På gång just nu – den 3 september 2021

Kolla dina svampkunskaper


Ett trevligt quiz om svampar där man förutom att testa om man känner igen svampen får svar direkt, beskrivning och värdefulla upplysningar. Klicka på bilden.

Dags att plocka undan sommaren


SMHI lovar en fin september, men det börjar ändå snart bli dags att lägga undan kläder, skor och annat som hör sommaren till på vinterförvaring i förråd, källare mm. Bra med genomskinliga plastsäckar. Man ser direkt vad de innehåller när man skall ta fram dem igen. Även vid grovsopsortering mm kan det ju vara bra att ha koll på innehållet.

Kerstin Ekmans nya bok Jaga varg

Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet…

Den är så bra att man glömmer att det är litteratur

skriver Ulrika Knutson på Sveriges Radio.

Nya hemmaprojekt på gång

Väggskydd
utmed sängen eller i stället för sänggavel. Kom över snygga syntetsammetsöverkast jättebilligt på rea i somras. Det var så billiga att jag köpte ett extra att göra ett väggskydd av. De skall fästas på en skena med kardborreband. Återkommer med utförlig beskrivning – förstås!.

Nya köksgardiner
med fräscht blårutigt tyg. Tyget är genomvävt (eller dubbelvävt kanske det heter) så det kommer att se likadant utifrån.

Utan uppkoppling


Helt plötsligt en dag försvann all digital uppkoppling för oss: internet, wifi, TV, till och med IP adressen.
Efter att ha lyckats forcera Telias support med 3-4 spärrar med automatsvar och lika många förhör om vad vi kunde ha tänkas gjort och vad vi skulle göra för att testa fick vi till slut hem (efter ett par dagar) en tekniker. Samma förhör igen.

Sanningen är att vi hade absolut inte gjort någonting utöver det vanliga. Allt var helt dött.

Teknikern kontaktade sin support på högre instans. Fortfarande förstod ingen någonting. Till slut skulle den högste supporten göra om hela vår uppkoppling från scratch. Just då hände något stort fel på Telia som berörde många abonnenter (i alla fall i Stockholmsområdet). När detta småningom var löst fungerade allt hos oss igen.

Naturligtvis skyllde och trodde man att det berodde på detta tillfälliga fel. Vi hade dock varit utan internet och TV mm i sex dagar!!!

Vi lär aldrig få någon förklaring. Det känns i alla fall skönt att få berätta om det.

Lärde mig att om man klickar bort wifi på mobilen i detta läge kan man få kontakt med världen med surf, mobil och mail. Kanske något de flesta känner till , men vi gjorde inte det. Det är någon pott man utnyttjar därute i etern.

Man klagar lätt på dåliga program på TV, men att vara utan vill man inte. Vi la pussel, läste böcker, lyssnade på radio och poddar, tog kvällspromenader, bakade sockerkaka, städade skrivbordet, tvättade på kvällstid, broderade. Ja det var mycket som blev gjort dessa kvällar.

Skor

Ju äldre jag blir desto viktigare är det med bra skor. Nya höstskor inköpta. Supersköna!

Kanadagås till middag – kan de’ va’ nå’t???

By Karrackoo – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64199

Kanadagås på råraka. Klicka på bilden för utförligt recept.


27 thoughts on “På gång just nu – den 3 september 2021

 1. Ja det är skrämmande vad beroende man har blivit av Internet! Jag brukade klaga på ungdomar som blev hysteriska om de inte hade tillgång till nätet några timmar men nu är jag nog värre än någon av dem!!! Funkar det inte som det ska så blir stirrig! Vad händer nu som jag inte får veta något om? Man tror att man går miste om en massa viktiga saker som man aldrig ens hade reflekterat över på den tiden när ingen hade Internet och det bara fanns en kanal på TV! Tänk vad snabbt man vänjer sig vid allt det nya och inte kan/vill vara utan det. Nuförtiden så vet jag inte ens hur man skulle göra för att betala räkningarna om nätet la av!
  Får önska dig en fin helg och sköt om dig!

   1. Anonym

    Jag har länge funderat på väggskydd/ sänggavel men inte kommit till skott. Ser fram emot inspiration !
    Håller med om att skor är viktiga. Ju äldre jag blivit – desto mer kräsen om att skorna skall vara bekväma, lätta, inte klämma på halluxknölen och helst vara lite moderna i färg och snitt.
    Visst är det skrämmande med ofrivillig kontakt med internet-världen. Tråkigt dessutom att ni inte får(fått) ordentligt svar på orsaken. /Majvor

   2. Har hittat snygga väggskenor med kardborreband. Man fäster dubbel”häftat” kardborreband på tyget och på skenan – hur enkelt som helst. Skenorna fästs dickt intill väggen. Återkommer som sagt med bilder.
    Skor köper jag numera på Min fot som har sköna och BREDA dojor.
    Inte bara att man inte får någon förklaring till internet och TV-felet man får ju ingen ersättning heller. Bråka med Telia orkar man bara inte.
    Hoppas du har det bra! /Eva

 2. Rolig svampkviss – men jag vågade inte svara, ville inte göra bort mig. Min hjärna är full med namn på svampar men det är en konst att fästa dem på rätt svamp.

  Det där blårutiga tyget påminner om de gardiner som vi har i gästrummet på torpet. De lämnades kvar av säljarna och jag såg ingen anledning att byta dem. Klassiskt funkar alltid.

  Kerstin Ekmans nya ska jag definitivt lyssna på – eller kanske till och med läsa, börjar tröttna på att bara lyssna men måste få ordning på synen först.

  Och så Teliastrulet. Suck. Det är så tröttsamt och frustrerande när sånt händer, förstår att du behövde skriva av dig. Jag gjorde ju ett helt inlägg om det förra sommaren. Skönt att ni har nätet igång igen.
  Trevlig helg!

  1. Angående Ekmans bok så är stilgraden något större (än i pockets i alla fall) och på bara 150 sidor så förhoppningsvis kan du kanske läsa den.
   Javisst är det rutiga tyget ganska klassiskt.
   Quizzet är bra om man vill lära sig fler sorter tänkte jag, men känna igen svampar gör man bäst i skogen förstås tillsammans med en expert.

   1. Det var märkligt. Undrar om andra också har det. Måste försöka kolla upp detta. Nu fungerade det tydligen i alla fall.
    Trevlig lördagkväll! Vi har sol och klar himmel nu.

 3. Jag kollar inte mina svampkunskaper, de är obefintliga, ha…ha…
  Boken har genast hamnat på min att-läsa-lista.
  Internet, ja…… Det är fruktansvärt hur beroende vi har blivit av det. När någon trycker på knappen och allt försvinner är vi mer än illa ute. På alla möjliga plan.
  Ha en trevlig helg!

  1. Boken kan jag verkligen rekommendera.
   Ja numera klarar man sig absolut inte utan internet. Otäckt så sårbart det blivit.
   Det är inget som sänker livskvalitén om man inte kan känna igen 30 svampar!!!

 4. Gjorde svamptestet (såklart) och kan vara glad för att jag inte plockar svamp… Men konstigt nog hade jag ändå 12 (av 30) rätt. Otippat, och jag tror att jag kan tacka “svampläraren” Anki för det;-)
  6 dagar utan kontakt med omvärlden – OMG! Gissar att ni inte ens får ersättning för avbrottet. Vi har olika leverantörer för typ tv, telefon och bredband, och som tur är har de aldrig pajat samtidigt…
  Inte visste jag att man kan röka kanadagäss och “vanliga” gäss för den delen. Kan faktiskt inte minnas när jag åt nåt rökt senast. Måste ha varit rökt sik, men det är ett tag sedan.

  1. Då är du ju riktigt haj på svampar om du kunde 12 av 30. Anki kommenterar att det var lätt som en plätt, vilket inte förvånar oss som känner till hennes svampkunskaper.
   Internetlöst var 6 dagar olika alla andra dagar. Man kände sig som man levde på 1800-talet utan el. Lattjo att ni har olika leverantörer på allt. Alltid en fördel att allt inte kan paja samtidigt, men man ska aldrig säga aldrig.
   Det där med rökt kanadagås tror jag inte är att rekommendera!

 5. Tekniken är underbar då den fungerar, hoppas den nu gör det fortfarande….
  Gässen på bilden är vitkindade (inte Kanada-), som åtminstone i Finland är fridlysta, dem kan man alltså inte äta här. Kanadagässen däremot går bra att äta även här, de är något större än de vitkindade och ’brunare’ (vitkindades mörka färg ’svartare).
  Själv är jag inte ivrig på att äta gås, för ’fet’ i min smak, men det är nog många som gillar o firar Mårten gås 🐧

  1. Stort tack för den upplysningen. Har nu bytt bilden mot en riktig kanadagås enl Wikipedia. Jag skulle inte heller vilja smaka kanadagås. Verkar vara alldeles för fet.
   Än en gång tack!
   Trevlig helg!

   1. Hos oss på Smultronstället har vi av båda, därav min ’expertis’😉 De ’klottar’ ( läs bajsar) ju ner en hel del, men å andra sidan anser vi att vi måste dela på naturen med djuren. I synnerhet då de har ungar, som de ibland hämtar o mumsa på det klippta gräset, har vi inte hjärta att jaga dem bort (såsom grannen gör). De äter ju bara gräs, så bajset försvinner rätt fort, i synnerhet efter regn o då gården är stor (läs: mycket jobb😏) kan vi hålla oss på andra delar av den då de visiterar oss ibland. Roligt också att observera dem från glasverandan😊
    Du har alltid intressanta inlägg, som jag läser gärna och tänkte nu påpeka då jag antog att du inte märkt😏
    Ha även du en trevlig helg!🙋‍♀️

 6. Kul med svampquis – lätt som en plätt 🙂
  Nästan läskigt så beroende man är av att ha kontakt med yttervärlden via internet – och så ställd man blir när inget funkar. Vårt moderna samhälle är verkligen sårbart!

  1. Tänkte på dig när jag la in svampquizzet: det här klarar Anki hur lätt som helst. Undrar hur många svampsorter du känner igen? Det vet du nog inte själv.
   Ja tekniken är jättebra när den fungerar, men man blir helt ställd när den inte gör det.

 7. Kul med svampquiset. Jag gjorde det och lyckades få 26 rätt av 30 🙂 Skorna ser verkligen sköna ut! Det är så viktigt med bra skor på äldre dagar.

 8. Oj, vad mycket spännande i ditt inlägg denna gång! Boken har jag sneglat på, ska nog snegla lite mer. Quizet bävar jag för. 🙂 Håller helt med om skor. 👍 Och om Telia. De står inte högt i kurs hos oss heller. Verkar dock vara liknande med de flesta leverantörer – de skyller ifrån sig. 😣
  Jag brottas f ö just nu med en jobbdator som påstår att mitt hemnätverk saknar internet, vilket det inte gör, men den är svårövertalad. Kräver omstart och urbockning av wifi – jag fick också lära mig det knepet, känn dig inte dum för jag visste inte heller – flera gånger om dagen samt en stor portion tålamod. Det gör det ju inte lättare att jobba hemifrån. … 😂

Kommentera