På gång just nu – den 10 november 2019

Så har första snön kommit. Trist och vemodigt. Sommarens sista ros fick bara visa sig som knopp.

Engelsk fotboll
Fotbollen upptar mina lördagseftermiddagar. Idag ser jag främst  fram emot matchen Liverpool-Manchester City.

Blir lika imponerad (och tårögd) varje gång jag ser en match i dessa novemberdagar då man högtidlighåller minnet av de stupade i första världskriget i början av varje match. The Remembrance day. Så värdigt, innerligt och respektfullt spelarna och publiken hedrar minnet av dem.

Ny väggalmanacka

Den här tiden på året brukar jag skaffa mig en ny väggalmanacka för kommande år. Redan nu har jag bokade tider jag behöver anteckna. Naturligtvis har jag en i telefonen också, men den är definitivt inte lika lätthanterlig och överskådlig. Väggalmanackan är tyst och pålitlig. Den plingar eller brummar inte för att påminna och stressa mig.

Uppskattar för övrigt mycket när man får en påminnelse från frisören, tandläkaren mm om “du har tid bokat hos oss kl 00 i morgon”.

Vinterbädd för växterna i kruka utomhus
I vår lilla täppa har vi rosor, klematis och kryddor i krukor som skall övervintra utomhus. De rosor som står i frosttåliga Lindesbergkrukor brukar klara sig bra. I år har det blivit fler växter (klematis som är härdiga till växtzon 5) och nya plastkrukor. Till dessa har vi skaffat bubbelplast som skall kunna dämpa kyla och frost.

Tack och farväl till Downton Abbey
Har nu sett långfilmen på bio med stor behållning. Filmen utspelar sig under 1927 och handlar om ett kungligt besök på slottet. TV-serien gick sex säsonger från 2010 och är en av de mest framgångsrika engelska serierna.

Dokumentären om Downton Abbey finns på SvtPlay. Den är mycket sevärd och tar en bakom kulisserna. Man får också se en del av slottet och omgivningarna där stora delar spelades in. Några av de medverkande ger intressanta intervjuer. Kan ses till april 2020. Här finns direktlänk.

Laddningsplats
I veckan påbörjade jag ett större projekt med att göra en grundlig genomgång och utrensning av laddare, usbkablar, gamla hörlurar och sladdar jag haft liggande lite här och där. De flesta elgrejer skall ju laddas och när man köper en el- eller batteriapparat medföljer en särskild laddare som bara kan används till just den apparaten.

Nu har jag har helt sonika kastat ut allt som inte använts på ungefär ett år eller sådant jag inte vet vad de hör till.

Ofta är det ju så att man inte TÖRS kasta ut en sladd för den KANSKE hör till något som är viktigt. Ofta tror jag har man gjort sig av med själva apparaten, men behållit laddare och/eller kablar.

Dessutom har jag ordnat med ett litet bord som är laddningsplats från och med nu. Det var ett bra sätt att upptäcka att man inte hade alla apparater kvar som man hade laddare till.

Allt som finns på laddningsplatsen skall nu få en tydligt märkt lapp med målartejp eller markeringstejp vad den hör till. Någon tipsade om att tomma toarullar var praktiskt att vika ihop och lägga sladdarna i.

Nu gäller det bara att försöka göra sig av med elavfallet. Utan bil och ett par mil till närmsta återvinningsstation för elavfall blir det inte lätt.

WordPress – Premiepaketet
Håller på och sammanställer ett inlägg om  mina erfarenheter av Premiumpaketet. Har fått några frågor om det. Lägger ut det som en sida till höger under WordPress-tips för den som är intresserad. Har du själv kommentarer eller tips är det mer än välkommet.


 

16 thoughts on “På gång just nu – den 10 november 2019

 1. Jag vet inte om The Remembrance day enkom omfamnar de som dog under första världskriget, men möjligen är det så. Jag har besökt England under november ett par gånger i samband med The Remembrance day, det är verkligen stort. Samtidigt slogs jag av i samband med att jag och sonen idag besökte armemuseum att de svenska förlusterna i krig procentuellt sett måste varit större, bara under det stora nordiska kriget dog 15-20% av befolkningen, främst män.

 2. Tack för tipset med laddare. Har en låda full med diverse konstigheter så nu skall jag fixa detta. Vi har haft regn en vecka och det ser ut att fortsätta då passar det med innomhus pyssel.
  Ha en fin vecka

  1. Här har nästan hela hösten varit regnig. Då gäller det att passa på med inomhusjobb så man med gott samvete kan vara utomhus när det blir fint väder. Ha en fin vecka du med.

 3. Tack för påminnelsen om kablar och annat smått som man sparar i all oändlighet. Har precis en period då jag kollar lådor och skåp för att rensa lite. Det får hamna på min att-göra-lista.
  Väggalmanacka är ett måste här hos mig också. Håller helt med dig. Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack själv Kristallina. Kul höra att man inte är ensam om en väggalmanacka i dessa alltigenom digitaliserade tider. Hoppas du med får en trevlig vecka.

 4. Ja, tack och lov för Premier League! Liverpool är helt fantastisk just nu, och deras karismatiska tränare Klopp är alltid rolig att lyssna till. Diplomatisk är han också i sina uttalanden om Qatar till exempel. Såg England-Tyskland igår. Dammatchen spelades på Wembley inför över 77 000 åskådare. Rekord! Så himla kul!

  Engelsmän är suveräna på att minnas och hedra krigshändelser. Alla i offentliga sammanhang bär “poppies”, precis som man alltid har gjort. Fantastiskt faktiskt!

  Kabelspaghetti är inte min grej heller. Laddare däremot har vi endast till mobilerna, så det är bara två stycken. Ingen rensning behövs med andra ord.

  Datorer däremot har vi ett antal. Kan rekommendera företaget REX som plockar upp ditt skräp (inte bara datorer alltså) och kör allt till tippen. ROT- eller om det var RUT-avdrag gäller. Så det är lika prisvärt som att anlita fönsterputsare…

  1. Tack för tipset om Rex. Det ska jag kolla upp. Jag gillar Klopp skarpt. Genomsympatisk. England har verkligen fantastiska publiksiffror i sin nationalsport framför andra.

 5. Ja, den matchen var ju väl värd att titta på. Rätt lag vann. Heja Liverpool.
  Tänk att jag också precis sett bio-filmen Downton Abbey! Fast TV-avsnitten var bättre!
  Ännu en sak vi bägge två tycks ha gjort under veckan: Införskaffat almanacka för 2020. Både maken och jag noterar våra aktiviteter i den.
  Det här med laddare, oj, oj, oj. Jag skulle kunna slänga allt som inte använts under året. Men maken , han skall spara, han! Tur är väl det, för visst har han hittat laddare till kameror bl.a när några försvunnit eller helt plötsligt fått ett kabelbrott.

  1. Visst var det en bra match!
   Kul att du också sett D.A. Ok serien var bättre, men jag tror inte avsikten var att konkurrera med den.
   Jag tar den smällen om jag har kastat för många kablar. Det känns så himla bra att få ordning på detta.
   Skönt höra att man inte är ensam om att ha en väggalmanacka.

 6. Haha, jag vägrar också kalender i telefonen. (även om du faktiskt använder din). Kör helt med papperskalender till kollegors och vänners förfäran. Avskyr alla påminnelser och brummanden. Men sms-påminnelserna dagen före är ju bra. =)
  Bubbelplast brukar funka bra, mina frostkänsliga blommor har överlevt i krukor så. Ställde dem under tak (bord) också för säkerhets skull. Få upp dem från marken är tydligen viktigt, men era verkar ju stå på en träveranda.

 7. Skönt att rensa ibland, då kan man faktiskt göra fynd också ibland. Almanacka och påminnelse i telefonen vill jag inte ha, jag vill inte blir stressad. Den används i princip bara till samtal. Jag får en fotokalender i julklapp av barnen varje år och det är alltid roligt att se vilka foton på barnbarnen som de har valt ut.

  Jag har upptäckt hur skönt det är dessa disiga dagar att vara ute en stund och pula i trädgården: Räfsa löv, gräva ner lite lökar, rycka lite ogräs och ta ett och annat foto. Luften känns så frisk och allt doftar mustigt och gott. Ja, jag vet att jag är sen med löven, men jag har inte hunnit, nu är de på komposten i alla fall. Flera dagar jobbade jag i regnet och det kändes faktiskt lite roligt. Skönt att komma inomhus sedan och njuta av lite gott te.

  Dokumentären om D.A. var bra, tycker jag, roligt att se och höra om jobbet bakom. Filmen får jag vänta på, klarar ju inte av bio.

  1. Så fint det låter med fotokalendern du får. Förstår att man jobbar ganska hårt med den för att överraska dig.
   Härligt med någon som är positiv till vädret. Det låter så skönt när du beskriver ditt trädgårdsarbete. Kantänka att tekoppen smakar bra efteråt.
   Tycker också det är så intressant att se hur det går till bakom scenen som i D.A:

Kommentera