På gång just nu – den 18 maj 2020

Varning för bedrägeri och id-kapning
En sak man enkelt kan göra för att göra det svårt för kriminella är att på skatteverket.se välja e-tjänster. Under tjänsten Spärra obehörig adressändring loggar man in med bank-id och kryssar för. Det förhindrar att någon annan ändrar din folkbokförda adress och minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Nya rutiner och vanor i coronatider
Vi har numera ibland flera hemleveranser i veckan och tycker det fungerar utmärkt. Våra mesta sociala kontakter är med chaufförer vi vinkar och höjer tummen till. Vi handlar varor endast från butiker som har hemleveranser ända till dörren.

Vi beställer mat mm från Mathem en gång i veckan.Vi har numera fått rutin på att kasta oss över lediga tider när de släpps och ha förberett en inköpslista. När varorna levereras gör vi en lista med bäst-före-datum på färskvarorna. Utifrån denna lista komponerar vi sedan en veckomatsedel.

Irland på näthinnan
Tjänster och gentjänster
Läste i en artikel om att irländarna samlat in och skänkte över 3 miljoner dollar till de stackars Navajofolket i USA, som är hårt drabbade av Coronaviruset. Det var ett tack för en gammal tjänst de gjorde irländarna för över 170 år sedan!

Det var under den stora svältkatastrofen på 1840-talet när en miljon irländare dog och drygt en miljon emigrerade. Under några år minskade landets befolkning med 20–25 procent. Navajofolket samlade ihop motsvarande 5 000 dollar i dagens penningvärde och skickade till de svältande irländarna.

Bok om irländska konflikten
Har just läst ut den nyligen utkomna och kritikerrosade Säg inget av Patrick Radden Keefe som är en dokumentation över av konflikterna i 1970-talets The Troubles i Nordirland.

Titel Säg inget kommer från nobelpristagaren Seamus Heanys dikt ”Whatever you say, say nothing”. Den långa och infekterade konflikten i Belfast i Nordirland krävde ca 4 000 dödsoffer har det skrivits mycket om. Denna bok är resultatet av fyra års journalistiskt arbete. Den griper en djupt och är oerhört spännande. Ett måste för alla som är intresserade av ämnet och som vill försöka förstå.

“Normala människor”
Den omåttligt populära serien Normala människor handlar ju om kärlek, klass och makt mellan två irländska ungdomar och utspelar sig till stor del på Irland. I ett avsnitt befinner de sig dock i en oerhört vacker villa i Italien.Här kan ni se mer från den. Man kan faktiskt hyra den från omkring 400 kr/natt. Något att drömma om…

Renar i brist på älgar
På slutet av älgvandringen på SVT dök ett gäng renar upp och visade att de minsann också också kunde simma över älva…

Gott tillbehör
Guacamole är en röra baserad på avocado. Den kommer ursprungligen från Mexico och används oftast till tacos. Vi brukar äta den till en hamburgare eller kyckling mm. Kan tänka mig att den passar väldigt bra till grillat också.

Den görs med avokado som mosas och blandas med vitlök, tomat, chili, olivolja, salt och svartpeppar, saft från lime eller citron. Om man gillar koriander passar det också till.

– Finhacka chilin (eller använd lite chilipeppar) och kärna ur tomaten. Gröp ur avokadorna och mosa dem.
– Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.
– Riv ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.
– Hacka ev koriander fint, blanda i efter smak och blanda runt guacamolen med olivoljan.

Man kan dryga ut den med yoghurt, gräddfil eller crème fraîche.

Min coronastatus
Har nu varit feberfri i två dagar efter ca fem veckor med feber och coronavirus. Hoppas bara det håller i sig. Flera gånger har jag trott att det var över, men så har febern kommit tillbaka. Tack för allt stöd och all empati! Ville mest berätta hur det kändes att vara smittad med en lätt version. Var försiktiga och följ alla rekommendationer. Det är inte trevligt att drabbas av den ens i en lätt version.

Det är bra att ha en febertermometer hemma. Covid19 kan ju ge väldigt lätta symtom och då brukar förhöjd temperatur visa om man kanske blivit smittad. Kolla din normala kroppstemperatur.  Febertermometer är slutsålda på många ställen, men jag fick tag i en ny på apotea.se.


32 thoughts on “På gång just nu – den 18 maj 2020

 1. Skönt att höra att du mår bättre nu. Hoppas verkligen att det håller i sig.
  Det om Irland verkar intressant att läsa! Vi skulle åkt till Irland nu i Juni och åkt runt hela Irland och Nordirland med Rabbies, samma företag som vi åkte runt i Skottland med. Men nu blir det ju tyvärr inget av med det, så trist så det är inte sant. Men jag hoppas vi kan göra den resan nästa sommar istället. Det här viruset har verkligen ställt till med mycket elände! Men hälsan är så klart viktigast!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Tack så mycket! Feberfri idag igen så nu bör det vara över. Åh vad jag lider med er som skulle resa Irland runt, men som nu inte kommer iväg. Det är nog det land jag helst av alla skulle vilja se. Måste gå in och kolla på Rabbies och drömma mig dit i alla fall. Nu får vi hoppas på varmare väder. Det är ju snart försommar och frostrisken är inte över ännu. Ha det bra!

   1. Ja, drömma är allt man kan göra nu! Men förhoppningsvis blir allt normalt igen så småningom.
    Ha det gott och skönt att du haft ännu en feberfri dag!

 2. Egentligen borde det vara ”default” på Skatteverket med spärr för adressändring!
  Veckohandlingen går snabbt numer. Vi har också fått kläm på att beställa maten, men än så länge hämtar vi själva.
  Boken om irländska konflikten skall jag spana efter. Undrar om man någonsin kommer förstå. Israel / Palestina – ytterligare en oroshärd man vill ha hjälp med att bena ut.
  Jo, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer till 95%. Tror jag. Har du någon aning om hur och var du kan ha blivit smittad? Har din syster också drabbats? Hoppas viruset släpper sitt grepp nu, så att du kan njuta av våren.

  1. Ja ni har ju bil och kan hämta maten själva. Låter bekvämt. Nej en del konflikter i världen är väldigt svåra att förstå sig på. Alltför många handlar tyvärr om religion.
   Ja syrran fick den också – men en ännu lindrigare form tack o lov. Hur vi blev smittade är en gåta. Vi hade inte haft kontakt med någon under de 14 dagar som inkubationstiden lär vara.
   Jo nu vill man njuta av våren. Gärna att det blir lite varmare bara. Ha det gott och var försiktiga!

  1. Tack Minton! Hoppas allt är bra med dig och att inget mer har blivit skadat av frostnätter i trädgården! Ja avocadoröran är riktigt god när man vill ha något nytt och lite annorlunda. Trevlig fortsättningen på veckan!

 3. Är fortfarande förbryllad över att ni som ansträngde er för att inte få corona fick det ändå, men hörde från en “gammal” kollega på Stockholms stad som är 70+ att hon och hennes man fått det. Trots att dom isolerat sig, gått ut på husets baksida som vetter mot naturen och tagit promenader utan att träffa andra samt tagit emot kassar med mat som levererats av symptomfria barn och barnbarn till grinden utan vidare kontakt.

  1. Hur vi blev smittade är något jag funderar mycket över. Vi levde likadant som din gamla kollega. Ingen av oss har några barnbarn som vi kunde varit i kontakt med. Vi hade heller inte träffat någon på flera veckor. Kunde det ha varit någon kontaktsmitta via matleveransen? Det verkar nästan som viruset letar efter 70plussare att slå till mot. Tacksam att det verkar vara över. Nu får man leva med förhoppningen att man är immun ett tag och smittfri, men man kan tydligen inte vara säker på något.

   1. Immuna kommer ni nog att vara, hur länge vet man ju inte, men får man det igen om ett á två år så blir det nog i alla fall lindrigare. Just kontaktsmitta från levererad man är något min gamla kollega misstänker, inte att barn eller barnbarn som levererade maten var smittade, men att det ändå kom med från affären.

   2. Det låter hoppfullt om det är så. Då kan det ju faktiskt ha en liten liten poäng att man haft viruset! Intressant med samma misstanke om matleveransen.

 4. Tack för tipset med Skatteverket! Du är verkligen duktig på att nosa fram nyttiga saker!
  Vi gör som ni. Maten kommer till dörren från ICA och allt annat som beställs hem levereras till dörren. Kostnadsfritt! Det är bara Systembolaget som tar betalt efter vikt. De borde skämmas!

  Så fint att läsa om Irland och Navajofolket!

  Nu hoppas jag verkligen att du inte får febern tillbaka. Håller verkligen tummarna hårt! Så himla jobbigt! Å då var det ändå light-versionen, som troligen inte känts så himla light. Feber tar ju musten ur en totalt.
  Vår febertermometer gav upp efter många år. Det var i julas. Så då köpte jag en ny. Snacka om bra tajming. Tänkte som du att det är ju bra att veta var ens normaltemperatur ligger, nåt jag aldrig brytt mig om. Men nu vet jag 35,6. Så jag gissar att min temp stiger till 37 grader så är det feber för mig. Läbbigt!

  1. Tack för all din empati Beate. Nu verkar det vara över. Undrar bara om man är immun och smittfri. Man kan tydligen inte vara säker på något med denna sjukdom. Tankarna går dock till de som är svårt drabbade. Fy så hemskt de har det.
   Systembolaget bör verkligen skämmas med de höga leveranskostnaderna. Winefinder tar bara 39 kr, men då har de “bara” vin på flaska och ingen öl.
   Så bra att du skaffat ny termometer och kollat din temp. Så himla låg du har! Jag har 36.5. Ha det bra och var rädda om er!

 5. Håller tummarna att febern är ett minne blott. Hemskt att det tar så lång tid och febern kommer och går.
  Jag följer verkligen alle rekommendationer men det finns folk som flåsar en i nacken när man handlar trots märken på golvet och ständiga uppmaningar via högtalare. Talade om för en kvinna i 30-års åldern att vi ska hålla avstånd och visade henne markeringarna på golvet och hennes svar: “Oj, jag glömmer det hela tiden” ?? Man bara undrar.

  1. Ja blir så rosenrasande arg när jag hör sådant. Hur tänker dom? Läser och/eller hör hon inte om de fruktansvärda fasor en del måste genomlida som drabbas av detta virus om de ö h t överlever.
   Hoppas du har det bra och fortsätter vara rädd om dig. Trevlig fortsättning på veckan!

 6. Intressant läsning som alltid 🙂
  Skönt att se att det går åt rätt håll och jag hoppas det fortsätter så!
  Ha det gott!

  1. Tack snälla Anki. Det kändes verkligen fint att du och många andra visade sådan empati. Jag hade ju som sagt bara en light version. Det finns ju dom som får det mycket mycket värre. Ha nu fortsatta fina vårpromenader med din kamera och förhoppningsvis med lite varmare väder!

 7. Härligt inlägg igen Eva.. och tack för tipset om skatteverket det ska jag verkligen göra..

  Irländare ja jag är tydligen lite irländare skotska walesiska enligt mitt dna test det trodde jag verkligen inte ..

  Vad hemskt att du blev smittad hoppas verkligen det är över och själv är jag livrädd för att bli smittad därför lever jag en slags eremitliv just nu.. har inte varit inne i en affär sen början på mars.. eller om det var slutet på februari..

  Min hobby numera är sitta hemma åka bil eller promenera 🙁
  Hoppas du snart mår bra kram Nicki

  1. Intressant med ditt påbrå! Förståndigt att leva eremitliv. Viruset är inte kul ens i en light version det kan jag försäkra. Ha det så bra. Kram

 8. Franska Fikon

  Så skönt att höra att du förhoppningsvis är helt feberfri nu. Jag såg på tv i morse att långvarig feber i sig inte är farligt men att man måste veta varför man har feber. Och det visste ju du. Jag har en bekant som hade feber i mer än ett halvår, runt 38. Massor av undersökningar utan svar. Så hux flux så blev han normaltempererad igen. Vi landar ju mycket framför tvn på kvällarna, denna serie från Irland har passerat spårlöst förbi. Nu får vi se den på play – tack för tipset! Ha det bra/Lotten

  1. Nä feber är lömskt. Nu var jag feberfri idag också. Märkligt med er bekant. Han fick alltså aldrig någon förklaring till den?! Hoppas ni fortsätter att klara er från smittan. Ha det bra själv/Eva

 9. Som vanligt många matnyttiga tips. Stort tack!
  Känner igen det där med att kasta sig över de lediga matleveranstiderna…. det gäller att ha varukorgen redo på sajten så man bara kan checka ut. Tycker dock att det blir lättare och lättare att få tider, folk verkar ha lugnat sig alternativt personalen är fler och frisk igen så de kan plocka ihop våra varor. 🙂

  När älgen badat blir den ren, svårare än så är det ju inte eller hur? 😉

 10. Hoppas temperaturen håller sig låg! Håller tummarna för dig!
  Hela den irländska historian är fruktansvärd. Så hemskt som England har utnyttjat denna ö för egen vinnings skull. bläää!
  Nordirland är intressant och den historiebeskrivning många svenskar fått genom media är helt galen. Verkligheten var så mycket annat och mer.
  Det värsta är att de flest britter är helt ovetande om detta. När jag skriver om detta börjar jag bli riktigt arg, så ska nog inte skriva mer.
  Sköt om dig!

  1. Jag har läst en hel del om det och vet att det är fruktansvärt. Märkligt att britterna är så ovetande. Jag förstår att man aldrig kan förstå detta fullt ut. Var rädd om dig!

 11. Härligt att ni gillar oss på MatHem! de senaste tiden har vi jobbat hårt för att öka leveranskapaciteten. Vi kommer även med start i veckan att prioritera gruppen 70+ så att det ska finnas flera tider att välja på. Mvh Dan på MatHem.

  1. Hej Dan! Vi har anlitat Mathem i många år nu och är jättenöjda. Verkligen lovvärt att ni prioriterar 70+-gruppen. Det har ni all heder av./Eva

Kommentera