På gång just nu – den 28 juni 2020

Time-out
PC-strul fick mig att trotsa karantänsrekommendationerna för oss 70 plussare. En av årets svettigaste dagar begav jag mig ut i folkvimlets yra i vårt centrum. Fick PC:n lagad och kunde återvända till karantän. Kunde konstatera att det där med avstånd inte gällde här.

TV-tips
Romarrikets avgörande dagar. Brittisk serie med historikern Bettany Hughes som utforskar åtta kritiska dagar ur historien som på olika sätt kan förklara romarrikets uppgång och fall. 8 avsnitt ca 45 min. Suveränt bra.

1. Hannibals sista slag, 2. Spartacus revolt, 3. Att korsa Rubicon, 4. Roms förste kejsare, 5. Drottning Bouddicas hämnd, 6. Neros fall, 7. Colosseums invigning, 8. Det pånyttfödda Rom.

Kattmynta – bra växt i trädgården
Katternas favorit i trädgården är kattmyntan. Även lejon och tigrar lär reagera starkt på växten.

Forskare har nu konstaterat, något många redan känner till, att myggor reagerar på kattmynta. De skyr kattmyntan på ett avstånd av på 80 centimeter. Nu skall man därför försöka framställa växtbaserade alternativ till syntetiska bekämpningsmedel.

Andra växter som myggen skyr är : tagetes, lavendel, vitlök, mynta, rosmarin, citronmeliss, basilika mm.

Fågelbad
I sommarvärmen har vi nu tagit för vana att alltid se till att småfåglarna har tillgång till vatten att dricka och bada i. Det är mycket uppskattat

Färska lökens bästa tid är nu
Den färska löken som finns nu är nästan den godaste grönsak jag vet. Den är också nyttig eftersom den innehåller proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och antioxidanter.

Läste nyligen att man inte skall spara en uppskuren lök eftersom den har en väldig absortionsförmåga av bakterier och giftiga ämnen. Något att tänka på i dessa tider.

När gul lök skördas på sommaren har det torra och skyddande skalet inte hunnit bildas. Därför är den ännu mild i smaken med vit grön blast. Den skarpa smaken utvecklas senare.

 • Man kan koka den lite lätt och servera med en vinägrett.
 • Grilla den på indirekt värme på grillen. Att den är lite sotig utanpå gör inget när den är så söt, krämig och god inuti.
 • Ta vara på blasten till grytor, soppor och sallader.

Boka bord med rätt distans
Läser i SvD 28 juni om den turbulenta restaurangbranschen som måste förhålla sig till de tider vi lever i nu. Krögarparet Linda Karlsson och Rasmus Persson har dragit det hela till sin spets: bord för en.

Du är alltså den ende gästen och ditt bord står på en äng, 50 m från krögarparets kök i värmländska Ransäter. Den vegetariska trerättersmenyn kommer till dig på en linbana!!!

Boka tid för coronatest
Något så krångligt och svårt som man lagt upp bokningen av coronatest saknar motstycke. Har nu lyckats få en tid (efter fyra dagars intensivt klickande i Alltid öppet-appen och på 1177) i slutet av juli sent en fredag em. Syrran fick tid på en annan ort och måste åka buss i en halvtimme (fast hon helst inte skall åka kollektivt).

Grattis till Liverpool FC
Inte helt oväntat tog Liverpool FC hem segern i Premier League. Värdiga mästare!47 thoughts on “På gång just nu – den 28 juni 2020

 1. Anonym

  Så mycket olika spännande saker du tar upp i din blogg!
  Alltid lika trevliga att läsa.
  Nu väntar vi på regn, eller hur.

 2. Här fanns det mycket intressant att läsa och titta på, men jag väljer dock att bara kommentera detta med mycket folk, jag som har antikroppar och som rör mig hej vilt i Stockholmsområdet kan konstatera detsamma. Märkte senaste i lördags (igår) att det var gott om folk på tunnelbanan när jag åkte hem från T-centralen, betydligt fler människor än “normalt i dessa tider”. Det finns dock stora lokala skillnader, butikerna i förortscentrumen har betydligt fler besökare jämfört med butikerna inne i centrala stan. Bra att ni bokat antikroppstest, kommer förmodligen vara positivt om jag säger så.

  1. Det lilla bordet blev jag förtjust i skulle vara perfekt på altanen. Gillar även posterna så jag skall kolla.
   Kramar från oss

   1. Javisst verkar bordet bra!? Kul att du gillade affischerna. Tänker beställa några själv. Kram till er bägge!

  2. Tack för värdefull information. Jag tror också vi kommer testas positiva. Vill dock helst vara på den säkra sidan. Förstår mig inte på folk som trängs i butiker och ignorerar råden. Så svårt kan det väl inte vara.

   1. Människor orkar till en viss gräns, det såg man ju även i helt nedstängda länder ute i Europa, i Frankrike skulle man ha med sig ett papper för att få röra på sig, folk tog med alternativa dokument och signerade det som passade för stunden. På jobbet har ett par kollegor förlorat äldre föräldrar i corona, men då handlar det dock om föräldrar som enligt kollegorna levt på övertid. Några jag känner har fått sjukhusvård p g a corona, så man kom helt enkelt tämligen lindrigt undan.

   2. Tänker mycket på hur tacksam man skall vara att man inte drabbades värre. Jag kände också när PC:n krånglade att jag inte pallade mer utan tog det säkra för det osäkra och gav mig ut bland folk. En karantäntillvaro utan internet hade blivit för mycket.
    Just nu hoppas jag på det utlovade väderomslaget!

 3. Åh vilken grönskande och vackert blommande täppa du har, men antar att den behöver mycket vatten nu efter en het vecka.
  Tack för tipset om Romarriket. Som gammal latinare har jag alltid varit intresserad av antikens historia och nu har sett första avsnittet. 🙂

  1. Det var längesedan jag hörde uttrycket latinare. Sällar mig också till den utdöende skaran! Jo det vattnas något kopiöst i den lilla täppan. Nu hoppas man bara att det verkligen blir regn inatt som man lovat.

   1. Ett rejält åskväder drog fram över oss i natt tillsammans med kraftigt slagregn. Hoppas du slapp den formen av regn när jag nu ser hur växterna i krukorna på torget ligger utslagna mot jorden. Men som Torsten Flinck brukar sjunga antar jag att dom “reser sig igen”. 🙂

   2. Vi fick ett perfekt regn med åska på avstånd. Kunde gärna ha regnat lite mer. Slagregn är hemskt, men som du säger det mesta av växtligheten kanske reser sig igen. Huvudsaken är att det blev ett omslag i vädret.

 4. Är det din lilla vackra rosenträdgård jag skymtar? Nu är jag inte 70+, men maken är det! Vi åkte till ett mindre köpcentra för att vi behövde köpa några personliga saker. Det var i lördags eftermiddag då det var över 30 grader varmt. Vi tänkte rätt – om vi skulle handla så var det då! Alla var på stranden, så vi fick shoppat i lugn o ro. Förhoppningsvis! Har inte varit på ett köpcentra sedan i februari.
  Kattmynta har jag inget, men rosmarin! Väldigt trevlig och praktisk minimöbel som dessutom är hopfällbar. Tack för tipset!
  Färsk lök – så gott! Men inget för ömtåliga magar!
  Söndagshälsning, Gunilla

  1. Det låter vettigt att uppsöka butiker när det inte är så mycket folk. Vi kanske är överdrivet försiktiga, men tycker man bör ta hänsyn till andra också. Ha det så bra!

 5. Sååå bra att du fick PCn lagad. Man är ju totalt handikappad utan den och internet osv. Social distansering i centra är ett minne blott. Även i mataffärerna struntar man totalt i det. Har dessvärre förståelse för det efter att det har gått så lång tid. Man glömmer, orkar inte och till slut struntar man i det. Dessutom vill jag själv inte bli paranoid och nojig heller, så jag går till centrum och försöker själv hålla avstånd.
  Så korkad med din syster alltså. De borde väl se när hon är född så då kunde de väl ha bokat en tid till henne på hemmaplan. Men du, om hon är över 70 så har hon rätt till Sjuktransport. Det lärde jag mig för några veckor sedan. Kolla upp det, för det gäller ju dig också! Jag har utnyttjat det en gång hittills, för bussar undviker jag, då de flesta inte ens har A/C
  Stort GRATTIS till Liverpool. De ledde ju från start till mål om man säger så. Gillar tränaren, han har verkligen karisma och är hur cool som helst.
  Din rosenträdgård är ju helt otroligt! Att sköta om den kräver mycket tid och kärlek, och du det har du ju massvis av som 70-plussare;-)

  1. Tack för din engagerade kommentar.
   Ja vi är jättestolta över rosorna. Det är mycket pyssel med dem, men så roligt när resultatet blir så här
   Tack för tipset om sjuktransport. Skall kolla upp det.
   Jo jag börjar också tröttna på karantän, avstånd och allt tjat om munskydd eller ej. Jag efterlyser mer och bättre info om antikroppar. Vi som tillhör riskgruppen och med all sannolikhet har haft viruset måste vi följa samma rekommendationer som de som inte tror de haft det? Man kan riskera att bli drabbad igen. Vet man om det i så fall blir i en lindrigare form? Troligen inte.
   Jag kommer också att börja röra mig friare nu, men undvika buss och T-bana. Där finns det stora smitthärdar tror jag.
   Visst är det kul med fotbollen, även om det aldrig kan bli detsamma som med publik.

 6. Oj, så det frodas hos er. Vilken lycka att sitta där ute med det perfekta lilla hopfällbara bordet vid sin sida. Med allt man kan tänkas behöva på armlängds avstånd. 😉
  För det där med avstånd tycks vara svårt upptäcker man när man som Fantomen lämnar sin grotta och beger sig ut i staden. Tur då att de lyckades laga och:n vid ett och samma besök!
  Har totalt glömt bort serien om Romarriket! Tack för påminnelse och tack för SVTPlay!
  Fina affischer. ”Villhöver” några bums, fast inser att det saknas väggplats. Just nu.

   1. Ibland måste man chansa när det gäller köp via nätet. Om det inte är alltför dyrt förstås. Min paint by numbers tycks ha rymt på väg till Sverige 😢…..

   2. Jag hade glömt bort detta. Hur man nu kan göra det? Men tack vare ditt inlägg om planscherna/affischerna vaknade några hjärnceller och jag som älskar att reklamera har naturligtvis ägnat mig åt detta. Både företaget i det stora landet i väster och PayPal har fått besked om jag fortfarande väntar…….så tack Eva!

 7. Tack, du är suverän vad gäller praktisk information. Jag tar fasta på den brittiska TV-serien om romarriket och det där om uppskuren lök. Fast å andra sidan brukar jag spara den i en liten låda i kylen. Jag är nog katt och älskar kattnepeta. Ha det fint, Eva!

  1. Tack så mycket Agneta. Kul att kunna ge några tips. Kattnepeta är nästan lika fint som lavendel tycker jag.

 8. Har sett att du då och då ” gillat” min blogg, och idag tog jag modet ( är hopplöst försiktig med att göra ngt digitalt som jag inte vet vad det leder till) att ”trycka” lite mer på din bild och såg då att du har en blogg Läste och blev glad och intresserad. Ska följa dej !
  Hälsningar, den frivilliga pensionären.

  1. Hej Hanne! Tack för din kommentar. Jättetrevligt att du vill följa mig. Jag följer dig.
   Hoppas du har det bra!

 9. Vilken underbar rosengarden ni har. Man kan bli avundsjuk för mindre. Måste vara ljuvligt att sitta där.
  Affischerna tycker jag väldigt mycket om. För några år sedan hade jag också tre riktigt gamla som användes förr i skolan.
  Det här med avstånd har aldrig riktigt funderat. Det är några få som tänker på det. De flesta ignorerar både märken på golvet och högtalarna i affären som talar om det var 5. minut.
  När jag påpekade det en gång till en kvinna bakom mig fick jag svaret: “Jag glömmer det hela tiden”……… och jag blev stum.
  Ha en bra vecka!

  1. Tack så mycket Kristallina. Roligt att du tyckte om affischerna. Funderar på att skaffa mig några själv, men vet inte riktigt var jag har plats för dem.
   Jag förstår inte hur folk tänker när det gäller avstånden. Troligen inte alls.
   Hoppas du också får en bra vecka!

 10. Franska Fikon

  Jag har som “vuxen” blivit mycket historieintresserad, ska omedelbart följa serien om romarna. Gillar också skolaffischerna, har en plats men vilken/vilka ska man välja? Jösses de har periodiska systemet (!) Nää, det får nog bli fjärilar eller insekter istället.

 11. Vilken fin rosenträdgård du har! Och det hopfällbara bordet verkar vara ett lyckat köp. Jag förstår att du gav dig ut för att få datorn fixad för som du säger: karantän utan internet- nej det går bara inte!
  Planscherna gillar jag skarpt, jättefina!
  Att det ska vara så krångligt att testa sig för viruset här i vårt land! Det verkar ju fungera hur bra som helst i många andra läder!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Tack så mycket Blomstermams. Förlåt sent svar. Haft lite datastrul igen, men nu skall det vara OK hoppas jag.

 12. Vilka fantastiska rosor du har, wow!
  Fy vad kymigt att behöva ge sig ut bland folk, men nu är det gjort och det var kanske bra träning.
  Praktiskt bord från IKEA. Jag har nyss köpt ett litet hopfällbart bord, men bara en våning.
  Här i Wales har vi inga bekymmer med att boka bord, alla pubar och restauranger är stängda. En sak mindre att tänka på.
  Härlig poster.
  Sköt om dig!

  1. Tack så mycket Lena. Har haft lite data strul igen och inte kunnat svara tidigare. Har äntligen fått tid för coronatest. Hoppas det blir positivt så man kan röra sig bland folk lite mer. Må så gott!

 13. Vilket matnyttigt inlägg! Som vanligt! Egentligen borde jag ju inte förvånas. Du lär alltid ut något nytt och oväntat. Det där om att inte spara en uppskuren lök tar jag absolut fasta på. Det visste jag inte. Fast de färska äter man ju direkt…. 🙂
  Bra med utvärdering om sidobordet. Vi har funderat på samma bord men inte slagit till. Nu vet vi mer!
  Och grattis till den underbara rosenträdgården! Själv gläds jag (och humlorna och Gunnar) åt att min kantnepeta (typ kattmynta) frodas i min trädgård! 🙂

  1. Tack så mycket Gunilla. Så kul att du uppskattar inlägget. Det blir så inspirerande att fortsätta då.
   Kantnepeta är jättefint tycker jag. Minst lika fint som lavendel som är lite överskattat tycker jag. Hoppas du har semester snart!

 14. Roligt med brickbordet. Vi fick ett i trä av min mans faster i förlovningspresent. Ett tag var det sjuttiotalsgult men när vi blev med torp använde jag decoupagemetoden: blåvita servetter och vit färg och det blev gammaldags romantiskt. Tyvärr har min man använt det som rökbord och nu går det inte att få rent längre.

  Så mycket vackra rosor ni har i er rosenträdgård, du är så duktig på att planera och plantera och få det fint! Jar har både kantnepeta och lavendel framför mina rosenrabatter i stan och gillar båda. Lavendeln kanske extra mycket för doften, man behöver bara komma åt den en aning så förnimmer man den. Men kanske borde jag sätta nepetan vid uteplatsen här på torpet…

  Affischerna är härliga och jag påminns om att jag ju har en svampafffisch som jag fick av svärfar en gång och som ligger hoprullad och väntar på att fästas på en vägg. Och gamla franska affischer på klippdockor, dem måste jag rota fram, de passar kanske i lekstugan.

  Tack för innehållsrikt inlägg Eva. Bra att du fick hjälp med datorn men trist med icke-avstånden!

  1. Tack för din alltid lika trevliga kommentarer. Så snyggt med ett brickbord i trä. Det tror jag knappt finns att få tag i längre.
   Vad jag förstår har du alltså två trädgårdar, en i stan och en på landet!? Gillar både kantnepetan och lavendeln. Väldigt vackert till en rosenrabatt.
   De franska affischerna på klippdockor låter väldigt intressant. De måste du ta fram.

   1. Ja, jag har två trädgårdar, en vanlig villaträdgård i stan och en vid torpet i en liten by. Torptomten är enorm och här växer allt hejdlöst, även kirskålen. Träden är giganter och av alla arter. Det allra mesta här är sånt som fanns och det är mycket av allt. Pioner, krolliljor, aklejor, rosor, bergernia, clarkia, liljor, höstanemon, hosta, syrener, schersmin…. och hav av gula växter förmodligen p.g.a. rådjuren. Och så förstås alla vårblommor som också kommer i mängder i gräsmattan. Gräset växer medan man tittar på det och så även ogräset. Alldeles för mycket jobb med allt men… här på torpet känner jag mig fri.

   2. Men det låter helt fantastiskt med torptomten. Det är just så man önskar att man hade det. Bara hålla det ogräsfritt runt huset och sedan låta allt växa vilt. Förstår att du känner dig där…

Kommentera