På gång just nu – den 18 september 2021

Det börjar bli hög tid att ta fram höstkläderna.


Ett globalt nätverk som spanar efter universums barndom

På onsdag den 22 september infaller höstdagjämningen då jorden passerar en speciell punkt i sin bana då solen står rakt över ekvatorn, och dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden.

I senaste Forskning & Framsteg kan man läsa om hur

ett globalt nätverk av antenner spanar efter universums barndom. Genom att koppla samman teleskop från hela världen kan astronomer se allt mindre och avlägsnare objekt. Forskare siktar mot att se tillbaka till tiden då de första stjärnorna tändes.


Dags att bädda in utemöblerna

Även om det kan bli en fin brittsommar i början av oktober behöver trädgårdsmöblerna skyddas redan nu mot regn och dagg.


Älskade potatis

Nu är sommarpotatisen mogen och som godast. Min favorit just nu är den mjöliga King Edward.

Den kommer från Storbritannien och har odlats i Sverige sedan början av 1900-talet. King Edward har ett vitt skal med rosa färgskiftningar vilket gör den lätt att känna igen. Den har ett krämfärgat, nästan vitt, kött och en mycket god smak. Då sorten lätt kokar sönder bör man koka den försiktigt om man vill servera hela potatisar.

Den passar att ha som kokt, att göra mos av, till gratänger, potatisplättar och bakpotatis.

2020 valdes faktiskt potatis till årets livsmedel av svenskarna.

Hebes hemsida om potatis kan man lära sig det mesta om potatis.

Scrolla ner till alla olika potatissorter och lär hur de ser ut, vad de passar till hur de skall tillredas och vilka egenskaper de har.

Vilken är din favoritpotatis och rätt?

Rhododendron

Vad glad man blir när man letat efter en liten rhododendron att ha i kruka och hittar en för endast 99:90 på Lidl. En lite större variant kostar annars upp till 400 kr i handelsträdgårdarna.


Jean-Paul Belmondo
En älskad fransk ungdomsidol avled i början av september. Se några fler foton på honom i olika roller här.

På youtube finns en film från begravningen. Mycket känslosamt när fransmännen och presidenten med maka tar farväl.
You tube Hommage national à Jean-Paul Belmondo. Den är ca 50 min lång, men mycket sevärd.

Bra att veta om äggs hållbarhet

Om ni undrar varför ägg håller längre om man förvarar dem med trubbiga änden uppåt kan jag berätta att det beror på att:

ägg har en luftblåsa, som alltid sitter i den trubbiga änden. Om den trubbiga änden då är vänd uppåt, och den spetsiga änden nedåt, så kommer luftblåsan förhindra att gulan kommer i kontakt med skalet när ägget blir äldre. Vilket i sin tur gör att äggen håller längre.

För att förlänga hållbarheten skall man också låta äggen ligga kvar i kartongen och dessutom i kylskåpet och inte i skafferiet.


Poddprogram

Många intressanta avsnitt finns på P3 poddar.


27 thoughts on “På gång just nu – den 18 september 2021

 1. King Edward tycker jag också är god. Den gillar jag nog bäst. Ibland på ICA så har de något som de kallar för delikatesspotatis, färdigförpackad i påsar. Jag vet inte vad det är för sort men den är också väldigt god. Brukar köpa den ibland.
  På Lidl kan man hitta mycket. I veckan köpte jag en bukett liljor för 30 kr, bara 2 stänglar men med många blommor och knoppar på. De är jättefina och fräscha ännu och knopparna slår ut en efter en. Och det ser ut som en stor bukett 🙂

  1. Ja men visst är King Edward jättegod. Den passar till så mycket. Delikatesspotatisen är också fin.
   Låter vackert med liljorna. Brukar bevaka )via nyhetsbrev) när de har något attraktivt på Lidl. Men just blommor är de tyvärr inte så noga med att specificera.

 2. King Edward odlade vi mycket förr, alla gillade den. Numera äter vi mycket av Amandine och sparrispotatis, de är så goda att dela och grilla i ugn. Det är nog favoritpotatisrätten även för barnbarnen. Men till jul, eftersom ingen utom vi tycker om Janssons, så strimlar vi potatis, ugnslagar den och kallar det för strimmelpotatis. Kokt potatis till skinkan gick inte åt, men strimmelpotatisen har strykande åtgång. Men bakad potatis, Hasselbacks, gratäng med täcke av vispad grädde och ett gott mos med smör och lite småbitar av potatis…. mmmm, potatis är gott!

  1. Det vattnas i munnen när jag läser om vad ni brukar göra med potatis. Amandine har jag smakat och uppskattat. Sparrispotatis har jag inte sett eller smakat. Undrar om den smakar sparris eller om den har namnet efter utseendet. Måste kolla. Bakad potatis var det länge sedan vi åt. Tack för tipset! Vispad grädde över gratängen låter himmelskt.

 3. Jag föredrar också mogen potatis och gärna mjölig. Vad kul att du fick tag på en liten rhododendron till din kruka. Det känns verkligen att det är höst nu och det är dags att ställa undan och skydda utemöblerna nu. Lite vemodigt och lite tidigt för den här kylan vi har nu tycker jag.
  Önskar dig en fin kväll och en fin söndag!

  1. Tycker också kylan och hösten kommer lite tidigt, men det kan komma fina dagar i början av oktober, men höst är det oåterkalleligt. Visst är vemodigt även om jag gillar hösten också.
   Visst är det gott med potatis – särskilt mjölig!
   Trevlig söndag!

 4. Kokt potatis eller råstekt är mina favoriter.
  Eftersom jag har tak och väggar på altanen får de stå ett tag tillså hoppas jag på mera sol.
  Så fin rhododendron du hittade nu hoppas jag den blommar till våren.
  Kramar från oss

  1. Rhododendronen har faktiskt ett par knoppar så jag hoppas den blommar till våren om den nu klarar vintern. Man vet aldrig med vädret numera.
   Lyckliga du som har väggar och tak på altanen. Det måste förlänga sommarsäsongen och ge skydd.
   Råstekt potatis var också ett bra tips.
   Hoppas Minton och du får en skön dag. Kram

 5. Viken fin liten rhododendron det är. Förstår att du blev glad när du hittade den till rätt pris dessutom.
  Jag gillar potatis i alla former. Kokt, stekt eller mos. Fast färskpotatis är inte min favorit.
  Trodde alla visste det om äggen men det kanske beror på att jag födde upp rashöns i många år.
  Imorgon börjar jag lyssna på “Löpa varg”.
  Ha en trevlig söndag!

  1. Hur skulle vi klara oss utan potatis kan man undra?! Det skulle naturligtvis gå, men de flesta verkar tycka om den mycket. Håller med om färskpotatisen. Den är överreklamerad..
   Saknar du inte livet med rashönsen? Det måste ha varit kul, men kanske jobbigt.
   Hoppas nu du får fina stunder med “Löpa varg”. Måste kolla vem det är som läser den. Inte Kerstin Ekman själv heller?

   1. Jag saknar hönsen väldigt mycket och äggen förstås. Har varit kassör i Göteborgsortens Rasfjäderfäklubben också i några år. Har jobbat med utställningar och allt annat som en klubb håller på med. Nej, tycker inte att det har varit jobbigt. Min man var med på det och hjälpte till med att sköta djuren och framför allt bygga allt som behövdes.
    Dessutom hade vi Koikarpar, en kanin, ett marsvin, 5 katter och 3 hundar.
    Förstår inte hur vi dessutom orkade att jobba 100% 😀
    Har redan lyssnat 2,5 timmar av “Löpa Varg” och är redan fast. Bara 3 timmar kvar. Det är Lennart Jähkel som läser och han är en av mina favoriter. Han läser också “skymningslandet” på P1. Vad glad jag blev att det var han. Tack för tipset än en gång!

   2. Lennart Jähkel har en underbar röst och är en skicklig uppläsare så det förstår jag är bra.
    Visst förundras man över vad man orkade med förr!? Men det låter väldigt jobbigt med alla djur ni hade och arbetet. Tror ni hade väldigt roligt och var lyckliga med det. I sådana lägen är man stark.
    Som barn hade jag en sommar 4 hönor som jag skötte. Tänker ofta på hur roligt det var. Tyvärr går det inte att ha höns i en liten trädgårdstäppa, men jag skulle gärna vilja.

 6. Visst lär man sig alltid nåt nytt när man kikar in här hos dig – eller nåt jag har missat som Jean-Paul Belmondos död, som jag missat totalt.
  När jag läser texten om universum och stjärnorna kommer jag osökt att tänka på det här:
  https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2021/09/i-natt-kan-ett-nytt-kapitel-i-rymdhistorien-skrivas/. Riktigt coolt tycker jag.
  King Edward använder vi alltid till potatismos.
  Å trots att vi alltid förvarar ägg i kylskåpet så visste jag inte att man ska “lägga” dom med trubbiga sidan uppåt. Det ska jag göra framöver. Tack för tipset:-)

  1. Tack för din kommentar! Du är så generös som kommenterar så ofta. Jag är så dålig på att kommentera blogspotbloggar. Måste skärpa mig. Har kollat på rymdlänken. Verkligen coolt!
   Ha det bra!

 7. Roligt att du förmedlat bilderna och kunskap om så många potatissorter med namn och beskrivningar och inte minst de inspirerande recepten. Bilderna gör att jag ser potatisen med nyare ögon, potatisbilden är annars lite sliten av den hjärtlösa behandlingen knölarna utsätts för
  i våra butiker. Äggens förvaring med breda sidan uppåt var något jag aldrig hört förr, Den lilla rhododendronplantan är fin, är det möjligen blomknoppar man redan kan kan ana. Hoppas den och alla dina vintergröna får en måttligt kall vinter.

  1. Tack för din trevliga kommentar! Jo det är knoppar på min rhododendron. Spännande att se om de går fram. Men som sagt man vet aldrig hur vintern blir.
   Potatis är verkligen intressant. Man skulle kunna skriva mycket om den. Nu är vi bortskämda med att kunna välja bland en massa sorter. Det var andra tider förr under fattigdom och nödår.

 8. Anonym

  Trevliga tips som alltid! Har också blivit potatisfantast med åren. Väntar med spänning på den rödskaliga Asterix. 🙂
  Och tack för tips om att täcka trädgårdsmöblerna. Jag har din blogg som riktmärke när det är dags att göra vad, som att ställa in trädgårdskrukor, täcka möbler osv… 😂👍.

  1. Hej Gunilla, Ja just det Asterix-potatisen har jag glömt. Den är också jättegod. Ingen risk att glömma täcka utemöblerna nu när det blivit sådan höst redan. Hoppades på en fin brittsommar, men det verkar inte bli någon som det ser ut just nu.

 9. Majvor

  Ja, nu bär det av mot mörkare tider igen. Brukar gå så fort efter denna dag (höstdagjämningen). Nästa månad kommer även detta med att flytta tillbaka klockan en timme igen . Inte kul. Bara jobbigt. Spelar ingen roll att man är pensionär och egentligen kan ta det med ro. Hoppas EU snart kan bestämma sig för att sluta med dessa justeringar av tiden. Helst ska de bestämma för hela EU och inte låta länderna själva bestämma om det skall vara normal- eller sommartid. Tänk så stökigt för resenärer som reser genom Europa om det är olika tider. Det gäller att var på alerten om man åker tåg genom flera länder och skall passa tider.

  Det känns alltid så vemodigt att plocka in trädgårdsmöblerna ( de som får plats vill säga) eller att baka in dem i skydd. Jag brukar dra ut på det, men i år passade jag på när det varit soligt några dagar och möblerna var torra.

  Nu väntar jag på att sommarblomstren ger upp och att inköpta frosttåliga växter får byta plats med dem.

  Va’ kul att du hittade en kruk-rhododendron. Lycka till med den.

  //majvor

  1. Ja det ligger verkligen vemod i luften nu när trädgårdsmöblerna ställs eller packas in. Nu följet en kort tid och sedan brakar julförberedelserna loss. I år blir det väl värre än nånsin då många vill ta igen förra julens coronaisolering.
   Detta med sommar- och vintertid är ett gissel. Så jobbigt!
   Ha det bra!

 10. Tittade in hos dig för ett par dagar sedan men hann inte läsa då. Du skriver så mycket intressant så jag vill. ha tid på mig 🙂

  Höstdagjämningen är passerad och det var en fin dag. Idag däremot faller regnet. Har läst om teleskopen som kopplas samman. Känns häftigt, rymden och universum har alltid fascinerat mig. Hade en gång ett paraply där stjärnhimlen var målad på insidan. Om man riktade in det rätt så fick man svar på vad många av stjärntecknen heter.

  Potatis, denna underbara knöl. Och visst är King Edward en mjölig härlig potatis som man inte tröttnar på. Själva odlar vi den röda kärlekspotatisen Cherie. Det roliga med den är att varje år hittar man några potatisar som vuxit ihop och bildar ett rött hjärta. God är den också och ljuvlig att dela och baka i ugn med salt, lite Cayenne, olivolja och rosmarin.

  Ägg är gott och precis så förvarar jag dom. Och grattis till att hittat en så fin liten rhododendron på Lidl. Varje år läser jag om folk som gör blomster/växt -fynd just på Lidl.

  En fortsatt fin september till dig!

  1. Tack så mycket för din trevliga och välskrivna kommentar. Det är så roligt att hålla på med bloggen (som ju tar alldeles för mycket tid!) när man får sådan feedback.
   Kul att du gillade inlägget om rymden och universum. Jag är också så fascinerad av det ämnet.
   Gulligt med Cheriepotatisen som gör några hjärtan varje år. Låter jättegott att baka den i ugn med salt, cayenne, olivolja och rosmarin. Måste jag testa.
   Min lilla rhododendron har etablerat sig bra och ser ut att trivas.
   Hoppas du också får en fortsatt fin september. Idag regnar det hela tiden här och himlen är jämngrå. Det är faktiskt riktigt mysigt! Höstmys!

Kommentera