På gång just nu – den 29 oktober 2021

Dyra pommes

På restaurangen serendipity3 i New York kan man nu beställa världens garanterat dyraste pommes. De tillagas av kalifornisk chipperbecpotatis (?) som man blancherar i vinäger och äkta champagne och friterar två gånger i gåsfett!!! samt toppar med tryffelolja och ett par skivor tryffel. En tjock mornaysås (en slags béchamelsås med riven ost) finns som tillbehör. 200 dollar kostar potatisrätten.

Foto: Serendipity3

Intresserad av tryffel. Här kan du läsa det mesta om tryffel – historia, sorter, förvaring, tillagning, jägare, hundar, svin, film, smak, substitut. En trailer om filmen om tryffeljägarna finns också i inlägget. Tryffeljägarna från Piemonte har svensk biopremiär den 6 november.

Säsongsstängning på St Kilda

Under sommarhalvåret följet jag med intresse Instagramkontot @StKildaNTS. St. Kilda är en skotskt ögrupp långt utanför Yttre Hebriderna i Nordatlanten. Det är National Trust Scotland som äger öarna och entusiastiska fågelskådare m fl bevakar fågellivet och vårdar naturen på öarna. Nu börjar man stänga ner för säsongen.

Är du intresserad att läsa mer om denna ö som en gång var bebodd så har jag skrivit ett inlägg här.


Underlakan är underprioriterat

Det finns mängder av utförsäljningar, reapriser, kampanjpriser av lakanset – alltså täckpåse och örngott. Underlakan ser man sällan på extrapris. Det är trist för det är ju underlakanen som fortare blir ofräscha och slitna och borde bytas oftare.

Liten underlakansguide om typer och storlekar.

Släta underlakan
Ett klassiskt slätt lakan som viks in runt bäddmadrassen. Används främst till madrasser som ligger i en sängram. Ett slätt underlakan är lättbäddat, lätt att stryka eller mangla.
Man väljer storlek på lakanet efter sängmåtten och lägger till cirka 30 cm på varje sida.

Dra på lakan – form- eller kuvertsydda
Dra på lakan är formsydda med resår eller spännband i hörnen. Man drar det över madrassens fyra hörn. Lakanet fixeras och ligger på plats. Bäddningen blir mycket enkelt. De ligger på plats hela natten. Dra-på-lakan kan vara lite svårare att stryka eller mangla än släta underlakan pga resår eller kraftigare fållar.

Formsydda
Dra-på-lakan är sytt med resår undertill. Passar bäddmadrasser som är upp till 20 cm höga.
Man väljer samma storlek på lakanet som på bäddmadrassen.

Drapålakan med resår

Kuvertsydda
Kuvertlakan är ett slags dra-på-lakan sytt som ett kuvert och passar bäddmadrasser med en maxhöjd på 8–10 cm.
Man väljer samma storlek på lakanet som på bäddmadrassen.

Dra på lakan kuvert

Reflextider

Reflexer är en färskvara och håller ett till två år. Repor, värme och väta gör att reflexerna tappar sin förmåga. Man kan testa dem i ett mörkt rum och lysa med en ficklampa. Bäst om man har en sprillans ny att jämföra med förstås.


Promenad hemmavid

Bokskogen bjöd på höststämning och meditativ ro en vacker förmiddag i slutet av oktober.

19 thoughts on “På gång just nu – den 29 oktober 2021

 1. Nog för att jag gillar pommes, men det där är nog lite för exklusivt för mig 🙂
  Intressant om St. Kilda … minns att jag läst om platsen tidigare, men det var spännande ändå.
  Här används bara klassiska underlakan – har kvar från svärmor …och de är verkligen bra!
  Underbara bilder fån din promenad!
  Ha en fin helg!

  1. Tack Anki, Har också svårt förstå hur pommesen kan leva upp till det priset. Trots champagnen och tryffeln.
   Jo St Kilda är ett gammalt inlägg jag visar igen. Bra minne där!
   Gamla lakan är det bästa som finns. Tänk så länge de håller.
   Trevlig helg!

 2. Så fina bilder från din promenad! Bokskogen är så vacker även på hösten.
  Men de pommesen som du skriver om, njae, det ser nog lite för mastigt ut för min smak 🙂

  1. Bokskogen är en tillgång att kunna uppleva varje årstid, men hösten är enastående med de brungula lövmattorna på marken. Nej pommesen skulle jag inte vilja smaka.
   Trevlig helg!

 3. Har visst påstått att jag gillar potatis i alla former men pommes kan jag leva utan. För pommes fantaster kan det förstås vara frestande.
  Alltså bokskog är det vackraste jag vet och framför allt på hösten. Helt underbara bilder från din promenad!
  Ha en trevlig helg!

 4. Alltså om någon bjöd mig på dessa pommes med tillbehör skulle jag absolut inte tacka nej. För det låter ju faktiskt himla gott och… onyttigt.
  St. Kilda ringer en klocka i min lilla hjärna. Antingen i samband med Shetland-serien eller nåt överlevnadsprogram som filmades för många år sedan.
  Vi har sådana drapålakan med resår. Så mycket enklare än vanliga lakan. Spelar ingen roll att man inte kan stryka dom. Tack vare resåren “sträcker” lakanet ju ut sig, så det ser alltig nystrykt ut.

 5. Den pommesen skulle jag gärna prova! Om någon annan betalade hahaha!
  Det där med underlakan är ett ständigt problem här hemma för jag hittar inga som är stora nog och som inte blir sladdriga efter första tvätten. Den kvalité som man hittade förr hittar i alla fall inte jag längre.
  När det gäller reflex så kan jag intyga hur viktigt det är att de är färska och inte söndertvättade eller gamla! När jag kör på nätterna och någon är ute och går så är det inte roligt om man inte ser dem förren man nästan kör på dem! Själv har jag köpt en reflexjacka från Engelsons. Den är jättefin och syns verkligen lång väg! Här kan du se den https://www.engelsons.se/6003-vinterjacka-geilo-reflex-dam.
  Ha en jättefin helg och sköt om dig!

 6. Majvor

  Jatack till potatisen om jag blir bjuden.
  Lakan. Allra bäst håller ärvda lakan men jag föredrar nog lakan med resår som hålls på plats och underlättar bäddning 😉
  Vackra bilder. Hoppas det var vildsvin som skulle tas avdaga……
  //majvor

 7. Underbar höstbildserie! En bokskog nära skulle jag verkligen vilja ha, ljuset blir så väldigt vackert i den.

  Jag undrar över “pommes”. Jag hörde det uttalas just så, med s och allt nyligen och häpnade, jag hänger tydligen inte med. Är det det nya för Pommes frites? Minns när vi som tonåringar handlade “påmsfritt” i liten påse på badhusets fik. Jag skulle inte tacka nej om någon bjöd mig på lyxpommesen, men aldrig betala för dem själv. Måste vara åtskilliga år sedan jag åt sånt.

  Lakan som kan manglas är ett måste hos oss men jag häpnar över den dåliga kvaliteten. Nyss rämnade ett stort underlakan efter några års användande medan ärvda fortsätter hålla.

  Nya reflexer – skriver upp, ska inhandlas.

  Ut i våta hösten nu! Bra för hyn kanske?

  1. Där kan jag lugnt säga att du inte hängt med. Somliga ungdomar skulle knappast förstå vad du menade om du sa pommes frites (på franska). Bokskogen är alltid vacker denna tid, men i år är den vackrare än vanligt tycker jag. Älskar också manglade lakan. En obeskrivlig känsla att lägga sig på. Behöver själv skaffa fler reflexer upptäckte jag. Blir det så här mörkt varje år? Jo men visst är fukten bra för hyn, men fy så grått och trist det är.

 8. Nu hann jag äntligen ta mig tid att läsa det här intressanta inlägget. 🙂
  Kanske ska tipsa maken, som är pommes frites fantast, om de där dyrbarheterna som lät väldigt goda. Men som sagt – dyra….!
  Ja visst är det frustrerande att det aldrig finns underlakan med i seten? Vi brukar köpa bra underlakan (och andra textilier) på den här sidan, http://www.engelsons.se, förvisso en jakt- och friluftssajt, men de har bra kvalitet på sängkläder. 🙂
  Det var längesen vi var till bokskogarna på Ekerö. Tack för att du påminner om hur vackra de är.

  1. Tack tack tack. Var som hastigast inne på Engelsons – rena guldgruvan. Du milde så mycket bra och BILLIGA grejer. Billigaste underlakan jag sett.
   Alltså jag tror de där pommisarna ÄR goda. Men det får bli när man har så mycket pengar så man inte vet vad man ska göra av dem!
   Snart fredag igen! Trevlig helg!

 9. Pingback: På gång just nu - den 9 november 2021 - Seniorvinklat

Kommentera