Hallon – bästa bäret

Hallon – bästa bäret. Det finns vilda och odlade hallon, röda, gula och svarta. Av hallon gör man saft, marmelad, gelé, sylt och drottningsylt med blåbär. Bären kan man använda i efterrätter och bland mycket annat som paj, tårta, glass och sorbet och som fruktkräm. Allra godast är de att äta som de är.

By Ivar Leidus – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=96641162

Röda hallon

Hallon (Rubus idaeus) växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats sedan medeltiden. Röd hallon är den vanligaste sorten och den som vanligen avses med “hallon”. Det är en flerårig halvbuske som kan bli 2 meter hög. Numera finns det svenskodlade hallon från juni till oktober. Hallonsorter kan skilja sig åt i smak beroende på vilken färg, form, storlek, mognadstid de har.

Sommarhallon har lite sötare och friskare smak med högre syrahalt än hösthallon.

Hösthallon en mer fyllig arom och god fruktighet.

Läs mer om olika sorters hallon här hos Trädgårdstrollet.

Supernyttiga bär

Hallon innehåller B-vitamin, C-vitamin, folat, koppar, magnesium, mangan, kalium, fibrer, antocyaniner och andra antioxidanter och är alltså hur nyttiga som helst att äta.

Hantering

Hallon skall inte ska sköljas! De blir mosiga av vattnet och det finns heller ingen anledning att skölja svenskodlade hallon.

Förvaring

Färska hallon mår bäst i kyl, 6-8 grader är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller bären sig fina i upp till en vecka.

Infrysning

Hallon är lätta att frysa. Lägg bären ett och ett på fat eller en plåt och sätt in i frysen. När bären är styckfrysta lägger man dem först i en burk eller påse och fryser sedan in dem igen.

Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som man behöver för stunden. Fryser man bären i klump är det svårt att dela på förpackningen ochmåste man ta upp allt på en gång. Bären blir dessutom mosiga när de tinar.

Man kan sockra lite lätt före infrysning som skydd mot oxidation.

Mormorshallon

I hemträdgårdar är Mormorshallon mycket populär. Bäret klarar inte transporter så bra, och passar bäst att ha i egen trädgård eller i kruka på balkong eller terrass. Den ger runda små bär med härlig hallonarom och klassisk hallonsmak.

Krukodlade hallon

Det finns krukodlade hallon att köpa. Läckert att ha på balkong eller uteplats.

Fruktbål med Sangria och hallon mm

En läskande och kryddig färdigblandad sangria finns nu på Systembolaget i 1,5 liters box (10 % alkoholstyrka) 139 kr och är lika god att dricka direkt som den är eller blanda goda drinkar med.

La Sangria de la Playa smakar apelsin och bland annat kryddnejlika och kardemumma. Perfekt till smakrika drinkar, både varma och riktigt kalla.

Servera med blandad frukter till exempel hallon, ananas, mm, is och Sangria efter tycke och smak.
Toppa med en skvätt mousserande vin!

Kolla på smakguiden vad som smakar bra ihop med hallon.

By Ivar Leidus – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97402512

Några fler inlägg om frukter och bär:

Apelsiner, Citroner, Meloner, Äpplen

17 thoughts on “Hallon – bästa bäret

  1. Pingback: Hallon – bästa bäret - Bloggfeed

  2. Hallon är läckra. Ska kolla om buskarna här i närheten har överlevt röjningen av träden. Hoppas det. Jättebra inlägg!
    Sedan väntar jag på Aronia. De är också väldigt nyttiga.
    Ha en trevlig ny vecka!

  3. Smaken av hallon gillar jag skarpt, men inte kärnorna som alltid lägger sig till ro mellan tänderna. Å de vita maskarna jag sett i bären gör mig också tveksam till att äta färska hallon måste jag säga…

    1. Jag tycker det är sällan man ser någon mask numera i hallonen. Det är framför allt i de vilda hallonen de finns.

  4. Idag åt jag de första mogna hallonen, en handfull plockade jag, de tyckte uppenbarligen om allt regn som fallit. Vi får massor varje säsong men jag har funderat på att avsluta odlingen eftersom vi ofta inte är här när de mognar. Får kanske tänka om nu när läget kanske ändras. Förr gjorde vi ofta hallon- och blåbärssorbet, supergott och superenkelt med bara grädde, bär och lite socker. Tack för informativt inlägg!

    1. Tack så mycket. Det låter jättegott med den sorben.
      Ni har mycket fint vid ert torp. Hallon också! Härligt!

  5. Kan bara säga en sak “Jag älskar Hallon” dom slår allt till och med jordgubbar.. toppen inlägg..👍👍👍 ha en riktigt fin start på veckan nu kram Nicki..🤗☀️👍

  6. Jag kan bara instämma. Hallon är tveklöst det godaste bäret. T o m bättre än jordgubbar. Tyvärr har jag svårt att få köpta hallonbuskar att trivas i trädgården. Vi har för mycket lerjord och torrt, tror jag. Hösthallon och mormorshallon tar sig inte något vidare, inte heller min nyaste sommarhallonbuske. Men vildhallonen sprider sig överallt…. Men de är ju lite opålitliga med bärtillgången och kvaliteten. Men jag klagar inte, jag får ju ändå hallon. 🙂
    Tack för bra länkar och info. Är lite sugen på att prova hallon i kruka, minns att du gjorde det förut. Ska också kolla in hos Trädgårdstrollet. 👍

  7. Tack för drinktipsen 🙂
    Då är det hösthallon som frugans dotter och familj har på tomten. Vi besökte dem i Dalarna en helg i augusti förra året och jädrar vad det växte hallon på deras buskar. När vi var uppe förra helgen hade de inte börjat mogna.

    1. Det är väl underbart att kunna plocka hallon själv. Låter fantastiskt med hösthallonbuskarna i Dalarna. De är säkert jättegoda.

Kommentera