Tulpanmanin på 1600-talet

Under tulpansäsongen är vi många som frossar i frasiga och färgrika tulpanbuketter. Tankarna går till den där perioden i Holland i mitten på 1600-talet när det utbröt hysteri med priset på tulpanlökar – tulpanmanin. Dessa tulpaner man ser på konstverk av de stora holländska mästarna är så oerhört vackra men så olika de tulpaner som finns idag.

Tulpanmanin

Tulpanmanin som bröt ut i Holland på 1600-talet brukar anses som historiens första spekulationsbubbla. Det hela rörde sig alltså om handel med tulpanlökar.

Bakgrund

Tulpanen hade kommit till Europa på 1500-talet från det Osmanska riket i öst. Tulpanen trivdes mycket bra i de nederländska sandiga jordarna och var lättodlad. Den blev mycket populär. I Paris var det till exempel högsta mode bland societetsdamer att dekorera sitt dekolletage med tulpaner i stället för juveler.

Investeringsobjekt

Holland hade som stor sjöfartsnation med rika kolonier en urstark ekonomi. Man sökte hela tiden nya investeringsobjekt. Den populära tulpanen kom i fokus. Tulpanerna blev hårdvaluta. De användes både som betalningsmedel och skuldförbindelse.

Från nunnor och förmögna adelsmän till fattiga snickare och hantverkare satsade hus och hem på lökarna som kunde ge enorma vinster.

Man upptäckte att en tulpan som ett år gett en enfärgad blomma kunde nästa år ge en strimmig eller flammig blomma. Lökar av samma sort som stod planterade intill varandra kunde uppföra sig olika. Man visste inte hur eller varför färgbrytningarna skedde, men den rätta strimmigheten gjorde en ordinär tulpan till ett veritabelt guldägg.

Denna färgbrytning var ett mysterium och kom så att bli ända till 1900-talet.

Bild på två tulpaner Semper Augustus
Den vackraste och dyraste tulpanen var Semper Augustus.

De förföriskt vackra tulpanerna med dessa vackra färgeffekter förekom ofta i blomsterstilleben som var populära under det holländska måleriets guldålder.

Stilleben med tulpanbukett av holländsk mästare

Vad man inte visste var att det var ett virus som var upphovet till färgbrytningen. Först på 1900-talet upptäckte man att det var en bladlus som var orsaken till växtviruset.

Bubblan spricker i tulpanmanin

År 1634 blev det hysteri kring efterfrågan. Kulmen nåddes hösten 1636 till februari 1637.

Kraschen kom plötsligt. Vid en auktion blev det helt plötsligt tyst. Ingen bjöd på lökarna som fanns till salu. Man känner inte till den exakta orsaken. Det kunde bero på att det rådde böldpest i landet. En annan teori är att några rutinerade mäklare sett hur handeln dragit till sig vidlyftiga lycksökare. Det fanns inte längre några vinster att hämta hem på de nivåer man befann sig nu.

Luften gick ur marknaden mycket fort och många förlorade enorma förmögenheter över en natt. De som ännu inte sålt sina lökar blev ruinerade. Hela Holland hamnade i en finansiell kris. Tulpanmanin var över.

Mysteriet med färgbrytningen

Först in på 1900-talet löste man gåtan kring färgbrytningen på tulpanerna.

Då upptäckte man att färgskiftningarna hos de mest eftersökta strimmiga tulpanerna orsakas av ett växtvirus som spreds av bladlöss. De vackra tulpanerna förlorade därigenom sin växtkraft.

På 1950-talet förbjöd man kommersiell handel med virussmittade tulpaner i Europa.

Holländarna har försökt bli av med viruset eftersom det ställer till stor skada i industriell odling. Smittade lökar har förstörts, samtidigt som man genom förädling fått fram resistenta sorter.

Hybrider

De strimmiga tulpaner som man exporterar från Holland i dag och som växer i svenska trädgårdar är förädlade hybrider. De imiterar virusets effekter, men de når inte upp till skönheterna i guldålderns tulpanstilleben.

Till Sverige

Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

26 thoughts on “Tulpanmanin på 1600-talet

 1. Informativt och trevligt skrivet om tulpanen, som man nästan skulle kunna kalla vårt allra första vårtecken. Igår inhandlade jag en stor bukett olikfärgade tulpaner som belöning till mig själv efter att ha storstädat lägenheten.
  Önskar dig en skön och trevlig helg 🙂

  1. Tack så mycket Meggie! Underbart med fräscha tulpaner efter en storstädning. Hoppas du kan koppla av och njuta av städningen nu.
   Trevlig helg!

 2. Vad 17, jag trodde jag kunde skriva en kommentar från din blogg, men det gick inte nu heller. Jag hann bara markera för texten, sen åkte rutan iväg… ja,ja, det går ju bra här ifrån läsaren i alla fall 🙂
  Väldigt intressant om tulpaner, denna härliga blomma! Och att det var ett virus som orsakade de strimmiga tulpanerna! Så det kan bli. Härliga bilder!
  Trevlig helg!

  1. Tack Ulla. Tråkigt med kommentaren som försvann. Trodde att det felet hade blivit fixat nu.
   Tulpanen är underbar. Den passar så bra i våra hem just den här årstiden. Kanske har du också köpt hem en bukett till helgen!?
   Fortsatt trevligt helg!

 3. Tack för ett informativt inlägg om tulpanfebern. Ja tänk att det var ett virus som spreds av bladlöss, men visst blev tulpanerna vackra. Jag har sett filmen “Tulpanfeber” med Alicia Vikander. Sevärd tycker jag.

  Trevlig fredag!

 4. Oj vad mycket nytt jag fick lära mig om en av mina favoritblommor här! Att det var ett virus som bladlöss spred hade jag ingen aning om! Jag älskar alla dessa strimmiga och spräckliga tulpaner och har rabatterna fulla av dem! Vilken tur att det inte är bladlöss i dem idag då!
  Önskar dig en jättefin helg!

  1. Låter fint att ha tulpaner i trädgården. De pryder sin plats på alla möjliga ställen. Nä bladlöss tycker vi inte om.
   Hoppas du får en fortsatt skön helg!

 5. Intressant, Eva! Det var mycket som jag inte visste om tulpaner utom att de en gång har varit en guldgruva för odlarna. Köpte idag en bukett. Känns nästan som ett måste att hämta hem lite vårkänslor.
  Ha en trevlig helg!

  1. Visst är det underbart med en bukett tulpaner hemma. Här har vi minusgrader och en jobbig vind som svider i kinderna. Skönast att vara inne och titta på tulpanerna.
   En trevlig fortsättning på helgen önskar jag dig också!

 6. Japp, det är den tiden på året då de flesta (kvinnliga) bloggare skriver om tulpaner i en och annan form. Eller fel, de flesta visar upp olika tulpansorter i form av bilder. Å fotobloggarna lägger upp bilder på vissna tulpaner.
  Så tack Eva att du skriver intressant info instället.

  PS. Den nya headern är suverän. Passar perfekt till dagens inlägg, såklart:-)

 7. Fantastisk information om tulpaner. Har inte köpt några ännu men skall se hur de ser ut i ICA butiken imorgon.
  Dina bilder är jättefina.
  Kramar från oss

  1. Hoppas du köpte hem några tulpaner. Det piggar upp nu. Här är klart väder, men det blåser fortfarande svinkallt.
   Kramar till er båda!

  1. Tack Anki! Min målsättning är inte att lära andra. Jag lär mig så mycket själv när jag “forskar” dvs googlar i ett speciellt tema. Sedan tycker jag det är så roligt att skriva något om det. Nu undrade jag t ex varför tulpanerna såg så annorlunda ut förr. Tulpanmanin kände jag till ,men inte att det var ett virus som skapade de vackra tulpisarna.

 8. Intressant läsning om vårikonen! Bra att få det sammanfattat, jag kände till hysterin och viruset och en av de tulpaner som jag gillar är just en virusvariant, papegojtulpanen. Nu längtar jag tillbaka till Amsterdam och Keukenhofs tulpanhav.

  1. Själv kände jag till hysterin, men inte viruset. Har alltid undrat varför tulpanerna såg annorlunda ut på den tiden.
   Papegojtulpanen är jättetjusig. Den kommer väl lite senare på säsongen och jag tror att den tulpansorten är den som håller längst.
   Har aldrig varit i Keukenhof, men förstår att det är en upplevelse.

 9. Kul läsning vad du tar upp om tulpanmanin.
  När jag började åka till Nederländerna som reseledare någon gång i början av 1990-talet, hittade jag en bok om tulpanmanin och refererade den i bussen. Då var det väldigt få som hört talas om denna företeelse och tycket det var roligt att höra mig berätta om den.
  Minns tyvärr inte namnet på boken, men den var ganska tjock och på svenska och kanske den helt enkelt hette tulpanmanin.
  Jättekul inlägg, tack!

  1. Tack Lena. Kul att höra att du tycker det. Jo jag tror det finns några böcker i det här ämnet även filmer. Det är ju en alldeles otrolig historia.

 10. Oj vad intressant! Jag hade hört talas om den där tulpanlöksbubblan förut, minns inte var, men nu har jag hela historien klar för mig. Tack för det Eva! Ja herrejösses så det kan gå….
  Aha, bladlöss alltså? Det visste jag inte heller….
  Jag blev så inspirerad när du nämnde tulpaner i ditt På gång just nu så jag la till en bukett i förra veckans hemleverans av mat. Tur för mig så tog de fel. Jag hade beställt en bukett med 7 blommor, men fick 15! 🙂 Olikfärgade och vackra. Och de har stått en hel vecka. Utan att Gunnar ätit upp dem. 🙂

  1. Låter jättetjusigt med din stora tulpanbukett. Till och med Gunnar verkar ju förtjust eftersom han inte äter den!
   Hoppas du får en bra vecka och håller dig frisk!

Kommentera