På gång just nu – den 3 april 2020

Måla en tavla
Måla en vacker tavla med hjälp av en uppritad mall med nummerhänvisning till en färg är en väldigt kul, rogivande och tillfredsställande sysselsättning. Painting by numbers är det amerikanska uttrycket. Här är adressen till en sida där man köpa en över nätet – det finns mängder att googla på (tyvärr hittar jag bara amerikanska. De brukar vilja ha betalning via Paypal.)

Annorlunda broderier
En annan sysselsättning som också kräver lite fingerfärdighet, men som är utomordentligt bra att kunna koppla av till är att brodera. Här är några annorlunda broderier från Brodera Mera.

Karantän
Ordet kommer från franskans quarantaine och italienskans quarantena som betyder fyrtio. Uttrycket härleds till Venedig på 1600-talet efter krav på att fartyg som anlänt från fjärran länder och deras besättning, att ligga isolerade på redden i 40 dagar innan de släpptes iland. Detta för att bevisa att det inte fanns någon pest eller annan smittsam sjukdom ombord.

Fotbollssäsongen som frös inne
Allt fler röster höjs för att stryka Premier League-säsongen utan att utse en segrare. Frågan är hur mycket fotbollen kommer att påverkas över huvudtaget av och efter pandemin.

Läste i The Guardian att de två tränarprofilerna Carlo Ancelotti Evertons tränare och Tottenhams tränare José Mourinho jobbar med välgörenhetsarbete nu.

Hoppfullt för humlorna
Ett av mina mest välbesökta blogginlägg just nu är Rädda en humla som behöver hjälp.

Kommentarer på blogspot/blogger
Är det fler än jag som har WordPress inte längre kan göra kommentarer på blogspot/blogger? Tills för ett par veckor sedan har det fungerat någorlunda, men nu går det inte alls. Det är så tråkigt att inte kunna kommentera där. Det märkliga är att de jag inte kan kommentera oftast inte heller kan kommentera på min blogg???

Sommartiden
EU vill att man skall slopa tidsomställningarna efter mars 2021 och att det då ska vara upp till varje medlemsland att välja om man vill behålla sommartid eller vintertid.  (Kanske har EU annat att tänka på då?)

Om jag får uppleva det tycker jag det skall bli väldigt skönt. Uppriktigt sagt har jag aldrig vant mig över huvud taget vid dessa tidsomställningar. När jag var yrkesverksam var man ju tvungen, men som pensionär känner jag tydligt skillnaden. I ett par veckor kommer vi här hemma att säga när vi är hungriga eller trötta: men egentligen är klockan…

På gång just nu
så blev jag 73 i veckan!

Bedrägerier mot äldre
Polisen skickar i dagarna ut ett brev till äldre (70+) i Stockholm om att skydda sig mot bedrägerier. Skälet är att polisen ser en ökning av bedrägerier där många äldre blivit utsatta.

Några tips och råd från polisen
Ett exempel är att en person säger sig ringa från banken eller arbeta för polisen och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod eller andra värdesaker. I vissa fall följer bedragaren upp samtalet med att komma hem till dig.

En bedragare kan ange olika skäl till att vilja komma in i din bostad, de kan vara en eller två personer som ringer på din dörr och påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra en kontroll. För att verka trovärdig kan bedragaren vara klädd i arbetskläder och ha passande utrustning. Var alltid skeptisk när du får ett oväntat hembesök eller samtal.

PS Själv svarar jag aldrig i telefon när jag inte känner igen numret.

Keep calm and carry on! som britterna säger


49 thoughts on “På gång just nu – den 3 april 2020

 1. Innehållsrikt må jag säga. Det är väl så här en blogg ska se ut? Förslag och länkar av alla möjliga slag.
  Målar gör jag själv när jag har inspiration och lust – Broderar? Aldrig! – Karantän och Venedig intressant – Sommartid håller jag med dig om – 1947 bästa årgången 😉 Grattis! 😀 Jag kommer ifatt i juni.

  1. Tack. Jag skulle så gärna vilja kunna måla, men det blir inge bra. Detta blev att kul alternativ, men det är ganska mycket jobb och väldigt petigt. Brodera däremot är jag ganska bra på. Man gör sin blogg som man vill ha den. Jag har blivit fast i detta med På gång… men tänker försöka ändra inriktning snart. Det viktiga är att man har roligt med den tycker jag. Ha det nu så bra i helgen!

 2. Franska Fikon

  Härligt! Storkar är fascinerande, när de får leva sitt liv. Har sett på en autobahnrastplats i Alsace att storkar går omkring och tigger mat från bilisterna…. som matar dem – beklämmande. Jag broderar gärna kuddar med yllegarn på förtryckt stramalj. Är inte alltid så enkelt som det låter. Men jag är inte heller så snabb, håller på med min fjärde på 6 år… Men det är kontemplativt. Quarantaine – det visste jag inte. Bra med en dag när man lär sig något nytt! Ha det bra och trevlig helg!

  1. Det är faktiskt kul att kika in i storkboet varje dag och kolla hur de har det. Har också broderat en sådan kudde du beskriver. De är jättefina. Det tar lång tid. Jag brukar brodera ihärdigt en tid för att sedan lägga undan det när annat pockar på uppmärksamhet. Önskar dig också en trevlig helg.

 3. Så vackra tavlor du målat och broderierna är fina. Så spännande att följa storkar via webb kamera.
  Hittade en tavla som skall sys i korsstygn när jag städade en låda. Det är svampar så jag kanske börjar på den.
  Kramar från oss

  1. Tack. Jag har inte målat tavlorna själv. Det är bara smakprov på vad man göra om man har lust. Tror vi alla har handarbeten i lådorna. Man broderar en tag och sedan tröttnar man och lägger undan dem. Låter fint med svampar tycker jag. Det är verkligen intressant att följa storkarna på webben. Ha det nu så bra! Kram

 4. Grattis i efterskott! Samma fina årgång som maken 😀
  Har tack vare ditt tips om att måla efter nummer, precis börjat med en tavla -lånad av ena dottern i väntan på beställd från USA. Lär nog dröja innan min vallmotavla anländer.
  Tråkigt med fotbollen och alla cykeltävlingar vi går miste om. Vacchis härliga kommentarer får vi se fram emot till nästa säsong 😉
  Jag tillhör också skaran som inte svarar i telefon när numret är okänt. Går ju att snabbt kolla upp efteråt och ringa upp om det var någon bekant.
  Jag hade ju hoppats på att EU skulle ta beslut om en gemensam normal-, eller sommartid för sina medlemsländer och inte att varje land skall bestämma. Kommer att bli rörigt med tider misstänker jag. Men skönt att slippa omställningarna. För ” egentligen är kl. xx ”, kan vi slopa en gång för alla. Trevlig helg!

  1. Tror jag vet vilken tavla det är men vallmo. Den är jättefin. Det tar lång tid när man beställer från USA och i dessa tider kanske ännu längre. Så bra att du fått låna en. Jag visste inte att jag skulle sakna fotbollen och sporten så mycket. Man undrar hur det kommer bli sedan… Alla kanske inte har smarta telefoner där man ser numret på en som ringer tyvärr. Det är så synd om dessa som drabbas. Men så hutlöst fräcka människor det finns. Fullkomligt samvetslösa! Ha det skönt i helgen! Nya turfplatser eller vad heter på gång kanske!?

 5. Väldigt fina tavlor och det låter riktigt roligt att hålla på med det! Brodera har jag aldrig varit bra på men min mamma var helt suverän på det! Hon broderade jättestora tavlor som var rena konstverken och helt på fri hand. Jag kunde aldrig förstå hur hon lyckades med det.
  Så kul att du är så intresserad av och kunnig med ny teknik och internet när du hunnit bli 73 år. Det är ju tyvärr många äldre som inte vågar använda ny teknik och på så sätt blir de så utanför i dagens samhälle. Så fortsätt att inspirera med alla dina trevliga inlägg!
  Och klockomställningen vet du säkert redan vad jag tycker om hahaha! Så jag behöver inte upprepa det! 👎 räcker!
  Ha en fin kväll!

  1. Tack så mycket Blomstermalms. Det glädjer mig att höra. Brodera på fri hand är en stor konst. Har du kvar tavlorna? Ja jag tackar högre makter att jag är hyggligt digitalt kunnig. Tror många äldre har haft fel inställning till tekniken och därför vägrat befatta sig med den. Nu får de nog bittert ångra det i dessa tider. Många har ju heller inte haft möjlighet att lära sig det. Jag lärde mig på jobbet när jag var yrkesverksam. Andra kan ha haft barn o barnbarn som hjälp dem. Ha en skön lördag och söndag!

   1. Ja jag tror samma som du när det gäller de äldre och det digitala, de har tyvärr haft fel inställning många av dem.
    Tavlorna finns kvar i mitt föräldrahem hos min far. Hennes tålamod när hon broderade tavlor som var stora som en halv vägg ibland med sytrådstunna garner är mer än jag kan förstå! Jag hade aldrig! klarat det ens om jag kunnat brodera!
    Ha en fin lördag och var rädd om dig!

 6. Broderade på syslöjden under mellanstadiet, mestadels för att det såg slappt ut. Hittade mitt broderi på min mammas tjänsterum när jag röjde ur detta för tjugofem år sedan efter hennes död. Det var inte vackert så det hamnade i sopsäcken.

  1. Vem har sagt att det måste vara vackert? Huvudsaken är att man har något att pyssla med. Men det är klart OM det blir snyggt kanske man kan ha det framme till beskådande.

 7. Min son har som tonårig (länge sedan) målat efter siffror. Själv har jag aldrig testat men tror gärna att det är avkopplande.
  Broderat har jag i hela mitt liv tills det tog slut när jag fick mitt diskbråck i halsryggen.
  Tidsomställningen har jag aldrig gillat. Jobbade natten och en natt som blev en timme längre kändes som en evighet. Hoppas det var sista gången i år.
  Kommenterade för några dagar sedan på blogspot utan problem och här på wordpress har jag inte haft några problem heller. Konstigt…
  Grattis i efterskott på födelsedagen! Var rädd om dig och ha en trevlig helg!

  1. Tack! Fy vad ditt diskbråck verkar hindra dig att göra vissa saker. Jag tror en del barn har målat efter siffror, men att det är ovanligare med motiv och kits för vuxna. De flesta verkar tycka att det vore bättre utan tidsomställning. Jag förstår inte vad som blir fel med mina kommentarer på blospot. Intressant höra att du inte har några problem med det. Hoppas du får en skön helg!

 8. Härliga bilder och verkar inspirerande det där nummermålandet!
  Broderat har jag inte på årtionden, men vet att det är en trevlig syssla. Pragmatikern i mig tycker ändå att prylar finns det gud-i-nog …. så gräver numera hellre fingrarna i myllan, under sommarhalvåret i alla fall 🙂
  Sommar-/vintertid växlingen skulle jag klara mig utan riktigt bra och man får ju hoppas att EU-byråkraterna i framtiden har viktigare saker att besluta än hur visarna skall vridas eller hur långa / krokiga bananerna får vara…. (det lär skall finnas beslut om det också). Det är den nuvarande “vintertiden” som egentligen är den s.k. “normala tiden” – före vi började vrida visarna av och an.
  Det är nog konstigt att det alltid skall finnas (morallösa) människor som försöker dra nytta av de försvarslösa, kanske vi bara får försöka varna äldre personer som vi har i vår umgängeskrets. Både humlor, bin och fjärilar har vi i massor på Smultronstället, men läste ändå med behåll dina tips i det tidigare inlägget.
  Det är trevligt att du delar med dig tips och trevligt att läsa om annat än pandemin (känner mig skyldig för skrev just…), tack för det och grattis i efterskott!

  1. Tack så mycket Midsommarros. Du har så vackert namn på bloggen. Håller med om att snart är det fingrarna i myllan-jobb som lockar mer än målning och broderi. Men det blir dagar med dåligt väder också! Här är ännu för kallt för att gräva i jorden, men värme är på väg har de lovat. Jag undrar över huvudtaget hur det kommer att gå för EU i dessa tider.
   Visst blir man upprörd och förbannad när man läser om hur kriminella lurar äldre människor.

 9. Stort GRATTIS i efterskott!!!

  Ja du, fotbollen kommer att påverkas av pandemin. Kanske inte så mycket lagen i de stora ligorna, men definitivt Allsvenskan. Såg på tv4 Sport att Östersund, Sirius och två lag till inte skulle kunna spela utan publik. Då skulle de gå i konkurs direkt. Å många klubbar har ju sagt upp personal redan.

  WordPress och blogspot/blogger har aldrig gått ihop. WP hatar blogspot och gör det surt för oss. Åt andra sidan är du ju verkligen inte den flitigaste att kommentera, åtminstone inte hos mig;-)

  Det där daltande med sommar- och vintertid har jag aldrig förstått, men det är ju som tur är slut med det 2021. Å då jag älskar ljusa kvällar vill jag ha sommartid året om.

  1. Tack för grattiset! Jag tiggde ju lite om det! Ja de mindre fotbollsklubbarna har det verkligen illa ställt nu. Man tycker så synd om dem.
   Jodå jag kommenterar ganska mycket. Men har som sagt problem med era blogspotbloggar – särskilt i mobilen. Tar till mig att jag inte kommenterar särskilt mycket hos dig dock. Du har så himla många följare att jag tycker att min kommentar inte kommer att märkas. Lovar bot och bättring.
   Yes- fram för sommartid året runt. Hoppas det gick bra med leveranserna från ICA och systemet! Skön helg!

 10. Grattis på födelsedagen! Visst är man väl tacksam för att jobbet lät en komma igång med att använda datortekniken. Speciellt nu i dessa dagar är det otroligt värdefullt. Det är ju också en trevlig hobby att ha som pensionär.
  Jag antar att du är ständigt inloggad på WordPress? Undrar om det skulle hjälpa om du loggar ut dig, då du vill kommentera någon på blogspot? Visst, krångligt, men du kan ju testa! Ha lösenordet till hands då förstås, så att du kommer in igen.
  Glad påsk!
  Hälsningar
  Birgitta

  1. Hej! Där tror jag du slog huvudet på spiken! Man skall naturligtvis logga ut sig för att sedan kommentera på en blogspotblogg. Hur man nu gör det, men det skall jag nog lista ut. Sedan är frågan om man TÖRS. Jag har aldrig gjort det tidigare.
   Ja man är tacksam för att man lärt sig använda internet mm. Visst är det en fantastisk rolig och fascinerande hobby. Igår kväll blev vi utan Telia anslutning i flera timmar. Oj så jobbigt det var. Vi blev tvungna att titta på tablåTV! Du blev kanske också drabbad.
   Glad Påsk till dig också Birgitta! Hälsningar Eva

 11. Vilka roliga tips 😀
  Sådana målarböcker har nog funnits länge för barn. Minns att jag hade något själv som barn, där man skulle sätta färger efter olika nummer. Förstår att det kan var rogivande att måla på det där sättet.

  Ibland har det varit problem med Blogger/Blogspot, men just nu har jag inte märkt något. Jag har ett inaktivt konto på blogger och kan få kommentarer om det … men när jag väljer “Kommentera som: Namn/webbplats” har det aldrig varit några problem. Där skriver jag det namn jag vill presentera mig som, och lägger in adressen till “I mitt andra Tankerum”. Brukar fungera jättebra.

  Kramar

  1. Intressant att höra att du inte har några problem med att kommentera på blogspot. Råkade precis deleata din andra kommentar om utloggning från WP. Ursäkta! Det bara försvann.
   Det börjar bli lite pinsamt med att det inte fungerar för mig blogspotkommentarer.
   Ja det är både roligt och rogivande med att måla efter nummer.

   1. Yes! Det är just på 2 blogspotbloggar det inte går. Undrar om det ändå inte kan vara något fel på de bloggarna och inte på mig!!!

   2. När jag har haft problem där så har det varit blogspot som bråkar. Det har också hänt att jag fått virusvarningar där.

    Vilka bloggar är det? Kan vara intressant att testa om det fungerar för mig.

   3. Har provat båda nu. Det fungerade för mig.
    Nu är frågan var det är du får problem?
    Kommer du så långt att du ska klicka i att du “Inte är en robot” 😉

   4. Om du kommer till “robotbocken”, men inte ser publicera-knappen, så kan det vara så enkelt att du måste scrolla ner lite för att den ska bli synlig. Om jag inte gjort det så hade inte heller jag kommit vidare 😉

   5. Nu gick det bra på bägge bloggarna. Uppenbarligen har jag inte scrollat ner tillräckligt. Men det är märkligt för jag har ju kommenterat på blotspotbloggar i åratal.
    Felet låg alltså hos mig.
    Jättestort TACK Lollo! Det var verkligen snällt att hjälpa mig på detta sätt. Önskar dig en riktigt Glad Påsk

   6. Det hänger ju på vilka inställningar de gör på sina bloggar, för att slippa spam. De kan ha ändrat på något som gjort att det ser annorlunda ut mot tidigare.
    Bara roligt att jag kunde hjälpa dig. Jag är en problemlösare när det gäller sådant här, och tycker att det är kul om jag lyckas 🙂
    Glad påsk till dig också 😀

   7. Min kommentar kanske ligger i papperskorgen 😉
    Förstod du att jag menade … har du provat att kommentera på blogspot på samma sätt som jag? 😉

 12. Varmt grattis i efterskott! Hoppas verkligen inte att du lägger ner ditt På gång…. . Så trevligt att läsa/lära från alla dina små tips och reflektioner. Hade så sett fram emot starten på allsvenskan den här helgen liksom alla spännande sportevenemang den kommande sommaren. Får väl hoppas att Stockholm Maraton har planerat rätt med uppskjutningen av det loppet till början av september.
  Glad Påsk!

 13. Har följt Lollos och din konversation och är jätteglad att problemet löst sig. Jag har inte ändrat några inställningar i min blogg, men jag vet att det kan vara problem för andra att kommentera på mobiltelefonen. Då kan jag räkna med att höra av dig litet mer i fortsättningen! Om du nu har tid för jag tror att du har fullt upp med din egen blogg 🙂 Att logga ut var kanske ingen bra idé, när allt kommer omkring, men själv kan jag logga ut från min blogg om jag skulle behöva. Men det gäller att ha lösenordet till hands sedan förstås…

  1. Skönt att det blev löst till slut! Det är klart du kommer att höra av mig mer i fortsättningen. Det var ju tack vare dig jag blev bloogare!

 14. Jag är lite senfärdig, så stort grattis till dina 73 år Eva!

  Bakdukarna minner mig om broderier som fanns i min barndom. Jag har en paradhandduk broderad av min mor, med söta katter på. Mamma förklarade att den är broderad i bara en färg, blått, för att hon inte hade råd att köpa garner i många färger.

 15. Tack för tipset om storkarna, det hade jag glömt bort. Finns många webcams som följer storkar. Och precis som du får jag träffar på humleinlägg, men här är det mest inlägget “fixa ett humlebo”. Ditt rädda humlan-inlägg är riktigt bra. Kul att fler hittar det.
  Grattis i efterskott, ta hand om er och glad påsk! 🙂

  1. Just nu är det särskilt kul att följa webkameror i Tyskland när storkarna ruvar på ägg. Funderar på att skaffa ett humlehotell, men har förstått att alla inte är helt humlevänliga.

Kommentera