På gång just nu – den 10 maj 2019

Nu väntar vi på sommaren. Våren har ju snart passerat. Blomningen har blivit lång och vacker på sina håll på grund av det svala vädret. Vi har också det stora EU-valet framför oss. Därefter ser vi fram emot tidernas Champions League -final mellan två engelska lag. Vem hade kunnat tro det?Den som har möjlighet att ha en blomsteräng på sommaren kan ha glädje av att kolla denna sida- Pratensis – där man kan få tips och köpa frön, plantor mm.

Drycker
Tomatjuice
Läste att sendrag/kramp i fingrarna, vilket jag lätt får, beror på magnesiumbrist. Eftersom magnesium finns i tomatjuice bland många andra vitaminer och mineraler ingår den numera i min frukost (vitamin C, A, B, D samt antioxidanter, kalium, kalcium, fosfor, järn och natrium).

Läs mer här om andra nyttigheter med tomatjuice. Kortfattad version:

– Innehåller oxidanter och är renande
– Fiberrik och lätt laxerande
– Genom dess enzymer och mineraler kan man sänka det dåliga kolesterolet, samtidigt som man främjar blodcirkulationen
– Stärker immunförsvaret och motverkar infektioner, influensa och förkylningar
– Genom ämnet lykopen*, som är rikt på antioxidanter vilket motverkar fria radikaler som snabbar upp cellernas åldrande och ger dig rynkor. Juicen ger dig med andra ord en yngre och slätare hy fri från föroreningar! *Lykopen är ett rött färgämne som finns i och precis under skalet på tomaterna – det är därför det är lätt att se vilka tomater som innehåller mest lykopen. De är de riktigt röda.
– Om du lider av artrit i händerna kan du använda tomatjuice, då den är rik på vitaminer och mineraler samt stärker immunförsvaret och motverkar de problem som uppkommer vid artrit.

Rena mirakelmedicinen!

Citroncider
Har köpt hem, men ännu inte smakat, citroncider. Nu finns ett cider som framställts med traditionell cidermetod och smaksatts med citron och mynta. Det låter friskt och gott tycker jag. Innehåller 0,3% alkoholhalt.

Spel
Den som inte ägnar sig åt spel och dobbleri kan skaffa sig ett sällskapsspel inför semestern. (Det ena behöver i och för sig inte utesluta det andra):).

Pussel och pusslande börjar bli alltmer populärt. Pedagoger menar att det är ett bra sätt för föräldrar att få tillfälle att umgås och samtala med sina barn!

Designtorget har trevliga spel för vuxna och barn. Hållbara Hushållet är det senaste där deltagarna gemensamt skall försöka sänka sina koldioxidutsläpp.

TV-tips
Joanna Lumleys sibiriska äventyr (Kunskapskanalen)
Den brittiska skådespelaren Joanna Lumley gör en tågresa med den transsibiriska järnvägen. Hon startar dock i Hongkong där hon bodde som barn. Mycket intressant att följa hennes spännande strapatser och möten.

Home fires på  (SVT Play har gått tidigare).
Om inte för något annat är den värd att titta på för välbekanta skådespelare som man känner igen nästa allihop.

Det är augusti 1939 i det lilla samhället Great Paxford i lantliga Cheshire, där byns invånare har börjat förbereda sig för det oundvikliga; kriget kommer.
Makar och söner kommer att kallas in, och kvinnor och andra som blir kvar skall hitta sina roller på hemmafronten. Och så det vanliga charmiga engelska sociala livet i pittoreska miljöer med intriger, glädje och allvar.

Mathotell i Aten
I Aten finns ett foodie-hotell med en saluhall på bottenvåningen och hotell på övervåningen. Här kan man handla sina råvaror och laga maten själv i det allmänna köket eller tillsammans med hotellets kockar. 

Här är vårt råvaruutbud och vad som skall tillagas av det!!


20 thoughts on “På gång just nu – den 10 maj 2019

 1. Dubbla helengelska finaler i de europeiska cuperna, gillar detta med en prydlig veckomeny på kylskåpsdörren, där är jag inte ännu å jag lär aldrig komma dit…

  1. Nu är verkligen fotbollen stor stor underhållning. Vi gör menyer efter hållbarheten på råvaran samt för att kunna förbereda måltiderna på bästa sätt. Kolla vad man behöver ta fram ur frysen osv. Vi tycker naturligtvis det lite kul också!

 2. Ja, vilken final i Madrid den 1 juni! Tänk om matchen hade spelats på en arena i England, det hade varit pricken över i:et.
  Åsså bjuder ju Europa League finalen också på två engelska lag – Chelsea mot Arsenal. Synd att den matchen går i Baku i Azerbajdzjan av alla ställen.

  Tomatjuice älskar jag, men bara Mr & Mrs T Original Bloody Mary Mix, ja utan vodka då till frukost såklart;-)

  Är väldigt impad över er veckomeny och ert välfyllda kylskåp. Mycket ambitiöst tycker jag, men ni verkar ju gilla laga mat så…

  Ha en trevlig och solig helg du med!

  1. Ja varför Chelsea-Arsenal ska behöva gå i Baku är fullkomligt obegripligt.
   Tack för tipset på Bloddy Mary Mixet. Måste prövas.
   Ja vi gillar både att laga och äta god mat. Anledningen till menyn att det förenklar så att veta vad man ska laga och äta. kanske förbereda.

 3. Pingback: Många bra tips från Eva – Min kreativitet

 4. Tack för tips om tomatjuice, har också krånglande händer. Och kul att tipsar om Pratensis.
  Säger som Anki, impad av matsedeln och dess innehåll. Ger inspiration! I nuläget försöker jag också veckoplanera eftersom jag inte kan handla pga benet utan vi beställer mat, men jag tycker det är så träligt att bestämma maträtter…. 🙂
  Som alltid ett trevligt inlägg!

 5. Som alla andra är jag mäkta imponerad över er matplanering. Vi är lite fantasi- och orkeslösa, lagar ofta till någon mat som räcker i flera dagar, med lite olika varianter.

  En äng på torpet drömmer jag om, men orkar nog inte genomföra. Där den skulle passa finns det tistlar och nässlor så de skulle behöva fixas bort först och så ska grässvålen skalas av och…

  Lycka till med tomatjuicen!

  1. Tack! Vi gör inte alltid en matsedel. Nu hade vi fått en leverans från Mathem så det gällde att kolla alla bäst före datum och äta maten i rätt datum ordning så att säga.
   Ja men visst i den bästa av världar vore det väl fint med en sommaräng!?

 6. Det där med två engelska lag i final har min engelske man nämnt “några” gånger redan och jag är rädd för att det kommer att nämnas igen,hi,hi.
  Härlig blandning.
  Ha det bra!

 7. Här var en skön och “matnyttig” blandning som vanligt! Den där blomsterängen är ju fantastiskt vacker! Tomatjuice – det var längesedan jag drack! är ju glad i mina färgstarka smoothies, där jag ibland använder grönsaker, ibland olika frukter. Gott och nyttigt!
  Kunskapskanalen är nog den kanal som jag tittar mest på! Har nog sett något avsnitt av den serie som du nämner. (Tågresan.)
  Trevlig helg!
  /Gunilla

Kommentera