På gång just nu – den 4 juni 2020

Nya WordPressredigeraren
Detta är mitt första inlägg med den nya blockredigeraren. So far so good! Återkommer med ris och ros när jag blivit lite van.

Fästingplågan
Varje gång en lika obehaglig upplevelse att se en fästing krypa på benet. Man vet inte hur fort man skall förinta den. Eftersom jag bor i ett fästingrikt område har jag varit noga med att vaccinera mig mot TBE. Borrelia kan man ju inte vaccinera sig mot, men behandla med antibiotika. Läste på någon av alla sidor om fästingvaccination följande:

För att behålla sitt skydd behöver man ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter vart femte år. Alternativt vaccinationsschema kan vara aktuellt om man är äldre eller har nedsatt immunförsvar.

Kanske idé att kolla upp det där.

TV-serier med humor
Fick två tips på komediserier efter förra På G. där jag klagade på att det inte finns roliga program utan flams och trams. Stort tack för dessa tips!
Dels av Amatörbiologen:

Kan tipsa om en bra serie som är rolig utan flams och trams – Castle, flera säsonger, på Viaplay. Om en författare som bildar team med en kriminalare för att få inspiration till sina böcker och hjälpa till att lösa brott. Lättsam kriminalserie.

Dels av Pensionären på ön:

Rekommenderar Ring min agent, som visas på Netflix. Handlar om en skådespelaragentur. Innehåller typiskt franska förvecklingar. En del allvar också, som det skall vara för att kännas trovärdigt.

Typiskt nog har vi varken Netflix eller Viaplay just nu. Det skall vi fixa omgående.

Sveriges nationaldag den 6 juni

Nationaldagen benämndes förr Svenska flaggans dag. 1983 fick den status som nationaldag. Från 2005 helgdag. Dagen uppmärksammas till minnet av att Gustav Vasa valdes till kung år 1523 samt att 1809 års regeringsform  skrevs under (som bägge inträffade den 6 juni).

1809 års regeringsform innebar en delning av makten mellan kungen, rådet (regeringen) och riksdagen, som fortfarande kom att bestå av de fyra stånden. Även domstolar och myndigheter fick en självständig ställning och en Justitieombudsman inrättades.

Kungliga Operan bjuder på föreställning i Hagaparken i Stockholm på Nationaldagen

Välkommen den 6 juni från 15.00 för en digital nationaldagskonsert med extra allt – sång, balett och härlig sommarmusik – från Gustav III:s paviljong i Hagaparken operanplay.se. Detta evenemang tänker jag inte missa. Hoppas vädret blir bra!

På gång just nu firar 80 inlägg
Började i mars 2018. Det var inte avsikten att det skulle bli någon fortsättning. Antal besök och kommentarer gjorde dock att jag fortsatte. Efter varje inlägg bestämmer jag mig för att det får bli det sista, men så dyker det upp nya idéer…

Fiskbil
Nu har vi fått kontakt med en fiskbil som levererar till dörren (eftersom vi inte får handla i butik). I frysen finns nu fem kilo!!! gös. Det fanns inte mindre förpackningar. Nu är gös en av våra favoriter så det är inga problem.

Dålig lukt i skorna
Framför allt sommartid kan det lätt uppstå dålig lukt i skorna. Häll i lite bikarbonat och låt stå en halvtimme.

Lyster och glans i grått hår
Davines hårbalsam för grått hår eliminerar gula och missfärgade toner. Innehåller färgpigment som intensifierar hårfärgen. Fördela medlet och kamma igenom håret efter tvätt och låt verka i 5-8 min. Finns på bl a Kicks. Helt suveränt för den som har grått hår! Syrran som använder det är jättenöjd! Hennes hår fullkomligt glänser.

Själv har jag numera coronafärg. dvs en grå utväxt i ett brunfärgat hår. Så lär det väl bli tills vi 70 plussare släpps ut och får gå till frisören igen.

Blockredigeraren i WordPress
Jag är faktiskt riktigt nöjd. Jag älskar att hålla på med typografi och tycker att detta är ett lyft. Det finns mycket oupptäckt ännu. Ser fram emot att fortsätta med den nya redigeraren. Har ännu bara laborerat med den klassiska, men kommer att försöka med de andra blocken också.

26 thoughts on “På gång just nu – den 4 juni 2020

 1. Fästingen tillhör inte mina favoritdjur heller! Efter en hemsk borrelia som jag fortfarande har men av så vill jag inte ha mer närkontakt med dem! Usch!
  Håller med dig om att det är svårt att hitta roliga humorserier nuförtiden. Tyvärr har inte jag heller Netflix eller Viaplay. Har för närvarande inga planer på att skaffa det men kanske längre fram.
  Än så länge har jag sluppit grått hår och hoppas att de håller sig borta så länge som möjligt även om jag kan tycka att många är riktigt snygga med grått hår!
  Och vilken tur att du inte slutat med dina På gång inlägg! De är mycket uppskattade!
  Ha en fin helg!

  1. Hemskt med borrelian du fick. Det är en lömsk sjukdom som ju kan yttra sig på många olika sätt.
   Då är du en sådan där som inte får grått hår kanske. Lyckliga du! Men håller med om att ett välskött grått hår kan vara väldigt snyggt. Tack för trevlig feed back – alltid lika uppmuntrande.

 2. Fästingar ärotrevliga djur som gärna sätter sej på Minton. Han får eb medicin som gör att de inte sätter sej fast. Jag slipper av någon anledning och det är jag tacksam för. Fisk är en favorit men har aldrig smakat gös. Har en bekant som fiskar så jag brukar få regnbåge och det gillar jag.
  Grått hår är fint tycker jag.
  Ha en fin helg

  1. Visste inte att det fanns sådant medicin för hundar som gör att fästingar inte sätter sig fast. Annars brukar väl husdjur vara ganska hårt drabbade av fästingar.
   Regnbåge är inte dumt det heller. Så fint att få färskfångad fisk.
   Jodå somliga passar jättebra i grått hår.
   Kram

 3. Vad bra att du fortsätter med dina “på gång” inlägg. De är väldigt uppskattade, roliga och intressanta.
  Mitt hår började bli grått när jag var strax över 50 år. Skulle aldrig komma på idén att färga det. Där syns bara all min visdom, ha…ha…ha…
  Önskar dig samma trevliga nationaldagen och helg!

  1. Tack för att du läser och även uppskattar mina På G. Nu blir det lite svårt att sluta. Visdom och grått hör ihop. Men har man en gång börjat färga grått hår är det väldigt svårt att ta sig ur det. Måste tydligen till en coronavirus!!!

  2. Är man gråhårig så är man gråhårig, så resonerar i alla fall jag, en vinst med detta är att man (jag) då och då får pensionärsrabatt trots att man (jag) ännu inte riktigt uppnått åldern för detta.

 4. Instämmer i kören av glad tillrop över att du inte lagt ner dina På gång-inlägg. De innehåller alltid något nyttigt vetande.
  Har läst på flera bloggar om folk som handlar från fiskbilen. Låter fantastiskt, men undrar lite över de stora förpackningarna. Är det färsk fisk som du fryser in själv eller är det styckefrysta filéer?
  Trevlig nationaldag!

  1. Det är tyvärr styckefryst, men bättre än ingenting. Vi blev lovade att erbjudas mindre förpackningar i fortsättningen via en mailinglista. Får se hur det funkar.
   Tack för uppskattningen av mina På G. Nu blir det svårt att lägga av! Ha det bra!

 5. Usch för fästingar! Har aldrig drabbats själv, men min man fick borrelia för några år sedan med 10 dagars antibiotikakur efteråt. Är inte vaccinerad, men uppehåller mig så gott som aldrig i fästingterräng. Har också alltid strumpor, skor och byxor på mig så…
  Har varken Netflix eller Viaplay och klarar mig ändå;-) Har iofs Viasats sportkanaler, men dom är ju till ingen nytta just nu.
  Tyckte det var så himla oschysst att reserestriktionerna lättades upp rejält för alla utom oss 70-plussare. Det är bara att hålla ut. Som tur är har vädret ju varit bra, så man har åtminstone fått lite färg. Alltid nåt.
  Gös – mums. Är vår absoluta favo fisk. Å tack för tipset med hårbalsam. Den ska jag komma ihåg.

  Du har en bra och väldigt intressant blogg med många riktigt bra tips och idéer. Så det är en himla tur att du fortsätter blogga. Jättekul att du gillar den nya WP-redigeraren. Blogger/blogspot, min plattform byter ju också i slutet av juni. Har lovat mig själv att testa och lära mig när det ären regnig dag. Är det så fint väder ligger jag hellre i solstolen med en bok.

  1. Förväntar mig verkligen att du lär dig nya blogger. Dina inlägg vill man inte vara utan. Du sätter liksom tonen i bloggvärlden.
   Jag väntar otåligt på den dag vi får åka kollektivt igen. Har just skaffat mig SL-appen. Har alltid använt access-kortet, men nu måste man tydligen använda appen så länge framdörrarna är stängda på bussarna och man inte kan blippa där.
   Borrelia är en otäck sjukdom. Hoppas maken är helt frisk nu. Den kan ju sitta i länge.
   Man undrar när det blir fotboll med publik igen? Åh vad jag saknar fotbollen.
   Tack för all respons – det betyder mycket!

 6. Franska Fikon

  Fy för fästingar. Har visserligen bara haft två fästingar, trots att jag ofta är i ute i naturen, vandrar, har varit scoutledare mm. Efter första fästingen fick jag borelia…. Däremot lider jag svårt av myggbett, får stora svullna bett som kliar infernaliskt. Allergitabletter lindrar litet. Har en teori att man antingen drar till sig fästingar eller mygg.
  Blogger som jag använder ska också bytas ut nu i juni. Har inget emot förändringar i sig men det gamla går ju på rutin, nu får man tänka till litet mer.
  Praktiskt med matleveranser hem. Gös är väldigt gott – ni har fina middagar att se fram emot.

  1. Intressant att du varit scoutledare!
   I min ungdom fick jag också så där svåra myggbett och var tvungen äta allergitabletter, men nu har jag inte ont av dem längre. Intressant teori om antingen fästingar eller myggor.
   Det jobbigaste med förändringarna i bloggvärlden är all tid det tar att sätta sig in i det nya tycker jag. Nu på sommaren vill man ju vara ute och ägna sig åt lite annat.

 7. Gillar din “På gång …” och är glad så länge de fortsätter. Alltid intressant läsning!
  Fästingar är riktigt otrevliga – och till skillnad mot myggen så verkar de gilla mig. Är vaccinerad mot TBE för måååånga år sen och måste börja om med nya vaccinationer, tyvärr dyrt när man är fattigpensionär, men viktigt att få det gjort känner jag nu.
  Gös är en favoritfisk … tyvärr inte alltid så lätt att få tag på, då det snart inte finns någon lokal fiskare kvar …
  Bra jobbat med nya redigeraren – jag har bara testat lite och det blir säkert bra, bara man vänjer sig.
  Önskar dig en fin fredag och trevlig kommande helg!

  1. Tack snälla Anki. Det betyder mycket för mig att du tycker så. Tyvärr har jag inte kunnat vara ute så mycket i naturen efter coronan så jag har inte kunnat fotat något utan det blir mest “lånade” bilder.
   Fästingsvaccin borde vara fritt tycker jag. Det kostar säkert samhället en hel del med de som blir drabbade.
   Jo den nya redigeraren är OK. Tyvärr tar det mycket tid i anspråk. Nu när man vill njuta av sommaren ute och inte sitta framför PC:n hela tiden.

 8. Nu talar jag i egen sak (och risken finns att jag har varit inne på detta förut i denna spalt), men grått hår är inget att vara rädd för. Det var dock inget lätt beslut att ta att strunta i fortsatt toning av håret (har aldrig färgat det). Det handlar så mycket om identitet, känslor, med vilka ögon andra ska betrakta en (“gammal tant”) o s v. Det var en trist och seg process att låta håret gråna, men sen! Detta är ju jag! Och så många komplimanger jag får för dessa gråa strån. Och vad fint hårfärgen passar mot min hudton, istället för den där toningen som aldrig lyckades pricka helt rätt (trots att frisören tonade). Så jag är nöjd och hoppas nu bara att mina ögonbryn inte bleknar alltför fort …Lite stuns i fejset vill man ju ha 😀!

  1. Det syns på pyttebilden att det grå håret klär dig fantastiskt bra. Jag har nu accepterat att bli gråhårig vare sig jag passar i det eller ej. Det handlar mer om att inse att nu är det hög tid. Det tråkiga är bara “processen” innan allt det grå vuxit ut. Jag har också märkt ibland att man ger fel signaler. Jag menar att folk tror man är yngre än vad man är, vilket kan vara smickrande, men bli fel ibland. Jag lär inte få (enl rekommendationerna för 70plussare) uppsöka en frisör än på länge så efter nästa klippning kanske jag redan är en gråhårstant.
   PS Numera finns jättebra pennor, vax, gele, toning för brynen. Det tänker jag aldrig ge avkall på att ha synliga bryn.

   1. Tack! Ja, processen är både trist och oundviklig. Men man får ha målet för ögonen och njuta sen av att det är gjort. Jag tror inte att du ångrar dig! Använd lite silverschampo då och då så blir det kalasbra! Jag har redan börjat dutta på lite extra färg i brynen eftersom det numera blir en del guldstrån i dem också. Det blir för mesigt så brynen släpper jag inte fria 😂😊.

 9. Fiskbil?, katten här hemma efterfrågar ständigt en räkbil med färska räkor, men det är bara Hemglassbilen som dyker upp här hemma.

  Blockredigeraren i WordPress konfronterades jag med idag, vi är väl inte helt överens, men med tiden blir vi säkerligen vänner.

  Jag påbörjade min blogg 2010/2011, i dagsläget är jag uppe i något över 3000 inlägg, inget självändamål, men ett sätt att uttrycka sig på som jag gillar. Har vid många tillfällen funderat på att avveckla bloggen eller dra ner på antalet inlägg, alternativt fokusera på ett tema, idag upplever jag den som ganska så splittrad, men har aldrig lyckats med det.

  1. Ha ha jasså katten vill ha en räkbil med färska räkor. Vem vill inte det?
   Blockredigeraren tar lite tid och är väldigt annorlunda.
   Blogga eller inte blogga det är frågan. Har mina funderingar jag också på att lägga ner det hela. Kan inte riktigt förklara vad det är som gör att man fortsätter. Men så kan jag inte låta bli.
   Imponerande många inlägg du har skrivit.

 10. Jag har oftast inte ont av fästingar, de brukar inte gilla mig så mycket, däremot gillar de mannen och han har haft mycket besvär med dem.
  Ny teknik skrämmer mig och jag tycker bara att det är jobbigt. Vill inte lära mig något nytt, vill bara fortsätta blogga som vanligt.
  Trevlig nationaldag!

 11. Fiskbilen handlar vi regelbundet av, den unge mannen har blivit som en god vän och vi pratar länge om barn, barnbarn, fiske, hälsa och allt vi kommer på. Räkor, röding, lax och torsk köper vi bland annat och har alltså alltid fisk och skaldjur i frysen. Fem kilo räcker ett tag, det är sant.

  TBE vaccineringen borde vi verkligen ta tag i. Neuroborrelios hade jag för något år sedan och blev väldigt sjuk.

  Jag ser inte fram emot att tampas med det nya redigeringsverktyget. Känner mig lite trött. Men det ger sig nog.

  1. Så trevligt ni har det med Fiskbilen. Vi kämpar på med våra 5! kilo gös. Den är jättefin, men man vill ju lite mer varierat utbud och inte så mycket av varje.
   Förstår att du känner dig trött efter att ha tampats med Telia.

 12. Jag har inte vågat ge mig på någon uppgradering av bloggen, men snart ska jag väl våga som du gjort. 🙂
  Haha, jag som tyckte vi var knasiga som köpte 2 kg lax och 2 kg torsk häromåret när en fiskbil drog förbi här. Du vinner med dina 5 kg gös…..! Tur att fisk är gott, som sagt.
  Hoppas det ordnar sig med Viaplay för er. Där finns mycket bra.

Kommentera