På gång just nu – den 7 mars 2020

Internationella kvinnodagen 8 mars
I samband med detta invigs en konstutställning på Artipelag (en halvtimmes bussresa från Vasagatan i Stockholm)
Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen.
Här presenteras cirka 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer, både kända och tidigare marginaliserade namn, verksamma från starten av förra seklet och fram till idag.
Urvalet omfattar allt från måleri, skulptur, textil, konsthantverk och teckning till grafik, fotografi och film. Konstnärerna presenteras utifrån det decennium de främst verkade, och de är delvis utvalda utifrån hur deras konst speglar det vid tiden rådande samhällsklimatet. Pågår till 30 september.

Fler evenemang i Stockholm med kvinnoteman. V g  se respektive hemsida för tider mm.
Stockholms stadsmuseum
Livrustkammaren
Här följer man spåren efter drottningarna i Livrustkammarens samlingar.
Furstinnor med politiska ambitioner, kulturmecenater, mödrar, kungliga rådgivare, regenter – drottningarna har haft många olika roller. De var självklara och viktiga under sin livstid , men ofta marginaliserade, reducerade till en stereotyp eller ignorerade i historieskrivningen.
Armémuseum
I rikets hemliga tjänst
Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget.
Andra världskriget rasar i Europa. Det neutrala Stockholm ligger nära krigsfronterna mot såväl öst som väst, vilket gör det till en utmärkt plats för olika länder att bedriva underrättelseverksamhet på. Det behövs ögon och öron överallt. Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten.
I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer.
Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.
Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.
Kliv in i restauranger, kontor och vardagsrum från beredskapstidens Stockholm och möt tre kvinnor; Karin Lannby, Erika Wendt och Jane Horney i fördjupade personöden.
I en interaktiv karta kan du vandra längs stans gator och se alla viktiga platser: svenska underrättelseverksamhetens alla lokaler, ambassaderna, fasadverksamheterna och restaurangerna som spelade en central roll. 

Armémuseum
Mer än bara maka och mor
Visning om kvinnans ställning och möjligheter i stormaktstidens Sverige
Följ med på en visning om kvinnans livsvillkor och lyssna till spännande levnadsöden i krigets skugga under stormaktstiden. Kvinnan var underordnad mannen i samhällets hierarki och den givna uppgiften för kvinnan var reproduktionens modersroll, men fanns det utrymme för mer?
I stormaktstidens Sverige påverkades alla av rikets intensiva expansion och krig, hög som låg – vare sig man var drottning Kristina, högadlig änkefru eller soldathustru. Kriget var vardag även på hemmafronten, så hur såg det ut när världen stod i brand?

Presenttips
Kanske börjar det snart bli dags att tänka ut en present till en uppvaktning. En butik som föreslår snygga och lite ovanliga heminredningsföremål är Oscar & Clotilde. På deras hemsida har de gjort ett urval på saker och delat in dem i prisklasser under 100, 300, 500 resp 1 000 kr.

Undvik Apoteksbesök
Vill bara påminna om att man kan hämta ut receptbelagd medicin och få den hemskickad. Om man har receptförskriven medicin att ta ut kan man också enkelt kolla hur mycket man har kvar och när man får hämta ut den inom högkostnadsskyddet. Logga in med Bankid.

Rengörning av tvättmaskin
Idag har jag gjort ren tvättmaskinen. Har man en gång drabbats av illaluktande maskin och tvätt är man lite noga med det. Orsaken kan vara att behållaren för sköljmedlet inte rengjorts ordentligt. Har ett ganska välbesökt inlägg om detta så jag förstår att det inte är ett helt ovanligt fenomen. Intresserad? Kolla här.

Digital stressutmattning
Under ett par dagars tid har jag haft jätteproblem med WordPress. De oftast så tillmötesgående och serviceinriktade Happiness Engineers (!) som de kallar sig ville inte acceptera att det uppstått ett fel i mitt abonnemang. Jag var visserligen själv upphov till det på grund av ett missförstånd, men de ville inte kännas vid det, besvara mina förfrågningar eller rätta till det.

De omplacerade mig till en ny blogg på nybörjarnivå. Allt är inte riktigt utrett ännu, men jag har i alla fall fått min gamla blogg tillbaka och är på banan igen – hoppas jag.

När vår TV-uppkoppling började krånglade i samma veva blev det bara för mycket. TV:n  fastnade i ett läge där bilden samtidigt visade en HBO-film med ljudet från SVT1-program hördes i bakgrunden och texttv:s nyheter låg över hela bilden.

Återbäring

Allt kändes lite bättre när det kom återbäring på skatten!

Solglasögon
Blir alltid lika häpen över hur fort många får fram solglasögon så snart solen tittar fram. En del behöver det kanske på grund av hälsoskäl, men det verkar som många tror att det är farligt att vistas ute utan solglasögon när solen skiner. Praktiska glas för oss med progressiva glasögon kan du läsa här.

HBO-tips
Bad banks – en tysk serie. Vansinnigt spännande. Håller på med första säsongen. Handlar om högt spel bakom kulisserna i bankvärlden. Paula Beer spelar den cyniska strebern Jana Liekam så otroligt bra. Får hela 8.0 på IMBD-rankingen.

Mat-tips
Ägg är bra att ha hemma i dess Coronatider. De håller ett par månader i kylskåp. Nyttiga, goda och bra bas till många rätter


22 thoughts on “På gång just nu – den 7 mars 2020

 1. Å, så mycket “matnyttigt” och särskilt glad blev jag för flaggningen för den nya utställningen på Artipelag. Dit ska vi försöka ta oss nästa gång vi är i hufvudstaden. Känner mycket väl igen några av de där kvinnliga konstnärerna.
  Tack, också för påminnelse om tvättmaskinen.
  Har just sett Frida Karlsson vinna tremilen över Johaug, det var spännande fast jag redan hade hört på radion hur det skulle gå..
  Hoppas ditt digitala strul redes ut!

  1. Ja det satt verkligen fint med segern för Frida. Har inte själv sett Artipelagutställningen (den öppnar för övrigt idag), men vill gärna. Coronan sätter lite käppar i hjulet. Nu hoppas jag att jag slipper digitalt strul på ett tag i alla fall. Det är så jobbigt när det inte fungerar, men underbart när det gör det.

 2. Som alltid mycket matnyttigt här!Vill bara tillägga att jag haft ägg som varit flera månader för “gamla” och som smakat utmärkt! Så lukta och smaka är mitt råd! Då slipper man slänga i onödan!

 3. Artipelag är alltid värt ett besök, speciellt under sommaren. Å deras restaurang är en höjdare enligt mig.
  Bara en stilla undran – när införs Internationella Mandagen;-)
  Rengöring av tvättmaskin slipper jag, då vi har en tvättstuga. Dessutom kan jag tipsa om att skippa pulvertvättmedel och istället klicka hem tvättkuddar från Amazon:
  https://www.amazon.co.uk/Ariel-Regular-Washing-Capsules-Liquidtabs/dp/B01A4NWH2G/ref=sr_1_2_sspa?keywords=ariel&qid=1583609721&sr=8-2-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExUUhOTUhSS0JLMVY3JmVuY3J5cHRlZElkPUEwMjkyMzc2RDMzRkxTUDJQWTM4JmVuY3J5cHRlZEFkSWQ9QTA4NzY2OTQzMVlIUU0xRTQ2WFFCJndpZGdldE5hbWU9c3BfYXRmJmFjdGlvbj1jbGlja1JlZGlyZWN0JmRvTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ== Då slipper du rengöring av din tvättmaskin;-)

  Å visst håller ägg betydligt längre än vad som står på kartongen. Vi har också alltid äggkartongen i kylskåpet och har aldrig haft ett dåligt ägg.

  1. Har aldrig varit på Artipelags restaurang. Får bli nästa gång. Tack för tipset om tvättkuddarna. Ska kolla den jättelåååånga länken. Tror inte det behövs någon Mandag!!!

 4. Intressant som vanligt! Tvättmaskinen tar jag hand om regelbundet och det behövs. Jag tvättar i en tvättstuga tillsammans med 3 grannar.
  Lukta och smaka säger man innan man slänger mat. Ingen kan missa ett dåligt ägg, ha…ha…
  Det mest användbara man kan ha i kylskåpet. Ha en trevlig ny vecka och ta hand om dig med!

 5. Har också tvättstuga, men mindre tvättar kör vi hemma. Håller med om ägglukt. Den går inte att missa! Ha det bra!

 6. Behovet av solglasögon är nog högst individuellt. Jag sätter dem gärna på näsan när det starka vårljuset kommer eftersom jag annars lätt får migrän innan jag har vant mig 😎🌞.

 7. Många bra tips som vanligt! Bra att det löst sig angående WordPress. Solglasögon… de senaste progressiva glasögonen som jag nu har är så kallade fotokromatiska glasögon. Underbart att slippa byta glasögon när man är ute i solsken! Älskar sol, men mina ögon är ljuskänsliga.
  Kram Gunilla

  1. Tack Nilla. Det är inte riktigt klart mellan WP och mig. Jovisst är det bra med solglasögon när solen skiner. Nu har vi mulet här igen.

 8. Det finns en spännande och informativ liten bok om “svalorna” – kvinnorna som jobbade som kurirer, infiltratörer och “eskortflickor” i Stockholm under andra världskriget. Den heter Sekreterarklubben och är skriven av Jan Bergman, vars mamma var en av dessa svalor. Jag fick den i födelsedagspresent för ett par år sedan med åtföljande Stadsvandring runt gatorna på Östermalm, där dessa utländska spioner och agenter höll till. Såg i Armémuseums kalendarium att de fortfarande har dessa stadsvandringar under maj månad.

 9. Så intressant! Måste försöka få tag i boken. Men vad kul att med stadsvandringarna i maj som Armémuseum arrangerar. Stort tack för tipsen!

 10. Många bra tips!
  Intressanta utställningar också.
  Tyvärr kommer jag inte till Stockholm på ett tag, corona har kommit emellan. Jag är inte drabbad, men vill inte resa.
  Ha det bra!

 11. Oj så mycket kvinnoanknytet, men det behövs. Jag var inbjuden till Woman i red-galan på Oscarsteatern men avstod för att jag tänkte att det skulle blir för ansträngande, mycket gående och stående och lång dag. Men nog hade det varit roligt.

  Så jobbigt med blogg och tv-strul! Det går åt så mycket tankekraft att fixa sånt. Hoppas att det fungerar igen!

  Solglasögon kanske många yngre använder för att det är coolt. Men jag tror att många äldre helt enkelt blir bländade av solen. Jag har sett folk med solglasögon inne, vid besök hos ögonläkaren.
  Jag plockar numera fram mina ganska snabbt, men tar av mig dem om jag ska fotografera, färgerna stämmer ju inte genom dem.

  Ägg är toppen. Det får nog bli äggmackor till middag, maken skulle ha gått på univ. kurs i kväll och jag skulle dinerat ensam, något enkelt, men på grund av det där eländiga viruset fick de hemuppgift i stället och då får det bli enkelt för oss båda.

  Grattis till skatteåterbäringen! Jag får en hiskelig restskatt.

  1. Det digitala strulet funkar igen och man inser hur otroligt beroende man är av det. Inte roligt med restskatten. Nej jag förstår att solglas är viktigt för ganska många. Har bara så svårt med folk som behåller dem på när man samtalar och man inte ser ögonen.
   Synd att du inte kunde följa med på galan, men jag skulle också tyckt det blivit väldigt jobbigt.
   Det blir hårda tider nu framöver med viruset. Det är en del rutiner och vanor man får ändra på och ha framförhållning.

 12. Låter som att Armémuseet är värt ett besök. Tack för tipset!
  Just nu strular vårt internet, apropå dina digitala problem 😊, därav sporadisk närvaro från mitt håll….

Kommentera