Solglasögon för oss med progressiva glas

Det är viktigt att skydda sina ögon från solens farliga UV-strålar. Har man glasögon kan det vara väldigt dyrt att köpa slipade solglas.

För oss som använder glasögon och i synnerhet vi som har progressiva glas – alltså glas för att kunna se bra både på nära håll och på långt är sådana här “utanpå-solglasögon” jättebra.

Man bär dem helt enkelt utanpå sina ordinarie glasögon och har hela synskärpan kvar. De är lätta att snabbt dra upp över pannan och lika smidiga att sätta tillbaka,  t ex vid bilkörning med snedsol, vid trädgårdsarbete eller i solstolen när man både vill kunna läsa men också titta upp på omgivningen.

Snygga är de också. De finns i en mängd märken och prisklasser. Dessa är Polaroids och kostar ca 2-300 kr.

Solglasögon som är slipade blir aldrig riktigt detsamma. Clips som man hakar fast på glasögonen gör lätt märken på glasen.

1ea66-20160602_122018560pxpmpm


15 thoughts on “Solglasögon för oss med progressiva glas

 1. Tycker det är dyrt med sådana som blir mörka och att sätta utanpå blir väldigt klumpigt och tungt. Klarar mej utan. 🙂

 2. Nu har jag inga progressiva glas, men jag velade faktiskt mellan dina Polaroids och Polaroid clip-ons. Valet föll på clip-ons, då jag tyckte att två glasögon var lite tunga att bära. Håller dock helt med dig om att slipade solglasögon inte håller måttet alls. Fick ett par slipade Ray Ban “på köpet” för några år sedan, när jag köpte ett par läsglasögon och ett par vanliga. Har använt Ray Bans en enda gång. Såg i stort sett ingenting vid motsol…

  1. Jag tycker Polaroids är bra. Köpte ett par nya nu när vårsolen reflekterade starkt på snön och de var faktiskt lättare än de förra. Men någon optimal lösning på problemet kanske det inte är.

 3. Jag brukar sätta vanliga solglasögon ovanpå min glasögon när jag åker bil. Det funkar bra. Annars har jag på mig linser utomhus, har kommit på att glasögonen kyler ansiktet och sätter igång bihålevärken nu på vintern. Jag visste inte att det fanns den typen av solglasögon.

  1. Det visste jag inte att glasögonen kyler ansiktet. Bara att det är väldigt svårt med imman som blir vid temperaturväxling på vintern.Låter jobbigt med bihålevärk.

   1. Den är kronisk delvis p.g.a en cysta i bihålan. jag har märkt att jag mår bättre om jag tänker på att byta till linser och som du skriver så är imman också irriterande när man ska fota.

 4. För mig fungerar det helt OK med specialslipade solglasögon. Men har till nästa gång ( byte av styrka) funderat på clips eller ”utanpå-solglasögon”. Fotokromatiska ( de som mörknar vid solljus) glasögon är väl egentligen de som jag trivts bäst med . Inget krångel alls med extra par att hålla ordning på. Det enda negativa med mörka glas är ju detta med att fotografera i solljus. Visa mig den skärm på en kamera eller mobil som är fullt synlig när man bär solglasögon.

  1. Men du sådana där fotokromatiska har jag hört att det tar ganska lång tid innan de ställer om sig!? Om man går in från solljus i en lokal så får man vänta en bra stund innan de ställer om sig. Har jag fel? Man kanske vänjer sig, men jag tycker det låter lite osäkert om du förstår hur jag menar.

   1. Jo, det tar en bra stund innan de blir ljusa igen. Nackdel, ja. Men man vänjer sig. Tror nog att jag satsar på ”utanpå-solglasögon” nästa gång, för det har jag inte prövat ☺️😎

   2. Det var intressant att höra för jag har varit i valet och kvalet om jag skulle skaffa sådana fotokromatiska, men jag gillar inte att det dröjer en stund innan de ändrar sig. Kul att höra vad du tycker om utanpåglas om du skaffar det.

 5. Pingback: På gång just nu – den 7 mars 2020 – Seniorvinklat

Kommentera