På gång just nu – den 15 maj 2022

På gång just nu – den 15 maj 2022 är otvetydigt sommaren. Snart kommer den ljuvliga tiden mellan hägg och syren i Mellansverige. I somliga delar av landet har den säkert redan infunnit sig. Det gäller att ta tillvara på dagarna. Nu och alltid.

När skogens enar stå i rök,
tar häggen floret på,
då visslar svala, ropar gök
att jag må linet så.

Ovanstående citat kommer från Erik Axel Karlfeldts Visa i enskogen. Visst är det vackert diktat! Jag hämtade det närmast från bloggen Mitt Universum.


Sommaroutfits på gång

I år tänkte jag tuffa till min outfit genom att byta solhatten och handväskan mot något trendigare.

HUVUDBONAD

Brukar använda en gammal stråhatt när jag påtar i täppan, men numer behövs det solskydd på skallen även offentligt både pga av ålder och höga ozonhalter.

Här kanske jag kan hitta en cool keps.

VÄSKA
Vill även byta ut handväskan (axelremsväska) mot något trendigare.

Hade tänkt mig en lättillgänglig liten väska att hänga om halsen med det nödvändigaste – bankkort, mobil, nycklar mm. Praktiskt att kunna ha bägge händerna fria.

Dessa ska jag välja bland.

Här är några tygkassar jag har knåpat ihop själv och som fortfarande håller måttet så att säga.

Tygväskor


Prisbelönt doft

Organic Beauty Awards utser de bästa svenska naturliga och ekologiska skönhetsprodukterna (från lipgloss till fotkräm) och har i kategorin doft valt

Jimmy Boyds Lemon and Rose Fragrance Cologne som Sveriges bästa doft.

Passar både män och kvinnor och kan även användas som rumsdoft.100% naturlig och vegansk. 200 ml. Ca 380 kr. Dofter av ros, bergamott, mandarin och vetiver.

Här kan du se listan på de övriga produkterna om du är intresserad.

Använder du själv någon doft i hemmet av doftpinnar, doftljus eller doftspray?


Sommarens befarade värmeböljor

Säkerligen kommer vi att drabbas av några jobbiga värmeperioder i sommar igen. Håller just på att inventera fläktförrådet. Jag vet hur snabbt de brukar ta slut vid en akut värmebölja.

Det börjar bli ont om allt fler varor på grund av olika omständigheter i världen.

Behöver skaffa nya sommartäcken. Även om det är hett vill jag gärna ha ett täcke över mig på nätterna.


Goda biffar på morötter

Bloggvännen Pensionären på Ön tipsar om jättegoda morotsbiffar. Hon har dem till lunchmat med litet skinka eller prinskorv. Jättegoda! Mer här.


Färdas med långsamma tåg i Spanien

Spanien har visserligen kontinentens största nätverk av höghastighetslinjer, men i Tom Chessyres bok Slow trains around Spain får man värdefulla tips på hur man kan njuta av Spanien från ett tågfönster på regionala och trivsamma tåglinjer.

Från gömda platser i Katalonien, genom Aragoniens slätter och över norra kusten till Santiago de Compostela, via Madrid till Extremaduras vilda, dammiga gruvstäder, katedraler och palats i Valencia och Granada, och slutligen till Sevilla, Andalusiens förtrollande (och heta) huvudstad.

Låter underbart för en pensionär – bara det finns det bra luftkonditionering eller AC som det heter numera på tågen?


Logga ur

Har du försökt att ibland stänga av PC:n mobilen eller vad du nu är uppkopplad med? Jag har försökt, men klarar det inte någon längre tid. Plötsligt är det något jag absolut måste kolla och då ger det ena det andra och jag blir sittandes där.

Vet inte om det har med åldern att göra. Men nu känns det som jag får mycket information. Det händer så mycket i vår omvärld och i Sverige nu. Det är så mycket att oroa sig för, att chockas och häpnas över att man påverkas mentalt av det.


Tvätt-tema

BRÅTTOMTVÄTT

Om man inte tycker kläderna torkar tillräckligt snabbt i tumlaren kan man lägga in en torr ren handduk tillsammans med de våta kläderna så torkar de snabbare.

Om man inte har tid att stryka skrynkliga klädesplagg kan man lägga in några isbitar i tumlaren. Då bildas ånga som slätar ut kläderna hjälpligt.

TORKA FLÄCKAR SNABBT

Vitt bröd är effektivt att torka våt fläck med om man spillt på kläderna. Kanske inte tar bort hela fläcken men torkar fläcken snabbt.

FRÄSCH SMUTSTVÄTT?

Plagg som kommer att ligga ett tag innan de tvättas mår bäst av att hängas på galge (man kan märka dom med en klädnypa ed.) I en fullpackad tvättkorg kan de solkas ner, skrynklas och ta lukt av annan tvätt.

TÄTTMEDLET

Använd mindre mängd tvättmedel. Det är häpnadsväckande när man upptäcker hur lite tvättmedel man faktiskt behöver. Mindre än de angivna mängderna.


Nytt initiativ på Gotland

Gotländska krögare, bryggare och matproducenter med flera har gått samman i ett nystartat projekt. För mer info om aktörerna kolla här. Suverän sight! https://gotland.com/


Omikron – BA.4

Efter en släng av Covid19 i början av epidemin och fyra doser vaccin mot densamma har jag sedan fem dagar drabbats av BA.4, som tydligen vaccinet inte biter på – inte på mig i alla fall.

BA,4 är en undervariant i något underled till Omikron. Diagnosen ställd av mig själv. FHM verkar ju nästan ha ställt in verksamheten när det gäller pandemin och dess följdsmittor.

Jag ska skona er från att i detalj beskriva symptomen. Men om ni tänker er en rejäl bonnförkylning fast två kanske tre gånger värre OCH med hög feber börjar det likna något.

Jag vill bara mana till fortsatt stor försiktighet.


Lite burkvin till pickniken?

Glöm inte lägga ner en burk med vin i pickniken. Nya sorter finns på systemet från den 16 maj. Trendigt och klimatsmart. Den bästa enligt vinexperten Anders Melldén är Djuce Riesling, 25 cl 59 kr. Vitt, friskt och fruktigt. Jag hittar den ännu inte på bolagets hemsida. Bäst att kolla om du är intresserad.


6 thoughts on “På gång just nu – den 15 maj 2022

 1. Det var mycket som du fick ihop till veckans inlägg. Du är helt otroligt bra på det.
  Jag har alltid tvättat med mycket mindre tvättmedel än det står på förpackningen.
  Internet använder jag bara på kvällen. Aldrig före kl.18.00
  Morotsbiffar låter intressant. Jag älskar morötter, äter gärna morotssoppa och finrivna morötter är också en favorit. Det receptet ska jag kolla upp.
  Ha en trevlig ny vecka!

 2. Om man trivs i keps så är det även bra skydd för ögonen när solen skiner. Jag har aldrig förlikat mig med vare sig hatt eller keps. Maken däremot älskar sina kepsar.
  Ja, nu blir det kämpigt med alla pryttlar man ska ha med sig. Jag är inte överdrivet förtjust i att ha väska – gillar fickor bättre. Men fickorna blir färre när ytterkläderna inte är nödvändiga nu när värmen förhoppningsvis kommer. Ytterligare en nackdel för mig är rädslan för att glömma väskan – eller ve och fasa, bli bestulen på allt viktigt. Som telefonen. Där finns ju allt. Och……visst är det lätt att fastna när man ”bara ska” göra en sak…..
  Jag som gillar att resa med tåg blev intresserad av ditt tips om tågen i Spanien.
  Dofter har jag sällan på kroppen men doftstickor finns i hemmet. Doftljus också.
  //Majvor

 3. Nej, nej, nej. Inte har du drabbats av Covid igen!!! Det är mycket märkligt, för jag känner fler som drabbats av någon form av Covid trots att de fått fyra vaccinationer. Känner fler som smittats sedan restriktionerna upphävdes än innan, när pandemin härjade som värst. Kan väl också säga att pandemin tog abrupt slut när kriget i Ukraina utbröt…
  Tusen tack för dina heta ”tvättråd”. Stryker ju aldrig kläder, men det där med isbiten i torktumlaren ska jag test.
  Även parfymen var ett hett tips, tack!
  Vad gäller väskan så är jag ju ett Kånken-fan. Så där är valet enkelt. Även om man egentligen inte ska ha värdesaker i en ryggsäck på grund av risk för tjuvar.

 4. Så tråkigt att du är sjuk igen! Det kan ju var annat också, som influensa, det har jag fått flera gånger trots vaccin. Men vad det än är så är det jobbigt. Du får ta de försiktigt och krya på dig!

  Dofter är jag väldigt känslig för, kan få migrän eller bara illamående. Men jag hade en lavendeltvål som jag fick av något barnbarn och det var ljuvligt att tvätta händerna med den, mild och härlig doft. Citrongrästvålen som jag har nu är med flyktig men frisk.

  Jag fräschade upp mina byxor som jag inte hade tid att tvätta genom att spraya dem med vatten och köra dem i torktumlaren. Då återfick de sin form och blev släta och fina.

  Det låter jättegott med morotsbiffarna!

  Datorn använder jag morgon och kväll, det blir allt mindre nu när det är så skönt att vara ute.
  Sköt om dig Eva!

 5. När det gäller borttagning av öronvax har jag alltid använt mig av ”baksidan” av en gammaldags hårklämma (där det är en ögla) som jag mycket försiktigt pillar in, inte för långt, vrider ett varv och drar ut, fungerar jättebra!

 6. Vilka fina tygkassar du gjort! Härliga. Det är svårt att inte påverkas och oroas av allt som händer nu i vår omvärld. Det känns väldigt oroligt just nu. Vi har inte tagit Covidspruta nr 4 ännu. Fick den tredje dagen före nyårsafton så det börjar nog bli dags snart. Krya på dig!
  ( nu gick det bra att kommentera direkt i bloggen ) 😃

Kommentera