På gång just nu – den 26 april 2020

Efter en match med coronan är jag här igen och spanar efter vad som är på gång.

Vintergatan – galaxen vi lever i- är mycket större än man trott
De allra yttersta ensligt belägna stjärnorna i Vintergatan beräknas ligga nästan en miljon ljusår från galaxens centrum. Det är mycket längre bort än man trott hittills. Som jämförelse finns jordklotet och vår sol ungefär 25 000 ljusår från centrum. Läs mer här.

Med största sannolikhet coronavirusfritt utrymme!

SVT
Sämre utbud på tablåtv än SVT förser oss med nu får man leta efter. Har de också drabbats av nedskärningar eller permitteringar? De har åtminstone gått mig förbi. Det är i sådana här lägen SVT bör göra sin insats för folks psykiska hälsa och inge oss tröst och uppmuntran genom underhållande program, filmer och serier. Det mesta som bjuds är lek- trams- och flamsprogram som jag tror roar deltagarna mer än tittarna. Jag vill ha seriösa program som fångar mig och för bort tankarna på coronan.

Kunskapskanalen
är den enda kanal där man inte underskattar sin publik. Se den dramatiska kampen när Notre Dame i Paris brann för drygt ett år sedan. Hela världen såg på i direktsändning. I en dokumentär får man se aldrig tidigare visade bilder och följa krisledningen och brandmännens arbete med att stoppa branden, en kamp med stora risker och svåra beslut. En mycket sevärd dokumentär.

Humörhöjande cookie
Supergod cookie fylld med stora, läckra bitar av knäck. Kan köpas frysta. Tina i ca 30 min. Grädda i 15–17 min i 150–160°. Knäckcookie Bonjour.

Förbjud spottning på gator och torg!
Vi förmanas väldigt mycket att tvätta, sprita händerna och bära skyddshandskar. Vi uppmanas att nysa i armvecket. Hur är det spottning? Inte en enda gång har jag sett någon erinran om hur olämpligt och smittspridande spottloskor är. Spotta i armvecket om du absolut måste. Likaså snytningar med fingrarna rakt ut i luften måste vara fruktansvärt smittspridande.

Älgvandringen
Det bästa på SVTplay nu är den stora älgvandringen. Timme ut och timme in sitter man och kollar och så händer det.

Angående coronan
Här följer lite sjukdomshistoria för dig som är intresserad. Det är egentligen mot mina principer att skriva om sjukdomar. Men ingenting är ju sig likt längre. Kanske kan det hjälpa någon.

Har alltså viruset sedan 12 dagar. Den lätta version jag har yttrade sig i feberfrossa de fem första dagarna. Har fortfarande 38 grader varje morgon som stiger varje em så jag förstår det kommer att ta tid. Jag har skonats från den fruktansvärda hostan. Mitt onda sitter i nacken. Andra saker som poppat upp är svår diarré, muskelvärk, stelhet, yrsel, aptitlöshet, utmattning. Enda botemedlet jag tagit är febernedsättande tabletter var 8:e timme. (OK det blev var 6:e timme när jag var som sämst.) Jag har dessutom druckit så mycket vatten som möjligt.

Vi var på ett mycket tidigt stadium klar över hur snabbt smittan spred sig och vidtog alla rekommenderade försiktighetsåtgärder. Fick mat och annat hemlevererat. Gick bara ut på täppan för att få frisk luft och lapa lite sol. Trots det hittade viruset fram. Ett par veckor innan hade några hantverkare som högtrycksspolade målningen vid våra fönster. Min uppfattning är att det var då smittan kom in – kanske just med spott och/eller  luftsnytningar.

Bra att ha en digital termometer till hands föra att ha koll på tempen. Likaså skönt att ta till gamla flanellnattlinnen när stora frossan satte in. Alla sängkläder kom till stor användning efter svåra nattsvettningar. Bra att ha koll på hur mycket vatten man verkligen dricker om dagen. Ibland tror man att man dricker mer än man faktiskt gör. Det är ju en beprövad metod mot feber. Nu väntar jag bara på att bli feberfri så jag kan börja hämta upp kondisen som är på nollpunkten nu.


46 thoughts on “På gång just nu – den 26 april 2020

 1. Skönt att få en rapport från dig Eva! Jag har undrat så hur du mår. Den där frossan… hu, bra med flanell! Nu hoppas jag att du snart kommer i form igen, men ta det försiktigt!

  Ska kolla Notre Dame och älgvandringen och dreglar över bilden på knäckcookien, men äter inte sötsaker.
  Svalkande kram!

  1. Tack för all din empati! Duktigt av dig att inte äta sötsaker. Det borde inte jag heller göra. Nu var det bara så att jag vill unna mig lite extra. Nu skall jag gå in på din blogg och kolla vad du hittat på för kompositioner med växter, färger och ljus. Kram Ev

 2. Så skönt att du är på banan igen! Jag blev faktiskt riktigt orolig.
  Jag hoppas att det kommer en sammanfattning av älgvandringen för inte har jag tid att sitta hela dagarna och titta. Men det är ju ett helt fantastiskt projekt!
  Lycka till med tillfrisknandet. Kanske du är immun nu, åtminstone en tid framöver.

  1. Tack Birgitta! Jo det brukar komma en sammanfattning med det bästa från älgvandringen. Håller med om att man i normala fall inte har tid att sitta en längre stund och vänta på älgarna. När man är dålig är det alldeles fantastiskt. Bara ett litet isflak är vackert att titta på och höra vindens sus är en lisa för själen. Immun kanske. Man vet ju inte riktigt, men hoppas kan man ju alltid. Var försiktig!

  2. Skönt att du ändå berättar hur du genomlever covid-19, må det fortsätta i samma riktning!
   Sevärd och mycket vacker (på tvåan KSpecial) har filmen om den svenska konstnären Hilma af Klint varit. Det var också kul att se hur den unge fotografen Erik Johansson jobbar även om jag tyckte att just det programmet var lite rörigt. Båda programmen finns på svt-play.
   Tur att våren är en vacker tid, den hjälper oss att både friskna till och stå ut.
   Agneta

   1. Tack så mycket Agneta! Tack för tips om Hilma af Klint – det har jag missat. Skall även kolla om Erik Johansson. Ja man är oändligt tacksam för våren nu! Ha det bra

 3. Välkommen tillbaka Eva och hoppas du återfår krafterna. Jag håller med om allt du skriver och säger ja just det vid alla punkterna men högst jaaa ropar jag vid dina ord om spottning och snytning. Jag efterlyser en uppsats som frågar varför och hur lär sig pojkar att spotta, ser aldrig flickor kasta spottspjut kring sig på samma sätt. Att placera spottningen någonstans i vår utveckling eller vad den har betytt för revir eller maktbevarande eller.. .. för det är ett så rysligt oskick och diskuteras aldrig. God bättring önskar Britta

  1. Tack så mycket Britta! Vi borde egentligen börja skriva insändare om detta med spottning och snytningar utan näsduk så att det kommer upp på tapeten. Ingen säger ett ord om det. Som du säger är det faktiskt ett rysligt oskick förutom att det förmodligen är oerhört smittspridande inte bara i coronatider. Tror faktiskt jag skall försöka skriva ett inlägg till lokaltidningen här ute i alla fall. Dessutom vore det väldigt intressant med en utredning kring dina funderingar om ursprunget. Om det har med revir och makt att göra, vilket det troligen har. Hoppas du har det OK, men var försiktig!

 4. Har saknat dina inlägg och började just undra om coronan hade slagit klorna i dig. När jag nu läste om hur du drabbats och alla symtom, kände jag nästan hur jag blev smittad själv. Efter mer än sex veckors självisolering och inget har hänt är det lätt att börja slappna av lite, men nu har jag fått mig en tankeställare.
  Skickar en stor krya på dig-kram 🙂

  1. Tack snälla Meggie för uppmuntrande ord! Nej det går inte att slappna av. Det är bara att stå ut. Man känner att det är stora krafter på gång när man drabbas. Det liknar inget annat. Även om jag bara förhoppningsvis drabbats av en light version. Ta den på största allvar. Det är bara att fortsätta med självisoleringen och göra bästa möjliga av situationen. Så länge man inte vet om man är immun efteråt och kanske inte heller smittfri kommer jag fortsätta med isoleringen. Håll ut! Stor kram tillbaka!

 5. Så glad jag blev när jag såg ditt inlägg. Nu behöver jag inte oroa mej. Nu får du ta det försiktigt så du får orken tillbaka.
  💞kramar

  1. Tack snälla rara! Så fint du gjorde med röda hjärtan. Det måste jag också försöka lära mig. Jo jag ska vara jätteförsiktig. Det här vill jag inte vara med om en gång till. Hoppas du fick tag i några klematis. Ska kolla på din blogg sedan. Var rädd om dig! Kram Eva

 6. Jag håller fullständigt med dig om att det är ett klent utbud program i SVT för närvarande, för att inte tala om hur det är i många av de andra kanalerna. Tur att Kunskapskanalen finns. Själv har jag alltmer börjat lyssna på radio via deras app Sverigesradioplay. Många intressanta program! Trevligt att lyssna en stund på kvällen. Själv lyssnar jag helst via hörlurarna i mobiltelefonen, men man kan även koppla den till högtalare om man vill att ljudet skall gå ut i rummet.

  1. Hej igen Birgitta. Detta är precis vad jag efterlyst! Skall genast ladda ner appen! Jag vet att det finns så himla många bra radioprogram jag vill lyssna på. Tusen tack för tipset!

 7. Anonym

  Eva!
  Så härligt att du är på bättringsvägen. Ett tips på en rolig och lättsam aktivitet är : Lägg pussel.
  Håller verkligen med om att tv har så dåliga program i dessa tider.
  Tack för allt trevligt och bra du skriver. Krya på dig!

  1. Tack så mycket! Javisst är pussel en trevlig sysselsättning. Är en stor pusselfantast. Hade faktiskt ett att tillgå när jag orkade sitta uppe och ville skingra tankarna. Roligt att höra att du ” anonym” uppskattar mina inlägg. Ha det bra!

 8. Oj då, jag hade ju som du vet själv coronaviruset för ett tag sedan, men slapp många av dina symptom, feber och dålig mage etc. Det som jag led mest av var muskelvärken eller rättare sagt muskelsmärtorna, vilka även sonen plågades av. Du verkar ha sluppit andningsproblemen som vi hade. Ni ansträngde ju er verkligen för att undvika smitta, men blev smittade ändå, detta visar verkligen hur smittsamt detta virus är, jag vet fortfarande inte var eller när jag blev smittad, i en butik eller på tunnelbanan, vem vet.

  1. Jag är oändligt tacksam att jag slapp andningsproblemen. Hoppas det fortsätter så. Det måste ha varit jättejobbigt. Det där med muskelsmärtorna känner jag igen.

   1. Jag har sedan jag blivit frisk deltagit i ett test av ett antikroppstest, försökskanin m a o, det gav utslag, så nu kan man andas ut ett tag. För övrigt hörde jag från vården att såväl säsongsinfluensan och vinterkräksjukan drog i väg som en “avlöning” runt vecka 10 när coronaviruset dök upp, så det ni har fått hem till er är coronaviruset och inget annat.

 9. Jag önskar dig ett stort och fortsatt krya på! Det låter som en kämpig period, även om du kunnat kurera dig på hemmaplan. Härligt att du har kraft att skriva blogginlägg på samma goda sätt som vanligt 😊.

 10. Skönt att ha dig på banan igen! Men tråkigt att viruset hittade ut till er. Det där med spottandet är för äckligt. Tyvärr har jag själv nödgats göra detta under vinterns cykelturer. Men det satt hårt inne. Huuh! Till mitt försvar kan jag väl säga att jag försökte göra det i skogsdungar och när ingen annan människa syntes till. Men , oj, vad jag skämdes!
  Nu gäller väl mer än någonsin om att hålla avstånd. ” Läget är konstant dåligt ”, som en sköterska uttryckte det.
  Böcker, korsord och måla efter siffror får tiden att försvinna i rasande tempo. Plus lite Turfande förstås.
  Vår svenska natur är som bäst just nu. Tänk att man varje vår förundras över hur allting börjar om på nytt igen. Så tacksam att jag hittills varit förskonad från pollenallergier och kan plocka med mig lite grönska. Lite kan jag sakna häggmispeln vi hade utanför köksfönstret. Har noterat att den blommar för fullt i parker och trädgårdar. Det räcker långt.
  Se nu till att krya på dig ordentligt och ta det vackert!

  1. Tack så mycket Majwor! Att man kan behöva spotta under en ansträngande cykeltur är en sak. Det är det här okynnesspottande jag tycker är så äckligt och onödigt. Årstiden är verkligen något att glädjas åt nu. Häggmispel är så vackert. Nu gäller det bara att fortsätta vara försiktig och ta det vackert som du säger.

 11. Så roligt att du är igång igen även om du inte har återhämtat dig helt! Blev så orolig för dig när det var tyst så länge, speciellt med tanke på att du bor i Stockholm som är värst drabbat!
  Håller med dig om att SVT borde kunna hitta bättre program att visa i dessa tider. Det finns ju så mycket fantastiska naturprogram som de kunde visa i repris. Och gamla härliga underhållningsprogram som Nöjesmassakern! Det var verkligen underhållning på hög nivå, till skillnad mot alla moderna så kallade underhållningsprogram som görs nu! Massor av bra musik och roliga sketcher!
  Och vad gäller spottandet och snytandet som män håller på med så kan jag bara hålla med! Det är så äckligt! Hur ofta som helst som man riskerar att halka i något slemmigt som någon lämnat efter sig precis utanför affärerna! Verkligen otrevligt och ohyfsat!! Vi har en på jobbet som går och hostar upp stora loskor och spottar överallt och som man riskerar att trampa i! Det är så äckligt!
  Så det var skönt att få ur sig det! Har gått och haft det på tungan hur länge som helst! Tack för att du förde det på tal här!
  Nu önskar jag dig en fin kväll och att du är rädd om dig och sköter om dig!
  Kram från Annelore

  1. Tack rara Annelore för all din empati. Härligt att du delar mina åsikter om TV-program och spott!!! Men visst är det konstigt att ingen tar upp detta med spott!? Hoppas du också är försiktig!

 12. Vilken tur att du inte behövde akutvård utan kan vara hemma. Muskelvärk och den totala utmattningen verkar nästan alla få. Håller tummarna att du snabbt återhämtar dig.
  Ha det så gott det bara går! 🌹

 13. Så skönt att höra att du åtminstone är på rätt väg ur coronaträsket. Du uppsökte aldrig en läkare alltså. Det var modigt gjort. Har din syster klarat sig? Å du som var så oerhört försiktig långt innan alla rekommendationer kom från myndigheterna. Livet är så orättvist.
  Det kan ju faktiskt också vara så att det var hemleveranserna och budkillarna/-tjejerna som bar på smittan utan symptom.
  Vad gäller tv så kan jag bara hålla med dig. Å ikväll var det sista delen av DNA också, En till bra serie som är slut. Okej, svt visar visserligen Sveriges matcher från VM 1994, men ärligt talat är det skåpmat, men så himla billigt att plocka fram.
  Det där med spottning – ja, undrar hur alla som spottar på marken skulle trivas i Singapore. Höga böter och fängelse där. Inte mig emot faktiskt.

  PS. Min favo kollega Yvonne tror också att hon har drabbats av corona, men en än “lindrigare” version än du. Det tog henne totalt 10 dagar tills hon blev feberfri. Men feber tar ju musen ur en, och det tar några veckor att “komma igen”. DS.

  1. Tack Beate! Gamla matcher i all ära, men det kan aldrig bli samma sak. Har inte sett DNA, men nu när du säger att den var bra kanske man skulle börja kolla på den.

 14. Så glad att läsa att du är på bättringsvägen! jag har matt dy varit sjuk, men som sagt, jag är glad att du är tillbaka!

  1. Tack snälla Anki! Hoppas du är OK och har det någorlunda! Här snöar det för fullt nu!!! I och för sig behöver marken få lite väta nu.

 15. Franska Fikon

  Oh, så skönt att se att du är igång igen. Om än inte feberfri…. Håller tummen för bra återhämtning! Jädrans skitvirus rent ut sagt. Man är ju faktiskt litet ängslig av och till. Men vi är också isolerade och väldigt noga, beställer mat online och handlar där de kommer ut ur butiken med varorna. Men hur länge ska vi orka tänker jag i mina svaga stunder. TV är ju ett bra sällskap men jag håller med om att utbudet är klent. Mitt bästa sällskap och som skingrar tankarna på ett för stunden bra sätt är ljudböcker. Ha det så bra du kan! Lotten

  1. Tack för det, Lotten! Man måste orka hålla ut och vara försiktig. Det här viruset är inte att leka med ens i den lättare versionen. Den liknar inget annat. Man kan inte vara nog aktsam. Himla bra med färdigplockade varor som man hämtar utanför. Tack för tips eller snarare påminnelse om ljudböcker! Var rädd om dig!

 16. Heja Eva som kämpar på trots sjukdom. Sån otur att du drabbats. Trots alla försiktighetsåtgärder. Trodde jag aldrig. För typiskt. Håller tummarna för att det fortsätter gå bra nu.
  Håller helt med om SVTs utbud – jösses. Det blir inte mycket tv nu. Mer bokläsning. Och trädgårdsfix.
  Ha en fin Valborg!

 17. Så bra Eva att du ändå delar med dig av din erfarenhet om virusets härjningar i kroppen din! Du har ju varit försiktig och blev ändå drabbad! Ja, undrar just hur du blev smittad!
  Så till Kunskapskanalen som är den kanal som har mycket bra program. Såg programmet om Notre Dame. Mycket bra! Om du inte sett “Pilgrimsvandringen mot Rom”, se den på samma kanal. Så bra!
  Vårhälsning från Gunilla

  1. Pilgrimsvandringsprogrammet var också jättebra. Det var precis min avsikt att dela med mig av min erfarenhet av coronan och inte att beklaga mig. Hur jag blev smittad är ett mysterium jag aldrig kommer att få svar på. Ha nu en riktigt fin söndag. Här väntas oväder til kvällen!

Kommentera