Allhelgonahelg, julblommor och tryffel är aktuellt kring den 30 okt 2023

Allhelgonahelg, julblommor och tryffel är aktuellt kring den 30 okt 2023. En del annat uppmärksammas som nya mattider, adresslarm, blomsterlökar till våren och en fotobok med recept.

Allhelgonahelg

Första gången allhelgonadagen syns i källorna är år 1198.

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firar vi ju högtiden genom att tända ljus på gravarna. En tradition som man började med efter andra världskriget. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda.


Dags att fixa med amaryllislökar

Om man inte har sparat förra årets lökar 🙄 börjar det bli dags att skaffa några nya. Här finns en del vackra lökar att bli inspirerad av.

Här kan du läsa mer om det Planera för julblommor.


Klockan och måltidstider

Det är sedan 1980 som vi ställer om klockorna för sommartid respektive normaltid.

Det som påverkar mig med detta mer än skillnaden på ljuset morgnar och kvällar är måltidstiderna. De första dagarna efter tidsomställningen är jag ständigt hungrig och tycker att jag äter på fel tider.


Skydda din adress

Kolla på hitta.se att ingen annan skrivit sig på din adress. Man vet aldrig i dessa bedrägeritider 😒. Det går smidigt och snabbt att göra.


Lökar till våren

New Botanics komponerar olika kollektioner för blomsterodling. Nu har de sammanställt en nästan oemotståndlig lökkollektion med 50 lökar.

De sex sorterna lökar ska man plantera i olika lager i krukan beroende på deras blomningstid. Man kallar det lasagneprincipen. På det sättet kan man få njuta av blomningen länge och se nya spännande kombinationer växa fram när de tidigare blommat ut.

Man kan plantera dem i en kruka på balkongen eller uteplatsen. Krukan bör vara : H: 40 cm hög och 35 cm i diameter.

Jag tror inte jag kan motstå detta. Möjligtvis på grund av priset som är 540 kronor. Man kan ju förstås alltid norpa idén😏

Här kan du läsa mer om erbjudandet på Spring Firework Collection


Tryffel på Gotland är en pågående aktualitet

Tryffelfestival på Gotland pågår för fullt med La grand finale den 17-19 nov.

Här finns mer att läsa i ett tidigare inlägg – Tryffel – en exklusiv och eftertraktad svamp


Gör en fotobok av gamla recept

Att låta göra en fotobok av bilder från semestern, på barnbarnen, från en resa, från sin trädgård känner vi ju till. En bra idé jag läste om i en mattidning var att samla sina egna sparade och nedskrivna recept i en fotobok.

Recept finns det ju hur många som helst att googla på. Jag menar de där unika recepten som är ens alldeles egna och som man själv kanske ärvt.

Kan vara kul att ge någon som flyttar hemifrån, bröllopspresent eller varför inte som julklapp och ta med all julmat.

Gör så här:

 • Kolla efter en bra fotofirma. Sök på receptfotobok på Google.
 • Fota recepten med mobilen eller skriv av dem med ett snyggt typsnitt.
 • Ladda ner dem i datorn och gör en skärmdump eller använd skärmklippverktyget.
 • Du kan sedan välja design, papperskvalitet mm hos företaget du anlitar.
 • Helst bör det finnas med ett foto av rätten eller bakverket eller något annat som associera till den.

27 thoughts on “Allhelgonahelg, julblommor och tryffel är aktuellt kring den 30 okt 2023

 1. Det var många fina tips. Amaryllis är så vackra och jag brukar köpa en till jul. Så ett reportage på TV om tryffel som var intressant. Måste kolla om jaghar något på min adress.
  Kramar från oss

  1. Det var snabbt agerat. Visst var det enkelt.
   Hoppas du och Minton får en fin kväll. Ni har snö därnere nu förstår jag.

 2. Jag tycker absolut att du ska norpa idén med lökarna och en amaryllis köper jag också i år. Jag tror att den nya generationen lär sig vad som är Halloween och Alla Helgons Dag. De växte upp med det.
  Bra tips att kolla hitta.se
  Jag har helt enkelt skrivit ut recept med foto och allt och satte det i en pärm. Min mammas recept och allt jag gillade och hittade i böcker och på internet.
  Ha en trevlig ny vecka, Eva! 🍀

  1. Smart att placera alla recept i en pärm direkt innan man lägger dem på olika ställen och inte kommer ihåg vart man lagt dem. Det blir ju mer personligt så också än i en fotobok.
   En trevlig fortsättning på veckan önskar jag dig!

  2. Jättefint inlägg Eva och det där med adressen är jättebra tips jag brukar titta på min lite då och då..ha en riktigt fin allhelgona nu kram..👍🤗🍁🍂

 3. I år har jag för första året försökt mig på att spara tre amaryllislökar sedan förra julen. Har gett dom vatten och näring hela sommaren och lökarna blev väldigt kraftiga och fina av det. Nu har jag klippt av bladen och tagit bort jorden från rötterna och lagt lökarna i papperspåsar i kylen, märkta med datum och sort. Nu är tanken att dom ska få vila i sex veckor innan jag försöker väcka dom igen genom att ställa dom i glas med rötterna i vatten innan jag sedan planterar dom i jord. Ska bli spännande att se om det kommer några knoppar. Men jag kommer att köpa amaryllisar också för det vill jag inte vara utan. Ingen jul utan amaryllis.

  Lökar enligt lasagnemetoden brukar bli bra och du kan säkert göra en egen lasagne 🙂

  Bra med tipset om hitta.se. Jag såg ett reportage på nyheterna om det i veckan. Såg också ett reportage om tryffel på Gotland. Att det blivit riktigt stort.

  Mina recept har jag redan ordning på. Så fort jag hittar något klipper jag eller printar ut det och sätter in i mina receptpärmar som jag har i köket. Men visst vore det fint med en riktig bok.

  Tack Eva för ett, som alltid, trevligt inlägg och en fortsatt fin vecka till dig!

  1. Tack för din trevliga kommentar!
   Verkligen ambitiöst att försöka få fram amaryllislökarna igen. Jag är övertygad om att du kommer att lyckas. Vi är också förtjusta i amaryllis till jul. Antingen köper vi några vackra lökar eller köper som snittade. De står ju väldigt länge i en vas.
   Visst var det smidigt att kolla sin adress på hitta!?
   Så bra att du har ordning på dina recept. Jag märker att de jättegamla recepten jag har kan vara svåra att använda. Ibland finns inte ingredienserna längre eller så har det blivit för “omoderna”. Eller så har man ändrat sin matsmak.
   Hoppas resten av veckan och kommande helg blir angenäm!

 4. Anonym

  Amaryllis är ju underbara blommor! Jag har sparat 5 lökar sen förra året. Jag har haft dem i uterummet under sommaren och igår började jag ge dem en liten skvätt vatten för att få dem att vakna. Sen får jag se om jag kan lyckas få dem att blomma igen. Kanske får plantera om dem också när jag ser att de “vaknat”.

  1. Förstår inte varför det blir så. Du är inte den enda. Frågan är om det är just på min blogg!?
   Tack för din kommentar hur som helst!

 5. Tror inte jag blivit anonym på någon annans blogg. Däremot så har jag inte kunnat kommentera på din blogg på länge, när jag använder Firefox. Men så provade jag, igen, från den webbläsaren, men då blev jag anonym istället.
  Denna kommentaren skriver jag med Chrome som webläsare. Där brukar det fungera bra, hoppas det gör det nu också så jag inte blir anonym igen. 😀

  1. Det ska väl inte vara olika internetplattform man har. Jag börjar tycka att WP är lite väl jobbig nu. Det är lite väl många som blir anonyma tycker jag.

 6. Receptfotobok är ju en toppenidé. Jag har vissa samlingar, men en del recept har ju blivit inaktuella och nya har kommit till. Vissa recept vill man gärna föra vidare. Vi har en inbunden receptbok efter min mans farföräldrar där hans farmor med sirlig och vacker handstil har skrivit ner all deras recept. Värdefullt.

  Amaryllis till jul är sen länge ett måste. Jag vill ha en vit med gröna stråk och en djupt röd. Jag gjorde något drastiskt när jag städade med mitt barnbarn, alla amarylliskrukor tömdes och lökarna slängdes. De hade stått i sina krukor och rätt vad det var så blommade någon men de blev för många och tog plats. Idén med vårlökar i lager tror jag skulle passa dig, du är duktig med växter.

  Det var länge sen vi var i stan till Allhelgona men i år kan vi åter få uppleva detta med kyrkogårdar upplysta av levande ljus. Så vackert och stämningsfullt!

  Nyss inkommen efter en promenad till och från vårdcentralen. Fuktigt, kyligt, men så härligt med alla löv som glänser i regnet. Ha det gott Eva och tack för inspiration!

  1. Du kan inte tro så glad jag blev över din kommentar. Känns tillfredsställande att kunna ge någon lite inspiration. Hoppas det gick bra på VC.
   Visst är det vackert med den där gamla sirliga handstilen man hade förr, som vi kan se i gamla sparade recept.
   Blev för resten väldig lockad att anlita vår bastu vi har i föreningen när jag läste ditt inlägg. Den finns i porten bredvid och det är ren lättja som gjort att jag inte besökt den.

 7. Krångligt det där med Alla helgons dag och Allhelgonadagen.
  Jag är inte så beroende av klockan, så tidsskillnaden gör inte mig så mycket.
  Bra idé med recepten.
  Ha det fint!

 8. Men vilken bra idé med receptfotobok! Tack för tipset. Min bok med handskrivna börjar falla isär….
  Löklasagne för 540 lät i mastigaste laget. Har sett på både Blomsterlandet och Impecta förslag med tre sorters lökar man kan köpa och sätta ihop själv. Mindre jobb och billigare. 🙂 Och det är en jättecool idé.
  Tack för ett trevligt inlägg! Vi har inga gravar att gå till men jag funderar på att tända lite ljus i trädgården för att liva upp på lördag. Så vackert.

  1. Det blir fint med ett ljus i er trädgård en sådan här igenmulen och regnig dag.
   Måste kolla förslagen med 3 sorters lökar. Är lite frestad.
   Vi har heller inga gravar kvar längre så vi tänder ett ljus hemma istället.
   Ha en skön myshelg i höstmörkret!

Kommentera