På gång just nu – den 9 juli 2020

Se fjällräven i livekamera
Fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. De lever bl a högt uppe på kalfjället i Jämtland. Världsnaturfonden WWF har nu placerat kameror vid lyan.

Två vuxna fjällrävar har synts till, en med vit och en med blåsvart päls. Förhoppningen är att även ungar finns i lyan.  Under kommande veckor förväntas allmänheten se hur fjällrävarna umgås, äter, busar, kivas och söker skydd mot ovälkomna besökare som rödrävar. Se här

Pixabayfoto

En kvinnodominerad vecka
Snart börjar Fruntimmersveckan – den näst sista veckan i juli, 18–24 juli, då alla dagarna utom den första (Fredrik, Fritz) bär kvinnonamn. De flesta namnen är fast förankrade i almanackan sedan andra halvan av 1700-talet.

Sara 19 juli – plats 7 bland vanligaste tilltalsnamn bland kvinnor
Margareta 20 juli – plats 36 – ” –
Johanna 21 juli – plats 23 – ” –
Magdalena 22 juli – plats 60 – ” –
Emma 23 juli – plats 9 – ” –
Kristina. 24 juli – plats 5 – ” –

I december finns en manlig motsvarighet till fruntimmersveckan, “gubbtian”, som infaller mellan den 14 – 23 december.

Fruntimmersveckan har rykte om sig att vara alldeles särskilt regnig. Veckan infaller under en av årets nederbördsrikaste perioder. Statistiken visar dock att sista veckan i juli och första veckan i augusti är minst lika regniga.

Ny kock i rutan
På TV går nu ytterligare en matlagningsserie i många avsnitt – Ginos frestelser. Jag skulle vilja säga en bland de bättre om italiensk mat. Det är kocken Gino D’Acampo som lagar lukulliska italienska rätter med råvaror från respektive ort.

Charmiga Gino lagar och tipsar på sin alldeles speciella engelsk/italienska om de mest delikata italienska specialiteter (alla orter i Italien verkar ha sin alldeles egna specialitet) och guidar oss på respektive ort.

En påkostat och välregisserat serie som är mycket sevärd vare sig man är intresserad av matlagning eller inte. Han besöker platser som man vanligtvis inte kommer till som vanlig turist (utanför coronalockdown förstås!)

Här finns recepten till programmen.

Stadsbesök
Ett äventyr blev det att åka till stan efter fyra månaders isolering på Ekerö. Underbara bloggkompisen bpz3 på bloggen Konst eller konstigt hade tipsat om rätten till fri sjuktransport för 70 plussare vid besök på en vårdinrättning. Här i regionen får/bör vi inte åka med kollektivtrafiken. Utan bil blir det alltså lite knepigt att ta sig någonstans.

Sommarens regnigaste dag åkte alltså syrran och jag i en flott taxi med en urtrevlig chaffis in till tråkiga Kungsholmen i Stockholm. Har sällan upplevt vare sig Kungsholmen eller hällregnet som ett lyft, men det blev det. Härligt att höra trafikbruset, se människor och känna stockholmsatmosfären. Lika skönt var det förstås att komma hem igen!

Björnar på laxjakt
Alltid lika fascinerande att följa brunbjörnarnas fiske. Se länken nedan. Tänk på tidsskillnaden!
https://explore.org/livecams/brown-bears/brown-bear-salmon-cam-brooks-falls

Vaccin mot bältros
På sistone har det i dagspressen dykt upp annonser om vaccin mot bältros. (Som om det inte vore nog med coronan!) Väl värt att beakta tycker jag.

Det är vanligast att få bältros om man är över 50 år. Alla som har haft vattkoppor tidigare i livet riskerar ju att få bältros, eftersom man som en konsekvens av vattkoppor bär på det virus som kan utlösa bältros.

Det finns numera två vaccin mot bältros. Tidigare fick man vaccinet gratis, men inte nu längre. Det är mycket dyrt. Det finns även bromsmedicin. Men då måste man snabbt (ej längre än tre dygn) komma under behandling. Läs mer på 1177 här.

Här har jag tidigare skrivit ett inlägg om varför jag valt att vaccinera mig.

Hålla avståndet- svårt ibland

Angående den nya blockredigeraren
Måste säga att jag är inte helt överens med den nya redigeraren. Det finns en hel del nya finesser. På det stora hela förstår jag bara inte idén med blocken.

Tid för testning av corona
Berättade i ett tidigare inlägg om hur svårt det har varit att boka och få en tid testning i Stockholmsområdet. Syrran fick en tid i slutet av juli en halvtimmes bussresa bort.

Hon gick in på Vårdcentralen här och frågade om de kunde testa henne på stört. Inga problem. Tyvärr var hennes test negativt så nu vet vi varken ut eller in.

19 thoughts on “På gång just nu – den 9 juli 2020

 1. Gällande antikroppar är det samma sak hos många, den som har haft mildare symptom uppvisar inte antikroppar efter några månader. Minns att din syster drabbades mindre än dig. Finns flera exempel från jobbet på detsamma, men så finns ju T-cellerna.

  1. Jo jag har läst om T-cellerna. Skall bli mycket intressant att se om jag också är negativ. Har tid i slutet av juli för provtagning. Hade inte samma tur som syrran på vårdcentralen! Vi fortsätter hur som helst att vara försiktiga.

 2. Intressant att kunna följa djuren. Det gillar jag verkligen.
  Kan tänka mig att det kändes bra att komma ut ett tag. Jag åker visserligen och handla det jag behöver men ingenting utöver det. Längtar också efter lite omväxling.
  Vi får se vad fruntimmersveckan ger oss. Här har det regnat massor.
  Ha det bra trots allt!

  1. Har det också bra på det stora hela. Men känner att man behöver komma ut för att lite se lite annat än det vanliga. Tror att det mentalt är ganska viktigt. Här har regnat jättemycket, men idag skiner solen – troligtvis bara tillfälligt!
   Må så gott du kan!

 3. Som vanligt ett väldigt matnyttigt (i dubbel bemärkelse) inlägg:-)
  Den italienska kocken har jag missat. Senast jag såg ett matlagningsprogram på tv var det min idol Jamie Oliver som höll i kniven.
  Så himla kul att du använde dig av sjuktransport och var så nöjd:-) Stort tack för länken! Har en kompis som är taxichaffis. Han berättade att Färdtjänst och Sjuktransport är taxibolagens största inkomstkällor. Å vissa bolag åtar sig endast dessa tjänster. det visste inte jag. 140 kronor enkelresa i Storstockholm är ju löjligt billigt… och säkert!
  Så du har alltså inte smittat din syrra, men Melkerlarsson har ju en förklaring. Så det är kanske likadant med dig att du heller inte visar upp antikroppar. Typ en antiklimax skulle jag vilja säga.
  Ja, du har ju WordPress och får kämpa med den plattformen. Jag är alldeles för “feg” för att börja med Nya Blogger. Jag väntar tills min nuvarande redigerare tas bort helt. Då har jag ju inget val och måste lära mig;-)

  1. Gillar också J Oliver, men inte maten han gör. Han har så många ingredienser i allt, men är oerhört underhållande.
   Vi kommer att åka fler turer med sjuktaxi när vi behöver. Prisvärt och tryggt.
   Väntar nu med spänning på vad jag får för resultat på provtagningen i slutet av juli. Fick kalla handen när jag försökte samma grej som syrran med vårdcentralen. Har ni testat er?
   Ska bli spännande att se några bloggar som börjat med nya Blogger.

   1. Svar: Nej, vi har inte testat oss. Ingen av oss har ens varit förkyld förutom två dagar i början på februari där vi både nös i två dagar. Sedan var det bra med den “förkylningen”. Men vi ska definitivt vaccinera oss när det väl kommer ett vaccin.
    Är egentligen inte förtjust i vaccinering heller. Senast vi vaccinerade oss var mot svininfluensan. Å då fick jag feber i två dagar, så…

   2. Nä det där vaccinet vill man nog vara säker på att det är testat ordentligt innan man låter sig vaccineras. Det är ännu så mycket som är oklart med viruset så jag förstår inte riktigt hur de ska kunna få fram ett vaccin ännu.

 4. Tänk att de små lunnefåglarna också håller avståndet i de här virustiderna hahahaha!
  Jag förstår fullständigt att du längtade efter att få komma ut och se dig omkring efter att ni suttit “inspärrade” så länge. Jag förstår inte hur ni orkat! Jag hoppas det går bra med testet i slutet på månaden och att det är positivt efter din långa sjukperiod så att du kan känna dig mer fri och våga dig ut mer.
  Ha en fin söndag!

  1. Tack blomstermams! Vi börjar bli djärvare nu, men det gäller att inte slappna av för mycket. Har till och med en tid för klippning bokad. Orkar inte med det långa håret längre.
   Om man testas positiv får man hoppas man är immun ett tag i alla fall.
   Ha det bra!

 5. Gillar Gino, hans mat och underbara Italien! Visst är recepten ibland lite krångliga med många ingredienser, men pastarätterna gillar jag skarpt!
  Usch för bältros – kan verkligen vara besvärligt och smärtsamt!
  Vi är ganska mycket ute och rör på oss, men undviker såklart platser där det är mycket människor samlade. Hur det blir till hösten, då vi kanske inte kan umgås ute, vill jag inte tänka på!!!
  Ja, vilken tur att WWF finns!
  Må gott!

  1. Det är fint med alla platser Gino visar från Italien också.
   Visst är det skönt att man kan vara ute mycket nu på sommaren. Det kommer att bli värre till hösten.
   Ha det så bra!

 6. Franska Fikon

  Hej! Gillar också Gino! Tack för receptlänken! Gillar framför allt alla program som, förutom “huvudnumret” mat, historia, sport mm, samtidigt visar var de är och hur det ser ut. Tour de France, Vikingarnas resor i GB med flera. Här i Skåne har det regnat = skurat i 10 dagar så jag undrar verkligen hur det ska bli under fruntimmersveckan? Ett av mina barnbarn blev covid-testat när han fick feber och ont i halsen efter att ha träffat en grannflicka som testats positivt – men inte hade han det inte. Vi fortsätter att isolera oss och stämmer inte träff inomhus annat än med vården för en och annan koll. Häromdagen klippte jag själv bort 15 cm hårsvall. Jag har rakt hängande hår som jag oftast sätter upp, så ojämnheterna syns inte. Funderar i dessa tider på vad man verkligen måste utsätta sig för? Har fått tid för utprovning av nya sulor efter en tidigare fotoperation, tid hos tandläkaren och så det där fåfänga – frisören och fotvårdaren… Jag har provat nya Blogger, saknar att jag inte kan se vilka som har besökt mina sidor och det har jag påtalat. Men visst är man en vanemänniska. Ha det bra! Lotten

  1. Håller helt med dig om att man vill veta var man är när tittar på TV-program. Ofta efterlyser jag kartor i t ex nyhetssändningar när de rapporterar från en plats man har diffusa aningar var den ligger.
   Jag berömmer mig själv för att jag hittills inte tagit fram saxen och åtminstone klippt luggen. Nu har jag tid hos frissan i nästa vecka. Står inte ut längre. Skulle också behöva lite fotvård, men avvaktar lite med det. För övrigt gäller att fortsätta vara försiktig. Det är lätt när man har börjat tänja på gränserna att man slappar av.
   Jag har något som heter Statcounter där jag kan se vilka som varit inne på bloggen.
   Håll ut och ha det bra/Eva

 7. Fjällrävar är väl för söta! Jag tänker att jag ska titta på djuren, men det finns så många serier så jag glömmer bort det. Trots regnskurarna så är jag mest ute, idag gick vi en lång skogspromenad där vi fick krypa under häststängsel, grannarna stängslar in skogsvägarna av någon dum anledning.

  Trist att din syster inte hade antikroppar när ni nu ändå var sjuka. Spännande att se vad ditt test säger. Jag är så förvånad över folk som verkar strunta i rekommendationerna. Nyss såg jag att grannen här på landet hade besök av dotter och barnbarn, Stockholmare, och hon är 70+. Dottern min är väldigt noga med smittrisken men så jobbar ju hon och svärsonen på sjukhus och har sett folk dö.

  Jag har börjat klippa min mans hår igen, som jag gjorde förr. Det blev bättre än hos frissan.

  1. Då får du nog fortsätta klippa maken om det blev så bra!
   Låter skönt med skogspromenaden trots stängslet. Varför gör det så? Kanske för att hindra djur komma in i området!
   Somliga törs trotsa rekommendationerna och tro att det drabbar inte dem – som dina grannar. Men jag märker själv när jag varit ute lite bland folk att det är lätt att glömma bort sig. Nu har jag i alla fall tid hos frissan. Det skall bli så skönt. Mår inte bra av se ut som en rugguggla i håret.
   Din dotter och svärson är hjältar och värda all uppskattning!

   1. De har hästar som de flyttar runt när en hage är avbetad. Men jag förstår inte varför de ska stängsla rakt över skogsvägarna. De skulle i alla fall kunna markera på något sätt när stängslet inte är strömförande. Man törs ju inte riskera att få en stöt, jag har en gång fått brännsår över handryggen och en häftig stöt.

 8. Fjällrävar är fina. (tur att jag läste igenom denna kommentar innan jag klickade på skicka, hade förväxlat ö och ä i första ordet, inte bra!).
  Fruntimmersveckan, bra att du påminde. Vi har ju inte namnsdagar här.
  Gino har jag sett på brittisk TV, bra.
  Ser inte speciellt sommarlikt ut i Stockholm. Skönt för dig att ha varit där.
  Hoppas allt blir bra med provtagningen.
  Ha det bra!

Kommentera