Bra att veta om sill, skarpsill, strömming, ansjovis, äkta ansjovis, sardell 🦈

Bra att veta om sill, skarpsill, strömming, ansjovis, äkta ansjovis, sardell. Hur är det nu med ansjovisen i Janssons frestelse? Är det sill, strömming, sardell, skarpsill, vassbuk eller en sardin?

Sill

Sill (Clupea harengus) är vår vanligaste sillfisk och den finns runtom hela Sveriges kustområden. På Västkusten heter den sill och i Östersjön heter den strömming norr om Kalmarsund. Den kan bli allt från 15 – 30 centimeter.

I butik säjer man den som sill eller strömming.

strömming
Strömming

Skarpsill

Skarpsill (Sprattus sprattus) förekommer i Västerhavet (Skagerack och Kattegatt) och i Östersjön utom längst upp i Bottenviken. Den skiljer man från sill genom att den har skarpa fjäll på buken, som har gett den det äldre namnet vassbuk. Ett annat namn på skarpsill är brissling. Blir 16 – 18 centimeter lång.

I butik säljer man den som ansjovis eller sardin, beroende på inläggning.

ansjovis (skarpsill) på burk
Ansjovis (skarpsill) till Janssons

I ansjovisinläggningen ingår exempelvis kryddor som kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.

skarpsill
Skarpsill

Skarpsill som man lägger in i tomatsås eller matolja kallar vi (felaktigt) för sardiner.

sardiner i tomatsås
Sardiner (skarpsill) i tomatsås

Ansjovis

Ansjovis (Engraulis encrasiocolus) = sardell förekommer endast sällsynt vid svenska västkusten. Fisken ansjovis är en mindre och avlägsen släkting till sill. Utbredningen är längs Atlantkusten från södra Norge till nedanför ekvatorn samt i Medelhavet och Svarta havet. Den blir cirka 20 centimeter lång.

äkta ansjovis
Ansjovis (äkta)

Äkta ansjovis = Sardell

ÄKTA anjovis på burk går alltså under namnet sardell. Sardell är det svenska namnet på fisken ansjovis i en lag som man vanligtvis gör av vegetabilisk olja, koksalt och kapris. Inläggningen är vanlig runt Medelhavet. Sardeller är mycket salta och smakrika. Med ”anchovies” menar man sardeller.

burk med sardeller

När man översätter recept till svenska blir det ofta fel. I England heter den ”anchovy”, i Frankrike ”anchois”, i Spanien ”anchoa” och i Italien ”acciuga”.

Det finns 17 olika arter av ansjovis!

Sardell är alltså inte en fiskart.

I butik säljer man den som sardell.

Sardin

Sardin (Sardina pilchardus) påträffar man sällsynt vid svenska västkusten. Den finns längs Atlantkusten från södra Norge söderut till ekvatorn samt i Medelhavet och Svarta havet.

Grillade färska sardiner är något av en nationalrätt i bland annat Portugal.

I butik säljer man den som sardin. Färska sardiner är ofta en beställningsvara.

Här ett recept från Professionell secrets på grillade färska sardiner. Något av det godaste som finns!

Fisken ska vara färsk och den vanligaste kryddblandningen består av olivolja, salt, hackad vitlök, hackad persilja, en nypa piri piri eller annan typ av chili.

Fiskarna ska man grilla hårt och hastigt och utveckla en karakteristisk, stickande doft. Färska sardiner är som fetast och matigast sent på sommaren.


16 thoughts on “Bra att veta om sill, skarpsill, strömming, ansjovis, äkta ansjovis, sardell 🦈

    1. Frivilligt att läsa😉 Skämt åsido så irriterar jag mig på felöversättningar i vissa recept. Där man översatt äkta anschovy till svensk ansjovis (skarpsill). Det blir liksom helt fel då!

  1. Tack Eva – intressant som alltid! Jag vet att jag läst om hur det förhåller sig förr, men jag har glömt det mesta. Kul ändå att läsa igen … och förmodligen glömmer jag igen 🙂
    Underbar header med tofsviporna!

  2. Gillar det mesta i fiskväg men är inte speciellt förtjust i sardeller men kul att läsa om alltihop i alla fa.. Ha en riktigt fin helg nu och hälsa syrran.. kram Nicki

  3. Oj, har nog läst om detta men det här var ju hur bra sammanställning som helst! Tack Eva. Och rörigt värre. Och det måste ju bli helt galet att översätta ”anchovy” i recept med vår svenska ansjovis som då är skarpsill. Pust! Den har i varje fall ett roligt namn på latin, Sprattus sprattus.

    Önskar dig en fin helg!

    1. Tack Kristallina! Då vet vi – alltså Sardellen på tyska! Är lite sent ute med svarskommentar, men har varit lite opassligt ett par dagar. Musarm😏

  4. Inte så lätt att hålla reda på alla namn och sorter när det gäller sill och ansjovis. Sardeller gillar jag, det åt vi mycket på Sardinien. Det var så varmt där då och man behöver lite extra salt i värmen.
    Trevlig helg!

    1. Det passar ju bra att äta sardeller på Sardinien! Visst behöver man mer salt i värme när man svettas mycket!
      Hoppas du får en fin ”stilla” vecka!

  5. Rörigt värre med alla beteckningar! Bra att du klargör, men jag glömmer nog lika fort. Jag kommer plötsligt på att jag åt det vi kallar sardiner i tomatsås mycket som pålägg när jag var ung. Kanske dags att testa igen.

    1. Ja det är rörigt. Skrev inlägget för att uppdatera mig. Sardiner i tomatsås blandat med lite majonnäs, salt o peppar på en hård macka är en höjdare till lunch.

  6. Gunilla Åhman

    Oj där fick jag svar på mycket som jag undrat över när det gäller alla de där fiskarna. Tack! 👍😀

Kommentera