Rena fönster på gammaldags sätt

Så står man inför det tristaste av alla städprojekt – fönstertvätt.

När batteridrivna fönstertvättare kom ut på marknaden var jag snabb att skaffa en. Vill ha det sagt så ni förstår att jag använt en och vet vad jag talar om. Kanhända har de utvecklats sedan dess, men jag inser inte eventuella fördelar med den.

Nu finns också robotar som tvättar fönster. De tvivlar jag ännu mer på. Att få fönster rena är ingen konst. Det svåra är att få dem flamfria.

Följande kan inte batteridrivna fönstertvättare eller robotar utföra:

 • Nedmontering av gardiner, gardintvätt, uppmontering av gardiner
 • Plocka undan allt som står i fönstren
 • Rengöra alla ytor runt fönstren + ev fönsterbleck
 • Öppna mellanfönster
 • Torka upp på golvet framför fönstren efter tvätt

Förbereda

Desto mer man förberett fönstertvätten desto smidigare och “roligare” blir den att genomföra.

Tvättar aldrig fönster i solsken. Solen är obarmhärtig mot flammighet mm.

Gardiner läggs i tvättmaskin. Gardinerna kan i de flesta fall hängas upp lätt fuktiga så att veck och skrynkler hänger ut sig. Finare gardiner som inte kan vattentvättas dammsugs med det lilla munstycket och med svag styrka eller skickas på kemtvätt.

Verktyg som man kan öppna ev mellanfönster med.

Stege eller pall.

Fönsterskrapa med inte allt för slitna blad – helst oanvända. Bladen lär gå att vända och använda på andra sidan. Jag har aldrig lyckts med det. Gummit lär hålla längre om man förvarar skrapan i en plastpåse.

Hinkar e d
Tre små läthanterliga hinkar
eller dylikt.

Hink 1 fylls med 4 – 5 droppar diskmedel och ljummet vatten. För mycket diskmedel gör att löddret blir svårt att torka bort. Använd en särskild svamp för detta. Fönsterputsmedel lämnar en hinna på glaset.

Hink 2 fylls med vatten och en ren svamp.

Hink 3 fylls också med vatten och ca 1 dl 24%-ig ättika. Ytterligare en svamp. Syran i ättikan gör att fettet i diskmedlet försvinner samt att det torkar fortare så att inte det blir märken efter vattnet som rinner ner.

Många tipsar om att man också kan blanda vatten, diskmedel och ättika i en sprayflaska. Jag tycker resultatet blir bättre med trehinkar-alternativet.

Dukar och trasor

 • Frottehandduk som suger upp att torka skrapan med efter varje drag.
 • Trasa med starkare rengöringsmedel för ytterkanter och bleck.
 • Fuktig trasa eller duk med svagare rengöringsmed på snickerier e d.
 • Fin trasa som inte luddar. Microfiberduk för fönster fungerar utmärkt.

Glöm det gamla knepet med tidningspapper. Tidningspapper – fram allt trycksvärtan – är inte av samma kvalité som förr.

Skydda golvet om det behövs.

Genomföra

Persienner
Börjar med att rengöra persienner. Om de inte är svårt nersmutsade är en swiffervippa utmärkt. En fransk dammvippa går också bra. Vinkla persiennerna upp resp ner för bästa resultat.

I vilken ordning man tar fönstren har ingen avgörande betydelse. Jag brukar börja med yttersidan, eftersom den är smutsigast. Därefter tar jag insidan. Sedan delar jag fönstret för att kunna ta mellanfönster.

1. Torka med trasa med starkt rengöringsmedel runt om på kanterna och fönsterblecket.

2. Rengör fönstret med diskmedelsvattnet. Var generös och låt vattnet rinna ner över fönstret. Somliga rekommenderar varmt vatten, men det räcker med att det är fingerljummet.

3. Skölj därefter fönstret med vatten. Använd vattensvampen. Detta för att avlägsna allt diskmedel.

4, Så till ättiksvattnet. Ättikan gör att vattnet torkar fortare så det gäller att vara snabb. Det måste dock till en viss mängd vatten för att det ska gå bra att dra med skrapan.

5. Dra uppifrån och ner. Var beredd att torka upp vatten som rinner ner över kanten. Tryck skrapan mot rutan så atthela gummilisten tar mot rutan. Dra skrapan rakt nedåt och i omlott. Dra inte fler drag än nödvändigt. Avsluta med att dra horisontellt längst ner.

6. Torka snabbt med en torr frottéduk runt alla kanter.

De ränder som blivit av skrapan (för sådana blir det) daskas bort med microfiberduken. Börja inte gnugga för det blir aldrig bra.

Byt vattnet vid behov.

Syna glaset från alla håll och kolla efter hinnor, ränder och flammor.

Stäng inte mellanfönster innan det är torrt för att undvika kondens. Lägg ev lite hushållspapper emellan tills det är torrt.

Sätt upp eventuella gardiner.

Njut av tillfredsställelsen av rena fönster. Så länge det varar …

18 thoughts on “Rena fönster på gammaldags sätt

 1. Måste erkänna att fönstertvätt är det tråkigaste som finns när det kommer till hushållsarbete, det är allt runt ikring fönstertvätten som är trist, plocka bort och återställa mm. Fönstertvätten i sig är ganska kul.

 2. Jag har faktiskt nyligen gjort det du beskriver, ja minus gardinerna förstås, men fönsterblecken och golven och allt röjande för att komma åt. Man bygger i kvarteret, spränger och det virvlar brunt stoft så arbetet är snart ogjort. Men veckorna efter tvätten har varit sköna och det går fortfarande att se ut utan motstånd.

  1. Byggen och sprängningar solkar ner fönster väldigt. Men visst är det härligt när man tvättat fönstren. Men som sagt så länge det varar ….

 3. Det var en härligt uttömmande redogörelse för fönstertvätt. Ättika i vattnet har jag aldrig provat men ska bli. Förutom att du rekommenderar detta har jag läst om detta på ättiksflaskan. Fönsterputsning är ganska jobbigt så jag delar ofta upp det på flera dagar. Särskilt fönster med lös innerbåge och spröjsar tar sin tid att genomföra och samtidigt ska solskenet pareras 🙂

  1. Tack för det. Lite nördigt kanske. Men det är en konst att få fönstren inte bara rena utan blanka också. Det låter jobbigt med spröjsen och lös innerbåge. Men jag tror du har mycket vackra gamla fönster som renoverar allt själv.

 4. Hahaha! Aldrig trodde jag att fönstertvätt kunde skildras så humoristiskt! 🙂 Särskilt punktlistan med vad en robot/batteridriven tvättare aldrig kan lösa. Så sant!
  Sen vi flyttade till hus har jag begåvats med moderna fönster som inte kan öppnas så det blir bara in- och utsida. Å andra sidan orkar jag aldrig ta bort spröjsen på utsidan utan torkar runt om dem vilket går oväntat bra. Du förfasas säkert. Men jag tänker att det i alla fall blir renare än innan. 🙂 Och sen jag började köra tvättningen med microfiberduk i vatten med någon droppe diskmedel som enda rengöring har jag aldrig problem med flammiga fönster.

  1. Är lite av nörd när det gäller just fönster! Men du – våt microfiberduk med några droppar diskmedel måste jag pröva. Då behöver man ju inte heller skraporna, som kan vara ganska trixiga att hantera.

   1. Härligt att vara en fönsterputsnörd! 🙂
    Så har svärmor tvättat fönster, med microtrasa men utan skrapa, med bra resultat. Själv har jag dock inte lyckats så bra med det. Så jag kör en hink med ljummet vatten, 1-3 droppar diskmedel (aldrig Yes) och dränker trasan i det. Tvättar fönstret två varv, med sköljning av trasan emellan i hinken, och kör sen skrapan. Funkar perfekt. 👍

 5. Det står högst upp på min att-göra-lista. Hyresvärden sköter inte tackrännorna som gör att jag har ett vattenfall utanför två fönster när det regnar. Gardinerna skriker också efter en tvätt.
  Så tack för påminnelsen och alla goda råd. Ha en trevlig vecka!

  1. Hyresvärden borde bekosta er fönstertvätt tycker jag. Det är inte roligt att tvätta fönster. Man drar sig för det i det längsta. När det väl är gjort känner man sig väldigt nöjd och allt känns så rent och fräscht.

 6. Visst kan jag njuta av nyputsade fönster, men jag föredrar att låta experterna ta hand om det “jobbet”. Med ROT-avdraget kostar det så gott som ingenting… om jag räknar min pensionärstid som arbetstid alltså;-)

 7. Jag har inte tvättat mina fönster själv på flera år. Jag anlitar en firma som gör ett jättebra jobb och eftersom mina fönster öppnas utåt så blir det inget dräll invändigt. Tycker det är skönt att slippa göra jobbet själv. Gardinerna byter jag inte varje gång utan ” dammar” av dem istället de gånger jag inte byter. Med rutavdraget kostar det mig under 500 kr för alla mina ( stora tunga ) fönster både in och utsida och emellan. Det tycker jag att det är värt!
  Men tack för dina tips för de kan komma till användning när speglarna ska tvättas och det gör man ju desto oftare.
  Ha en jättefin kväll!

  1. Måste säga att det var väldigt billigt. Här är det betydligt dyrare att få fönstren tvättade. Låter bra med fönster som går utåt också.

Kommentera