På gång just nu – den 13 mars 2020

Blåsippsplantan nedan står i regn och ruskväder och kämpar för att slå ut. Kanske vill den förmedla en önskan om “hopp och förändring, om styrka och kraft och förgänglighet. Om allt som är härligt med våren”. Tycker citatet på många sätt passar mycket bra just nu.

Det är Camillas (på Moderskeppet) dagliga instagramtips inom foto: att inte alltid leta motiv utan berättelser som en bild kan förmedla där hon uttrycker sig så vackert om en bild.

Moderskeppet har för övrigt “onlinekurser för kreativa” i foto, design, webb och video. Av egen erfarenhet vet jag att allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet. Vill man utveckla sig i t ex inom WordPress finns det kurser i det – på svenska! Medlemskap just nu 99 kr och tillgång till alla deras kurser.

Besöka Louvren i Paris
Ett annorlunda sätt att besöka museum nu när vi inte kan resa. Konsten i Louvren i Paris kan man titta på bekvämt i hemmafåtöljen eller som jag på motionscykeln!  Wanderlust som gjort filmen har även motsvarande filmer från andra museer.

Garderobsstädning
Nu passar det bra att göra en inventering och uppgradering av innehållet i garderoben. Plocka fram vårens och sommarens säsongsplagg och fräscha upp dem.

Vädra, tvätta, stryka, borsta eller “ånga” gamla plagg så de blir fräscha. Ut med gammalt som inte använts på väldigt länge och in med lite nytt. Tråkigt att behöva göra sådant när våren och värmen är här. Då vill man bara  kunna plocka fram passande plagg i garderoben och vara ute.

Sjalar
Ju äldre jag blir desto mer förtjust i sjalar blir jag. De piffar upp ett tråkigt eller slitet plagg och döljer en rynkig hals eller skyler andra skavanker man inte vill skall synas.

Sjalar kan man ha i många år, men det är inte så väldigt stor investering att köpa nya (om man inte köper märkessjalar förstås). Gamla sjalar blir dock lätt ofräscha i doften. Jag brukar handtvätta dem och skölja med några droppar väldoft; parfym eller eau de cologne och de blir superfina.

Guldbron som blev “Coronabron” i folkmun
Spektakulärt är det då SVT bjuder på slow TV när bron kom till sta’n. Bron är ett nav i Stockholm som förbinder Gamla stan med Södermalm. Här passerar dagligen
30 000 bilister
130 000 bussresenärer
26 000 cyklister
23 000 gående
270 000 T-baneresenärer

Bron kom till Stockholm den 12 mars (nedan några TV-skärmsbilder från eventet)
Klicka för förstoring.

Bron svetsas loss och skiljs från det kinesiska lastfartyget den 13 mars

Boktips
Svarta näckrosor av Michel Bussi. Pocket. En riktig liten fin pärla med ett mycket oväntat slut.

“Michel Bussis mordhistoria i Monets by Giverny är en elegant mysdeckare i fransk inramning, men deckarformen fungerar mest som en lös ram för att berätta om ett kvinnoöde som spänner över generationer, skriver recensenten Joel Sjöö i Smålandsposten.” Läs hela recensionen här.

Uppgifterna i boken om Claude Monet är autentiska, både vad gäller hans liv, verk och arvingar. Detsamma gäller för andra impressionistmålare som nämns.

Vackra posters av Monets tavlor finns att köpa här.

TV-tips
Trädgårdstider börjar igen tisdagen den 24 mars.
Trädgårdstips och inspiration tillsammans med Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor.

Falsk identitet
Säsong 5 av den populära franska TV-serien Falsk identitet börjar den 1 maj.

____________________________________________________________________________________________

29 thoughts on “På gång just nu – den 13 mars 2020

 1. Spännande med bron! Jag ska hälsa på en kompis i Stockholm till sommaren, om inte corona sätter stopp för det vill säga, och då hoppas jag få se den bron i verkligheten. Jag är ju en stor brofantast!
  Sjalar har jag också blivit väldigt förtjust i på äldre dagar! Som du skriver så piggar de upp och speciellt om man har flera olika färger och mönster att välja på. Just nu har jag börjat att sticka egna sjalar i tunna garner i olika färger. Kul och användbart!
  De små tjejerna är verkligen ursöta med sina toarullar på släpet! Vilka små föredömen i en kall och självisk värld!
  Önskar dig en fin helg!

  1. Passande ord till blåsippan.
   Två flugor ” på smällen” 🤣, som en kinesisk vän uttryckte det, – jag menar din kombo med cykling och museibesök👏. Förena nytta med nöje.
   Har ni värme i östkusten? Om solen skulle råka vara framme här hos oss så har den nästan alltid haft sällskap av kalla vindar. Brrr. Vi längtar till vår premiär av 11-kaffet på altanen ☕️☕️.
   Håller med dig om sjalarna, men av någon anledning är det bara två stycken som cirkulerar hos mig. Hmmm. Skall nog passa på att vädra den lådan och försöka mig på mer variation. Många av sjalarna är minnen från resor.
   Kul med nya broar. Vi i Göteborg kan följa bygget av nya Hisingsbron. Utan slow-TV ! Vi får vackert ta oss in till Göta älv-bron för att skåda framstegen på nära håll.
   Bra tips återigen från dig om böcker och serier.
   Trevlig helg!

   1. Tack Majwor! Ha ha om flugorna på smällen. Den var bra. Här skiner solen men det blåser iskalla vindar. Förmiddagskaffe ute är det inte tal om. Visste inte ens att man håller på att bygga en ny Hisingsbro. Måste kolla om jag kan hitta något om den.

  2. Bron blir nog fin när den blir målad med guldgul färg också. Hela Slussenprojektet är väldigt spännande. Låter intressant med de stickade sjalarna. De måste du visa när de är färdiga. Visst är tjejerna ett föredöme. Vi kommer nog att få se prov på både kyla och själviskhet, men jag tror också att tiderna kommer att ta fram mycket medmänsklighet och värme. Vi får hoppas det i alla fall. Inget ont som inte för något gott med sig heter det ju.
   Ha nu en bra helg!

   1. Det är så sant, sådant här tar fram både det bästa och sämsta hos oss människor!
    Jag lovar att lägga upp bilder på mina sjalar när de är klara!
    Ha en fin helg!

 2. Blåsipporna är inte utslagna ännu. Guldbron är lite spännande och att besättningen inte vill gå iland p.g.a corona viruset . Sjalar är snyggt men jag kan inte fixa det på mej själv.
  Trevlig helg

  1. Det har blivit kallare nu så sipporna gör nog klokt att vänta lite till.Hoppas du också får en bra helg – trots allt!

 3. Oj, det var ett intressant och informativt inlägg. Som en välsorterad lanthandel där det alltid går att finna något som faller på läppen. Museer på nätet – vilken höjdare. Den köper jag! Tack 😀

 4. Det där med sjalar har jag aldrig tänkt på – alltså att de kan dölja rynkiga halsar. Du har en poäng där, har nämligen inte en enda sjal…

  Att plocka ut vinterkläder och ersätta dom med vår- och sommarplagg väntar jag med. Brukar göra det i mitten av april ungefär. Det gäller även tvätt av sängtäcken.

  Visst är det häftigt med guldbron. Verkligen ett historiskt ögonblick. Hoppas nu bara att allt “klaffar” – i dubbel bemärkelse. Tyckte det var aningen roligt att den kinesiska besättningen vägrade gå iland på grund av coronaläget. Viruset började ju i deras hemland, men de hade turen att kunna lämna Kina innan utbrottet.

  Skrattade gott åt sista bilden. Det där med hamstring av toapapper började ju just i USA och blev viralt på nolltid. Kul med nåt att skratta åt i dessa grymma tider…

  1. Det där med garderoben och sommarkläder tänkte jag mycket på för att man måste ha något att sysselsätta sig med när man som äldre inte skall röra sig så mycket bland folk utan vackert stanna hemma. Men en sjal kan du skaffa sig. Den kommer säkert till användning. Undrar ändå om inte den kinesiska besättningen tog sig i land i smyg. Ha det bra!

 5. Tack för ännu ett intressant “på gäng”- inlägg!
  Fick erbjudandet från moderskeppet för ett tag sen och nappade 🙂 Har inte hunnit kolla upp några kurser än, men ska väl göra det så småningom 🙂
  Ha en fin helg!

  1. Tack så mycket Anki! Jag har haft stor glädje av en del av kurserna. Speciellt i fotografering. Du är ju redan proffs på det, men jag lärde mig en hel del. Men det finns mycket annat smått och gott. Det gäller att ta sig tid bara. Bloggandet tar ju mycket tid och för mig är det det jag helst prioriterar.

 6. Oj, är du redan på gång med vårplaggen! Du verkar vara både välplanerad och välstrukturerad (och välstruken 😆). Jag avvaktar nog några veckor till – och då blir det väl panik när allt ska tvättas.

 7. En konstig tid vi är i. Här i Spanien sitter vi i karantän i våra hem. Jag sitter här ensam och idag är det molnigt, inte så kul.
  Guldbron ankomst till Stockholm har jag sett, men visste inte om smeknamnet.
  Bra TV förslag.
  Ha det bra!

  1. Tack så mycket Lena. Ja vilka tider vi lever i och så fort det gick. Vi har också hamstrat så det räcker ett tag. Nu gäller det att hålla humöret uppe. Må så gott!

 8. Mycket på gång, må jag säga 😀

  Fick inte upp ögonen för bron förrän i slutet av veckan som gått. Undrade vad det var för konstig fraktbåt jag såg på en del bilder här och där … som om den höll på att sjunka 😀
  Nu är även jag med i vad som händer. Spännande 🙂

  Ha en bra vecka <3

 9. Den boken ska jag kolla efter. Och tar nog muséet i morgon. En av Monets broar har jag på väggen i sovrummet, målad av mellandottern i skolan. Tv-tipsen gör mig glad, gillar både Trädgårdstider och Falsk identitet.

  Jag har fått vänta med att spana efter vårblommor, knät vill inte samarbeta, men i morgon ska jag kanske gå en kort promenad till ett tussilagoställe.

  Jag har nog äntligen fått min man att förstå att han inte bör handla varje dag. Toapapper finns inte mycket av på affärerna men när vårt tar slut har vi ju en bidé.
  Ha det gott!

  1. Hoppas knät var mer samarbetsvilligt idag så du fick ditt lystmäte på tussilago. Tänk man blir alltid lika barnsligt förtjust när man ser årets första tussilago. Väntar på en fotosvit med dem!?
   Lyckliga du som har en bidé. Det hade jag också en gång i tiden. Kan inte förstå att man uteslutit den som norm i moderna badrum.
   Kan tänka mig att ditt barnbarns Monetbro är fin.
   Må så gott!

   1. Knät tyckte att det var helt ok att ta en tussilagopromenad och det gjorde mig på gott humör att få närkontakt med dessa fina vårsolar. Dock var fjolårsgräset väldigt rikligt just där och tillsammans med den starka blåsten i går var fotoförhållandena inte så goda. Men jag plockade ett fång och får fundra lite vad man skulle kunna göra med dem.

    Monettavlan är målad av min dotter, hon som just nu kämpar med coronapatienter och förtvivlar över bristen på andningsskydd, utrustning och framförhållning. Att man från bilindustrin har tagit över tänkandet att verksamheten ska vara så slimmad som möjligt, bort med all överkapacitet, visar sig vara katastrofal i dessa dagar.

   2. Det är bedrövligt så dålig framförhållning man haft. Får vänta och se vad du gör med ditt fång tussilagon. Man är tacksam det finns sådana som din dotter.

 10. Blåsippor har vi dåligt med här i nordvästra Skåne. Desto mer av vitsipporna när det är dags. Hoppas man inte sitter i karantän då… Det gäller att göra något gott av detta att man ska hålla sig hemma. Man kan få undan litet av surdegarna. Man kan också faktiskt göra en surdeg, mycket tillfredsställande att baka sitt eget bröd tycker jag. Ha det gott och take care!

 11. Blåsippor har vi dåligt med här i nordvästra Skåne. Desto mer av vitsipporna när det är dags. Hoppas man inte sitter i karantän då… Det gäller att göra något gott av detta att man ska hålla sig hemma. Man kan få undan litet av surdegarna. Man kan också faktiskt göra en surdeg, mycket tillfredsställande att baka sitt eget bröd tycker jag. Ha det gott och take care!

  1. Vitsipporna är minst lika fina. Har sett dom i Skåne ett år och det var hela mattor av dem. Visst gäller det att göra det bästa möjliga av den här tiden. Själv bakar jag inte så mycket, men det var en bra idé.
   Tror inte min kommentar till ditt senaste inlägg kom fram. Det var i alla ett jättetrevligt axplock av bilder från Liljevalchs. Kreativa och roliga konstverk. Det är inte läge för ett besök där just nu. Roligt att höra att din Stockholmsvistelse blev lyckad och att dina tår är befriade från spikarna. Hoppas allt är OK och var rädd om dig.

 12. Tack för ett härligt inlägg. Förlåt sent svar, internetstrul här hemma men nu är vi tillfälligt online igen.
  Älskar blåsippsbilden. Hopp om vår och en verklighet utan corona…

  1. Alltid lika trevligt att höra av dig! Man är starkt beroende av de digitala hjälpmedlen nu så hoppas internetstrulet löser sig.

Kommentera