Bokskogen en majmorgon

Bokskogen en majmorgon. Vi har en underbar bokskog på Ekerö med moderträd från tidigt 1800-tal och troligen är Sveriges och Europas nordligaste självförnyande bokskog.

Så här vacker och lite trolsk är bokskogen en vacker majmorgon.

Efter eken är boken det vanligaste ädellövträdet i Sverige.

Bokträ använde man förr till att bygga skepp med eftersom dess trä är lätt att klyva till raka plankor, dessutom tål träet vatten bra.

Bok blir inte lika gammal som ek, men växer fortare och enstaka träd når en höjd av 45 meter. Den kan bli upp till 400 år gammal.

Bokens virke är hårt och segt. Segheten gör att det är lätt att böja massivt bokvirke och man använder den till att göra möbler med t ex böjda ben och former av den. Ett exempel på detta är ju Bruno Mathsons kända fåtöljer.

Virket använder man även till att tillverka parkettgolv och fanér.

Eftersom träet inte avger någon smak och är hårt, fast och rakfibrigt tillverkar man glasspinnar av främst dansk bok.

Bok var det ursprungliga namnet för träd. En märklig sak med bok är att blixten sällan slå ner i dem.

I folktron trodde man att den skonade en från olycka och häxeri.

Boken har en mycket tät krona och en slät oveckad stam. De glansiga löven växer platt horisontellt för att fånga maximalt med solljus, vilket får till följd att ljuset sällan når marken och växtligheten under träden präglas därför av detta, samtidigt som boklöven förmultnar långsamt.

Bokollon använde man förr som svinfoder. Idag är det vildsvinens favorit tillsammans med ekollon.

Bokskogen växer både på mager och näringsrik mark och tål skugga bra. Bokollon är också viktig mat för övervintrande småfåglar. Ollonen lär man ha använt till nödkaffe, t.ex. under andra världskriget.

By Göran I Mann – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?
Bokgroddar

Om bokskogen vid Ekebyhovs slott

17 thoughts on “Bokskogen en majmorgon

  1. Pingback: Bokskogen en majmorgon - Bloggfeed

  2. Jag förstår inte riktigt detta med att prenumerera på inlägg. Räcker det inte att man följer? Är det något som Wp har hittat på?

    Ljuvligt ser det ut på de vackra fotona av bokskogen! Mycket jag inte visste om bokar, konstaterar jag. Tack för infon!

    1. Tack så mycket!
      Jag förstår inte detta med ”att prenumerera”? Det är något jag inte medverkat till. Är det bara på min wp-blogg detta krävs undrar jag eller råkar alla ut för det? Åh vad trött jag blir…

      1. Så knepigt. Jag jar stött på det på en annan blogg hittills. Men eftersom det är en blogg som har haft långt uppehåll så tänkte jag att det var så han ville ha det nu. Hoppas verkligen att det inte blir allmänt. Förstår att du blir trött. Kommenterar gör jag numera nästan bara via läsaren på alla bloggar eftersom det krävs att man fyller i alla uppgifter med namn, blogg och mejladress på de flesta nu.

      2. Tack snabbt svar! Jag förstår bara inte varför wp inte kan informera om detta. Jag blir ju osäker på om jag kommit att trycka på en knapp för detta. Kan bara hoppas att någon som läser detta förstår och kan förklara.
        Jag kommenterar också bara via läsaren. Alla uppgifter orkar man ju inte skriva i varje gång.

      3. Detta med kommentarer: det är klumpigt när man måste gå via läsaren, arbetsminnet är kort och jag måste klicka in mig på bloggen för att kolla vad det var jag skulle kommentera. Onödigt jobbigt. Wp informerar inte om sina förändringar, bara gör dem.

  3. Det finns inget så ljuvligt som att vandra i en nyutsprungen bokskog i vårens tid. Visste inte att det fanns en så fin och gammal bokskog på Ekerö. Och nödkaffet under andra världskriget har man ju hört talas om. Visste dock inte att bokollon användes till det. Ljuvliga bilder!

  4. Bokskog på våren är nog bland det vackraste som finns. Fina bilder! Nödkaffet har jag också hört talas om. Men att blixten sällan slår ner i en bok, det visste jag inte. Och så söta bokgroddarna är.

  5. Blev lite förvånad att jag var tvungen att prenumerera, men det funkar ju också.
    Intressant läsning … och härliga bilder från den underbara bokskogen! I ”min” park utanför porten finns gamla vackra bokträd (eller skriver man bokar?), liksom i slottsparken – och norr om Finspång finns en fin bokskog vid Regnaholm.
    Önskar dig en fin helg!

    1. Tack så mycket Anki. Det är verkligen något speciellt med bokskogar. Bokar är nog riktigt att skriva, men bokträd blir bättre, eller hur?
      Fattar inte detta med att tvingas prenumerera!? Det är inget jag påverkat, men såg att bloggaren Jag också råkat ut för det. Är det bara på min blogg tro? Vad wp alltid ska krångla till det.
      Hoppas du får en fin helg också!

  6. Majvor

    Fina bilder och trevlig läsning – som vanligt! Extra glad för att jag idag släpptes in utan påfundet med att vara ”prenumerant”. Säkert något wp var orsaken till.
    /Majvor

    1. Mille mille grazie för att du lät mig veta att det inte krävs inloggning längre. Det var nog jag själv som hade ställt till det. Men man kan ju inte testa på sin egen blogg så det var så skönt att höra att jag lyckats fixa bort det. Man kan ju inte alltid skylla på wp.
      Hoppas du har det bra!

  7. Tack för underbara bilder Eva! Fantastiskt med bokskog i Stockholmstrakten. Annars får man ta sig till Omberg vid Vättern för att uppleva något liknande. 🙂

Kommentera