På gång just nu – den 27 februari 2020

Tornfalken
På bloggen Storstadsnatur kan man se att tornfalken är på plats igen i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Här finns fler bilder.

En jättegod C-vitaminbomb
Än så länge kan man njuta av de italienska blodapelsinerna från Cataniaområdet på östra Sicilien. För att de röda pigmenten i blodapelsinerna skall bildas krävs både sol och kyla under mognadsprocessen. Den bästa och kanske enda platsen att odla dem på är just kring vulkanen Etna där odlingsförhållandena är idealiska.

Taroccoapelsinen anses var världens godaste apelsin med sin balans mellan syra och sötma. En annan mycket god blodapelsin är moro och finns i butikerna ofta inslagen i papper med märket Gyllene Korset.

Blodapelsin är väldigt gott att blanda i en sallad. Till exempel med hackad persilja, hackad salladslök, parmesanflingor, chilikrydda, salt, olivolja och färskpressad juice från en blodapelsin. Skala och skär några apelsiner i bitar och vänd ner i salladen.

Stor litteratur i litet format
Bokförlaget Novellix har funnits sedan 2011 och har över 200 titlar.

De ger ut böcker i liten storlek (mindre än ett vykort) och innehåller en (endast en) novell av en känd författare. De finns både klassiker och nyskrivet. Man kan köpa dem styckvis eller i attraktiva presentaskar. De finns även som e-böcker och ljudböcker.

Ofta kanske man bara vill läsa en novell av en viss författare och inte en hel samling.
Dessutom kan man köpa en bok eller några stycken i presentask och ge bort.

Novellerna finns även att köpa i paket med olika teman. Besök deras hemsida och titta runt. De har också väldigt trevliga bokstöd till försäljning.

Två av mina favoritnoveller är Stefan Zweigs Schacknovelle och Spader Dam av Alexander Pusjkin hittar jag dock inte.

Sånglärkan
har även kommit till våra trakter nu enligt Artportalen för Mälaröarna. Har inte hört den ännu, men lyssnat här.

Hur har du det med hörseln?
1,5 miljoner svenskar hör illa. En av tre personer över 65 år har nedsatt hörsel. Det finns ingen anledning att vänta med att göra något åt saken. Gör ett hörseltest här och/eller här.

Målning på gång?
Nordsjö Färg säljer något som heter kulörtestare. För 29 kr kan man köpa en färg att testa med (miniroller ingår!) och testa en färg hemma på plats. Det finns 49 kulörer. Det beror ju på dagsljuset och hemmabelysningen bland annat hur en färg blir i sitt rätta sammanhang. Nordsjö Colour Tester.

230202


26 thoughts on “På gång just nu – den 27 februari 2020

 1. Bra tips där, med lagning av tröjan.
  Än så länge fungerar min hörsel bra. Vet dock hur jag skall gå tillväga när det börjar bli tyst runt omkring mig. Maken har haft sina hjälpmedel ett bra tag nu och det var skönt vill jag lova, att kunna sänka på TV-ljudet.
  Fint att man kan låna färg och testa hemmavid. Fast vi ligger lågt, mycket lågt, när det kommer till stök i vårt hem. Latmasken tycks ha flyttat in.
  Visst är det härligt med solen och alla fåglar som hälsar våren välkommen igen!

  1. Tack Majvor! Ja ofta är det jobbigt för omgivningen när någon hör illa.
   Jag har en liten skrubb jag vill måla om för att fräscha upp den lite. Det var då jag såg de här testfärgerna. Nu är det väl i och för sig inte så svårt att välja färg till en skrubb, men ska man måla om ett rum kan det vara viktigt med rätt nyans.
   Sol??? Här snöar det och blåser fruktansvärt kallt. Det går varken att se eller höra en fågel. Men ljusare är det onekligen.

   1. Då har ni fått vårt tisdagsväder! För en gångs skull har vi haft sol, blå himmel och det bästa: nästan vindstilla. Fast det var ju förstås minusgrader (-7) inatt och ”bara” +2° idag. Men härligt. Nu börjar det kännas att det kanske blir vår i alla fall?

 2. Sånglärkan har jag både sett och hört, men nu har vi snö så då backar den kanske lite.
  Tröjan blev fin med fjärilen.
  Jag har nog märkt att hörseln blivit sämre. Jag hör inte Vårtbitarna på sensommaren, det är sorgligt.

  1. Om hörseln inte är sämre än att det bara är vårtbitarna du inte hör är det väl ganska OK ändå. Jag visste inte att de kunde höras!!! så du kan tänka dig hur min hörsel är. Hoppas du får en lugn och fin helg och att snön smält.

 3. Tack för tipset att laga ett litet hål. Dålig hörsel är ett problem som kommit den senaste tiden. Vet inte riktigt vart jag skall vända mej men jag får leta. .
  Ha en fin helg.

  1. Förstår att det kan vara svårt på en mindre ort att hitta en hörselklinik. Hoppas du och Minton får en skön helg i alla fall.

 4. Snyggt det blev med tröjan! Någon lärka har jag varken sett eller hört här än. Apelsiner däremot är jag storkonsument av just nu och din bild på blodapelsinerna fick mig att bli väldigt sugen nu!
  Ska se om jag kan hitta de sorter du skriver om här.
  Än så länge är min hörsel ok, men jag tycker mig märka att det börjar bli svårare att uppfatta saker när det är mycket ljud runtomkring, så ska nog göra ditt test här.
  Ha en fin kväll!

 5. Gjorde som du när jag fick hål i mina älsklingsjeans, satte dit ett märke. Då var det liksom inte riktigt inne med att gå omkring i trasiga jeans.
  Jättebra idé med färgtestaren inkl. roller. Perfekt om man vill måla om säg ett vardagsrum. Om man vill ha exakt samma färg på en vägg som behöver uppfräschning finns det en “manick” som “mäter” färgen, så att man får exakt rätt färg. Den finns också hos Nordsjö.

  1. Visste inte det finns en så’n manick som mäter färgen. Precis vad jag behöver. Ha nu en bra helg och hoppas ryggen inte smärtar för mycket.

 6. Tack för tipset om tornfalken i Riddarholmskyrkan, den ska jag försöka ta mig en titt på. Har också testa hörseln på dina länkar och fick bekräftat att jag faktiskt hör mycket bra. Det är jag som oftast hör fåglarna när vi är ute, sedan får Maken, utifrån den riktning jag pekar i, leta upp dem i kikaren och tala om vilken art det är. Ett väl fungerande teamwork s a s. 🙂

 7. Sånglärkan redan? Tack för tipset! Trodde de dröjde längre. 🙂 Ska kolla om de dykt upp hemmavid ännu, vi brukar se dem i Sandemar.
  Kan bara skriva under på att det är dumt att gå omkring och höra dåligt. Fick nya hörapparater igen (har haft några år) i förra veckan. Nu kommer de med inbyggd Bluetooth så man kan lyssna på musik eller radio samt ha samtal i mobilen, trådlöst. Väldigt modernt och smidigt.

 8. Nu måste jag fråga om du fått de nya apparaterna genom landstinget eller går du till någon privat? Så’na skulle jag också vilja ha.

 9. Hörseln har jag tack och lov inga problem med. Däremot grå starr. När jag är redo… sa ögonkliniken… ska jag bara ringa. Så fixar dem det. Vi får se när det blir av.
  Novellix! Jag älskar dem och har en stor samling noveller i min bokhylla.
  Jättefin fjäril. Håller tummarna att det håller länge. Ha en trevlig helg!

 10. Verkar vara en jättebra ögonklinik du har tillgång till. Jag kände inte till Novellix tidigare. Hittade böckerna på biblioteket. Blev helförtjust. Tror nästan jag skall prenumerera på dom. Älskar noveller. Fjärilen håller än så länge. Hoppas du får en bra vecka i dessa orostider.

 11. Har svårt att höra vad de säger på televisionen! Men det är jag inte ensam om har jag förstått. Vi är tydligen många som klagar på ljudet ifrån olika program.
  Blodapelsiner har jag faktiskt inte ätit ännu i år. Är nog mer förtjust i den vanliga sorten. Har varit på Sicilien och minns att jag såg odlingar av blodapelsiner. Kanske ska testa dem i en sallad!
  Hälsningar, Gunilla

 12. Håller med om att ljudkvalitén på TV är urdålig. Man måste ändra volymen för varje program och även under pågående nyhetssändningar. Det värsta är bakgrundsmusiken som helt omotiverat läggs till en del program.

 13. Tittar in och vill tacka för din visit hos mig, med många gilla-markeringar. En ny följare har du blivit också. Jättetrevligt 😀
  Har ju sett dig hos några av mina bloggvänner, så du känns inte så främmande och ny som du kanske egentligen är 🙂
  Det här inlägget gav en del bra tips. Har faktiskt redan varit inne och gjort hörseltest på båda ställena du tipsar om. Enligt resultatet har jag hörseln i behåll. Det var ju skönt det 😉

  Ha en fortsatt bra vecka 🙂

  1. Fastnade för dina trevliga texter. Du skrev så bra om att blogga. Har haft lite strul med WordPress ett par dygn och känner mig lite digitalt stressad just nu. Jag skall fördjupa mer i din blogg eller snarare bloggar (hur hinner du med?) när stressen lagt sig.
   Hoppas resten på din vecka blir riktigt bra!

   1. Vad roligt att du tycker så. Det gör mig glad … 😀

    Teknik som krånglar är aldrig kul. Som en vän till mig sa en gång, “döda ting som jävlas är det värsta jag vet” 😉

    Det är inga problem att hinna. Jag är långt ifrån aktiv varje dag och nyttjar bloggarna på olika sätt. Förut hade jag min pappas gallerier på min hemsida, men delade upp det för att göra både min hemsida och hans gallerier mer renodlade. De har bara tagit tid när jag har byggt upp dem. Nu ligger de mest där för att vara till beskådande, och om jag gör något som har med mitt eller pappas skapande att göra så uppdaterar jag med ett inlägg.
    Bloggarna (3 st) nyttjar jag vid lust, och lägger aldrig krav på mig att jag uppnå något.

    Hoppas din vecka rullar på också, på bästa sätt 😀
    Kramar till dig och välkommen som min bloggvän <3

 14. Såna där små lagningsfigurer hade jag många av när barnen var små, väldigt behändigt. Maken hade en period bara vita bomullsskjortor och i dem blev det hål av glöden från pipan. Då tog jag till hålsöm, haha, ett lite broderi, en liten enkel blomma eller liknande.

  Tack för länkarna till hörseltesten. Häromdagen hörde maken inte glassbilen, det säger väl något om hans hörsel. Själv tycker jag att det är svårt med ljudet på tv-filmerna, särskilt de svenska.

  Vi har några gånger fått novellpresentaskar, uppskattat och även vackert att ha framme. Kanske skulle man kunna ha en på gästtoan?

  Fantastiskt med den fina tornfalken! Det krävs verkligen en värstingkamera för att fota den.

  Blodapelsinsallad ska jag testa, ska skriva upp det på tavlan i köket.

 15. Tack för dina alltid lika trevliga kommentarer. Den där hålsömmen på bomullsskjortorna skulle jag velat se! Hörseltesterna la jag ut för jag retar mig lite på folk som skulle behöva apparater, men inte skaffar sig. Jag har själv. Tyvärr hjälper de inte mot dåligt TV-ljud. Jag är lite sugen på att skaffa mig novellaskar också. Ja, njut av blodapelsinerna så länge de finns. Visst är det fina bilder på tornfalken!

Kommentera