På gång – 14 juli 2023

På gång – 14 juli 2023 fokuserar på Frankrikes nationaldag, allemansrätten, en gammal gobit som går i graven, sjusovardagen, molnaktiviteter och slutligen ett boktips. Blandad kompott som vanligt.

På gång i Paris


Vad säger allemansrätten?

Här kan man ladda ner lättförståeliga affischer om allemansrätten på olika språk som kan finnas anledning att påminna om i semestertider.


Mums mums går i graven

Den lilla läckra mums-mums-godbiten är bakad av chokladdoppat äggviteskum med kexbotten.
Minskad efterfrågan och låg lönsamhet gör att Cloetta nu slutar tillverkningen av mums mums som har funnits sedan 1933. Produktionen är planerad att upphöra i början av september 2023.


Den 27 juli infaller sjusovardagen

En sjusovare kallar man ju person som sover länge på morgnarna.

Uppkomsten till ordet är en legend om sju kristna män som under en förföljelse blev inmurade i en grotta och där glömdes bort i två sekel. På 400-talet skall de ha kommit ut efter att ha sovit i över tvåhundra år.

Den 27 juli var faktiskt en helgdag i Sverige till år 1901 med anledning av dessa sjusovare.

En gammal rysk ikon av sjusovargänget


Boktips

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin. Finns nu som pocket. Ligger etta på franska och italienska bästsäljarlistor. Läs mer om handlingen och om den intressanta Valérie Perrin. Klicka på bilden.

Moln

Molnen på himlavalvet förändras ständigt och kan ibland förefalla kaotiskt. Inom meteorologin finns det faktiskt ett system för att klassificera molnen.

Här kan du tolka molnen, läsa mer och se bilder om respektive molnformationer. Källa SMHI.

Altocumulus – böljemoln,
Altostratus – skiktmoln,
Molnrullar – volutus och arcus,
Cirrocumulus – makrillmoln,
Cirrostratus – slöjmoln,
Cirrus – fjädermoln,
Cumulus – stackmoln,
Cumulonimbus – bymoln,
Dimma och fuktdis,
Kondensationsstrimmor,
Mammamoln,
Moln formade av Kelvin-Helmholtz vågor,
Moln formade av gravitationsvågor,
Nimbostratus – regnmoln,
Stratocumulus – valkmoln,
Stratus – dimmoln,
Virga – fallstrimmor,
Vågformade moln


20 thoughts on “På gång – 14 juli 2023

 1. Pingback: På gång – 14 juli 2023 - Bloggfeed

 2. Jag har precis läst ut boken du skriver om och jag tyckte att den var jobbig att läsa, jag skulle inte rekomendera den, väldiga hopp mellan personer och tid, mellan obehagligt och behagligt. Men man tycker olika som tur är.

  1. Det var intressant att höra. Jag har inte läst den själv ännu, men är på väg. Jag tipsade om den eftersom en omdömesgill bloggvän rekommenderat den. Nu är jag beredd på “väldiga hopp mellan personer och tid och mellan obehagligt och behagligt”, vilket kanske gör den lättare att läsa.
   Hur som helst tack för dina synpunkter.
   Önskar dig en trevlig lördag.

 3. Klimakteriehäxan uppmärksammade också Mums. Har faktiskt aldrig ätit en mums-mums. Funderade faktiskt på att köpa en förpackning nu innan mums-mums går i graven;-)
  Det där med de olika molnformationerna var intressant. Har ju ibland läst om vissa molnarter, men att det fanns så många var nytt för mig.

  1. Vill minnas att du inte äter sötsaker över huvud taget!?, vilket jag beundrar.
   Det fanns tider då jag kunde smälla i mig en hel förpackning (4 st !!!) mums mums, men det var länge sedan.
   Kul att du tyckte molnen är intressanta.

 4. Jag läste recensioner om boken och oj, vad de var olika. Från folk som läste den 2 gånger till andra som slutade läsa efter halva boken. Bara det gör den intressant 😄
  Mums har jag aldrig ätit. Kommer inte att sakna dem.
  Kul med alla molnformationer. Visste inte ens att det fanns så många.
  Ha en trevlig helg!

  1. Nu har jag blivit ännu mer tänd på att läsa boken, eftersom man tycker så olika om den.
   Aldrig ätit mums mums? Snälla nån jag har ätit mängder. Visst är det lite intressant med molnformationerna. Moln har alltid fascinerat mig.
   Ha nu en riktigt bra lördag!

 5. Inte heller jag har smakat på Mums, kanske lika bra, så saknar man ej så mycket😏
  Er kronprinsessas födis sammanfaller ju med hennes förfädrars nationaldag 🇫🇷 👑 Inte för att jag nu har stenkoll på kungligheternas bemärkelsedag, men denna råkar jag minnas, har alltid haft lättare att komma ihåg siffror än namn…
  Jo, rättigheter innebär alltid även skyldigheter, vilket inte så sällan glöms… så bra med tydliga o klara affischer om saken😏
  Intressant inlägg, dig vana trogen😊 Tack för det & trevlig fortsättning på juli🙋‍♀️

  1. Tack för dina fina ord.
   Mums mums kanske inte finns hos er!?
   Jovisst hade kronprinsessan födelsedag den 14 juli också.
   Jag har själv noterat att det inte kan skada att påminna om allemansrätten.
   Önskar även dig en trevlig fortsatt julimånad!

 6. Anonym

  Mumsmums fanns redan under 40-talet och en annonskampanj som fastnat, ropade ut från husfasaderna över hela stan,
  Här är Thulenallens lilla rätt
  på en finfin pappassiett.
  Det var när man bytte ut kexbotten i godiset mot en bit papp. Antar att det hade med kristiden att göra och jag märkte aldrig när kexbotten kom tillbaks, för jag gillade kokosbollar mer.. Men rimmet blir jag aldrig av med, det sitter fast och jag ryser av ordet finfin som användes på den tiden.. Chokladfabriken Thule låg på Kungsholmen, där jag bodde.och när man cyklade över S:t Eriksbron sveptes man ibland in av en chokladisk väldoft.

  1. Tack för en jättetrevlig och nostalgisk kommentar om minnet av mums mumsen och dess kexbotten. Jag anar vem du är anonym.
   Jag bodde i Vasastan och passerade S:t Eriksbron många gånger när jag gick i S:t Görans samreal. Jag minns faktiskt en speciell doft när man gick över bron. Jag tror dock inte att fabriken låg kvar där då (tidigt 60-tal).
   Tänk vad en sådan ramsa kan etsa sig fast. Jag undrar om Thule-skylten finns kvar på fasaden!? Nu var det ett tag sedan jag var där. Vill minnas att det fanns en ramsa om halstabletten också.

  1. Jag anade att det var du Brittakarolina. Få uttrycker sig så väl och behandlar svenska språket så skickligt som du.

   1. Förstår att det är annorlunda utomlands när man åker runt i husvagn. Vad kul det låter för resten! Allemansrätten är något vi ska vara väldigt rädda om tycker jag.
    Häftigt att de kanske försöker behålla mumsmumsen.
    Trevlig helg! 😊🍹📺🍤

 7. Jag har nog nämnt någon gång en 14 juli i Paris, på en utomhuskonsert med Jean-Michel Jarre, den enorma folkhopen på över en miljon och vår lilla dotter i en sulky. Ett värdefullt minne.

  Allemansrätten borde folk verkligen påminnas om, viktiga rättigheter, men skyldigheterna glöms ofta, nedskräpningen är oförlåtlig och oerhört nonchalant.

  Jag bad min man inhandla ett paket Mumsmums, men de var helt slut. Kanske en smart reklamkupp? Jag som inte äter sötsaker blev väldigt sugen när jag läste att de skulle försvinna och tänkte att jag måste få smaka dem än en gång.

  Boken ska jag köpa, har ännu inte gjort det. Lyssningen sitter kvar som ett ömsint minne.
  Trevlig julihelg Eva!

  1. Jo jag minns att du skrivit om ditt minne av upplevelsen 14 juli i Paris. Jag förstår att det är oförglömligt.
   Det hade ju varit ett bra reklamtrick med mums mumsen. Lika bra att de inte fanns i butiken så du inte behövde frestas.
   Jag ser fram emot att läsa boken. Det är inte så ofta den typen av fransk litteratur översätts. Att läsa den på originalspråket mäktar jag inte med.
   Idag väntar vi på mycket regn!
   Hoppas du har det bra!

 8. Som vanligt en massa intressant! Tack! Legenden om sjusovare kände jag inte till, kul att få veta! Och kanske att jag ska försöka bärga en mums-mums då, om de nu inte redan är helt slut….! 🙂

 9. Nu måste jag försöka hitta ett paket mums-mums som jag ätit många gånger. Numera skall jag vara försiktig med godis men får ta lite extra insulin. Intressant om alla molnformationer.
  Kramar från oss

  1. Det är något väldigt fascinerande med moln tycker jag speciellt vid en sådan här växlande väderlek som råder nu.
   Hoppas du hittar några mums!
   Kramar till er bägge!

Kommentera