På gång just nu – den 17 januari 2020

I väntans tider
Vardagen är tillbaka efter alla helger. Nu väntar vi bara på ljusare tider. Något annat de flesta av oss väntar på den här tiden på året är påfyllning i kassan. Själv väntar jag också på att kunna börja motionera och träna efter en tids opasslighet.

Gymnastik för ökad rörlighet
Go’kväll-Sofias program på SVTPlay som visar rörelser för ökad rörlighet, hållning och balans passar mig jättebra nu.

Boktips
En bok som jag haft stor behållning av och verkligen kan rekommendera dig som gillar spionhistorier är Spion och förrädare av Ben Macintyre.

Vem kan motstå boken efter att ha läst nedanstående omdömen om den.

“John le Carré och jag är helt överens. Det här är den bästa sanna spionhistoria vi någonsin läst. Under elva år spionerade KGB-agenten Oleg Gordievsky för engelska säkerhetstjänsten MI6. Skildringen av hans liv och gärning är lysande läsning, ibland så spännande att jag nästan får hjärtklappning. Samtidigt är det en enastående historielektion om det kalla kriget och hur nära vi en gång var ett kärnvapenkrig.« Ingalill Mosander, Senioren

»Jag läser stora delar med munnen halvöppen. Aldrig har väl uttrycket sanningen överträffar alltid dikten varit mer träffande Visst, det här är något så ovanligt som en faktabok som känns mer spännande än de flesta thrillers. Ändå är det inte bokens främsta tillgång. Det bästa är att den lär mig saker jag aldrig hade kunnat fantisera ihop på egen hand.« Malin Persson Giolito, författare till “Störst av allt”

TV Sport
Premier League har nästan spelat non stop under helgerna till min stora förtjusning. Min nya favorit i ligan är gamla anrika Everton med stilige (trots tuggummituggandet!) italienaren Carlo Ancelotti som ny ledare. Fyra vinster på tre matcher och är nu uppe på elfte plats.

Pågående handbolls EM är också spännande att följa. Snabbt och händelserikt spel och hejdlöst entusiastisk och stojande publik.

Manna från himlen
I spåren efter katastrofbränderna i Australien saknas både vatten och mat för djuren. Här har man “air-droppat” lite morötter som tacksamt mottas av denna lilla vallaby (en mindre känguru-ras). Bilden från The Guardians instagramkonto.

Modig och handlingskraftig fransyska 
I France Bleu (lokal fransk press) läste jag häromdagen om en dam som promenerade (une promeneuse) med sin hund utanför Perpignan. Där stötte hon på en ensam lejonunge, en hanne på 15 kg. Resolut placerade hon lejonungen i sin bil och körde en ganska lång sträcka till polisen med den. Polisen åkte till närmsta zoo för att lämna honom, men där saknade man inget lejon. Nu är han omhändertagen på ett djurhem tills vidare. Tufft av promeneusen tycker jag.

Tulpantider
Nu är rätt tid för tulpaner. Har svårt för de tidiga tulpanerna som numera kommer på marknaden redan på hösten.

DSC_2973a

230105


29 thoughts on “På gång just nu – den 17 januari 2020

 1. Snygg bild på dig med nyklippt hår. Ja visst är det mysigt att bli ompysslad på en frisersalong. Min har massagefotölj vid hårtvätten. Så skönt för ryggen.
  Jag älskar också tulpaner i olika färger. Mina stackare börjar titta upp ur jorden.
  Billgrens följer jag. Jag tycker om människor som har speciella karaktärer, särskilt konstnärer.

 2. Tack. Låter skönt med massagefåtöljen hos frisören. Jag ser också att lökväxterna har börjat komma upp lite för mycket. Ja konstnärer är oftast väldigt intressanta människor, men det finns gränser…

 3. Ja, nu börjar man längta efter våren … vi får hoppas det inte ligger någon sanning i kvällspressens hot om bristande polarvirvel som kommer att ge oss vinter långt in i april!
  Du är jättesnygg efter ditt besök hos frissan – nu tror jag du var det även innan!
  Jag tittar ju inte på fotboll – och inte på Billgrens heller … men handboll ser jag så många matcher jag kan och orkar 🙂
  Ha en fin fredag Eva!

  1. Tack Anki. Det var snälllt sagt. Nä det där med vintern vet man aldrig. Det kan fortfarande slå till och bli en riktig finbulvinter. Var ute och tittade på min lilla täppa idag och det kliade i fingrarna att få börja påta i jorden. Både knoppar och lökar har kommit alldeles för långt. Men visst är handbollen kul!
   Hoppas du med får en fin fredag!

 4. För mig får det gärna bli vår igår, om man säger så hahaha!. Längtar så efter att få se alla mina nysatta lökar från i höstas blomma.
  Det där med träningen för ökad rörlighet och balans ska jag ta mig en titt på . Speciellt balansen har jag problem med och mina knän som alltid gör ont efter borrelian jag hade för många år sen.
  Boken låter väldigt spännande!
  Och vad snygg du blev i den nya frisyren. Visst piggar det upp att gå till frissan och göra en förändring ibland. Själv har jag länge haft långt hår, men för ett par år sedan klippte jag av det till axellångt och har inte ångrat mig en sekund. Så skönt att ha det kortare!
  Önskar dig en jättefin helg!

 5. Gokvälls rörelser är jättebra när man varit “orörlig” ett tag och inte vet riktigt hur man ska gå till väga. Konsten är ju ofta att inte ta i för mycket.
  Otäckt att du haft borrelia. Det är en lömsk åkomma. Tydligen väldig svår att diagnostisera.
  Boken är verkligen så spännande som de beskriver. Tyvärr finns den inte i pocket.
  Det är nästan otroligt hur mycket det påverkar en med en ny frisyr.
  Hoppas du också får en skön helg!

 6. Skönt att du är på ”banan” igen!
  Jag skall absolut läsa spionhistorien som nästa bok!
  Everton är ju ett Liverpool-lag så då är det OK😉 att gilla dem. Visst har vi haft fullt sjå, vi som gillar fotboll. Framför allt engelsk fotboll.
  Snygg bild på snygg dam med snygg, nygjord frisyr! Bra start på det nya året.
  🤣🤣 Vi tycks ha samma smak när det gäller filmer och serier. Anthony Hopkins är en av mina absoluta favoriter och har hittills inte gjort mig besviken.
  Det där med lejonungen, det var tufft minsann! Jag hade tvärvänt.

 7. Tack för trevlig kommentar Majvor! Kul att vi har samma sak både vad gäller engelsk fotboll och filmer och serier. Önskar dig en trevlig helg!

 8. Måste säga att jag blev imponerad av damen som resolut tryckte in lejonungen i bilen, 15 kg lejonunge är ju ungefär som ett fullvuxet lodjur, så lejonungen kan inte varit helt lätt att hantera. Ett rovdjur i den storleken kan nog göra ganska så mycket motstånd om det vill, men förmodligen var lejonungen såväl trött och hungrig, även franskt klimat är ju inget för ett lejon denna tid på året. Dessutom är nog förutsättningarna för att hitta föda i form av vilt sämre i Frankrike än i Sverige.

 9. Det var ju ett tag sedan du la upp ett “På gång”. Gillar verkligen dina inlägg, då de alltid innehåller… fotboll höll jag på att skriva;-) Skojar bara, inläggen bjuder allt på nåt intressant.
  Har ju alltid hållit på Liverpool, så jag kan ju knappast byta till lokalkonkurrenten. Newcastle är mitt andraval. Håller med dig om Ancelotti, han är stilig och var faktiskt riktigt snygg när han var ung;-)
  Kvinnan som plockade upp lejonet var verkligen modig. Det hade jag aldrig vågat. Hade nöjt mig med att ringa polisen.
  Serier, ja du. Äkta Billgrens har jag bara sett i trailers, och det räckte gott och väl. Detsamma gäller Mandelmanns gård, så himla mesigt och töntigt – usch!
  Serier jag följer just nu är “World on fire” (svt1), Hemligheten (svt1), Kalifat (svt1) som tyvärr går parallellt med Hamilton, men det finns ju svtplay och Älskade Husby (svt1), bara två delar, men den dokumentären är en av de bästa jag någonsin sett.

  PS. Selfien och frisyren är kanoooooon!!! DS.

 10. Liverpool är definitivt mitt förstaval. Men de är ju tämligen oåtkomliga nu så det känns bra att ha ett annat lag att följa. Tror Newcastle och Everton har en match i nästa vecka för resten (tisdag, men vet ej vilken kanal). Ska bli kul att kolla och jämföra.
  Håller med dig om Mandelmanns gård också – trams. Det är svårt att få till det med med humorprogram tydligen. Dokumentären om Husby har jag ignorerat, men ska titta nu när du tycker den är sååå bra.
  Jätteroligt att du gillade frisyren. Tänkte det var kul att visa mig lite.

 11. Vi sett ungefär samma serier och filmer på Netflix ser jag och Min fantastiska väninna på Svt. Jag såg den när den kom ut på HBO också, så det blev andra gången för mig och nu läser jag bok nr 2 för andra gången. Jag lider lite av Ferrantefebern.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 12. Visst är det skönt när man har varit hos frissan! Själv slutade jag tona det (har aldrig färgat) för några år sedan. Jag blev så trött på att toningen bara höll i några veckor, sedan började de grå titta fram igen. Men övergången var en riktigt tråkig process. I dag är jag nästan helgrå men håret på bakhuvudet tvekar fortfarande lite och påminner om en brunskimmel. Men det gör inget, jag är nöjd med mitt “nya” jag. Lejonkvinnan låter helt otrolig. Fascinerande. Det där hade jag aldrig gett mig på själv.

 13. En del passar som du i grått hår. Jag gör det inte och vet heller inte hur jag skall ta mig ur mitt färgade hår. Skjuter det på framtiden… Javisst var hon tuff!

 14. Tack för ett trevligt och intressant inlägg! Här finns många “gobitar” att återkomma till!
  Ja, rörelseträning är toppen – något alla borde träna oavsett ålder!
  Ljuset – idag strålande sol och dagarna blir allt längre! Underbart!
  Klädsam frisyr och färg – visst är det viktigt att känna sig fin i håret! Efter att ha varit “rödbrun” i håret i många år, bestämde jag mig för att sluta färga håret. Processen tog ungefär ett år. Det var inte så jobbigt som jag trodde med att bli gråblond! Jag kände att det mörka håret gjorde att jag faktiskt såg äldre ut än vad jag gör nu som ljus. Jag var blond som barn och ung vuxen.
  Kram Gunilla

 15. Tack för din positiva respons! Rörelseprogrammet har på kort tid fått mig rörligare.
  Tror det är lite individuellt vilken hårfärg som gör att man ser yngre eller äldre ut. Numera finns det ju så fina nyanser man kan färga grått hår med. All färgning gör ju att håret får bättre kvalitet. Somliga är lyckliga nog att både se yngre ut i grått hår och inte heller behöver färga det.
  Här skiner solen också och inbjuder till en lång promenad idag.

 16. Tack för boktips – och den hjärtevärmande bilden och historien om air-droppade morötter. Tänk att det finns människor som tänker på sånt också. Det är så fantastiskt mitt i allt elände med alla bränder. 🙂

 17. Mycket snygg frisyr och selfie!
  Ser att du har läst Ben MacIntyres Spion och förädare. Jag har legat på mitt bibliotek om att köpa in den, men de tycker att det räcker med att de har den som E-bok, och där är vi inte riktigt överens. Jag vill helst ha en fysisk bok att hålla i. Har heller inte lyckats hitta den i någon bokhandel än.
  Häftig historia med den lilla lejonungen men man blir ju nyfiken var den kommer ifrån. Eftersom den bara är ett par månader måste det ju finnas en mamma någonstans som saknar den. Antar att det inte finns vilda lejon i södra Frankrike, inte ens uppe i Pyrenéerna. Och som sagts ovan, hur fick hon in den i bilen.
  Att transportera djur i bil får mig att tänka på “svankvinnan” (måste ha varit sjuk?) som bodde i en etta på Kungsholmen för så där en 10 år sedan med elva svanar. Hon hade gjort det till sin uppgift att rädda sjuka och svaga svanar runt om i Stockholm och för att få hem dem var hon ibland tvungen att knö in sig och svanen i en taxi.

 18. Så fin du blev hos frisörskan! Jag måtte ha blivit folkskygg, klarar inte av att boka tid till frissan. jag vet ju att jag tycker att det är skönt att bli omhändertagen och ompysslad. Men eftersom jag har långt hår går det år mellan klippningarna, jag sköter det själv med hjälp av min man. Sen har jag tydligen ärvt mammas gener för icke-grått hår. Hon var inte gråhårig när hon dog, 87 år gammal.

  Jag har faktiskt sett Billgrens. Var tveksam men gav det en chans. Behållningen var att se Ernst och Helene i konstsammanhang. Men det var nästan hjärtskärande att se hur dottern Elsa ville låtsas som om hennes föräldrar fortfarande levde tillsammans.

  Härligt med tulpansäsongen! Gillar heller inte att allt ska finnas alltid.

  Hoppas att din gikt inte plågar dig längre. Jag trodde faktiskt att jag hade fått gikt, fick akut ruskigt ont i stortåområdet, men tack och lov gick det över.

  Häftigt med lejonungen!

  1. Det är extra skönt att bli iordninggjord i håret och bli ompysslad när man varit krasslig. Måste kännas skönt att veta att man inte blir gråhårig. Praktiskt med långt hår.
   Kanske borde man ge Billgrens en chans. De är ju faktiskt några av våra största konstnärer!?
   Gikten ger sig inte. Har tredje attacken nu sedan december. Får ingen kraftigare smärtlindring förrän man ställt diagnos på att det verkligen är gikt. Den utredningen skall på börjas i mitten av februari!

   1. Men hu! Att man ska behöva vänta så länge med starka smärtor! Det är ju oacceptabelt. Men vad gör man? Matar in Alvedon eller liknande med jämna mellanrum förstås. Jag känner med dig hoppas att det ger sig. Jag kan ana hur plågsamt det är.

    Jag blir nog gråhårig så småningom, har haft en slinga vid tinningen de senaste 15 åren, men skönt att det dröjer.

    Jag tycker nog att jag hade behållning av programmet. Ser du det på play kan du ju spola förbi vissa partier. Har sett Ernst B i ett annat program tidigare där jag blev glatt överraskad, jag fick en helt annan bild av honom än jag hade haft.

 19. Pingback: På gång just nu – den 26 januari 2020 – Seniorvinklat

Kommentera