Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Genève är en stad som inte är vad man kanske förväntar sig.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Det är en mycket vacker och trevlig liten stad – inte alls så stor som man skulle kunna tro – knappt 200 000 invånare och oerhört många besökare från olika nationer. Staden är belägen vid Genèvesjön Lac Léman där man från olika håll kan se bergskedjorna som omger staden. Staden ligger på ömse sidor om floden Rhône som rinner ut i Genèvesjön. Man delar in staden i Rive Gauche och Rive Droite när man skall orientera sig.


Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Staden inhyser flera internationella organisationer, bl a WHO Världshälsoorganisationen, Röda korset och FN och inte mindre än 250 internationella organisationer, vilket gör att staden har fler deltagare till konferenser och andra verksamheter som har med dessa att göra än den har turister.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Jet d’Eau – fontänen med den som högst 140 meter höga vattenstrålen är ett stort kännetecken och går knappast att undvika. Många får känna av en eller annan och ibland en hel kaskad droppar från dess jetstråle.

Jag har varit där vid ett par olika tillfällen (nu är det några år sedan) men blivit lika positivt och angenämt inställd. Det är så lätt att ta sig för saker här utan alltför stora arrangemang. Man tar sig lättast fram till fots.

Om benen inte är så pigga utnyttjar man med fördel lokaltrafiken; buss, trådbuss, spårvagn, båt och tåg. Samma biljett för alla transportmedel. Anländer man med flyg får man gratis en biljett vid bagageupphämtningen som gäller i 80 minuter. På hotellet får man sedan ett “Geneva Transport Card” som ger fria resor under vistelsen. Naturligtvis finns cykeluthyrning, men man kan också hyra en båt!

En båttur med lunch är en annan lockande attraktion. Fantastiskt vackert med de snöklädda bergstopparna man ser runtom staden.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Missa inte att göra ett besök på Jardin de Botanique vid Genèvesjön och som man tar sig gående till på 45 min från centrum utmed den breda och underbara strandpromenaden – populärt joggingstråk. Den botaniska trädgården är en fantastisk anläggning med över 16.000 växtsorter och har ett makalöst arboretum och mycket annat för den botaniskt intresserade eller för den som bara vill strosa runt och fägnas av växtligheten.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Lyxbutikerna med stora kända klädesmärken, juveler och klockor samt naturligtvis chokladaffärer i mängder finner man på Rue du Rhone. Ett nöje att åtminstone fönstershoppa och blanda sig med och iaktta människor från världens alla hörn. Genèveborna är mycket älskliga och tillmötesgående om man kommer i kontakt med dem. Särskilt de äldre.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

De olika stadsdelarna i Genève skiljer sig markant. Från moderna glaspalats i vid Palais des Nations till gränder och prång i de gamla mysiga kvarteren vid katedralen Saint Pierre där man har en fantastisk vy över staden.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Stadsdelen Carouge lockar med genuin atmosfär. Små charmiga butiker, trendiga barer och restauranger och mycket annat.

I Gamla stan hänförs man av antikvitetsbutiker och antikvariat På Grande Rue finns också mängder av småbutiker med ostar, choklad och designprylar. Schweiz har ganska många vinodlingar och här finns ett utbud av butiker som bl a saluför inhemska viner. En känd mötesplats är torget Place du Bourg-de-Four.

Vid ett tillfälle bodde jag på ett kitchenette-hotell, dvs man har tillgång till ett minikök med spis, kylskåp och diskbänk samt en basutrustning av kastruller, porslin och bestick. Ett hotellalternativ som borde finnas på fler platser. Att vara turist kan bli tröttsamt och man orkar inte göra sig iordning för att gå ut och leta efter en restaurang utan föredrar att köpa upp något på rummet. Har man då tillgång till ett minikök blir det trivsammare.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Ett annat billigare hotellalternativ är att hyra ett rum “utan service”, där man får städa och bädda själv. Bra om man ska stanna lite längre än en weekend eller vecka. Man måste dock vara ute i mycket tid för att komma över ett sådant.

Man kan komma undan ganska hyggligt vid restaurangbesöken. Många nationaliteter finns representerade bakom restaurangerna som sig bör i denna världsmetropol. Själv dras jag gärna till de italienska krogarna där jag sällan blir besviken varken på maten eller priserna.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

I DNs resebilaga har Jörgen Ulvsgärden 30 juli 2016 skrivit en mycket trevlig artikel om Genève. “Gemytliga Genève” och inleder med att “Genève anses som korrekt och lite tråkigt men bohemiska stadsdelar som Carouge och Gamla stan, liksom det intensiva livet på och runt Genèvesjön gör staden till ett mysigt, spännande alternativ till Paris.” Det senare vet jag inte om jag håller med om, men jag förstår vad han vill ha sagt med det.

Läs artikeln i DN för aktuella fakta och tips om att resa, att bo, att äta, utflykter bl a om vinprovning.

Genève – ett riktigt bra weekendresmål

Genève är en stad väl värd att besöka och är både intressant, charmig och mycket vacker.

(Bilderna i inlägget är mina egna.)

Kommentera