På gång – 9 oktober 2023

På gång – 9 oktober 2023 handlar om månadens temadagar, en förrätt, vildsvin och smycken designade med humor och passion. Vidare tittar vi på ångfartyget Björkfjärden på kvällstur, världens vackraste bokhandel, ett mysigt överkast som förnyar sovrummet samt motbjudande reklam på WP-bloggar.

I oktober (förr även benämnd öl-, vin-, slakt-, eller sädesmånad) börjar älgjakten, man tillkännager nobelpristagarna och man firar kanelbullen 🙂.

I slutet av månaden är det höstlov från den 30 okt – 3 nov. Den 29 okt återgår vi till normaltid. Det fåniga påfundet Halloween firar man den 30 okt.

Halloween har för övrigt inget med Allhelgonahelgen att göra. Somliga verkar tro det även om bägge högtiderna anknyter till döden samt att minnas de döda.

Det finns flera temadagar i oktober man kan uppmärksamma Anhörighetsdagen (6), Internationella ögondagen (12), Vita käppens dag (15) samt FN-dagen (24) som är allmän flaggdag.

Det är kring den 7 oktober på Birgitta-dagen man ibland kan uppleva en Brittsommar. Med 9 grader och styv kuling kändes det inte som det i år. I och för sig lyste solen från en molnfri himmel. Man kan läsa mer om Brittsommar och Indiansommar här.


Förrätt eller tilltugg med krustader

Krustader som bas är alltid praktiskt att göra goda tilltugg eller förrätter med. En lyxvariant är att fylla dem med löjrom, smetana, rödlök och lite dill som på fotot nedan.

Här finns fler smarriga variationsmöjligheter


Annorlunda och piffiga smycken

Här på pfg kan man hitta prisvärda smycken att ge bort eller varför inte köpa till sig själv.

Själv använder jag bara klocka och ett litet halssmycke numera. Några av dessa smycken på pfg skulle jag kunna tänka mig att bära. Just för att de är så opretentiösa, udda, faktiskt lite roliga att bära både till vardags och fest.


Vildsvin både på gott och ont

I ett tidigare inlägg skrev jag om ekollon. Det blev väldigt uppmärksammat och jag tackar varmt för alla trevliga kommentar.

När jag samlade information om ekollon stötte jag hela tiden på belägg om hur förtjusta vildsvin är i ekollon. Jag försökte hitta en bild på ett skräckinjagande vildsvin men lyckades inte. De ser så rara och beskedliga ut på de bilder jag hittade, trots allt elände de kan ställa till med.

Vildsvin kan faktiskt ibland vara till fördel för skogsbruket eftersom de äter upp ansamlingar av skadeinsekter som barkborrar och bidrar till markberedningen genom sitt bökande. Därför är vildsvinet uppskattat i skogarna i bland annat Tyskland och Tjeckien där skogsägare och jägare till och med utfodrar dem!!!

De har ju ett väl utvecklat luktsinne och lär kunna känna doften av en människa på 500 meters avstånd.
Det goda luktsinnet använder man sig ju av på de speciellt dresserade tryffelsvin, som man utnyttjar för att hitta tryffelsvampar långt ner i jorden.

Det vildsvinskött som konsumenter köper i butik eller äter på restaurang ska alltid vara testat för trikiner. En del grillar köttet och i Italien gör man salami av vildsvin.😏 Det kanske är gott, men jag avstår ändå.

Här en klädborste (ett urgammal redskap som unga människor knappast vet vad det är 😉) tillverkad av vildsvinshår. Denna borste använder vi här hemma ännu idag. Den köptes någon gång på 1930-talet, tror jag. Snacka om hållbarhet!


Nyrenoverat ångfartyg i sikte

Gamla ångfartyget Björkfjärden kom smygandes utanför fönstret invid Tappströmskanalen en kväll.

S/S Björkfjärden är ett svenskt ångfartyg, sjösatt 1925 under namnet S/S Saltsjön. Hon har under sin långa tid gått i reguljär passagerartrafik. Jag har själv åkt med henne ut till Svenska Högarna en gång på en mycket minnesvärd resa.

Fartyget har genomgått en omfattande renovering. Walleniusrederierna avser att använda Björkfjärden för aktiviteter såsom möten och konferenser inom rederierna och bolag inom koncernen, hon kommer inte att vara öppen för allmänheten.

Hon ligger förtöjd vid Norr Mälarstrand i Stockholm, men man kommer eventuellt att på sikt flytta henne till Tappström på Ekerö. Det hoppas vi på! Här kan man läsa om det.


Världens vackraste bokhandel

El Ateneo Grand Splendid är en bokhandel i Buenos Aires i Argentina som man inrett i en tidigare teater. Man utsåg den till en av världens bästa boklådor av tidningen The Guardian år 2008. Synd på teatern, men tjusig bokhandel!


Nytt överkast förnyar sovrummet

Ett nytt överkast kan förändra ett sovrum rejält. Till hösten brukar jag skaffa någon eller några textilier för att förnya och förändra lite hemma. Denna gång blev det ett nytt överkast.

Ett överkast ska naturligtvis vara snyggt, men också ha en behaglig kvalitet så det känns skönt när man tar sig en middagslur. Dessutom ska det ligga still och inte fladdra runt bara man sitter på det. Vidare får det inte vara tungt så det blir jobbigt att lägga på det på sängen. Hittills är jag jättenöjd med detta.

Motbjudande reklam på gratis WordPressbloggar

Beklagligt att den reklam som WP lägger till på gratisbloggar är så oattraktiv? Det kan vara rent osmakligt att behöva utsättas för dem i annars läsvärda och trevliga bloggar. För er som inte ser reklamen själva visas ett smakprov nedan.


24 thoughts on “På gång – 9 oktober 2023

 1. Pingback: På gång – 9 oktober 2023 - Bloggfeed

 2. Majvor

  Kul att det är fler som använder överkast! Verkar vara ute, om man ser till alla heminredningsreportage och annonser för sängar. På sin höjd ligger överkastet vid fotändan så att man inte missar alla snygga, dyra sängkläder och mängden kuddar!
  När jag blev pensionär, trodde jag att skulle börja använda mina smycken, men så har det inte blivit. Har man jobbat inom sjukvården är det no-no med ringar och klockor, så då trodde jag att nu så! Nu var det fritt fram! Jag har oftast bara en klocka och ibland en favoritring. Förr kunde jag köpa smycken på resorna men har slutat med detta eftersom jag vet att de blir liggande i en låda.

  1. Har svårt att förstå att man vill visa sin säng utan överkast. Det har blivit väldigt trendigt att i stället visa lakan och mängder av kuddar. Sitter de och sover eller var gör de av kuddarna på nätterna? Hela sovrummet måsta ju krylla av kuddar.
   Dyrbara smycken har jag faktiskt gjort mig av med. Har som sagt ingen användning för dem. De jag visar i inlägget tycker jag däremot om just för de är så opretentiösa och färgglada, men jag är inte säker på om jag skulle använda dem i alla fall.
   Förr handlade man gärna smycken utomlands för de var ofta billigare.
   Ha en bra dag!

   1. Gunilla Åhman

    Som vanligt ett himla trevligt inlägg Eva! Tack för det. 🙂
    Oktober är en trevlig månad med skördefröjd. Halloween har jag förlikat mig med och ger t o m godis till grannbarnen när de kommer, men bara om de gör det 31/10. Kommer de på allhelgona – ja det har hänt – blir jag arg. Oskick.
    Vildsvinssalami kan jag rekommendera, faktiskt. 🙂
    /Gunilla

   2. Ursäkta sent svar. Oktober är en bra månad om det bara inte hände så mycket fruktansvärt här och i omvärlden.
    Tycker det är just att ungarna får godis på rätt dag. Snällt av dig. Jag öppnar inte dörrn🙄
    Menar du att det går att äta vildsvinssalami. Det trodde jag inte.
    Ha en skön lördagskväll!

 3. Håller med dig om reklamen på WordPressbloggar. Det har jag tänkt på många gånger. Undviker att titta på dem.
  Överkast är ett måste hos mig också. Det har jag alltid haft.
  Jag bär smycken. Alltid örhängen, två ringar och ett halsband som jag fick av mina söner.
  Världens vackraste bokhandeln hade jag gärna besökt.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tycker också att reklamen är tråkig. Det enda smycke jag använder är örhängen.
   Bokhandeln skulle jag gärna besöka.
   Kramar från oss

   1. Örhängen är snyggt att bära. Reklamen nästan förstör en del bloggar och är jobbig tycker jag. Visst är bokhandeln tjusig.
    Ha en bra fortsatt vecka med kramar till dig och Minton!

  2. Det är fint med smycken särskilt om de har ett affektionsvärde för en, vilket de ju ofta har.
   Håller med om att överkast måste man ha.
   Det är så synd att reklamen är så ful. På en snygg blogg med fina foton mm förstör reklamen helhetsintrycket.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig vecka, trots alla grymheter och elände i världen och här hemma!

 4. Jag märker på statistiken när det är mycket skitreklam på bloggen, förstår att många drar sig för att gå in och se det.

  Du är duktig på att hitta sånt som piggar upp och förskönar, snyggt överkast! Eftersom maken bäddar har jag gått med på att det är utan överkasts som gäller till vardags. Men alltid överkast på till fint. Men jag undrar också över mängden kuddar och annat i sängarna på bilder.

  Till vardags bär jag enbart en guldring med granater, en present från svärmor när jag fyllde 40. Till fint väljer jag något halsband, ofta bärnsten.
  Men det är alltid roligt att se tuffa smycken på folk.

  Den där fantastiska bokhandeln skulle jag gärna besöka, vilken miljö! Bara härommånaden fick jag höra av äldsta dottern att hon samlar på bibliotek, besöker dem alltid på nya ställen.

  Det är möjligt att vildsvinen gör gott, men i “våra” skogar har de bökat upp alla kantarellställen och dessutom förstört vår tomt så att vi nästan gråter av maktlöshet. De finns i mängder och när jaktlaget förra året sköt ca 100 st så gjorde det ingen som helst skillnad. Nu bökar de bakom lekstugan och vid friggeboden så att det är omöjligt att gå där eller att komma fram med gräsklipparen. 300 000 djur är för många!

  Tänk vilken utsikt ni har, det måste vara rofyllt att sitta och se ångbåtar och annat fara förbi. Vacker bild också den med det fina trädet vid vattnet.

  1. Himla otrevligt med vildsvinen för er. Så de förstör kantarellställena också. Det var det värsta.
   På sista tiden störs jag väldigt av den fula reklamen på WP, men försöker förstås bortse från den.
   Roligt att höra att man kan pigga upp andra. Det kan ju behövas i dessa dystra tider. Det verkar inte finns någon gräns just nu för allt elände. Somliga kan tycka att man verkar lite känslokall som skriver om vardagligheter i bloggen (som överkast och smycken!) när det finns så mycket allvarligt att beklaga och kommentera. Men det gäller ju också att försöka hålla det ifrån sig om möjligt och glädjas åt det lilla och kanske ytliga.
   Kan förstå att bärnsten klär dig. Så fint med ringen du fått av din svärmor.
   Vad kul att dottern gillar bibliotek. Det gör jag också. Det är oftast inhysta i väldigt vackra byggnader. Nu reser jag inte längre, men bibliotek och begravningsplatser var ställen jag ofta besökte när jag kom till nya platser. Nu håller jag tillgodo med vackra båtar utanför fönstret.
   Roligt att höra att just du gillade de bilderna.

   1. Jag “bodde” på biblioteket i Kiruna under uppväxten. Det var inrymt i gamla badhuset och var mycket trivsamt och vackert. Du må tro att jag blev besviken när vi för några år sedan besökte Kiruna och jag fann att biblioteket då var inrymt i tråkiga lokaler mitt i stan. Men nu har de tydligen fått helt nybyggda lokaler i Kirunas nya centrum.

    Jag håller med dig om att man behöver något annat än allt det onda som man inte kan undgå att se och höra omkring sig. Igår tänkte jag att jag snart slutar titta på nyheterna. Det har inget med känslokyla att göra, vi har alla våra sätt att klara det som händer, en del av oss behöver kanske reagera, diskutera och kommentera, andra åter hitta det vackra som finns för att inte försjunka i depression och mörker.

   2. Du uttrycker det så bra och vettigt. Vi alla har olika sätt att ta till oss omvärldshändelserna och hur vi tacklar dem.
    Hoppas Kirunaborna ändå blir nöjda med sitt nya bibliotek. De är de värda!

 5. Krustaderna fick det att vattnas i munnen. Inte visste jag att vildsvin gav sig på barkborrar, det var ju i varje fall en fördel med dom. Annars tänker jag mest på svinpesten när jag hör om vildsvin nu och rädslan att sjukdomen ska sprida sig till tamgrisarna. Jag hoppas dom lyckas hejda smittan och att den inte går utanför den avspärrade zonen. Igår var jag hos frissan och då sålde dom hårborstar med vildsvinshår.

  Jag tycker om att bara gå omkring i en bokhandel och är den dessutom så vacker som den du visar så skulle det få vara en dröm att gå där och titta.
  Och vilken lycka att kunna se båtarna från fönstret. Så fin den är, S/S Björkfjärden.

  Jag har också sett att WordPress utökat reklamen, ibland lägger dom till och med in reklam mitt i en text. Om någon skrivit en text under en bild och så bryts texten av utav reklam blir det ju förvirrande Men jag gör mitt bästa för att inte titta på reklamen för den är, som du säger, inte alltid så trevlig.

  Tack för ditt alltid intressanta och trevliga “på gång” Eva och en fortsatt fin oktobervecka till dig!

  1. Tack för din trevliga kommentar! Fantastiskt att man fortfarande tillverkar hårborstar av svinborst. De lär ju vara väldigt bra för hårbotten att använda.
   Vi hade löjromskrustaderna på min systers födelsedag häromveckan och jag kunde inte låta bli att ta med dem i bloggen, eftersom bilden blev ganska lyckad.
   Jag läste just att det verkar som de lyckats hejda svinpesten. Om det är riktigt är det ju väldigt bra.
   Ja den bokhandeln i Buenos Aires vill man gärna besöka.
   Spännande att se Björkfjärden passera utanför. Vi har ju annars pendelbåtarna till stan att titta på, men det här var lite extra.
   Nu önskar jag dig också en fortsatt fin oktobervecka! Här har vädret varit underbart ett tag, trots blåsten!

 6. Bra översikt av månaden.
  Krustader, så gott!
  Trots att vildsvin kan göra nytta i naturen, så vore jag hellre utan dem. Tyvärr. De är lite för nära mig och gör för mycket skada för att jag ska gilla dem.
  Så vacker båtbild!
  Jag håller med dig om denna reklam. Tyvärr har jag nog den hos mig också.
  Ha det fint!

  1. Kul att du också gillar krustader! Alltid bra att ha hemma antingen om man får oväntat besök eller om man blir sugen själv.
   Javisst är reklamen bedrövlig!
   Jo jag har förstått att svinen inte är trevliga att ha nära sig.
   Hoppas du får en bra lördagskväll!

 7. Anonym

  Förstår att vissa inte gillar vildsvin på grund av den skada de kan göra men själv tycker jag att de är söta. Speciellt de små randiga! Så fin båtbild du fick!
  Jag såg inte exemplet på osmaklig reklam som du lagt upp. Är det bara jag som inte såg den?

  1. Tack Blomstermams! Förstod att det var du. Reklambilden verkar ha gått fram till andra, eftersom de kommenterat dem. Men man vet aldrig med WP.
   En riktigt trevlig lördagskväll önskar jag dig!

 8. Kul att du drar upp Halloween och förklarar att den inte hör ihop med allhelgona för det har jag fått göra varje år sen början på tjugohundratalet förbaskat tjatigt..och den är ju till för barnen.. ungefär som att klä ut sig till häxor på påsken..
  Så varje år får jag argsinta kommentarer om halloween och varje år måste jag förklara att Nej jag firar inte Halloween jag gillar att fotografera alltihop..och det blir snart samma visa igen när jag visar mitt halloween pynt och allt jag fotar ute…🎃
  Dom flesta som klagar är äldre resten har Kul..🕷️🕸️ 🦇 kram..😉

Kommentera