På gång just nu – 17 juni 2018

TV
På Kunskapskanalen visas nu en BBC-serie från 2016 i fyra delar som heter Henrik VIII:s fruar. Otaliga är de böcker och filmer man läst och sett om dessa stackars drottningar.

Men denna version är dock helt outstanding. Den bygger på verkliga fakta och fokus ligger verkligen på drottningarna och deras liv. Två historiker berättar och analyserar vissa händelser. Har sett två avsnitt hittills och är helt tagen.

Kan ses på Play ca en månad framöver. Missa den inte om du är det minsta historieintresserad eller av ett välgjort och spännande drama.

Konsten att ”tjyva” tomatplantor
Har nu lärt mig att det är bara högväxande tomater som skall tjyvas. Har alltid trott att alla skall tjyvas, men så är det alltså inte.

PS. Tjyva är att ta bort alla sidoskott och tjuvskott som kommer i ”armvecket” för att plantan skall ge större skörd.

Fågelbadet
Mina bekymmer med det outnyttjade fågelbadet är ett minne blott. Det frekventeras flitigt av småfåglarna både till att dricka och bada. Tack för goda råd om placering mm.

Registernörd
Innehållsregister med bloggrubriker saknar jag i alla olika bloggteman på WordPress.

Kan vara intressant att kolla vilka bloggrubriker som finns inom varje kategori utan att behöva scrolla igenom alla inläggen. Har därför lagt in ett sådant i menyn upptill.

Det finns taggar och sökfunktioner javisst. Men alla gånger vet man inte vad man letar efter utan vill bara kolla vad bloggaren har skrivit om under respektive kategori.

Avfallshanteringstips i sommarvärmen
Fisk- och skaldjursrester kan man frysa tills det är dags för hämtning för att undvika dålig lukt. Häll lite ättika i sopkärlet om skadan redan är skedd och det luktar illa.

Dålig lukt i tvättmaskin kan man också drabbas av. Om det kan du läsa om här.

16 thoughts on “På gång just nu – 17 juni 2018

 1. Ja det där med att få till bra “register” över allt i bloggen är inte det lättaste, vilket jobb du har lagt ner! Imponerande!

 2. Fin bild på ekorrarna. Håller med dig om att de numera är sällsynta.
  Inte lätt att ordna / söka / kategorisera i bloggar. Själv har jag slutat experimentera. Eloge till dig som lyckats! Det viktigaste för mig är att det skall gå lätt och smidigt att lägga in text och bild – både hemma och på resor.
  Tomatplantor. Har för första gången gett mig på att försöka få egna tomater. Men det var en av döttrarna som gav mig tre skott , som numera är 2 1/2 planta. En råkade halveras i samband med gräsklippning. Att tjyva -kanske jag behöver göra. Hur vet man om det är en högväxande planta.
  P.S. Svag öppningsmatch av Frankrike, eller hur? Höjdarmatch hittills Ronaldo mot Spanien. 😉

  1. Kan inte säga var gränsen går mellan hög och låg tomat, men det ser du väl på ett ungefär. Men om det gick att köra över med gräsklipparen måste de nog räknas till låga!!! Frankrike skitdåligt. För mig var Island-Arg den stora höjdaren hittills.

 3. Anki

  Spännande med äppelgenbank … tänk så många olika sorter det finns! Så jättefin bild på ekorrarna! Hör dem oftare än jag ser dem här … de gillar att tjattra och bråka lite med mig när jag går genom granplanteringen och om det är de som kastar kottar på mig, eller om kottarna ramlar ändå ska jag låta vara osagt 🙂
  Vilket jobb du lagt ner på att att fixa en överskådlig innehållsförteckning – bra jobbat!

  1. Tack för feedbacken på registret! Korrarna var jätteirriterade på mig. Slog med de långa ludna svansarna och tjattrade ilsket.

 4. Åh så söta ekorrar. Och två stycken på samma bild.
  Jag får hålla med alla övriga om att ditt register är jättesnyggt och lättöverskådligt. Kanonjobb du gjort.

 5. Roligt med ekorrarna, den ena riktigt lyser i solen, jättefint! Jag ser aldrig några någonstans.

  Tack för tips om Henrik VIII, ska försöka komma ihåg att titta. Har börjat titta på Falsk identitet, tre säsonger, så jag har det jag gör.

  Räkskalen ligger i frysen på torpet, där lär vi hitta dem en vacker dag.

  Bra med register. Min blogg är ju mest bilder och då har jag kategorier i bildarkivet. Men det fungerar inte för mig nu när bloggmallen inte låter mig se hela arkivbilden utan bara en yttepytteliten fjärdedel. Ibland har jag förstås skrivit texter men jag har inte tyckt att de var så viktiga. Eller så har jag inte tänkt alls. Snarare det.

  Tomater har jag inte odlat på flera år. Fick för mig att jag var allergisk och då kunde den som ville ha sådana köpa dem. Men dessförinnan var det bara busktomater som gällde, utan tjuvning.

  Tänk vad många äppelsorter det finns! Verkar bli ett gott äppelår.

  1. Falsk identitet är en jättebra serie. Välgjord och otroligt spännande. Brukar faktiskt läsa dina texter när du skrivit några. Bilderna talar ju för sig själva, men texterna ger extra krydda

 6. Innehållsrikt och intressant som vanligt. Avundas din vackra äppelvandring.
  Inte det lättaste att få bra foton på ekorrar – grattis! Hos mig är det en liten familj som dyker upp av och till, mest av nu för tiden. Men ungarna hade skoj när de dinglade i fågelmatningen.
  Skönt att fågelbadet frekventeras! Det brukar oftast bara handla om tålamod.

Kommentera