På gång just nu – den 14 april 2022

På gång just nu – den 14 april 2022 går förstås i påskens tecken.

Påsken lär vara den största kyrkohögtiden i Sverige. Större än jul till och med. För de flesta är nog ändå påsken mest förknippad med mycket mat, godis och påskägg.


Några udda påsktraditioner

Påskfyrverkeriet i Florens

På påskdagens morgon för man en vagn, som man har använt i över 500 år, till Piazza del Duomo platsen framför den kända Domen. Vita, dekorerade oxar drar en vagn och soldater, musiker och andra som är klädda i 1400-talskostymer följer efter. Vagnen har man fyllt med med fyrverkerier.

Väl på plats tänder man fyrverkerierna i vagnen, med hjälp av en raket i form av en duva (symbol för den helige ande och för fred) som via en tråd förbinder vagnen med  katedralen.

Redan på långfredagen släckte man förr i tiden alla eldstäder i hemmen till minne av Jesu död. Ursprungligen skulle tändandet av elden på påskdagen symbolisera “det nya liv” som började med Påsken.

På gång just nu påsktradition i Florens
Pixabay

Det finska Påskgräset

I Finland lär man odla fram påskgräs. Det skall vara en symbol för ett löfte om vår och nytt liv. Det tycker jag verkar mycket sympatiskt. Hoppas få höra av mina finska bloggvänner om man håller den traditionen vid liv ännu.

Här kan man läsa mer om det.

Pixabay

De franska påskomeletterna

I Bessières i södra Frankrike tar man omeletten till en ny nivå.

Man samlar in och knäcker 15 000 ägg!!! och lagar en jätteomelett till byborna.

Ursprunget lär vara att Napoleon spisade vid ett lokalt värdshus och tyckte att omeletten man bjöd på var så god att han krävde att byborna skulle samla ihop tillräckligt med ägg så att hans armé kunde njuta av en omelett. Nästa morgon lagade man en gigantisk omelett år hela armén.

Sedan dess, på annandag påsk, gör ett antal kockar en omelett på flera tusen ägg. Man tillagar den i en enorm panna över en jättestor eld. Man bjuder in byborna till att äta av den.

Bild från Twitter


De tyska påskäggsträden

Att dekorera träd och buskar med påskägg är en gammal tysk tradition. Dessa träd kallar man Ostereierbaum. Ett välkänt exempel är påskäggsträdet i Saalfeld i Thüringen. På detta träd hängde man år 2009 hela 9 200 dekorerade ägg.

Äggen är symbol för livet och förnyelsen runt om i världen.


Mer om ägg

Bra att veta om ägg.

Favorit i repris – förra årets ägg-quiz.


På gång just nu är påskpresenter

Ett förslag är egentillverkad inläggning i en snygg glasburk. Inlagd sill passar ju t ex. bra som gå bort-present i påsk.

PS Så här kan man avlägsna etiketter på en använd glasburk. De brukar ju sitta fast ganska rejält.

Blanda 1 tesked kokosolja (annan matolja fungerar också, men kokosolja är effektivare) med 1 tesked bikarbonat. Stryk blandningen över limresterna. Låt det verka i minst 15 minuter. Skrubba med en hård borste eller disksvamp. Torka sedan bort limmet med hushållspapper.

Ett annat förslag på present är lite lektyr.

Påsknoveller är förvisso inget direkt påskekrim men väl utvalda historier med anknytning till påsken. De finns i bokhandeln eller att beställa on line.


Pastellfärger på fossingarna

Så här ser Eccos sköna nya skor ut i vår.


Konstverk med doft

På gång just på Pradomuseet i Madrid kan man dofta på Jan Brueghels tavla The Sense of Smell från 1617-18.

Museet har anlitat curatorer, forskare och parfymhus för att återskapa dofterna av tio föremål som finns på tavlan.

På speciella diffusorer kan man med en skärmtryckning känna doften av jasmin, ros, fikonträd, apelsinblomma, påsklilja, rosor, jasmin och nejlika, iris samt barnhandskar som doftar bärnsten och en afrikansk mård.

Jan Brueghels tavla The Sense of Smell

Snart kan man kanske dofta på parfymer med ett klick på tangentbordet. Vem vet?

Lär gärna mer om Doft av parfym i ett tidigare inlägg.


På gång just nu är också Ledarhundens dag

Efter påsk den 27 april firar vi Ledarhundens dag.

I Sverige finns 261 ledarhundar i tjänst (januari 2021). 80 procent av ledarhundarna är labradorer. Läs mer här på brukshundsklubbens hemsida.


Salt kan man använda till mycket

Snart vaknar myrorna till liv om de inte redan gjort det. Myror hatar salt, så har du problem med myror så strö salt i deras väg så försvinner dom. Salt kan även vara effektivt mot både sniglar och annan ohyra som kan finnas i trädgården.


Nu sticker jag till Blåkulla. Vi ses på Påskafton!


18 thoughts on “På gång just nu – den 14 april 2022

  1. Viket kul tema på påsken. Vad som händer på olika ställen.
    Fyrverkerierna i Florens, skulle nog inte vara så populärt i Sverige. Vad jag förstår är det kontroversiellt.
    Vilken omelett i Bessières har jag hört talas om, men inte upplevt. Jag har troligen varit där på annan årstid.
    Häftigt träd i Tyskland. Gillar detta.
    Jag är också på väg till Blåkulla. Då ses vi snart!
    Glad påsk!

    1. Tack så mycket Lena. Jättekul att du tycker det. Ja påsktraditioner kan verkligen vara olika.
      Då ses vi i Blåkulla!
      Glad Påsk!

  2. Det stämmer. I Tyskland är det helt enkelt ägg istället för fjädrar i påskriset och/eller träd. Däremot finns inga påskkärringar där.
    Doft med ett klick på tangentbordet kan ha sina för- och nackdelar 😀
    Ta det lugnt på väg till Blåkulla och krocka inte med ett träd 😉
    Glad Påsk!

    1. Kan rapportera att resan till Blåkulla gick riktigt bra. Men man vet aldrig numera. Det är så mycket som far och flyger i luften.
      Traditionen med påskäggträd verkar fortfarande hållas vid liv förstår jag. Man undrar vad ursprunget är.
      Glad Påsk!

  3. Besökte Tyskland under påsken för många år sedan och det var så fint med ägg i träden. Har haft det i många år men tyvärr dog mitt lilla träd i fjor så nu har jag bara ett ris med ägg.
    Glad Påsk

    1. Jag har också sett ett sådant träd i Tyskland en gång för länge sedan. Det var jättefint!
      Lite påskris duger bra tycker jag.
      Glad Påsk till dig och Minton! Kram

  4. Hoppas du hade en trevlig kvastresa till Blåkulla;-)
    Återigen så bra info och intressant sådan. En så simpel sak som att myror hatar salt – det hade jag ingen aning om.
    Roligt med den bautastora omeletten. Något liknande gör man i Spanien, fast då är det Paêlla som finns i den stora stekpannan.
    Att just labradorer är nummer 1 vad gäller ledarhundar förvånar mig inte. Själv är jag hundrädd, men jag måste medge att just den arten är ju såååååå söt.

    1. Tack resan gick bra. Här är en massa kärringar och vi har så kul och hittar på massa sattyg!
      Det har du rätt i – paellan är ju en motsvarande grej – åtminstone vad gäller storleken.
      Det är förstås någon hund som varit dum mot dig någon gång. Jag gillar hundar särskilt labbar, men är allergisk mot dom. Man ska absolut ha respekt för alla hundar.
      Ska kolla skräpposten nu.

  5. Kolla din skräppost. Har nämligen precis skrivit en (lång) kommentar, men den försvann. WP hatar ju blogspot, så min kommentar ligger garanterat i skräpposten.

  6. Det finns inte så många ledarhundar i Sverige, i Stockholm finns ca 60 stycken. I Finland finns totalt ungefär lika många som i Sverige, ca 260 stycken. I Sverige finns dock även sk Servicehundar vilket är en ganska odefinierad grupp av hundar, de är inte ledarhundar, men de hjälper personer som ex är rullstolsburna att plocka upp en tappad sak från golvet. Servicehundar är dock inte certifierade på samma sätt som en ledarhund.

    1. Tack för den sakkunniga infon. Man tycker att alla blinda som kan och vill skall ha förmånen att ha en ledarhund. Trodde faktiskt det fanns fler ledarhundar. Det kanske är svårt att få tag i folk som kan dressera dem.
      Servicehundar är något alldeles fantastiskt att se i aktion också.

  7. Blev mest fascinerad av den enorma omeletten och träden med alla äggen. I vår stad restes förr (vet inte om det förekommer längre) en björk som skolbarnen fick dekorera med massor av påskpynt. Var väldigt vackert och lika välkommet som den stora granen på torget till jul.
    Hoppas att resan till blåkulla gick bra och att du nu är hemma igen.
    Fortsatt fin påskhelg till dig!

    1. Ja nu är Blåkullafärden över för denna gång och jag är på plats igen. Den där omeletten verkar smått hysterisk tycker jag. Vad folk kan hitta på!
      Trevligt med påskpyntet som skolbarnen hängde i björken.

  8. Trevligt påskinlägg! Jag har fått påskägg i trä från min väninna i Tyskland. Dem hänger jag i påskriset som består av olika sorter, i år till och med fina kvistar av krusbär som växer vilt i min torpträdgård.

    Min bror, som själv är rullstolsburen, dresserar servicehundar. Hans första hund var otrolig, kunde plocka upp rätt verktyg från en rad på golvet och räcka till husse. Jag minns hur han sprang emot mig när jag klev ur bilen en gång, greppade min matkasse med munnen och sprang in till husse. Golden retriever är hans ras.

    Den där dofttavlan skulle vara trevlig att besöka, betrakta och njuta av.
    Glad påsk Eva!

    1. Så vackert det låter med olika sorter i påskriset. Det har lag aldrig tänkt på att man göra. Jättefin idé.
      Låter fantastiskt att din bror dresserar servicehundar. Nästan otroligt hur hunden tog matkassen. Golden retriever är vackra och snälla hundar. Skulle så gärna vilja ha en om jag inte var allergisk.
      Ja tavlan vore kul att dofta på.
      Hoppas påsken blir bra!

  9. Anonym

    Så kul att läsa om alla olika påsktraditioner! Den där omeletten var ju imponerande…
    Tack för tips om burketikettsborttagande, läggs på minnet! Även om jag numera brukar köpa syltburkar, kostar inte många kronor.
    Hoppas du hade trevligt på Blåkulla och en fortsatt fin påsk! 🙂
    Hälsar Gunilla

    1. Det var OK på Blåkulla, men skönt att vara hemma igen.
      Syltburkar kan man köpa billigt, men en del glasburkar man köper med sylt eller annat är så himla söta och därför kul att återanvända.

Kommentera