Fyrar i sikte

Jag har nyligen läst två böcker i följd där handlingen utspelar sig på en fyr. Det har fått mig att fundera på och fantisera om arbetet och livet på fyrar.

Efter läsningen av böckerna har jag dels lärt mig en del om livet på en fyr, dels att det inte bara är att se till att ljuset på fyren är tänt och syns utan även att sköta om och underhålla en hel del annat, för att inte tala om att överleva under långa perioder i den ensliga och instängda miljön med havet som närmaste granne.

Innehåll

Några aktuella böcker med fyrar i handlingen
Klassiker med fyrar i handlingen
Svenskar förknippade med fyrar på olika sätt
Fyrar att övernatta på

Några aktuella böcker mm med fyrar i handlingen

Fyrvaktarna – Emma Stonex

På den otillgängliga fyren på klippön Maiden Rock utanför Cornwall försvann tre fyrvaktare spårlöst från sin postering 1972. Tjugo år senare försöker en författare få klarhet i vad de råkade ut för, bl a genom att tala med deras fruar. En psykologisk thriller med verklighetsbakgrund.

Fyr i sikte-Maiden Rock utanför Cornwall
By Oliver Dixon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90659355

Fyrvaktarens dotter – Hazel Gaynor

En gripande och insiktsfull historia om två starka kvinnors öden under två olika århundraden, baserad på verkliga händelser. 

…22-åriga Grace Darling har bott i Longstones fyrhus på Farneöarna utanför Northumberlands kust i England i hela sitt liv. En dag år 1838, mitt i en rasande storm, räddar Grace och hennes far några skeppsbrutna och hon blir hyllad som hjältinna runtom i landet.

Den 19-åriga Matilda Emerson skickas 1938 till USA av sin familj eftersom hon är gravid. Hon hamnar hos Matilda som jobbar som assisterande fyrvaktare…..

Longstone Lighthouse är fortfarande en aktiv fyr från 1800-talet.  Fyren är mest känd för vraket av Forfarshire 1838 och rollen som Grace Darling , fyrvaktarens dotter, för att rädda överlevande.


De flesta aktiva fyrar är säkert helautomatiserade numera och kan inte längre ge upphov till nya skildringar med den speciella atmosfären och livet på en fyr.

Det finns ändå en hel del böcker att läsa och filmer att se med handlingen förlagt på en fyr.

Klassiker med fyrar i handlingen

Mot fyren – Virginia Wolf

Romanen är skriven 1927. En nyöversättning av Margareta Backgård utkom år 2019.

Mrs Ramsay är värdinnan i familjens sommarvilla på ön Skye i de inre Hebriderna. Deras lille son James, vars högsta önskan är att åka på utflykt till fyren, kastas mellan hopp och förtvivlan när än den ena, än den andra ger sin väderleksrapport för morgondagen.

Det blir dock ingen utflykt, första världskriget kommer emellan, och först tio år senare återvänder familjen Ramsay till ön och den stundande båtutflykten – ut mot fyren.

Mot fyren är ett porträtt i miniatyr av en familj, med det är också ett porträtt av livet självt, om vad tiden och historien gör med människors drömmar och förhoppningar, och en hyllning till det som består.

En svårläst klassiker som det är lätt att tycka om (SvD Björn Kohlström 2019-01-25).

Fyr i sikte på Skye
Godrevy Lighthouse, Cornwall By Chris Combe from York, UK – Godrevy Lighthouse, Cornwall, CC

Fyren mellan haven – M L Stedman

En fyrvaktare och hans fru som – fylld av sorg över sin barnlösa tillvaro – väljer att behålla det barn som en dag spolas iland i en livbåt.

Boken finns som film med Alicia Vikander och Michael Fassbinder från 2016. Filmen gör dock inte boken rättvisa. Snarare är väl filmen mer känd för romansen mellan de bägge under inspelningarna.

Janus Rock väster om Australien By J Warnes – South Solitary, CC BY-SA 3.0

Pappan och havet – Tove Jansson

Muminpappan är rastlös och fylld av ångest och vill ha ett mer äventyrligt liv och möjlighet att börja skriva böcker. En plats som fyrvaktare på en ö i Finska viken (fiktiv) får honom att ta med sig familjen och flytta dit. Drömmarna motsvarar dock inte alls förväntningarna.

Boken har även dramatiserats av Erik Pöysti.


Fyrväktaren – Jeanette Winterson

Silver föddes ur slumpen. Hon är resultatet av ett kort möte mellan hennes mor och en tillfälligt strandad sjöman. Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde fyrvaktaren Pew. Han berättar historier om längtan och rotlöshet.

Wintersons prosa är så smärtsamt vacker att den skulle skära ihop av ren skönhet om hon inte vore så dråpligt rolig emellanåt. (SvD Lina Sjöberg 2005-10-19)


Fyren – P D James (deckare)

Combe Island utanför Cornwalls kust är känd för sin våldsamma historia, full av pirater och blodiga uppgörelser. Den har ägts av samma familj i århundraden och fungerar nu som ett ställe dit sönderstressade kvinnor och män på höga poster i samhället kan komma för att få lugn och ro under garanterad säkerhet.

Men när en av de vördade gästerna hittas hängande från öns berömda fyrtorn, och det inte är någon tvekan om att det är fråga om mord, faller en tung skugga över den vanligen så fridsamma ön.


Fyren – Kristian Petri (e-bok o dokumentärfilm)

En hyllning och avskedssång till fyrarna. Finns även som dokumentärfilm.

Fyren är intimt förknippat med dess väktare. Förr fanns ett helt litet samhälle uppbyggt kring tornet med fyrmästare, fyrväktare, fruar och barn, lotsar, lärare och andra. Idag är detta en yrkeskår på väg att försvinna i takt med att allt fler fyrar blir helautomatiska.

Fyrtornet har en klar och tydlig funktion, men är samtidigt djupt förbunden med starka känslor i människans inre. Fyren är en reseberättelse om några av världens mest intressanta fyrar. En hyllning till fyrkulturen och till en yrkeskår som är på väg att försvinna.

Dokumentär Folkets Bio

Svenskar förknippade med fyrar på olika sätt

Evert Taube

By Prachi Mittal – Own work, CC BY-SA 4.0 – till höger By Peter Krantz – Own work, CC BY 4.0


August Strindberg

1989 sålde Strindberg-biografen Olof Lagercrantz målningen ”Fyrtornet” för 15,6 miljoner kronor, ett verk han köpt för 70 000 kronor elva år tidigare. 


Gustaf Dalén

AGA-fyren är en typ av automatisk fyr som Gustaf Dalén uppfann i början av 1900-talet. Namnet kommer från Dahléns bolag AB Gas-ackumulator (numera Aga AB) som tillverkade fyrarna.

Fyrljuset drivs med acetylengas vars tillförsel styrs av en solventil som stänger av gasen under den ljusa delen av dygnet och därmed reglerar vid vilka tider på dygnet fyren ska lysa.

Numera har man ersatt AGA-fyrarna med eldrivna fyrar.

By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curi

Fyrar att övernatta på

Fyrar att bo på – Svenska fyrsällskapet24 thoughts on “Fyrar i sikte

 1. Majvor

  Alltid kul med dina sammanställningar och bra tips på böcker. Tackar jag flr👍👍😀///Majvor

 2. Intressant om fyrar, det är något speciellt med dem. Här där vi bor så kan vi se Vinga fyr när den blinkar på kvällen. Vi ser ju inte själva fyren, det är för långt bort, men skenet är starkt på kvällen.
  ( Tyvärr så kan jag fortfarande inte skriva kommentarer från din blogg, så jag får gå via läsaren, det går ju det också, men det är enklare att skriva från bloggen ).

  1. Fantastiskt att ha en i bloggkretsen som kan se ljuset från Vinga fyr från sin bostad.
   Beklagar verkligen problemet med kommentarskrivandet. Har kontaktat Google om det och de hänvisar till den som försöker skriva kommentarer. Det lär ha något med cacheminnet att göra.

 3. Fyrvaktarens dotter är den enda boken jag har läst. Det fanns många intressanta böcker bland dina lästa. Min att-läsa-lista blir längre och längre,,, Ha en riktigt bra maj månad!

 4. Det är onekligen någon speciellt med fyrar! Ser jag en så bara måste jag ta bilder på den från allal möjliga och omöjliga vinklar! Tack för ett som alltid intressant inlägg!

  1. Tack för det. Ja fyrar är intressanta. Jag har aldrig besökt någon, men skulle gärna vilja.
   Hoppas du får en bra vecka!

 5. Testar att skriva när jag inte är inloggad på WP. Då får jag upp kommentarsrutan, får se om detta går fram 🙂

 6. En fantastiskt fin genomgång! Du har lagt ner mycket arbete på detta inlägg och säkert haft väldigt roligt samtidigt. Virginia Wolfs Mot fyren läste jag pliktskyldigt för några år sedan. Ja, det var verkligen en svårläst klassiker som man gärna tycker om! Gustav Dalén, bygdens stolthet här på Lidingö. Där AGA låg tidigare är det numera flotta bostadsrätter. Man har också kostat på att bygga en fyr, en i naturligt storlek, som ren dekoration och placerat den vid strandkanten.

  1. Tack så mycket Birgitta! Det var jätteroligt att höra. Ja jag tycker det är så tillfredsställande att forska lite i ett tema som roar mig och som jag lär mig mycket av.
   Håller med om att Wolfs klassiker inte är lättläst!
   De där bostadsrätterna på gamla AGA-marken är urflotta och svindyra har jag sett. Visste inte att man hedrat Dalén med en dekorationsfyr där. Ganska fyndigt och säkert väldigt dekorativt.

   1. Intressant läsning..Jag har två fyrar varav den ena är en lampa och den andra är till för värme ljus..ha en riktigt fin helg nu kram Nicki..🤗👍☀️🙏

 7. Nu skriver jag på din blogg igen. Hoppigt är det, ett tag går det och sen funkar det inte igen. Jag har därför svårt för att tro att de har med cacheminnet att göra, det måste vara en bugg hos Wp. Det som är svårt med att kommentera via läsaren är att arbetsminnet är kort nuförtiden och det går ju inte att läsa hela din text genom läsaren. Bökigt. Kanske orkar jag höra av mig till Wp en vacker dag, men jag glömmer bort det.

  Några av böckerna har jag läst, blev berörd av paret som behöll barnet de hittade. Pappan och havet är en favorit men den har tyvärr fått fötter. Fyrar är så vackra byggnader där de står i en ofta karg miljö. Men tänk att vara fyrvaktare och bo så isolerat, om det är på en ö i havet.
  Tack för trevligt inlägg och trevlig vårhelg Eva!

  1. Tack för din trevliga kommentar! Jättetråkigt att det ska behöva vara så här med kommenterandet.
   Ja fyrar är verkligen fascinerande. Just nu känner jag mig som om jag skulle vilja bo på en fyr mitt ute i havet. Helst inte få några nyheter om allt elände i världen och heller inte ha med otrevliga grannar att göra.
   Hoppas din helg blir riktigt bra!

 8. Intressant inlägg!
  Jag har alltid fascinerats av fyrar. Visste inte att det fanns så mycket i litteraturen med detta ämne.
  Som uppvuxen på Västkusten flyger tankarna naturligtvis iväg till Evert Taube och Vinga.
  Trevlig helg!

 9. Ett intressant inlägg och jag har bara läst P D James fyren men har noterat några som finns på min lista.
  Kramar från oss

 10. Vilken fin blogg du har och kul med tips om böcker, själv läser jag också en del, främst deckare, men en del skönlitteratur med.

 11. Pingback: På gång just nu - den 2 oktober 2022 - Seniorvinklat

Kommentera