På gång just nu – den 26 januari 2020

Den övergivna lejonungen
Det ordnade sig riktig bra för den lilla lejonungen som jag berättade om i mitt förra På G.

Ladda fågelfröautomaterna
Den sista helgen i januari är det dags för årets fågelräkning. Läs mer här om den.

800px-Busy_birdfeeders
Av Steve Felix from Doylestown, OH, USA – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=947828

Lakanstips
Manglade lakan är en njutning jag inte vill vara utan. Om man inte har tillgång till mangel är lakan i krepp/bäckebölja/seersucker väldigt sköna och praktiska. De behöver bara skakas, torktumlas eller hängas.

Kreppeffekten är vävt in i lakanen och inte kemiskt framställt. De blir aldrig skrynkliga. De känns sköna mot huden, svala på sommaren och varma på vintern. Jättepraktiskt när man torkar tvätten på streck.

Passa på om krepplakan dyker upp nu när man rear sänglinne.

krepplakan

Ankring
Måste få berätta en gammal Göteborgsvits som associerar till min header.
Varför simmar änderna på rad nedför Göta älv? Ankring förbjuden!

230105


25 thoughts on “På gång just nu – den 26 januari 2020

 1. Ungar i alla former är något man inte tröttnar på. Kul att det blev en uppföljning av lejonungen.
  Vi har fått uppmaningen om att inte mata fåglarna i vårt område eftersom råttorna tyvärr ökat i antal. Det vi kan göra är att hänga upp fröautomater och talgbollar i de små ”skogarna” i närheten.
  Det där med mangling är absolut inte min favoritgren. Har aldrig ägt en mangel! Satinlakan är min räddning. Tvätta, vik ihop och låt ligga till sig. 😂😂
  Jodå, såg också att det var vår präst från Grantchester. Men det tog ju ett tag innan Hjärnkontoret hittade rätt!

  1. Råttor börjar visst bli ett stort problem denna milda vinter så man kan förstå uppmaningen att inte mata fåglarna. Vi har inte matat fåglarna ännu. Är beredda göra det om det blir riktig vinter. Vi gillar inte alla katter som kommer till fågelbordet. Låter fint med satinlakan också.

  1. Trots att vi inte har någon mat har vi småfåglar i vår lilla täppa. Förstår inte varför, men de verkar trivas. Tyvärr är det bara de allra vanligaste: talgoxar, blåmesar och trastar. Så det blir inget spännande heller för fågelräkningen.

 2. Vad man blir glad när man ser människor som vårdar sig om djuren! Det är tyvärr alldeles för vanligt med motsatsen idag!
  Ankringen var riktigt rolig 😂😂😂😂
  Jag ser fram emot den nya serien med James Norton, har redan ringat in den i tv-tidningen.
  Hos mig blir det inte så svårt att räkna fåglar, har mest bara pilfinkar och koltrastar just nu.

  1. Jag ska också titta på den nya serien. Den får ju ganska höga poäng. Annars tycker jag det mesta just nu är väldigt blodigt och brutalt.
   Vi har heller inga spännande fåglar just nu. Visst var det fint med lejonungen. Alltid något positivt i vår oroliga värld.

   1. Håller med om att det mest bara är blodigt och brutalt numera. Det är så tråkigt att de verkar tro att spänning är detsamma som våld idag. Jag tycker att det är själva utredningen som är det spännande i kriminalserier, inte brottet och våldet. Där är ju brittiska serier för det mesta bra får man säga,inte lika mycket våld som i amerikanska!

 3. Glömde ju kommentera din “nya” header med ankorna som går på vatten. Har tänkt på det ett antal gånger nu, för headern är en höjdare. Så nu får du min kommentar – äntligen kan man väl säga.

  Nu vet jag inte om det faktiskt finns kvar folk som manglar sina sängkläder, men jag gör det faktiskt. Första natten i manglade sängkläder är värt de 30 sekunderna det tar att mangla. När våra tvättstugor renoverades 2013 trodde jag ju att HSB skulle skippa mangeln, men nej, nya manglar installerades.

  Tack för tipset om den nya brittiska serien. Den kommer jag inte att missa. James Norton var ju med i Happy Valley också, och där var han så långt ifrån karaktären Sidney i Grantchester man kunde komma. Killen är en otroligt duktig skådespelare. Ja, och snygg är han ju också;-)

  1. Tack för feed back på headern. Härligt att man installerar nya manglar och inte utesluter dom. Glömde nämna Happy Valley. Där gör han verkligen en stor roll. Eventuellt skall man göra en fortsättning på den serien läste jag någonstans.

 4. Intressant läsning som alltid!
  Fågelräkningen har jag varit med i under många år … men med vädret som råder, så blir det nog mycket färre arter att rapportera i år.

  1. Krepplakan har jag faktiskt haft 😊 lika spännande att läsa dina inlägg som vanligt 👍 hoppas du får en fin fortsättning på veckan kram Nicki 🤗

 5. underbar header! tack för tipset om I maffians mitt. ser just nu en maffiaserie som tilldrar sig i Kanada och lär ha viss verklig bakgrund. den är otäck, men tyvärr kan det säkert vara precis så korrupt det går till. Bad Blood heter den och går på Netflix

 6. Vad kul att du tittade in! Vill passa på och tacka för alla dina fina bokbloggsinlägg. Läser dem med stor behållning. De skiljer sig från mängden!
  Skall absolut kolla på ditt tips om serien på Netflix.

 7. Har just kommit upp ur tvättstugan efter att ha tvättat och manglat(!) mina lankan och handdukar. Och när jag inte har tillgång till mangel, som på landet, stryker jag dem. Tar mindre plats i linneskåpet då. 🙂
  Såg just trailern där James Norton bytt ut prästkappan mot tjusig kostym. Ser fram emot serien där även lasermannen-skådisen David Dencik har en roll.

 8. Stryka lakan är ju också en variant. Släta lakan tar onekligen mindre plats i linneskåpet. Det lär också vara effektivt mot kvalster (för allergiker) att mangla eller stryka lakanen.
  Tror den nya TV-serien är riktigt bra. Såg att D Dencik är med också.

 9. Haha! En typisk “Göteborgsvits!” Den nya serien tror jag kan bli bra – bra skådespelare! Det enda som kanske inte känns bra att “verkligheten snart överträffar filmens värld”, om du förstår vad jag menar!?
  Det där med möbeltassar under krukfat till exempel är jättebra! Något som vi införde då vi bytte ut fönsterbänkarna. Jag är mycket förtjust i linnelakan och även linnekläder. Skönt mot kroppen. Men lakan av seersucker eller satin är ju jättebra. De behöver inte manglas!
  Måndagshälsning från Gunilla

 10. Intressant att höra att linnelakan är sköna. Jag har inbillat mig att de skulle kännas lite hårda och stela, men det kanske är helt fel. Visst är det så tyvärr att verkligheten överträffar filmens värld många gånger.

 11. Tänk vad olika vi kan vara, jag gillar inte alls styva manglade lakan. Jag har känt samma sedan jag var barn. Tillslut manglade mamma lakarna till övriga familjen och tuffsade till mina innan hon bäddade om i min säng.
  Ha, ha, Göteborgshumor är speciell. Vi gillar att leka med ord.
  Ha det bra!

  1. Intressant. Du är den första av de som kommenterat inlägget som inte gillar manglade lakan. Himla skönt för dig att aldrig behöva bekymra dig om att mangla lakan efter tvätt. Gulligt av din mamma att tuffsa till dina lakan så de skulle vara skönt för dig. Må så gott!

 12. Manglade lakan är ett måste hos oss. Det var kris när stora duken fastnade i mangeln och vi inte kom iväg med den för att få loss den. Jag funderade ett tag på hur man gjorde förr och kom då på att det var ju sofflocket och mangelbräda som gällde hos mormor. Men hur gjorde mamma under de fattiga åren? Fanns det mangel i de allmäna tvättstugorna med stora bykkar? Många frågor som dyker upp och som det är för sent att få svar på. När vi flyttade in i vår första moderna bostad, jag var tolv år då, älskade jag tvättstugan, jag manglade gärna, till och med underbyxorna.

  Så otroligt söta lejonungarna är! Skönt att det slutade bra.

  1. Tänk vilken utveckling det har varit med tvättstugor mm. Jag minns när min mamma hängde all tvätt på torkvinden vilket jobb det var.

Kommentera