På gång just nu – den 20 april 2021

Vitsipporna blommar i backarna och vaccineringen mot Covid19 flyter på så sakteliga. Tre veckor efter första dosen Astra Z kan man börja röra sig lite friare. Jag tillhör den kategorin och kan nu med gott samvete säga att jag följt rekommendationerna och inte i onödan utsatt mig själv och andra för smittorisken.

Jag har en vecka kvar innan jag får/kan känna mig lite säkrare. Almanackan är nästan full av bokade tider på sådant som blivit eftersatt under isoleringen. Tror det kommer att märkas nu när vi vaccinerade m fl 70 plussare kastar loss. Vi har mycket att ta igen.

Våra hjärnor är inte gjorda för att gå i karantän. Vetenskapen visar att vi rent av blir dummare av att leva en längre tid utan intryck och samvaro med andra människor. Nu gäller det därför för oss att komma ut i samhället och hämta upp det vi missat under isoleringen.

Snacka om hållbar textil

Det är mycket prat om hållbart numera. Ibland har jag lite svårt att förstå det. Till exempel ett plagg som är tillverkat av återvunnet material framhålls som mycket bra och hållbart. Att det ofta håller betydligt kortare tid tas ingen hänsyn till.

Det behöver naturligtvis inte hålla lika länge som Gerumsmanteln. Manteln är ett ylleplagg som är det äldsta bevarade klädesplagget i Sverige. Ett plagg som har en spännande historia med många dramatiska vändningar. Mycket tyder på att mannen som bar den blev mördad för cirka 2 300 år sedan. Intressant läsning här.

By Historiska museet – http://catview.historiska.se/catview/media/highres/448481, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72128022

Snart dags för picknick i det gröna

Ett lättburet, prisvärt och läskande picknickvin är Piconico Chardonnay, 2020, ett elegant fruktigt vittvin som smakar lite gröna äpplen, mogna päron och citrus. Passar i utflyktskorgen. Det kommer från Argentina, Cuyo, Mendoza. Har en sockerhalt på endast 1,3 g/l. Alkoholstyrka 13,4 procent. Pris 79 kr och i petflaska.

Clas Ohlson

Charmig och fortfarande sevärd italienare

På Netflix finns en del filmer med den sympatiske italienska kommissarien Montalbano som tidigare visats som serie i SVT. De är mycket sevärda och underhållande. Inte alltför komplicerade historier där våldet är nedtonat och man inte frossar i blodiga detaljer.

Den attraktive, gemytlige och matglade Montalbano är en mycket medmänsklig person och har stor förståelse för vissa mänskliga svagheter men med ett starkt rättspatos. Miljöerna från Sicilien är underbara och scenerna från polisstationen är ibland mycket humoristiska.

Mer italienskt på Svtplay

För Italien- och matälskaren finns fortfarande Solens mat med Bo Hagström att se och njuta av. Han reste runt i Italien och berättade om lokala råvaror och recept. Blandat med bilder från pittoreska byar och italiensk musik är avsnitten fortfarande väldigt “aptitliga” och trevliga.

Pensionärsdeckare

Richard Osmans debutroman har toppat försäljningslistorna under Storbritanniens lockdown. Lotta Olsson läser ”Torsdagsmordklubben” och undrar om det inte är betydligt mer ångestframkallande att vara ung nuförtiden.
DN 15 april 2021

Förlagstext: Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Visste ni att det finns svarta storkar också?

Den svarta storken är som namnet pekar på övervägande svart men den har en vit buk. Vingbredden är nära två meter, näbben och benen är däremot röda. I jämförelse med den vita storken så är den svarta mycket skygg och häckar i stora skogar. Läs mer om den här.

Klicka på bilden för att komma till boet. Annars är adressen https://www.youtube.com/watch?v=R85D9UivLlc

Examens- och uppvaktningssäsong

En trevlig present att ge bort är en anteckningsbok med mottagarens namn präglat. Den kan används till mycket kanske till en dagbok. Ett blogginlägg om att skriva dagbok kommer f ö snart.


26 thoughts on “På gång just nu – den 20 april 2021

 1. Anonym

  Ja, äntligen har jag också hittat vårens första vitsippor och även tussilagon. I trädgården har mina backsippor också poppat upp. De är nog mina vårfavoriter!
  Jag väntar ännu på min första injektion……
  Visst är det bra med vin i petflaskor på utflykten. Betydligt lättare picknick-korg och ingen risk att flaskan går sönder på någon klippa. För det är ju för det mesta ute på klippor vi har med oss dryck och förtäring. Snart är det dags igen….
  Vad sägs om nya Superligan? Så korkat, så jag hittar inga ord.
  Ha’ de gott nu när du/ni kan lämna den frivilliga karantänen //Majvor

  1. Tack så mycket Majvor. Hoppas du/ni inte behöver vänta länge till på vaccinet.
   Ni får glädja er åt backsipporna så länge.
   Kan förstå att petflaskor är extra bra på klipporna. Det ska väl bli picknick väder snart!
   Hittar inga ord så galet med Superligan. Hur kan man hitta på något så dumt bara för att kunna tjäna ännu mer pengar. Risken är ju att de istället förlorar fotbollsfans.
   Som sagt snart är det er tur!

 2. Har också fått första vaccin sprutan och det känn som livet börjar återvända.
  Har noterat vinet som jag skall testa.
  Kom precis in från vår promenad och vi gick förbi en skogsdunge som var vit av sippor och blå av scilla.
  Soliga kramar från oss

  1. Härligt att höra att du också fått första dosen och känner det verkliga livet börjat återvända. Så vackert det låter med vitsipporna och scillan. Här har vi också sol och varmt idag, men ett bakslag väntar bakom knuten har jag förstått.
   Kram till dig och puss till Minton!

 3. Tänkte skriva att jag aldrig har picknickat med vin i naturen, men så kom jag på att efter ett motionslopp som vi sprang varje år så hade vi en härlig picknick med en annan familj, firade förstås genomfört lopp med vin och god mat. Fiffigt med lättare flaska!

  Snart blir ni lössläppta! Vi tar första sprutan på tisdag och den andra sex veckor senare. Som du skriver så är listan lång på sånt som ska åtgärdas, jag tror att jag har tio hälsorelaterade besök att beta av, men de måste bokas först, kan bli trångt när alla ska göra det.

  Kan inte hållbart betyda lite olika saker? Återbrukar man material så har ju själva materialet varat länge. Helt otroligt med manteln som hållit så länge!

  Så, nu har jag laddat ner Torsdagsmordklubben, den fanns inte sist jag kollade. Längtar efter att få ordning på synen, vill kunna läsa igen.

  Nej, jag visste nog inte att det finns svarta storkar, känns som en egen art.
  Trevlig vecka Eva!

  1. Tänkte på dig när jag såg att pensionärsboken fanns att ladda ner. Har inte läst den själv, men ska. Det var många besök du måste göra. Hoppas det går bra att boka tiderna.
   Jo jag vet att hållbart kan ha olika innehåll, men jag blir så trött på allt tjat om det.
   Så trevligt ni hade det efter motionsloppet!
   Skönt att du inte behöver vänta längre än till tisdag på vaccinet.
   Hoppas din vecka blir bra!

 4. Jo, svart stork har jag sett många gånger i Baltikum samt i Östeuropa, men den är som sagt en skygg fågel som gärna söker sig in skogar, så var det även på den tiden den snart fanns i Sverige. Man har länge trott att den ska komma tillbaka, det såg så ut under skiftet 1990/2000, men det blev aldrig så.
  Måste kännas skönt att ha blivit vaccinerad, snart så…

  1. Det måste ha varit en upplevelse att se dem i verkligheten. De är verkligen vackra. Hoppas du också blir vaccinerad snart.

 5. Lotten

  Visst känns det bra att man fått första sprutan. Vi kommer kunna hälsa på yngste sonen och hans familj i månadsskiftet maj/juni. Vi har mycket att ta igen! Torsdagsklubben låter trevlig, liksom polisen på Sicilien – hur kan jag ha missat honom? Måste genast kollas upp. Bo Hagströms program stod högt i kurs när de kom – visste inte att man fortfarande kan se dem. Känns de aktuella idag?
  Ha det bra i solen!
  anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.som

  1. Så trevligt att ni äntligen snart får träffa yngste sonen. Vilken fest det kommer att bli!?
   Har inte läst pensionärsdeckaren, men man vill ju gärna tro att den är bra. Montalbano måste du se. Kanske Hagströms program inte är jätteaktuella, men den italienska matkulturen är det.
   Hoppas ni också har sol!

 6. Ju, jag visste att det finns svarta storkar. Bara för att jag har en tysk bloggvän som jobbar med att ringa, följa, filma, fota och skriva mycket om storkar.
  I min digitala bokhylla som är fylld med ljudböcker finns just nu 135 böcker som jag vill lyssna till och så kommer hela tiden nya tips. Ett äkta I-landsproblem, ha..ha…
  Roligt att du vill skriva mera om att skriva dagbok. Det väntar jag på.
  Ha en fortsatt trevlig vecka!

 7. Svarta storkar kände jag också till men tror inte att jag har sett någon i verkligheten.
  Vad skönt att du är vaccinerad och kan börja “leva” igen snart! Förstår att du har mycket att ta igen! Själv vet jag inte när det blir min tur att få vaccin eftersom jag ingår i fas tre. Men jag vet i alla fall att det inte blir Astras vaccin för min del vilket jag tycker känns bra, för man blir onekligen lite orolig när det dyker upp så pass allvarliga biverkningar. Ingen under 65 kommer att få det vaccinet enligt nyheterna.
  Tack för ett bra inlägg ännu en gång och ha en fin kväll!
  Kram från Annelore

 8. Förstår din glädje att du snart kan röra dig fritt igen, lagom till sommaren dessutom. För du/ni gick ju verkligen all in med karantänen, ändå fick ni ju troligen corona, vilket jag tyckte det var så himla orättvist. Så njut av den nyvunna friheten.

  Ett vitt vin i petflaska – det var nåt nytt för mig. Lättare att bära.

  Montalbano och den sicilianska serien har jag ett svagt minne av. Serien gick på svt1 om jag inte minns fel. Gillade den. Det är så himla synd att de flesta kriminalserier som förut gick i svt1 och svt2 nu går på betaltjänsterna Netflix eller C More…

  Anteckningsböcker är vackra tycker jag. Har just nu bara en sådan, och där hamnar mycket bland annat adresser. Men jag har aldrig skrivit dagbok, inte ens som barn.

  1. Antingen eller. Man kan inte gå half in i karantän. Dessutom kan man bära smittan fast man varit sjuk. Vin i lättburna petflaror är mycket trevligt.
   Ang tv-serier på betaltjänsterna är det inte acceptabelt, men vad gör man?
   Skönt fotbollsklubbarna börjar inse vilken katastrof de är på väg att ställa till med.

 9. Tack för ännu ett bra och intressant inlägg! Jodå att det finns svarta storkar visste jag, men har aldrig sett någon i verkligheten. Vi ska få vår första vaccindos idag … så vi får vänta ett tag till innan vi kan bryta oss loss från hemmasittandet 🙂
  Tack för vintipset också!

  1. Tack själv Anki! Så bra att ni får första dosen idag. Det blir lite lång väntan innan med 3 veckor man kan ge sig ut, men nu har man i alla fall ett mål i sikte.
   Det är dock otrevligt med de höga sjuktalen. Hoppas de kan vaccinera många fler snabbt.
   Hoppas också det går bra med vaccineringen för er. Jag kände inte ett dugg efteråt, men kan visst få lite småfeber.

 10. Skönt när man fått sin första dos. Vi fick vår för en vecka sedan, också Astra Zeneca. Jag känner till att det finns svarta storkar men aldrig sett någon. Bara svarta svanar har jag sett 🙂
  Det har verkligen gått undan med all vårblomning i värmen som varit de senaste dagarna. men idag är det kyligt och blåsigt igen.

 11. Vad skönt att du , liksom jag, nu kan röra oss lite friare. Även om vi fortfarande ska vara lite försiktiga.
  Intressant om Gerumsmanteln.
  Jag känner väl till Montalbano, även om jag bara sett några avsnitt. Har däremot en väninna som är Italientokig och älskar serien. Hon övar sin italienska på den och kan se samma avsnitt gång efter gång.
  Har hört mycket tals om Osmans bok här i UK, men inte läst den.
  Trevlig dag före fredag!

  1. Nu när man kan börja röra sig lite friare märker man hur påverkad man blivit av isoleringen på många sätt.
   Vilken trevlig idé att lära sig italienska med Montalbano. Tror faktiskt det kan var väldigt effektivt. Kul att höra att Osmans bok omtalas. Har heller inte läst den, men ska göra det.
   Ha nu en riktigt skön helg!

 12. Några dagar sent har även jag hunnit läsa detta härliga underfundigt humoristiska inlägg. Tack för det Eva! 😀 Vinet hamnar på inköpslistan, älskar att du även tipsar om picknickkorgen bredvid. För att inte tala om kopplingen ”hållbart”, haha! 🙂
  Vi 40-plussare som ännu inte är vaccinerade duckar för den kommande invasionen av frustrerade 70-plussare – men gläds förstås samtidigt åt er nyvunna frihet! 🙂

  1. Nu får vi dessvärre inte vara så fria som man skulle önska. Men det är i alla fall bättre. I morgon ska vi försöka oss på att åka buss. Det ska bli spännande.
   Ja vinet är gott, billigt och lätt!

Kommentera