På gång just nu – den 13 april 2020

På gång just nu handlar idag om webcams på lunnefåglar, annorlunda beteenden hos djur i coronans spår, getter på vift, älgvandringen, åtkomst till 400 år gamla tidningar,  SF Anytime, tygmålning och gympa till TV:n.

I djurvärlden händer mycket nu på våren. På Shetland börjar lunnefåglarna återvända till sina häckningsplatser på klipporna.

Annorlunda beteenden hos djur i coronans spår
Mer ovanligt däremot är somliga djurs beteenden till följd av coronan. Läser i tidningen att i San Francisco stryker prärievargarna runt på gatorna, svanar har återtagit kanalerna i Venedig, en jaguar har visat sig i en mexikanska semesterort och delfiner leker numera inne i hamnen i Sardiniens huvudstad Cagliari.

Mest uppmärksammat är nog ändå flocken av 120 kashmirgetter i en lilla walesiska kustort som varje förmiddag invaderar staden. Invånarna ser dem som ett välkommet avbrott i hemmakarantänen trots att de äter både blommor och häckar. Man tror att de kommer från bergen för att undersöka varför det blivit så tyst i staden!

Den stora älgvandringen
Själv försjunker jag då och då i ett nästan meditativt tillstånd när jag tittar på Den stora älgvandringen på SVT.

28 TV-kameror skall fånga älgarnas årliga vandring över Ångermannaälven även i år. Med några mörkerkameror hoppas man även kunna få med en del ljusskygga rovdjur i mörkret – som järv, lo och björn.

Hittills har jag inte ens sett ett spår av älg. Renar visar sig dock villigt. Lite sjöfågel ses och hörs och ibland några förbiflygande gäss. Förra året spelade man in de mest sevärda sekvenserna med älgarna. Man behöver alltså inte gå miste om något om det inte sker just när man bänkat sig vid TV:n.

Men jag försäkrar det är mycket fascinerande, rogivande och meditativt ändå.

Läs 400 år av nyheter på Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, har öppnat upp sitt digitala tidningsarkiv för alla under coronakrisen vilket gör att man kan söka bland 27 miljoner digitaliserade tidningssidor hemifrån.

KB har tidningar från 1600-talet fram till 2020 i sitt arkiv där man kan söka på vilket ord och namn som helst. Tidigare har inget material publicerats innan 1904 funnits tillgängligt digitalt.

Kanske en uppskattad, åtminstone annorlunda, födelsedagspresent att ge ett utdrag från en jubilars födelsedag eller dylikt.

SF Anytime
Att kunna se bioaktuella filmer hemma tycker jag är en genialisk satsning av SF. Man kan alltså hyra eller köpa film samt TV-serier digitalt styckevis utan abonnemang. Man betalar bara för den film man beställer. En hyrfilm kan man streama eller ladda ner (ej tillgängligt via dator) för att se så ofta man vill under 48 timmar. Det är inte bara aktuella filmer utan det finns mängder av andra att välja bland.

Själv fick vi möjlighet att se Mr Jones. En polsk thriller av Agnieszka Holland från  2019. Den är baserad på en verklig händelse och skildrar reportern Gareth Jones resa I Sovjetunionen 1933 där han blir vittne till den pågående massvälten (holodomor). Med James Norton, Vanessa Kirby och Peter Saarsgard.

Sysselsättning för 70+
Vi corontänare behöver ju sysselsättning tror och anser många. Jag undrar vad man tror att vi gör i normala fall!? Jag har då inga sysselsättningsproblem. Möjligen har jag lite mer att göra än tidigare med alla beställningar mm av hemleveranser som skall ordnas. Har man en blogg har man heller aldrig några problem med sysselsättning. Eller hur?

Det jag saknar är att komma till stan, shoppa, gå på konserter, museer och utställningar. Men utbudet man ordnat pga coronan med virtuella utställningar och föreställningar är enormt och är i vissa fall bättre än i verkligheten.

Måla på tyg
Här är i alla fall ett förslag jag kan rekommendera om man inte vet vad man skall göra. Måla med tygmålningsfärg på ett tyg och skapa fantastiska och originella tallriksunderlägg efter tycke och smak. Antingen på fri hand eller med hjälp av en schablon. Blir bäst på ett ljust tyg.

Färgen är vattenbaserad. Man fixerar den med strykjärn på baksidan i 3 minuter. Färgen är beständig och lär tåla 60 graders maskintvätt och kemtvätt. Deka heter färgen och finns på Skapamer.

Schabloner att måla efter finns också på Skapamer.

Motion och träning
Sofias gympaprogram är en favorit jag inte missar. Ibland brukar jag sitta och titta på programmet först en gång och kolla rörelserna. Sedan kör jag det från början igen  och gör programmet tillsammans med Sofia. Nytt program varje förmiddag på  SVT1 eller på playen. Suveränt bra!


32 thoughts on “På gång just nu – den 13 april 2020

 1. Ja, inte saknas sysselsättningar. Du är dessutom en hejare på att tipsa om nya aktiviteter. Intressant om djurs förändrade beteenden.

 2. Håller med om att man inte saknar sysselsättning bara för att det är coronatider. Men det finns kanske de som inte vet vad de ska göra när de inte jobbar, så jag antar att det är bra för dem att det finns ett utbud just nu som inte finnas annars.
  Och som ovanstående skriver så är ju du en hejare på att hitta en massa kul saker som vi kan läsa om här! Tack än en gång för det!
  Det där med tallriksunderläggen tycker jag verkar kul!
  Önskar dig en fortsatt bra dag!

  1. Tack för tipsen, intressanta tips, som dina inlägg brukar vara. Inte skiljer sig corona-vardagen för mig heller från ”det normala”, utom att man nu inte åker in till stan, inte åtminstone kollektivt, lika mycket 😊

   1. Tack Midsommarros. Har missat del 2 av ditt opus, men skall söka efter det för jag tror du har publicerat det.

 3. Ett trevligt inlägg som vanligt och många tips. Jag har inga problem med sysselsättning trots corona tider. Bor utanför Växjö i en mindre ort så jag handlar i butiken som vanligt och har kört in till stan några gånger p.g.a läkarbesök. Lite bakslag i vädret idag med +5 och hagel och storm annars hade vi varit i trädgårde.
  Kram

  1. Vädret är ännu inte riktigt tillräckligt bra för trädgårdsarbete. Vi har också haft snö idag! Låter bra att du kan röra dig i samhället. Man känner sig lite isolerad annars. Kram

 4. Det var ett trevligt inlägg igen och den som hade långtråkigt hittar säkert något trevligt att fördriva tiden med.
  Jag är sysselsatt trots allt. Kan inte beklaga mig. Det går att hålla kontakten med alla kära och nära och bloggen, hunden, handarbeten och böcker fyller tiden till bredden.
  Ha en trevlig vecka!

 5. Här kom det några heta tips igen, bland annat Kungliga bibliotekets digitala tidningsarkiv. Sånt tycker jag är riktigt roligt. Minns att man för inte alltför länge sedan kunde läsa gamla tidningar på plats med microfiche. Så nu har man alltså lyckats digitalisera hela arkivet. Vilket jobb!

  Har inga sysselsättningsproblem heller. Som du säger, har man en blogg och många bloggar som man följer så är man sysselsatt åtminstone halva dagen.

  Sofias gympaprogram kollar jag ibland på svtplay. Det är ganska roligt, men mera för 80 plussare tycker jag;-)

  1. Klart när man är en gammal elitfotbollsspelare som du att Sofias gympa inte räcker till i svårighetsgrad. För mig duger den så bra som 70 plussare!!! Kul att du också gillar gamla tidningsarkiv. Det verkar det vara många som gör för igår gick det nästan inte att komma in på det.

 6. Vad kul att du tar upp något från Wales. Det är i staden Llandudno som jag varit mycket i.Brukar bo där flera nätter i rad med turister. Man ser getterna när man åker upp till toppen och på håll nerifrån staden då och då. Jag tror att getterna var lite undrande vad som var på gång. Staden brukar vara full av turister vid denna tid.
  Jag tror att djuren känner av när vi människor har ett annorlunda beteende.
  Jag har fullt upp, trots att vi är i självisolering. Hinner inte med allt.
  Det var länge sedan jag målade på tyg, kanske ska jag ta upp det igen. Tack för idén!
  Sköt om dig!

  1. Getterna ser väldigt trevliga ut i alla fall. Det låter fint att bo i den där lilla staden. Kan tänka mig att det uppskattas av turisterna. Nej sysselsättningsbrist lider vi inte av, men det är lite trist med den begränsade rörelsefriheten! Var rädd om dig!

 7. Du är en så härlig inspiratör, Eva! Det är så lätt att falla ner i hopplöshet och grubbel i dessa tider, särskilt för oss som är vana att gå till jobbet och plötsligt ska underhålla oss själva ensamma hela dagarna. Förvirringen är total. Jag kämpar varje dag.
  Men då läser man om hur du håller dig sysselsatt och om alla tips. Tack för ett glatt, positivt och inspirerande inlägg som andas företagsamhet och livsoptimism! 🙂

  1. Tack för det Gunilla. Det var verkligen fin feed back. Jag vet att många kämpar därute och har svårt att finna sig i den nya tillvaron. Kan jag på något sätt bidra med att sprida inspiration och livsoptimism gör jag det med glädje.

 8. Som jag nog skrivit tidigare så har jag ingen brist på sysselsättning. Hinner aldrig i kapp. Men under påtvingad vila kan jag tänka mig att sätta mig hos lunnefåglarna eller älgarna. Tänk att få besöka Shetlandsöarna!

  Intressant med djurens ändrade beteende, getter inne på gator måste vara roligt att se.

  Tack för tipset om SF Anytime – du håller koll!

   1. Det låter som om det kunde vara något annat, det är ju mycket so flyger omkring så här års. Sköt om dig Eva!

 9. Svar: Hoppas innerligt att du mår bättre och att du inte drabbats av coronan. Det skulle vara så himla oschysst för du har ju verkligen varit superförsiktig. Kram!

  1. Tack bästa Beate för din omtanke. Nog är det coronan alltid. Förhoppningsvis inte den svårare varianten, men det räcker till med denna. Det hjälper tydligen inte hur försiktig man är. Kramar tillbaka/Eva

  1. Tack för din empati och kram! Coronan tar sig tydligen in på okända vägar. Det är för mig en gåta hur jag kan ha blivit smittat. Har verkligen varit superförsiktig. Hoppas nu bara att det värsta är över. Kram /Eva

 10. Men usch Eva! Vad ledsen jag blir! Jag har undrat över din tystnad och blev orolig så därför tittade jag in på din blogg nu och läser att du blivit smittad! Hur är det med dig nu? Jag hoppas verkligen att du är på bättringsvägen! Om du orkar så hoppas jag på ett svar! jag är verkligen orolig för du känns som en vän efter alla blogginlägg som vi delat , som om vi känner varandra !
  Stor kram och krya på dig från Annelore.

  1. Tack rara Annelore. Blir både rörd och glad över dina ord. Är på bättringsvägen och är vid gott mod. Stor kram från Eva

Kommentera