På gång just nu – den 20 oktober 2019

Höstlov den 27 oktober till 3 november
På ”min” tid hade man inte en veckas höstlov. Man hade en dag ledigt i samband med All Helgonadagen. Det hette då skurlov.

På många ställen ordnas med fantastiskt intressanta aktiviteter för skolbarnen som jag kan bli grön av avund över att jag inte fått vara med om.
autumn-1869426_640

Själv är jag en förespråkare för att ändra skolterminerna till tre i stället för det långa sommarlovet som ju hörde till bondesamhället när skolbarnen behövdes för att hjälpa till med skörden.

Mångsidig konstnärlig drottning
Såg på danska kungahuset instagramkonto att drottning Margrethe har målat de vackra akvarellerna som ligger till grund för nya grönländska frimärken.

grönland

TV-tips
För naturintresserade är filmen Älgarnas våta paradis från Estland på SVT Play helt fantastisk. Visste inte att älgar kunde vara så fascinerande.

Agatha Christie, deckardrottningen på SVT Play – är också en mycket sevärd, välgjord och intressant dokumentär.

Världens mest kända deckarförfattare. Hon levde 1890-1976. Hon skrev 80 böcker och 19 pjäser, men höll sig själv borta från offentligheten. Det största mysteriet skapade hon runt sin egen person 1926 – då hon iscensatte sitt eget försvinnande.

Allt om tomater
Tomater är den mest odlade grönsaken i Europa och vi svenskar äter drygt tio kilo tomater per person om året. Det finns tusentals arter och inom botaniken räknas tomater som bär, inte som frukter.

Tomaten är oumbärlig i det salta köket, men den har ungefär lika högt sockerinnehåll som hallon. Kombinationen av sött och umami är det som gör den så speciell. Tomatens umami i kombination med salt är ett utmärkt sätt att lyfta fram smaker i andra ingredienser.

tomatoes-1345563_640

You tubefilmer från en svunnen tid
Blir lika fascinerad och road varje gång jag går in på en Guy Jones film från gamla tider. Titta här om du tror något kan intressera dig eller sök på länken nedan. Mycket nöje! https://www.youtube.com/channel/UCpUBuSn_Io93AMpOSw88afQ

Bloggannonser
Om någon undrar och är intresserad av hur det går med ”intäkter” från mina annonser längst ner på inläggen kommer jag att berätta det småningom. Måste låta det gå lite tid så jag själv förstår och kan räkna ut hur det går till. Som sagt jag är inte ute efter storkovan utan vill bara att det Premiumpaket jag har på WP skall betala sig själv så att säga.


25 thoughts on “På gång just nu – den 20 oktober 2019

 1. Anonym

  Vi tillhör m a o den generation som missade såväl potatislovet som höstlovet, när jag gick i skolan var vi lediga fredag och måndag, det var ofta en studiedag för lärarna i anslutning till allhelgonahelgen. När det gäller skollov anser jag att dessa ska reduceras, m a o färre veckor sett över året, då dessa är ett problem för många föräldrar, särskilt för de med barn i årskurs 4 – 7, när barnen inte har fritids och inte alltid kan vara hemma själva en hel dag.

 2. Undrar ibland om det långa sommarlovet är lika mycket till för lärarna som för eleverna. Att vara lärare i dagens skolmiljö kan knappast kallas för jobb längre, det är ett kall enligt mig.
  Umami har jag läst om hos flera bloggare. Har letat hos den lokala ICA, men inte hittat den lovordade kryddan.
  Agatha Christies alla böcker läste jag när jag gick i gymnasiet. Har sett enstaka filmer, men tycker att de nu är förlegade.
  Guy Jones har jag aldrig hört talas om, men klippet var ju riktigt roligt. Alla bär hattar, kvinnor som män.
  Snubblade över den här länken igår. En annan bloggare hade en annons uppe: https://betaldaenkateronline.se/
  Kanske nåt för dig, i fall du har sysselsättningsproblem och vill tjäna lite fickpengar.

  1. Håller med om att vara lärare kan inte vara någon höjdare om man, som du säger, inte har ett kall. Jag visste inte ens att umami finns som krydda. Trodde bara det var en smak. Med bloggen har man inte direkt några sysselsättningsproblem, men jag ska kolla länken. Tack och hoppas du får en fin bloggvecka!

 3. Tomater är alltid gott! Jag kan nog påstå att jag är storkonsument av tomater i alla former men mest i färska på frukostmackan!
  När jag började skolan så gick vi även på lördagar det första året. Kommer inte ihåg när det blev måndag till fredag, men vet att ingen blev ledsen över att vi inte behövde gå på lördagar mer i alla fall! Sommarlovet och hur långt det ska vara är nog alltid en aktuell fråga. Men med tanke på att många ungdomar idag har lite för mycket fritid där de mest drive omkring och ofta tyvärr förstör och trakasserar andra så är nog en förändring på något sätt ett måste till slut!

  1. Håller med dig. Tror också att deras schema har för många håltimmar, Detta gör att driver omkring på stan på märkliga tider när de borde sitta vid skolbänken.

 4. Tomater har alltid varit en stor favorit hos mig. När jag var barn åt vi många tomatmackor när säsongen hade tomater att erbjuda.
  I Tyskland skulle eleverna inte tro mig om jag berättade hur många veckor per år svenska barn har skollov.
  Jag betalar mina Skype kostnader (telefonräkning till mina tyska kära och nära) med att svara på enkäter. Har jag gjort i många år.
  Ha en bra ny vecka!

 5. Du ger så mångsidiga utblickar och kontakter till sidor man inte (längre) letar upp själv. De första åren med internet var en tid av upptäckter som aldrig verkade sina men sakta lugnade sig letandet och lättjan tog överhanden. Då är det roligt att få en puff av dina goda och alltid prövade förslag och vara glad och tacksam för att du delar med dig av godbitarna. Tack Eva.

 6. Tomater … åh så många olika jag odlade på den tiden jag verkligen gick in för det … men allt har sin tid.
  Minns inte att vi hade något höstlov, men jag minns att vi gick i skolan på lördagarna … och så skönt det var att slippa det!
  Tack för intressanta länkar Eva!
  Ha en ny fin vecka!

 7. Tomater älskar jag men avstår numera ifrån att äta dem, har blivit överkänslig. Jag minns när jag som ung kom till Bulgarien och fick smaka deras tomater. Jag köpte dem kilovis och åt som godis eller frukt, de var så underbart smakrika och goda, solmogna.

  Och skolan: Att gå i skolan på lördagar gjorde jag länge och jag minns när det ändrades, skoldagarna blev så långa när timmarna lades ut på de andra dagarna. Eftersom våra föräldrar jobbade på lördagar så kände vi barn ansvaret för att städa huset och göra veckobaket, det måste ju alltid finnas kaffebröd i huset när folk tittade in. Sommarlovet är långt och det måste vara svårt för många föräldrar att pussla ihop det så att barnen inte behöver vara ensamma.

  Så fina akvareller, tänk om man kunde måla!

  Bilderna i inlägget är så fina. Jag bara älskar alla dessa härliga lövmattor, man får pass på att fota innan gräsklipparna tuggar sönder dem till sörja.

  1. Under en tid i mitt liv blev jag också överkänslig mot tomater. Numera går det bra. Allt utom soltorkade och de som så goda.
   Javisst gick man i skolan på lördagar. Vi hade vår mamma hemma som fick slita med städning och bak. Men vi hjälpte till ganska mycket också – efter förmåga.
   Tycker verkligen det är tid att ändra terminsindelningen just med tanke på att bägge föräldrarna förvärvsarbetar numera.
   Visst är det vackert med hösten, färgerna och lövmattorna. Ut och njut!

 8. Ett spännande inlägg om lite av varje som vanligt att i åt så mycket tomater visste jag inte men fullt förståeligt det är ju så gott.. ha en fin vecka kram::::

 9. Tack för tips om älgfilm, inte alltid lätt att hitta dem på svtplay tycker jag.
  Och ser fram emot att höra om din enorma inkomst och framtida ekonomiska oberoende m a a annonsintäkterna. 🙂

  1. SvtPlay är det jättesvårt att hitta på. Förstår inte hur de kan ha det så. Vi får se om jag kan skramla ihop till WP-avgiften!!!

   1. Personligen är jag trött på att läraryrket (och vårdyrken) ibland omtalas som ett kall. Det är yrken som alla andra och kan vara mycket slitsamma sådana – precis som vilket jobb som helst. Jag har aldrig hört att t ex elektrikeryrket är ett kall – men även de arbetar för att människor ska ha det bra och samhället gå framåt.
    Nu en nyfiken fråga: vilka är de största fördelarna med Premium tycker du? Jag överväger det ibland, men är tveksam till om det är värt det.

   2. Jag böjer mig för dina argument om att det är fel att benämna vissa yrken som kall. När det gäller läraryrket är jag så fylld av beundran och respekt över hur man orkar hantera dagens ungdom och inte minst att undervisa. Det är naturligtvis extremfallen man läser om. Jag tror också att läraryrket kan vara fantastiskt när man når fram och att dagens ungdom inte skall dras över en kam.
    Intressant fråga om Premium. Jag ”anslöt” mig för att: få mer lagringsutrymme för bilder, kunna använda plug-ins, få en egen domän, mer support, fler teman, typsnitt och färger att välja på samt inte minst att kunna få annonser (de förhatliga!) som täcker kostnaderna för bloggen.
    Nu har jag märkt att WP ändrar fördelarna vartefter. Man tog hastigt bort plug-ins i Premium-paketet innan jag hade börjat använda dem.
    Jag upplevde det som en förändring när jag tog Premium. Allt blev snabbare och smidigare. Nu avvaktar jag vad jag kan få in på annonserna och om de täcker avgiften. Annars vet jag faktiskt inte hur jag skall göra. Jag tycker det är så roligt också.
    Det finns mycket mer att säga. Eventuellt gör jag ett inlägg om detta. Jag tror också att WP individanpassar paketen något.
    Hoppas du fick ut något av detta!

   3. Ja, det är intressant att höra hur andra bloggare resonerar. Jag vill ju helst inte köpa på mig något som jag sedan utnyttjar mycket lite eller till stora delar inte alls. Det var ju snopet att de tog bort plug-ins. Jag får fundera lite till. Skriv gärna ett inlägg om dina erfarenheter och hur tankarna går kring detta :)!

 10. Har nu fått ordning på datastrulet och kan äntligen kommentera.
  Jaha, höstlov i Sverige nästa vecka. Jag tycker det är bra att ha ett lov på hösten, den var alltid lång på min tid som elev. Ja, varför inte tre terminer som i UK.
  Spännande att höra om reklamen.
  Ha det bra!

 11. Som alltid när du skriver under ”På gång just nu”, så blir det en skön blandning! Ett bra sätt att skriva om ”lite av varje!”
  Skurlov – det begreppet har jag inte hört och något höstlov hade inte jag heller!
  Drottning Margrethe är en duktig konstnär – vackra frimärken!
  Tomater älskar jag, äter det året om, vilket inte är så klimatsmart!
  Agatha Christie – googlade på hennes försvinnande! Intressant!
  Ja, härlig blandning ifrån dig!
  Ha en go fortsättning på helgen!
  Kram Gunilla

Kommentera