Planera för julblommor

Jag satsar stort på julblommor att njuta av under julhelgen. Jag är inte någon hängiven julfantast och försöker i möjligaste mån låta helgen passera utan alltför stora arrangemang. Lite julmat och någon julbelysning räcker.

Växter av alla de slag har ökat enormt i pris som mycket annat efter pandemin. Planerar därför att försöka driva fram några julblommor själv. Något billigare bör det bli.

När det gäller julblommor har jag några favoriter och några ofavoriter.

Till ofavoriterna hör julstjärnor. Jag gillar inte de manipulerade skära, orangea, bruna mm. Röda och vita går an, men jag tycker inte de är vackra. Dessutom är de så oerhört känsliga för drag och kyla.

Min absoluta älskling är amaryllisen.

Är övertygad om att det i bloggvärlden eller blogglandia som en av er kallar det finns flera som är duktiga på att driva fram amaryllis. Jag har inte drivit fram amaryllis själv men tänkte försöka i år. Har här samlat råd och tips på webben. Tar tacksamt emot ytterligare om ni har några bra idéer.

Lätt eller svårt att driva fram Amaryllis?

Det anses lätt att få amaryllis att blomma.

Om man vill få fram löken till advent skall man välja en lök med knopp. Då kan man få fram den på 2-3 veckor. Utan knopp tar det 6-8 veckor.

Man skall förvara löken mörkt och svalt (5-10 grader) om man inte kan ta hand den direkt.

Man skall satsa på lite dyrare stora lökar med hög kvalitet. På de stora kvalitetslökarna blir det

– fler stänglar med blommor,
blommorna blir kraftigare och
– blommar längre.

Inköp av amaryllislökar

Löken skall kännas tung när man köper den. Det är ett tecken på att den inte är uttorkad. Den skall vara fast och ha friska rötter. 

Kruka som passar

Krukan bör vara “lagom” stor. Utrymmet mellan löken och krukkanten skall vara 2-3 cm. Amaryllis gillar att stå trångt.


Plantering, odling och vattning

Man kan placera löken över ett glas ljummet vatten under natten innan plantering för att ‘väcka upp’ löken, Löken får inte komma åt vattnet. Lirka försiktig ut rötter så de når ner i vattnet om det går. Det räcker dock med den fuktighet som rötterna får från vattnet under.

Lecakulor blir som vid all odling bra som dränering. Man kan använda vanlig blomjord. En tung sten i botten blir en bra motvikt till den småningom ganska tunga växten.

Löken skall placeras med halva löken ovanför jordytan.

Man skall vattna sparsamt. Ungefär ett snapsglas. För mycket vatten resulterar i att stängeln blir lång och krukan kan välta.

Vattna bredvid löken, inte på den.

Testa att inte vattna de första två veckorna efter plantering, och sedan bara en gång i veckan. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de snabbt.

Det går att få fram löken helt utan jord, men på en bädd av mossa eller ris. Man kan istället duscha löken då och då så blommar den längre.

Värme driver på växtprocessen och kyla dämpar den. 

Stöd till amaryllisstjälkar

Det finns amaryllisstöd att köp , men en blompinne och ett fint snöre runt stjälken går också bra.

Tips! Om man vrider krukan lite då och då växer stjälken rakare.

Amaryllis som snittblomma

Amaryllis som snittblomma i en hög och rak vas tycker jag är mycket stiligare. De blommar lika länge som i kruka (10-14 dagar). Bra om man kan ställa den lite svalt över natten.

Snitta stjälkarna med en vass kniv och byt vatten (kallt) ibland.

Tips! Stick in en blompinne i den ihåliga stjälken för att få dem att stå stadigt.

Utomhusplacering

En mild vinter kan det vara vackert att ställa ut amaryllisen på en balkong eller inglasat rum. Den tål dock inte frost.

Låt dig gärna inspireras av detta gamla inlägg med bilder från en utställning på Drottningholms slott med amaryllis.

Susanna Rosén har givit ut en mycket läsvärd bok som heter Amaryllis där mer finns att läsa.


29 thoughts on “Planera för julblommor

 1. Pingback: Amaryllis till jul - Seniorvinklat

 2. Amaryllis är en härlig julblomma! Ett år köpte jag en massa lökar med lite ovanliga sorter. Inte så svårt att driva fram dem. Men när de sedan blommat över så blev de så tråkiga, så jag slängde lökarna efter ett tag, vilket jag senare ångrade. Jag är inte heller så förtjust i julstjärnor.
  Jag kommer säkert att köpa fler amaryllis i år, förra året köpte jag en som jag har kvar. Får se om den vill blomma igen. Underbara blommor är det i alla fall!

  1. Ja Amaryllis är en fantastiskt vacker blomma. Den Den skiljer sig verkligen från andra julblommor. Hoppas du får den som du har kvar att blomma om..

 3. Amaryllis hör också till mina favoriter. Förr drev jag upp dom själv men nu köper jag då det börjat finnas många olika sorter i handeln. Susanna Rosén bok har jag, mycket bra med många fina bilder.

  1. Vad kul att du också tycker om amaryllis och att du har boken. Där finns mycket att läsa och lära om hur man driver och sköter amaryllisen samt hur man får lökarna att blomma om förstår jag. Ja det finns mängder med olika sorter numera. Det är svårt att välja.

 4. Tycker också om amaryllis men brukar inte ha den längre. Numera blir det en vit azalea. Minton och jag firar inte julen så mycket. Skinka och brunkål och risgrynsgröt sen är det bra.
  Kramar från oss

  1. Det verkar som ett mycket bra julfirande. Vita azaleor är också en favorit.
   Hälsa Minton och hoppas ni båda för en skönt Allhelgonahelg! Kram

 5. Jag gillar också Amaryllisen bäst av julblommor. Förr sparade jag lökarna och drog upp dem till jul, men nu köper jag knoppar. Jag tycker också om samplanteringar av krukväxter och de går lätt att göra julfestliga.

 6. Amarylliar är toppen. I år har jag för första gången beställt lökar på nätet. Hoppas de ger fint resultat till jul/nyår. Lycka till med dina amaryllislökar!

  1. Det blev något knas med mitt svar på din kommentar tidigare. I alla fall ville jag säga att jag tror det är jättebra att beställa lökar på nätet. Dels är de av högre kvalitet än de som kanske legat och torkat i butiker, dels kan man välja lite mer ovanliga sorter.
   Trevlig helg!

 7. Håller helt med dig när det gäller julstjärnor. Inte min grej heller. Brukar köpa en amaryllis men bara om jag har plats till den. Min lägenhet är en djungel. Varje vår delar jag många krukväxter och tar sticklingar och ger bort dem till grannar. Även växter som har blivit för stora.
  Vi får se. Lycka till med dina lökar!

  1. Mitt tidigare svar på din kommentar har inte kommit fram ser jag. Skriver en till med risk att du får två svar! Det låter som du har en underbar lägenhet med alla krukväxter. Håller med om att en amaryllis kräver ganska stort utrymme.
   Trevlig helg!

 8. Amaryllis är vackra blommor liksom julstjärnor också. Endast de röda. Framodlade i andra färger ratas. Nu har jag ju inte dina gröna fingrar och mina julstjärnor har en max livslängd på en vecka. Så i år blir det ingen, ingen julstjärna i alla fall. Får se om jag satsar på en amaryllis istället. Har ett presentkort kvar hos Interflora så…

 9. Wow här var det verkligen mycket att läsa och jag är inte så där jätteduktig på att driva fram eller klara av blommor.. Lite november kaktusar och blommor i den stilen har jag haft i många år.. När det gäller julblommor så har jag bara konstgjorda sådana och sen har jag minst en amaryllis varje jul.. Ha en fin helg nu kram Nicki 👍 😊 🌹

  1. Låter praktiskt med att ha konstgjorda julblommor som man kan ta fram år efter år. Blandat med en äkta amaryllis blir det jättefint tror jag.
   Trevlig helg! Kram Eva

 10. Anonym

  Du är förutseende som vanligt och tänker på julblommor i tid. Jag glömmer alltid och så blir det försent. Men i år kanske det faktiskt får bli en amaryllis bara för det. Om jag lyckas sköta den så den inte blir två meter lång på en gång, som det brukar gå….. 😀

  1. Anonym

   Haha, jag blev anonym igen, något märkligt ibland när jag svarar på dina inlägg, hälsar Gunilla 🙂

   1. Ja det är nåt knas med WP och min blogg. Igår kom inte mina svar på kommentarerna fram. Jättejobbigt!

  2. Jag brukar också glömma det. Tänkte att i år ska jag vara ute i tid. Jag vet de kan lätt bli lite för långa, men det finns extra korta 30 cm om man får tag i dom.

 11. Jag undrar när jag upptäckte amaryllisen. I mitt barndomshem fanns inte traditionen med julblommor. Amaryllis är ett måste för mig nuförtiden, en djupt röd, hmm, det brukar bli tre eller så i en stor kruka och så en vit, helst med gröna stråk. Jag har massor med sparade som blommar när de vill, hipp som happ, men de börjar bli för många nu. Julstjärnor köper jag minisorten av ibland som bordsdekoration, varvar med Iittalas röda ljuslyktor. Annars tycker jag som du om dem. Du är duktig på att planera.

  1. De där amaryllisarna som “blommar hipp som happ” står de utomhus eller har du dom i krukor inne?
   Sådana där små julstjärnor förstår jag kan kan bli fint att duka med i jultider. Med lyktorna till måste det bli väldigt stämningsfullt.

   1. Jag har amaryllisarna i mitt arbetsrum och i gästrummet, men det är trångt, jag kanske får välja bort några.

    Om jag orkar så försöker jag hitta på någon finare dukning till jul när vi alla är samlade till julmiddag. Det får ju inte vara några stora dekorationer men det är kul att fundera ut något.

    Julhyacinter är en annan favorit, men det har blivit svårt när ena svärsonen är allergisk. Förra året frossade jag i hyacinter, då hade vi ju inte barnen inne i huset utan firade ute med lite varmkorv.

   2. Hyacinter är luriga för allergiker. Ibland utges somliga vara doftlösa, men doftar ändå så man får se upp.
    Så härligt det låter med ett arbetsrum med Amaryllis.
    Du hittar säkert på någon vacker juldekoration. Hoppas du orkar få till det.

 12. De är verkligen vackra med alla olika färger! Funderar på att köpa ett par också och slänga ut lite gamla krukväxter som har gjort sitt och inte ser så glada ut längre!

 13. Pingback: Senioren på gång – den 6 nov 2022 - Seniorvinklat

 14. Pingback: Allhelgonahelg, julblommor och tryffel är aktuellt kring den 30 okt 2023 - Seniorvinklat

Kommentera