med att man får mer distans till sina tankar när man ser dem på pränt. Man minns dem säkert bättre också. Ska kanske tänka om…
  Anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.com

  1. Tack Lotten! Den 10-års dagboken måste vara jättekul att ha och titta tillbaka i och minnas det man kanske glömt eller ta reda på när det hände mm.
   Jo visst är bloggen en slags dagbok, men man vill ju inte offentliggöra sina innersta tankar och åsikter. Ibland skulle jag nog vilja vara mer öppen vad gäller politik i bloggen, men det är nog säkrast att låta bli!
   Hoppas ni har fått bra väder därnere. Här är det riktigt otrevligt!

 9. Många intressanta tankar.
  Jag tror det är väldigt viktigt att skriva av sig och jag skriver mycket när jag står inför olika vägval och har massor av tankar.
  Jag ser min blogg som lite av en dagbok, utan det som är privat.
  Trevlig inlägg!

 10. Det var verkligen intressant. Är säker på att det har så många positiva effekter på oss. Jag skrev också i många år men sedan upptäckte jag att jag hade slutat skriva om positiva händelser, tankar o.s.v. Skrev endast när jag hade problem och/eller när jag var deppig och sedan slutade jag helt. Ändå älskar jag att skriva.
  Man kanske skulle ta upp det igen. Ska fundera lite. Lycka till med skrivandet!

  1. Det tror jag man måste akta sig för – att bara skriva ner det tråkiga. Om du älskar att skriva vore det väl idé att börja med dagboksskriverier igen!
   Jag har inte börjat än. Nu har jag fått för mig att kommer att ta för mycket tid!

 11. Hanne

  Fint och intressant skrivet. 5-årsdagbok är riktigt kul att ha , sen skriver jag lite längre tankar då och då på datorn. Lycka till och hoppas du hittar den form som passar dej .

 12. Tack för ett trevligt inlägg. Visste inte att det var så många positiviteter förknippade med dagboksskrivning. Jag har skrivit en hel del, framförallt i “tunga” perioder (när jag var stressjuk t ex, eller all rehab med benet) mycket för att kunna gå tillbaka och se hur jag hanterade situationer då och hämta inspiration till att klara av det igen. Eller skriva om roliga saker och tankar och insikter man blir glad av att återuppleva. Numera skriver jag ofta sporadiskt – bloggen räcker för det mesta. 🙂 Men kan absolut rekommendera att skriva – men då med papper och penna. Det ger en alldeles särskild känsla av beständighet att fästa saker på papper.

  1. Tack så mycket Gunilla. Intressant att du skrivit dagbok periodvis med vad jag förstår god erfarenhet. Tror absolut att det kan ha en läkande effekt att skriva i sådana perioder i livet som är psykiskt och fysiskt jobbiga. Tror också att det känns och upplevs på ett annat sätt att skriva med penna på papper.

 13. Intressant om dagboksskrivnade. Jag tycker att skrivande får en att få syn på mönster och hjälper en att sortera tankar. Jag skrev på många olika sätt förr, det var ett behov, t.ex. att anteckna vilka böcker jag läste. Den viktigaste dagboken var den som hjälpte mig igenom en kris, att fästa förtvivlan och sorg på papper var just ett sätt att bokstavligen samla tankarna och därmed stilla det kaos som rådde på insidan. Jag tror inte att jag kommer att skriva dagbok igen, däremot funderar jag på att göra anteckningar om mitt och släktens liv. Lycka till med ditt dagboksskrivande, det är härligt med fint papper och en skön penna!

  1. Tack för mycket intressanta synpunkter. Du verkar ju ha stor erfarenhet av att skriva dagbok. Fantastiskt att den kunde hjälpa dig genom den kris du genomlevde.
   Att anteckna vilka böcker man läser är också en tanke som föresvävat mig att göra.
   Det vore väl en god idé att börja skriva om om ditt och din släkts liv. Du verkar ha mycket att berätta om där.
   Visst är det härligt med fint papper och en skön penna!

 14. Dagbok har jag börjat skriva flera gånger men det är svårt med tilltalet, vem skriver jag för?. Det har sedan stupat på meningen du har mot slutet: “Man ska skriva precis det man vill, inte censurera sig själv”. Risken är ju att man inte alls gillar att läsa det man då skrivit och allt det terapevtiska med skrivandet uteblir.

  1. Så sant och vist, Brittakarolina! Det är detta som gör att jag nog aldrig börjar skriva dagbok.
   Denna kommentar blir en värdigt och klok avslutning på inlägget om att skriva dagbok.

 15. Jag tror på allt du skriver om nyttan och vinsten med att skriva dagbok.När jag var tonåring skrev jag och de dagböckerna finns i förrådet och har alltså följt mig genom livet. Det är onekligen roligt att gå tillbaka och läsa om hur jag upplevde och tänkte om olika frågor då. Ibland blir det lite pinsamt, ofta roligt och absolut givande. Men dagboksskrivandet gick. i stå i 20-årsåldern och har inte återkommit sedan dess. Jag är inte jättesugen på att börja heller om jag ska vara ärlig. Det känns helt enkelt inte så angeläget för min del. Men ibland hade det, för minnets skull, varit bra om jag kunde gå tillbaka och kolla vissa saker.

  1. Det är just det som kan få mig att börja skriva dagbok. Som ett stöd för minnet. Det har inte med försämrat minne att göra utan helt enkelt att man kanske minns fel om tid och plats.
   Vad kul att du har kvar dina dagböcker från tonåren.

 16. Pingback: På gång just nu - den 4 december 2021 - Seniorvinklat

Kommentera