Ryaprojekt med restgarner

Det har blivit en hel del restgarner över efter alla stramaljkuddar jag broderat. Det är fina ullgarner och jag har haft svårt att göra mig av med dem. Började sortera dem efter färger och funderade på vad jag kunde använda dem till.

För många år sedan knöt jag en liten ryakudde. Nålen och ryapinnen har jag sparat. Så kläcktes idén till en liten ryabonad. Det var svårt att få tag i ryaväv, men efter mycket sökande fann jag denna variant – dock i hårdaste laget. Den kanske mjuknar efter hand.

Började med att fläta samman de färgsorterade garnerna, vilket blev ganska dekorativt, eller hur?


Fördelen med flätorna är att det är lätt att dra fram garnerna utan att de trasslar sig och man har en bra överblick över färger och mängd garn.

Nu har jag valt färger och plockat fram nål, ryapinne med skåra i och rakblad att skära av garnet med var det bara att sätta igång.

En ryaknut gör man genom att föra ner nålen i ett mittenhål, dra upp den i hålet till vänster, ner i hålet till höger och upp i mittenhålet.

  Dra till hårt

Lägg sedan tråden runt pinnen så att garnet får samma längd


När garnet tar slut eller man vill byta färg skär man med rakbladet i skåran. Garnet får då en snygg finish och alla trådarna blir lika långa.

3 thoughts on “Ryaprojekt med restgarner

  1. Pingback: Restgarner – ett sensommarprojekt | Seniorvinklat

Kommentera