På gång just nu – den 3 november 2019

Tiden rinner iväg. Redan november och snart börjar julhysterin. Nu är bråda tider med leveranser av julgranar till gator och torg. Här kommer en till Brommaplan utanför Stockholm.

Pippi på villovägar
I veckan hamnade en sällsynt och skygg liten fågel mitt i smeten på Sergels torg i Stockholm. Den näpna lilla fågeln visade sig vara en dvärgbeckasin.

Den är värd att titta lite närmare på då den har en alldeles egen födosöksteknik. Kolla på Natursidan och titta på filmen om hur den gör för att hitta föda.

P.S. Beckasinen fick småningom eskort ut från stan av Stockholm Viltfågel Rehab.

Julförberedelser
Det är några – inte många – saker jag vill ordna med till jul.

En är att plantera några amaryllislökar. De finaste tycker jag är de korta varianterna. De med långa stänglar kan lätt stjälpa när de börjar blomma. En annan variant är att köpa snittamaryllis om man har en stadig och vacker vas. Men det är roligare att dra upp dom själv.
Vilken längd man än föredrar tycker jag definitivt det är den vackraste julblomman.

Här på Odla.nu kan man komma över lite ovanliga sorter till hyfsade priser.

En annan sak jag ordnar med redan nu är att samla på mig är några pussel. En rogivande sysselsättning som får en att tömma hjärnan en stund och bara lägga fokus på pusslet.

Utställningar jag skulle vilja se
I Paris pågår på Louvren en alldeles fantastisk utställning om Leonardo da Vinci som jag absolut inte skulle missa om jag var där.

I London visas en annan utställning om föremål från Tutankhamon grav som jag skulle besöka.

Nya böcker på min läslista

Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform. Utdrag ur förlagstexten

En serie om Enzo Macleod som tyvärr inte utspelar sig på Hebriderna längre. Nu är det Paris som gäller.

Vad hände egentligen med Jaques Gaillard? Den briljanta läraren som undervisade några av landets mest begåvade elever på École Nationale d’Administration försvann för tio år sedan. Enzo Macleod, skotsk rättsmedicinare, har gått med på ett vad han inte har råd att förlora: Han ska lösa sju av Frankrikes mest notoriska mord. Utdrag ur förlagstexten

Rosälskare
Ett litet uppslagsverk på ca 175 sidor med vackra bilder och enormt informativ text om Austinrosor. Helt gratis.

TV-tips
Årets säsong av Korrespondenterna på SVT2 på tisdagar och på SVTPlay är en programserie jag aldrig missar. Där tar SVT:s utrikeskorrar upp speciella frågor och fördjupar sig i olika ämnen och samtalar med folk på gatan. Det ger många gånger en bättre inblick i förhållanden i samhällen än i korta nyhetsreportage.

Netflix The King med Timothée Chalamet i huvudrollen rekommenderas om man gillar historiska filmer.


17 thoughts on “På gång just nu – den 3 november 2019

 1. Ja nu går det fort till jul. Peter May gillar jag utom senaste boken som jag inte tyckte om. Denna är förhoppningsvis bättre John le Carre är längesen jag läste. Brukar gilla att julpynta med mina egen målade och sydda tomtar och änglar men i år har jag ingen inspiration så i får se vad det blir.
  Önskar en trevlig fortsättning på söndagen

  1. Inspirationen med julpyntet kanske kommer. P May är lite ojämn, men någon längre ner har läst denna serie och säger att de är bra.

 2. Franska Fikon

  Oh, Peter M är en favorit. Jag har läst böckerna om Enzo på engelska. Kul att de nu kommer översatta. Enzo är forensiker, hälften skotte, hälften italienare boendes i Frankrike. Han löser olika kalla fall från olika delar av Frankrike. Bra karaktärer och trevliga mycket franska miljöer!
  Tack för tipset om roskatalogen, den är nu beställd!
  Jul – va redan? Fast att dra upp amaryllislökar tar väl sin tid…

 3. Så skönt att pippin fick hjälp.
  På Netflix kan jag från min sida rekommendera Unbelievable. Ingen actionfilm. Snarare en realistisk bild på hur polisarbete kan te sig i jakten på en våldtäktsman.

 4. Då har du mycket på G redan nu, och det verkar Stockholms Stad också ha. Jag menar julgranar den 3 november måste väl ändå vara ett dåligt skämt. Kanske om fyra veckor… som tidigast enligt mig.

  Pussel är inte min grej längre, men jag la några i vuxen ålder, och det var såklart Mordillos fotbollspussel https://www.pusselbutiken.se/pussel/heye_mordillo_crazy_football_1000

  John le Carré är en av min mans favo författare. Jag gillar också honom, men förstår aldrig slutet av böckerna. De är ju ganska invecklade om man säger så.

  Korrespondenterna är en intressant serie, en av få som fortfarande håller på med gammal, hederlig och grävande journalistik.

  1. Ha ha ja man kanske skulle skaffa sig ett fotbollspussel också.
   le Carre är inte alltid lätt att förstå, men en himla skärpt författare.
   Kul att du också gillar Korrespondenterna.
   Nä julen kan vi vänta ett bra tag till med!

 5. Här i Spanien har julen redan börjat verkar det som, massor av julsaker i affärerna. Lite väl tidigt, men även jag har börjat handla julklappar.
  Amaryllis är så vackert, men ska inte var hemma över jul, så kommer inte att ha någon.
  I Göteborg firades alltid 6 november med en speciell bakelse, det var ju Gustav II Adolf som 1621 grundade staden.
  Ha det bra!

 6. Som vanligt fångar du upp allt möjligt som jag själv har missat. Som t ex den där dvärgbeckasinen – ett stenkast ifrån jobbet och jag hade ingen som helst aning! 😮 Tänk vad jag missat! Men tur att den fick hjälp ut härifrån. Jag blev nästan orolig.
  Funderar på att göra som du och satsa på amaryllisar i år. Men jag brukar ha ihjäl det mesta så det är väl mer en samvetsfråga. 🙂

  1. Synd du missade lilla beckasinen om du var så nära. Trodde ni fågelskådare hade en egen “kanal” där ni omedelbart rapporterar någon intressant jågel att skåda.

 7. En liten pippi på villovägar – ja, gott att det finns djurvänner! Boktips är alltid uppskattat!
  Ja, förberedelser inför julen… där är jag inte ännu! Men november brukar passera snabbt , då vi har tre födelsedagsbarn i familjen. Därefter advent som jag uppskattar mer än själva julen. Amaryllis – julens drottning! 🙂
  Kram Gunilla

 8. Jag har svårt med att affärerna drar igång med julgrejer så tidigt. Minns förr, man höll sig till julskyltningshelgen, sen var det fritt fram. Amaryllis är en favorit, jag vill har djupt röda och någon vit. Men jag köper dem “halvfärdiga”. Testade snitt förra året, men det är lite trist när stjälken säckar ihop efter blomningen och man missar det där vackra vissnandet.

  1. Men visst var det så. Efter julskyltningshelgen var det fritt fram, men absolut inte tidigare. Kan tänka mig att du fascineras av “det vackra vissnandet” av amaryllisen och tar utsökta foton av dem!

Kommentera