Senioren på gång – den 6 nov 2022

Senioren på gång – den 6 nov 2022 handlar denna gång om julblommor, balanssinne, kabelgömma, blodtryckskoll, pannlampor, höstkruka på balkongen och ugnsrengöring.

Snart dags att börja tänka på julblommor

Om du är road av att själv driva fram Amaryllis till jul kanske detta inlägg Att planera för julblommor kan vara av intresse och/eller om Julrosen.

Amaryllis på Drottningholm: Bilden är från en utställning 2006.


Balanstest

Kolla hur bra balanssinne du har genom att ta tid på hur länge du kan stå på ett ben med armarna längs sidorna.

Detta bör man klara:

50–59 år: 41 sekunder

60–69 år: 32 sekunder

70–79 år: 22 sekunder

80–99 år: 9 sekunder

Ett svårare test är att göra övningen och samtidigt blunda:

50–59 år: 8 sekunder

60–69 år: 4 sekunder

70–79 år: 3 sekunder

80–99 år: 2 sekunder

Källa Arbetsmiljöforum

Några lätta övningar man kan göra för bättre balans

 • Stå på ett ben när man borstar tänderna, börja med öppna ögon för att sedan avancera genom att blunda.
 • Knäböj från sittande på stol. Res dig upp och sätt dig ner 5 gånger, några gånger under dagen. Det stärker lårbensmuskler som hjälper till med balansen.
 • Gå på ojämnt underlag medan du håller en bricka med ett glas vatten.
 • Klockan
  -Stå på ett ben med det andra fritt i luften.
  -Sträck det fria benet framåt mot klockan 12 och nudda lätt underlaget, kom tillbaka till startposition.
  -Sedan gör du samma rörelser mot klockan 2 sedan 4, 6, 8, 10 och sist 12. Upprepa med det andra benet.
  -Denna övning utmanar balansen men stärker även muskelstyrkan i ståbenet.

Vintertomater i fönstret

Vår sympatiske talman Andreas Norlén visade stolt sina tomatplantor på Instagram i veckan. Vi har tidigare läst att han är expert på tomatodling.

Det inspirerade oss naturligtvis att leta efter fröer att så nu. Vi har mycket ljusinsläpp i våra fönster och tycker det är värt ett försök. Vem vill inte ha några tomatplantor på fönsterbrädan till jul?

Vi letade länge – odlingssäsongen är ju liksom förbi – men hittade faktiskt till sist några tomat-dwarfsorter som vi nu har beställt. Fortsättning lär följa…..

Talmannens plantor i november


Sladdgömma/Kabelbox

Efter flytt till ny bostad i september återstår ännu lite för att få allt i ordning. En sak är alla dessa sladdar och kablar som ligger i högar och ser skräpigt ut.

Nu har vi inhandlat ett antal kabelgömmor för att få det att se lite mer ordentligt ut.

Detta är en av de billigare på marknaden. Finns betydligt dyrare, men eftersom vi behöver ett stort antal får dessa duga.


Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare är det säkert många som har hemma. Själv har jag en, men glömmer att mäta mitt tryck regelbundet. Det blir mest när andan fall på så att säga.

Det gäller också att veta vilket tryck man bör ha. Det har ju till stor del med ålder och kroppskonstitution och annat att göra. Det bästa är att be sin husläkare (om man är lycklig nog att ha en och allra helst få träffa vederbörande ibland!) avgöra vilka tryck man bör ligga inom.

Jag har nu antecknat på min kom-i-håglista för veckan att jag måste ta “trycket”. Dessutom har jag placerat apparaten vid PC:n så då var det väl sjutton om jag inte ska komma ihåg det.


Höstkruka

Nu har jag ordnat med ett höstarrangemang på balkonen. Några städsegröna skimmior i en kruka med lecakulor i botten och jord tillsammans med några ledlampor som lyser i mörkret blev ett ganska fint.


Pannlampor

Som ett led i att vara förberedd på strömavbrott av olika anledningar har vi nu försett oss med varsin pannlampa. Tänkte att det kunde vara praktiskt att ha armar och händer fria om vi drabbas.

Vi tänker använda dem både inom- och utomhus.


Ugnsrengörning

Ett mindre trevligt städmoment är att göra ren ugnen. Vi hade tidigare en pyrolysugn som rengör sig själv, men kräver mycket ström eftersom den måste värmas upp till 400-500 grader vid rengöring.


Ett enkelt och miljövänligt sätt att göra ren ugnen är med såpa och vatten.

Så här ska man göra:
-Blanda 2 dl såpa med 1 dl vatten i en sprayflaska.
-Spraya insidan på ugnen och stänga ugnsluckan.
-Värma ugnen till 100 grader och låt den stå på i 15-20 minuter.
-Stänga av och låta svalna.
-Torka ur smutsen med fuktig trasa eller svamp.

Det luktar visserligen gott av såpan, men riktigt rent tycker jag inte det blir.

Tips på andra rengöringsmetoder mottas tacksamt.


13 thoughts on “Senioren på gång – den 6 nov 2022

 1. Tack för alla bra rips. Krukan med ledbelysning är så fin. Det är nyttigt att träna benmusklerna och att sitta och resa sej upp gör jag ofta. Har fått denna rörelse av sjukgymnasten efter min knäoperation.
  Kramar från oss

  1. Tack så mycket! Ja det är bra på många sätt att göra den rörelsen.
   Hoppas du och Minton får en fin kväll! Kram Eva

 2. Trevligt med vintertomater på fönsterbänken men jag har tyvärr ingen plats kvar någonstans. Mina två novemberkaktusar har fått knoppar. Alltid något.
  Balansen ska jag testa sedan. Ska bli kul att se vad jag orkar.
  Ha en trevlig ny vecka!

 3. Rörelserna för att förbättra balansen är mycket bra. Bara man kommer ihåg att göra dom också.
  Krukan med de fina växterna (som INTE är ljung, tack) och LED-lamporna är så vacker. Riktigt, riktigt snyggt!
  Tomatplantor under vintern – ja, varför inte. Du brukar ju ha gröna fingrar så det blir nog kanske tomater senast till Nyårsafton;-)
  Även pannlamporna är ju en strålande idé!
  Ungsrengöring – tja… ättika och bikarbonat samt vatten. Men jag har inte testat denna blandning i ugnen, bara överallt annars;-)

  1. Det är just det att komma ihåg at göra rörelserna. Det finns alltid något annat som måste gå före.
   Bikarbonat kan vara värt ett försök med ugnen.
   Såg just att de stackars Kievborna har pannlampor nu när de inte har ström.

 4. Tack för tips om balanstest. Den där klockan-övningen har jag faktiskt haft i mitt ben-rehab-program i olika variationer. 🙂 Mycket bra övning.
  Ugnsrengöring är ett återkommande elände. Tycker som du att såpa inte funkar tillräckligt bra. Brukar köpa starka omiljövänliga medel på ÖoB, typ Mr Muscle ugnsrengöring, och köra med då och då. Men inte ens det brukar få bort allt. Suck.

  1. Intressant att du haft den rörelsen i rehabprogrammet.
   Måste nog också försöka med Mr Muscle i alla fall. Det bästa vore nog att göra ren ugnen oftare, men det drar man sig ju för.

 5. Tänk om man trillar när man står där och gör övningar!?

  Jättefin höstkruka! Jag är sen med allt, har inte fixat höstväxter, inte varit till gravarna, inte räfsat här i stan, inte planterat lökarna som jag köpte. Får starta lite smått med lökarna, förtog mig på torpet, ena armen är nästan obrukbar på grund av axelvärken.

  Sladdgömmeköp är nära förestående, det ser anskrämligt ut där jag sitter i vardagsrummet. Tack för påminnelsen!

  Pannlampor har vi – på torpet. Har läst om en lampa som man har i skärpet, den passar bra för promenader ute för att den lyser upp marken bättre. Men vi är illa förberedda för kriser, tar upp det då och då med maken men han verkar obekymrad.
  Ha det gott!

  1. Vi är faktiskt inte särskilt förberedda för kriser heller-bara lite grann. Strömavbrott kan man ju råka ut för när som helst. Tyckte det kunde vara praktiskt med pannlampor. Lampa på skärpet låter lite bekvämare. Förstår såväl att du är lite sen med det du säger. Just nu har jag tappat orken och lusten för mycket. Luften har gått ur mig. Den kommer säkert tillbaka, men jag förstår dig särskilt om du dessutom har värk i axeln.
   Ha det så bra i alla fall!

   1. Så tråkigt att luften har gått ur dig, men det är kanske förklarligt så hårt som du har jobbat och varit i gång en lång period med flytten. Nu får du vila och bara puttra på lite långsamt så kommer säkert lusten och glädjen tillbaka.
    Kram

Kommentera