På gång just nu – den 27 maj 2020

Fortsatt karantän
Ja så blev det fortsatt karantän för oss 70 plussare. Dag 76 nu. Vi som hade hoppats på lite lättnad. Det kommer väl att bli som rena kosläppet när man någon gång lättar på restriktionerna för oss. Men det börjar allt tära lite mentalt att vara begränsad och inte känna sig helt fri. Från ena dagen till den andra blev det i alla fall shortsväder – åtminstone där jag bor. Vinterjackan fick hänga med länge i år, men nu är den undanhängd för säsongen.

Block i WordPress
Har ni som har WordPress också fått denna påminnelse? Någon som har erfarenhet av det? Berätta gärna.

123a

Mathem på bloggen
Trevligt när Mathem besökte och kommenterade i bloggen. Verkligen lovvärt att de prioriterar 70 plussare. Det har de all heder av.

23a

Hemleverans till dörren
Tröttsamt med de webshopar som inte har leverans till dörren som fraktalternativ. Jag förstår inte hur de tänker i dessa tider.

TV
På Svtplay har Vera börjat. Lite långtråkig tycker jag den är. För övrigt tittar vi på HBO-serierna I know this much is true och Patrick Melrose . Visserligen serier med hög klass och fantastiskt skådespeleri, men ack så destruktiva och deprimerande. Längtar efter något roligt att skratta åt utan flams och trams.

Första avsnittet av Trädgårdar i USA också på SvtPlay var lite annorlunda och kul för en som är trädgårdsintresserad. Den brittiske trädgårdsexperten Monty Don tittat på trädgårdar i USA.

Passa på att torka lite blommor
Nu och framöver skall man egentligen passa på att torka några blommor att göra fina buketter med i höst.
Några växter som passar att torka är till exempel:
tistelblommor, alliumbollar, spikklubba, stjärnvädd, gul solboll/craspedia, rosor, risp, vallmofrökapslar, pampasgräs, brudslöja, eterneller, magnoliablad, riddarsporrar och
jungfrun i det gröan/Nigella,

Grotesk svamp
Kan någon berätta vad detta är för svamp. Den växer alldeles vid vägen. Kanske är det en delikatess! Jag tror en i bloggkretsen vet!

20200527_111946a

Fest i pingsthelgen
I pingst tänker vi äta havskräftor. Till dessert blir det melon, som nu ligger i solen och mognar.


 

26 thoughts on “På gång just nu – den 27 maj 2020

 1. jag förstår mycket väl att det börjar bli jobbigt för er att sitta instängda så länge! Jag förstår inte hur ni klarat det överhuvudtaget! Men jag antar att man på något vis gör det när det inte finns något val. Hoppas verkligen att ni snart får gå ut igen. Men å andra sidan så undrar jag om inte du som haft corona är immun och inte smittar längre? Skulle du inte kunna få röra dig mer fritt nu då?
  Det där om den nya redigeraren har jag också fått påminnelse om varenda gång jag går in på min blogg. Men med tanke på vilket fiasko deras senaste uppdatering var, enligt mig, och hur krångligt det var att få tillbaka den gamla redigeraren, så väljer jag att skippa den nya den här gången. Tills vidare i alla fall!
  Här har vi haft högsommar två dagar i rad nu men tydligen är det kallare väder på väg in igen tillfälligt den här gången.
  Ha en jättefin dag trots karantän!

  1. Jo vi har med största sannolikhet haft coronan, men vi är inte testade så man kan inte vara helt säker. Man törs/vill inte chansa. Vi går ut varje dag, men genom att vi inte har bil längre tyvärr och inte bör åka kollektivt kommer vi ingenstans.
   Nej jag håller mig nog kvar vid den gamla redigeraren också. Annars får de förklara vad som verkligen är bättre med den nya.
   Här är också vädret skapligt om man är i solen vill säga.
   Ha det så bra du också!

 2. Har inte tittat på ny redigeraren och hoppas jag slipper.
  Det är inte kul med karantän och jag hoppas det blir bättre snart.
  Tack för tipsen om blommor att torka.
  Sköt om dig

  1. Jag vill också ha kvar den gamla redigeraren. Förstår inte varför man skall ändra på den.
   Ha det bra!

 3. Franska Fikon

  Torka blommor gjorde jag på 80-talet, självplock av eterneller…. allt kommer igen! Men magnoliablad? Har inte hört tidigare, måste prova. Behåller de färgen? Allium och vallmofrökapslar har jag i rabatterna, tyvärr inget av de andra.
  Jag är också trött på denna isolering. Vi har det jättebra men jag undrar om mitt tålamod räcker till dess vi har fått vaccin? Jag drömmer om att helt plötsligt en dag så säger Anders T “det finns inte längre någon smitta i Sverige, inga sjuka senaste månaden” men det kan väl knappast hända.
  Så himla gott det låter med havskräftor! Hos oss har grillsäsongen startat – men man kan väl grilla havskräftorna? Ha en fin vecka/Lotten

  1. Förstår att ni längtar till ert hus i Frankrike. Men det verkar dröja med utlandsresor också vad jag förstår. Vaccin lär vi få vänta på.
   Kan nog tänka mig att det går att grilla havskräftor. Det låter väldigt gott.
   Kämpa på i karantän!

 4. Den nya redigeraren kommer den 1. Juni. Då försvinner den gamla. Det finns massor med tutorials på nätet om hur man använder den. Enklaste sättet för oss som egentligen velat slippa den är att välja “Classic Block” istället för alla andra tillgängliga.
  Förr torkade jag alltid massor med blommor. Jag kanske ska göra det i år igen. Bra tips!
  Hoppas att smittan lugnar ner sig snart och man kan umgås igen.

  1. Så du menar att den gamla redigeraren kommer att försvinna!? Egentligen skulle jag vilja testa den nya. Risken är att man fastnar i den och inte kan återgamla till den klassiska.
   Tänker det kan vara kul till hösten att ha lite torkade blommor att göra buketter av.
   Hoppas också att viruset lägger sig snart! Ha det bra!

 5. Ni som har haft corona är ju immuna, så ni kan ju gå ut. Eller gå ut får ju alla 70 plussare göra, men man ska hålla avstånd, vilket är lätt i dessa coronatider. Det är ju knappt någon ute, åtminstone inte här.
  Är inte så säker på att det blir rena kosläppet när det blir “fri utgång” igen. Tror tyvärr att många har vant sig att stanna inne. Tur att ni har trädgård och vi har balkong, så jag lider inte ett dugg faktiskt.
  Japp, nu är det förhoppningsvis sommar. Alltid nåt!
  Vera ligger inte bara på svtplay, utan den andra delen visas på söndag kl 21:45 på svt1. Jag älskar serien som utspelar sig i Gateshead utanför Newcaste. Där säger alla “pet” till varandra. Lite charmigt tycker jag.
  Svampen ser ut som en hjärna borde Anki kunna hjälpa dig med.

  WordPress hotar med ungefär samma sak som blogspot. I slutet av juni lär det bli ganska tyst i Blogglandia tror jag…

  1. Tyvärr tror jag du har helt rätt i att många kommer att stanna inne efter coronan – om det finns något efter! Vi vill bli testade så vi vet att vi är immunala innan vi återgår till det “normala”.
   Som du säger – tur att man har liten trädgård eller balkong.
   Känner du till Gateshead där Vera utspelar sig? Det låter så!
   Allt gott!

   1. Svågern och svägerskan bodde i Newcastle ett tag, så då åker man automatiskt genom Gateshead om man kommer söderifrån. Blev lite glad när jag läste att Vera är inspelad i just Gateshead.

 6. Tack för tipset om olika blommor att torka. Förr torkade jag massor, men som sagt, det var förr. Numer torkar jag bara smörblommor, lite fina gräs och vallmokapslar 🙂
  Jag är inte i karantän direkt, jag är ju inte 70+ än, men jag träffar inte barnbarnen och nästan ingen annan heller, eftersom Lasse är 77 år och har en del sjukdomar … jag lider inte av det mer än att jag saknar att få krama barnbarnen.
  Vera är en av mina favoriter … gillar henne skarpt!
  Tyvärr Eva, så går det inte att artbestämma svampar bara med en bild så här uppifrån! Hur ser den ut under … skivor eller porer? hur stora är de? Växer de i gräset, vid en stubbe, eller finns det något träd och i så fall, vad är det för träd? Lukt? Smak? Färgförändringar vid tryck eller vid skrapning? Så, nix jag kan inte hjälpa dig … sorry!

  1. Minns också att jag som barn torkade just smörblommor. Det skulle visst betyda att man blev rik enligt folktron.
   Tydligen en hel vetenskap att artbestämma en svamp. Vi kallar den för coronasvamp tycker jag.
   Förstår att du saknar barnbarnen.
   Hoppas du och Lasse har det bra i alla fall!

  1. Stort tack för länken. Det ser faktiskt ut som den – gyttrig röksvamp. Tror dock inte jag kommer äta den i alla fall.

   1. När den skickar ut sina sporer tappar man definitivt aptiten! Men den ska ju plockas så länge den är färsk.

 7. Håll i och håll ut, som det står på alla reklampelare om corona. Men visst börjar man lessna. Nu ska i alla fall skolorna öppna igen så det finns hopp även för er 70-plussare.
  Kan tipsa om en bra serie som är rolig utan flams och trams – Castle, flera säsonger, på Viaplay. Om en författare som bildar team med en kriminalare för att få inspiration till sina böcker och hjälpa till att lösa brott. Lättsam kriminalserie.

 8. paulamerio

  Hej Eva, jag är också lite förvånad att MatHem kommenterar i din blogg. Vi har tyvärr inte möjlighet att få några leveranser här i glesbygden! Istället blir vi tvungna att använda ortens enda affär. De som är äldre kan skicka in inköpslistor via mobilen och får varorna hopplockade för hämtning utanför. Själv går jag in, har inte nått ålderstrappan ännu och det är mycket lugnt när nu turisterna uteblir.
  En insändare jag reagerade på igår i lokaltidningen reagerade jag starkt på., En pensionär med liten pension som är van att handla matvaror som är rabatterade pga kort datum kan nu inte besöka butiken. Några rabatterade priser finns inte, dessutom tas ut en extra avgift för plockning av varor och hemleverans. Personen menade att han snart inte har råd att äta längre. Jag har inte tänkt på detta men det måste vara många som är beroende av att kunna välja de mest prisvärda varorna som finns på hyllan! Jag väljer själv ofta sådana varor.
  Nu stundar hänryckningens helg, det var längesen jag hänrycktes,
  Önskar dig en skön helg

  1. Det är verkligen sorgligt att det skall behöva vara så. Varför kan man inte ta hänsyn till sådant som nedsatta varor i butikerna och fråga om det är av intresse för kunderna. Det borde ju vara tvärtom att pensionärer med lite lägre pension får all tänkbar hjälp i dessa tider.
   Nu njuter vi av pingsthelgen och glömmer alla bekymmer för en stund!

 9. Nog finns det en hel del att skriva om pandemin! Känner mig lite begränsad, men absolut inte isolerad. Vi är ute och rör på oss en hel del. Många promenader, cykelturer och med hjälp av bilen, så kan vi ta oss en bit längre bort! Men det är inte enkelt att umgås med familjen och vännerna. Jobbigt att inte få krama om dem alla! Försöker att inte tänka så mycket på “begränsningarna”, utan ta en dag i taget!
  Älskar Vera! Men håller med om att det ibland är onödigt långa avsnitt och då blir det segt.
  Tror faktiskt att jag har den nya redigeraren i Word Press. Har haft den länge… och som det ofta är med nyheter kan det vara lite svårt att lära nytt. Tycker det fungerar bra och gillar skarpt att det går att “dra ut bilderna”, de blir stora och fina, även om de inte blir lika stora då inlägget publiceras. Upptäcker nya funktioner med programmet hela tiden.
  Torkade växter är ju på modet igen. Vill nog helst ha färska blommor, men vissa växter som bolltistlar kan vara fint.
  Trevlig helg!

  1. Intressant det du säger om bilderna i WP. Har alltid trott att det är du som är en så skicklig fotograf (och har en fin kamera). Blev lite inspirerad att ge mig i kast med den nya blockredigeraren. Men du har väl den som kallas Classic?
   Tack detsamma!

   1. Jag kan inte se om den nya blockredigeraren heter “Classic” eller om det är den gamla som heter så? Lite otydligt, då jag tittar på vad jag har valt för “tillägg.” När jag lägger in bilder i ett inlägg, innan det publiceras, så kan jag “dra ut” dem över sidan. Hur stora bilderna sedan blir som publicerade bestämmer jag till en del själv. Jag förminskar ju dem alltid, annars skulle bilderna ta ett för stort utrymme och mitt webbutrymme skulle snart bli fyllt. Men jag vill ha stora bilder, vilket blir finast när det gäller natur – och landskapsbilder. Så jag får väl med tiden utöka mitt utrymme på mitt webbhotell.
    Jag har en systemkamera Nikon D 5100, är mycket nöjd med. Ibland fotar jag med min Samsung mobilkamera. Den tar bra närbilder. Så jag är väl en duktig fotograf, med bra kamerautrustning och som gillar stora bilder! 🙂

 10. Visst kan karantän var tråkigt, men kanske nödvändigt, tyvärr. Känner inte så nog till läget i Sverige.
  Har inte sett detta hos WordPress, men kan vara så att jag sluter mina när jag ser något sådant.
  Kul med kommentar från Mathem.
  Trevlig pingsthelg!

 11. Karantän? Men du går väl ut och promenerar ibland? Annars håller jag med dig om att det hela är mycket påfrestande. Man vill ju ha sin frihet att göra vad som helst.
  Du efterlyste en roligt TV-serie. Då kan jag rekommendera Ring min agent, som visas på Netflix. Handlar om en skådespelaragentur. Innehåller typiskt franska förvecklingar. En del allvar också, som det skall vara för att kännas trovärdigt.
  Melonbilderna var verkligen fina!

  1. Jovisst promenerar jag. Orkar inte särskilt långa sträckor. Har heller inte varit inne i stan sedan i december! Jättetack för tipset om TV-serien. Just nu har vi inte Netflix, men idag tänker vi återuppta abonnemanget. Ha det så bra!

Kommentera