På gång just nu – den 28 maj 2022

Bee Engaged

Det har varit temadag för bin. Världsbidagen inföll den 20 maj. Biet förser oss med vårt dagliga bröd. Vi behöver bina och bina behöver oss. Glöm inte det!

Ett bi landar på en kärleksört


By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35359723

Alltid aktuellt med kryddor

Läs mer om kryddorna Orto Novo du handlar. Varifrån de kommer och hur de odlas fram.

Den mycket informativa och vackra Örtguiden samt Sortimentslistan finns att ladda ner som pdf här. (Synd att de inte finns som affischer!)


Mors dag

Sedan den 1919 firar vi i Sverige Mors dag. I ett litet häfte från 1920 fanns instruktioner för hur man kunde fira dagen. Tack och lov har tiderna förändrats!

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Ledighet från hushållsarbetet vid denna tid var för en kvinna ovanligt, vilket gör dagens symbolik extra stark.
Källa: Nordiska museet

Läs om några konstnärers fantastiska motiv av moderskap på Barnebys.


Nyttigt med blåbär för både ögon och minne

Blåbär innehåller antocyanosider som är bra mot ögonbesvär. Det skall dock vara vildväxande, nordiska blåbär och alltså inte odlade bär.

Under andra världskriget fick engelska stridspiloter bättre mörkerseende när de ätit blåbärsmarmelad. 

Antocyanosiderna motverkar också åderförkalkning och underlättar upptaget av näring. Det snabbar även på nybildningen av synpurpur vilket gör att näthinnan lättare kan anpassa sig till olika ljusförhållanden, vilket innebär en stor lättnad för personer som exempelvis tillbringar mycket tid framför datorn, kör bil i mörker eller läser mycket.


Legofrossa på Hallwylska museet

I sommar välkomnar Hallwylska museet i Stockholm till en LEGO®upplevelse för hela familjen. Där visar över 30 byggare sina LEGO®skapelser.

De inlämnade bidragen är gjorda av barn och vuxna, proffs och amatörer. Här kan besökarna också passa på att bygga sin egen dröm för att sen ställa ut på plats i museet. 


Bad-, strand och/eller morgonrock

Ett bekvämt favoritplagg i stretchfrotté. Dragkedja och fickor. Lätt och smidig att ta med till stranden eller på resan och enkel att ta av och på. Finns i flera färger. Trofé pris ca 599 kr.


Hårhandduk

En praktisk liten handduk för håret. 60 x 30 cm. Finns bl a på H&H för ca 60kr.


Snart kommer dom – myggorna

En sådan här mojäng skall hålla dom borta från sovrummet. Den sätts i ett vägguttag. Andra alternativ finns här för den som vill ha skydd mot mygg utomhus.


23 thoughts on “På gång just nu – den 28 maj 2022

 1. Tar mig en bloggrunda när det är så dåligt väder ute. Trevligt att bli påmind om hur informativ din blogg brukar vara. 🙂
  Det var ju länge sedan jag var här, så jag tror att jag ser en del förändringar i utseendet också (eller så minns jag fel).
  Kramar

 2. Så det är inte bara morötter som förbättrar synen, blåbär gör det också. Det visste jag inte…
  Legoutställningen i den miljön är verkligen en häftig och minst sagt annorlunda idé. Sådana “kulturkrockar” gillas.
  Mors dag – visst firades des på sättet du beskriver. Skulle gissa att många fortfarande håller sig till “traditonen”.

  1. Även jag är frestad kolla legoutställningen. Har aldrig hållit på med lego, men det verkar kul att se vad de kan åstadkomma.
   Ja Mors dag traditionerna verkar hålla i sig.

 3. Världsbidagen har jag också skrivit om. Fast på MeWe, inte på fotobloggen.
  Att blåbär är så nyttiga visste jag också och jag håller helt med om allt du skrev om kryddor.
  Mors Dag firar de flesta länder den andra söndagen i Maj. Så jag har redan fått min dag 😀
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Måste kolla vad MeWe är. Har hört om det, men aldrig varit inne på det. Har också förstått att Mors dag firas på olika dagar.
   Hoppas den nya veckan blir bra för dig också. Här väntas regn igen! Men det behövs!

   1. Det är ett alternativ till Facebook. Fast helt utan reklam, du missar aldrig inlägg av dina kontakter och det finns ingen censur. Jag gillar det dessutom för att jag har kontakt där med hela världen. På min sida pratas det svenska, tyska och engelska. Det finns även intressegrupper som jag också gillar.

   2. Tack för den infon. Förstår att du har glädje och nytta av den med alla dina vänner på andra språk. Jag ska kolla den. Jag gillar nämligen inte Facebook.

   3. Nej, inte jag heller. På MeWe finns många som har lämnat Facebook och många som hade Google+ som inte finns längre.

 4. Vår lilla tidning hade samma information om morsdagsfirandet. Det har nog ändrat sej en hel del. Blåbär visste jag att de är bra för synen så jag äter dessa på filen. Brukar köpa av en som kommer på hösten så klarar jag mej. Myggen är inte kul men sällan jag får in några.
  Kramar från ett regnigt Rottne

  1. Köpte och åt odlade blåbär häromdagen. Vet inte varifrån de kom, men den “rätta” blåbärssmaken hade de inte. De var goda i alla fall.
   Så skönt att myggorna inte kommer in till dig.
   Ha nu en riktigt bra vecka trots regnet! Kramar till dig och Minton!

  1. Vad kul. Jag är faktiskt också sugen på att besöka utställningen. Har aldrig själv hållit på med lego, men har alltid fascinerats av vad man kan åstadkomma med bitarna.

 5. Vi har prövat många sorters myggfjärmare och myggdödare. Den senaste går på någon sorts ampuller som gör att myggen inte vill vara nära. Vi hade också myggfångare, någon sort som var väldigt effektiv, men när den gick sönder så fångades nästa nästan bara nattfjärilar i nästa och det ville vi ju inte medverka till. På torpet är det ett måste att ha något, vi äter alltid ute i trädgården.

  Fina konstnärsbilder på moderskap. Fastnar för Migrant Mother, det är något som talar till mig i den, inte bara den slitna moderns ansikte utan något i barnahänderna och håret, som påminner mig om min egen barndom. Även fotbadet slår an en minnesträng, vi fick alltid tvätta fötterna på kvällen om somrarna, vi sprang ju omkring barfota.

  Jag är en blåbärsplockare. Men. Sen skogsavverkningen tog mitt fina blåbärsställe där jag kunde sitta i timmar tills jag var nöjd med mina många litrar så har jag inte hittat något liknande. Hade alltid massor med blåbär i frysen tidigare. Men man kan kanske göra som mor min gjorde när hon inte orkade gå så långt och inte vågade lämna pappa långa stunder. Hon tog sin mugg och sprang till skogs och kom snart tillbaka med bär för dagens blåbärsmjölk.

  Tack för inlägg som väcker tankar Eva! Och bina är vi förstås rädda om, mitt oreganofält tycker de om.

  1. Tack så mycket, Annelie. Jag plockade också mycket blåbär som ung. Nu orkar jag inte gå nedböjd så långa stunder i taget. Dessutom är också mina ställen avverkade till stor del. Där ligger exklusiva Ekerövillor numera. Även på mina bästa svampställen. Klokt av din mor att bara plocka bär för dagens behov.
   Jag reagerar väldigt starkt på myggbett. Tyvärr har vi gott om dem här. Har ännu inte hittat något effektivt medel.
   OreganoFÄLT – det låter något det.

   Roligt att du tog dig tid att titta på “mödrarna”. Just den bild du talar om fastnade jag också för. Den rör en djupt.

   1. Annelie? Lisa kan du kalla mig om du vill. Om jag hittar ett bra blåbärsställe så sätter jag mig ner och plockar, på en tuva, en stubbe eller liknande. Jag kan kolla upp vad myggmanicken heter, den funkar bra ute. Fältet blev för att de spred sig och nu är det så roligt att se fjärilar, humlor och bin där.

 6. Som alltid har du lyckats få fram en blandad kompott av kunskap med något för alla. Det där med blåbären kände jag till men har aldrig ätit tillräckligt mycket av dem för att märka av effekten. Man får väl se hur blåbärsåret blir i år. Förra året var det väldigt dåligt men året innan plockade gubben min så mycket blåbär så att vi fick ge bort till vänner och bekanta för vi hade inte plats för allt i frysen och hann inte äta i den takt han kom hem med dem.
  Det jag gillade mest med instruktionerna för mors dag var att mor skulle befrias från allt hushållsarbete den dagen 😂😂😂
  När det gäller bin så är de mina bästa vänner! Jag skulle inte klara mig utan deras delikatess som de så villigt delar med sig av! Vart jag än kommer så bara måste jag köpa med mig honung från just det platsen!
  Önskar dig en fin ny vecka!

 7. Oj, världsbidagen hade jag missat, så pinsamt. Tack för info! Och pepp. Man ska göra vad man kan för bina.
  Och aha, så mycket nyttigt med blåbär! Och att de odlade inte duger, där ser man. Synd bara att man blir så hård i magen av blåbär… 😀
  Den där hårhandduken blir jag helt klart nyfiken på. Och en affisch med örter vore trevligt – de där pdf:erna ser så inbjudande ut. Tack för en idé till ny tavla i köket.
  Mor slipper numera sång från barnen på Mors dag. Något vi alla är tacksamma för, tror jag. 🙂
  Tack för ett väldigt trevligt inlägg! Du hittar så mycket bra info jämt.

  1. Thermacell får det bli. Vi har fruktansvärt mycket mygg här. Tack för rekommendationen. Efter detta väldiga regn det senaste dygnet ligger myggorna i startgroparna tror jag.

 8. Bin är viktiga.
  Jag är intresserad av örter och kryddor, men kan tyvärr inte så mycket som jag skulle vilja. Fascinerad över örternas användningsområde, bl a inom medicin förr.
  Wow, Lego på Hallwylska, gillar både Lego och Hallwylska. Får se om jag kommer till Stockholm mer i sommar.
  Ser dock inte fram emot myggen, usch.
  Ha det bra!

  1. Tack Lena. Du verkar kuska och fara hela tiden numera. Men som reseledare har du ju vanan inne! Nej myyg kan vi vara utan.
   Ha det bra du med!

Kommentera