Älskade apelsin

Innehåll

Till frukost varje morgon under vinterhalvåret äter jag en apelsin. Förutom att det är väldigt gott får jag i mig dagsbehovet av C-vitamin. När apelsinsäsongen är över blir det köpt juice i stället. Jag föredrar dock att äta apelsinen. Juicen blir aldrig detsamma som den äkta varan.

Ungefär till mitten av mars finns de underbart aromatiska sicilianska blodapelsinerna i butikerna. Apelsinsorter och deras olika säsonger varierar ganska mycket.

By Ellen Levy Finch (Elf) – Own work, CC BY-SA 3.0

Apelsinerna delas in i undergrupperna blonda apelsiner, navelapelsiner och blodapelsiner. De som kommer hit först av alla på hösten är ju de spanska blonda apelsinerna. Navelapelsinen är den första på marknaden. Efter den kommer Salustiana följt av Valenciasorterna. Från december börjar blodapelsinerna komma: Moro, följt av Tarocco och Sanguinello.

BLONDA Apelsiner (vanlig apelsin)

Cadenera, Delta Seedless, Newhall, Salustiana, Shamouti (Jaffa), Valencia, Sanguinello.


Till Sverige kommer de spanska apelsinerna först. Säsong från oktober till januari. Skalet och fruktköttet är gulorange.

Namnet navelapelsin kommer av en utbuktande navel av pyttesmå klyftor. De brukar vara ganska stora, lättskalade och kärnfria. Mycket söt smak. Inte lika saftiga som de blonda.

Juicen av denna apelsin blir snabbt besk i smaken. Sorten Washington är den mest kända.

Salustianas. Den goda smaken och aromen kommer av den höga syranivån och höga sockerhalten. Skalet är tunt och smaken söt och saftig. Salustianas är nästan kärnfri.

Den bästa apelsinen att göra juice av.

BLODAPELSIN (RÖDA)


I januari och februari är det högsäsong för de italienska blodapelsinerna. Anses vara världens finaste apelsiner. De har en perfekt balans mellan surhet och sötma.

Blodapelsinen odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien utmed Etnas sluttningar. Klimatet utsätter frukten för stora temperatur skillnader mellan dag och natt, där ett ämne (antocyanin) skyddar frukten och som också ger den sin röda färg. Detta och den bördiga jorden och rätt mängd med sol och värme gör den speciella och utsökta smaken. (Antocyanin är ett pigment som även färgar granatäpplena röda.)

Det finns ett flertal sorter där Gyllene Korset är en klassiker.

Moro

Säsong: december till februari. Moro har intensivt rött skal och kött. Den är liten och rund. Är saftig, söt och smakrik. Har starkare och något distinktare smak och arom än andra. Något kärvare än taroccons.

Tarocco

Säsong januari till mars. Den sötaste och mest smakfulla av blodapelsinerna. Fin balans mellan sötma och syra.
Har inte fullt så rött kött som moron. Den har tunt skal och få kärnor. Fruktköttet är mycket sött och saftigt. Den lär ha den högsta C-vitaminhalten av all världens apelsiner. Formen är rund, ofta med en karakteristisk topp i stjälkändan. Tarocco Rosso är en variant som ärännu rödare.  

Sanguina

Sanguina är en medelstor, rund eller oval blodapelsin. Skalet har små röda fläckar och fruktköttet är blodrött. Den är söt och smakrik.

Sanguinello

Säsong: februari till april. Den vanligaste av blodapelsinerna. Skalet är lätt rödaktigt. Blodröda strimlor i köttet. Ett sött och mycket gott kött. Har få kärnor. Är rundare än de övriga blodapelsinerna.

Falska röda apelsiner

Det finns även sk falska röda apelsiner såsom t.ex. Cara Cara, Pink Navel och Vaniglia Sanguino. Des får sin röda färg av färgämnet lykopen, (samma som hos t.ex. tomater), istället för antocyanin.

URSPRUNG och ODLING

Apelsinen är världens näst mest odlade frukt efter banan. Idag är Brasilien och USA bland de största producenterna.

Den söta apelsinen (motsats till pomerans – sur apelsin) har sitt ursprung i en region som omfattar södra Kina, nordöstra Indien och Myanmar.

Det allra första omnämnandet av den söta apelsinen är i kinesisk litteratur 314 f.Kr. Den söta apelsinen var okänd i Europa fram till ca 1500-talet, då portugiser och senare italienska köpmän tog med sig apelsinträd till Medelhavsområdet. Först som prydnadsträd. Snart började man också äta frukterna.

För att skydda dem mot frost började man bygga speciella växthus (orangerier).

TRÄDET

Apelsinen är en sortgrupp inom storcitrus. En hybrid mellan pompelmus och småcitrus.

Apelsinträdet odlas på många håll i världen, men alltid i ett tropiskt eller subtropiskt klimat, dvs medelhavsklimat med mycket sol, värme och mycket vatten. Temperaturskillnaden mellan sommar och vinter och mellan dag och natt är viktig för smak och färg. Det är ett städsegrönt träd som blommar med ljuvligt väldoftande kritvita blommor.

Apelsinträdet kan producera frukt året om. De kan alltså ha knoppar, blommor och mogen frukt samtidigt på trädets grenar.

Några sorter t ex från Sydafrika och Brasilien som skördas tidigt på säsongen är gröna. Frukterna manipuleras då och får den typiska orangea färgen. Processen kallas degreening och gör även att hållbarheten blir sämre.

Ekologiska och kravmärkta apelsiner får sprayas med vissa godkända bekämpningsmedel, men inte med antimögelmedel. De får dock vaxas. Hållbarheten blir därmed något kortare.

DOFTEN

Ur apelsinskal utvinns eteriska oljor som används framför allt till parfym. Oljorna från apelsinblomman lär ha använts under antiken som medicin för att bota ångest och sömnlöshet.

NAMNET

Det latinska namnet är Citrus sinensis. I Sverige kom man i kontakt med frukten via holländare och tyskar. Så uppkom namnet Apfelsine – äpple från Kina.

Den äldsta kända benämningen på apelsinträd stammar från Indien och är på sanskrit: naranga=väldoftande. Från denna term uppstod persiskans och arabiskans narang resp naranj. På provencalska blev detta auranja och på gammalfranska orenge.

Spanskan använder fortfarande naranja för apelsin.

Eftersom det sannolikt var portugiserna som tog apelsinerna till Europa kallas den på vissa ställen för portokall eller liknande. I bl a albanskan, grekiskan och turkiskan samt i neapolitanskan kan man ännu höra detta uttryck.

På italienska heter apelsin arancia.

SMAKEN

Smaker som passar tillsammans med apelsin är t ex choklad, ingefära, fänkål, salvia, kanel. Basilika och blodapelsin gör sig bra ihop.

r kan man läsa mer om smaker apelsinen passar till.

Valencia, Valencia lateDen mest odlade apelsinen och vanligaste i juiceproduktionen. Det finns flera sorter. V. late kommer sist på säsongen. Valencia står för mer än 50 procent av juiceproduktionen. Valencia late är den vanligaste i butikerna. Den är tunnskalig, nästan kärnfri och mycket saftig med bra sötma.

43 thoughts on “Älskade apelsin

 1. Blodapelsinerna är jättegoda och är min favorit också. Jag har en liten planta av en Blodapelsin som jag satte en kärna av. De gror ganska lätt men att få frukt på dem, det är nog lite svårare. Men kul ändå att ha en liten planta 🙂

  1. Hade också en planta en gång. Citon tror jag det var. Men det var svårt att få den att må bra. Till det krävs nog ett orangeri😏Intressant att du satte en blodapelsinkärna.

 2. Oj så trevlig information om apelsiner. Blodapelsin är en favorit men alla sorter gillas. Det är den bästa frukten för en diabetiker så jag äter en del.
  Kram Anki o Minton

 3. Nu blev jag aningen förvånad. Trodde aldrig att alla dina läsare gillar blodapelsiner. Sorry, det gör inte jag. Gillar varken utseendet eller smaken. Jag föredrar navelapelsiner, men där ska man vara försiktig, då det kan vara snustorra och smaklösa. Någon lärde mig att man ska rulla apelsinen mellan händerna. Är den lagom mjuk så är den okej. Är den hård är den torr.

  Jag dricker nog Brämhults året om. Varierar mellan Apelsin och Clementin och hoppas få i mig rätt mängd vitaminer …

 4. Intressant information om apelsiner, synd att de inte trivs på våra breddgrader då även blommorna är vackra🍊🌸 Gillar nog apelsin i mindre bitar, men också grape (på hösten då den är söt), men den halverar jag o äter med sked, så blir det beska ’skinnet’ kvar, har för mig att grape har mest C-vitamin. Har nog inte noterat så många apelsinsorter förut, de som växer på Etna kan nog bli lite ’flamberade’ ibland kanske😉

  1. Tack. Huvudsaken är att man får i sig C-vitamin varje dag, eftersom den inte lagras i kroppen. Ja med tanke på Etnas rök och aska just är nog risken stor!

 5. Så intressant att få veta mer om apelsiner! Blodapelsinerna är mina favoriter … så smakrika och söta på samma gång!
  Jag brukar göra mig ett glas färskpressad apelsinjuice varje morgon under vintern – och så äter jag minst ett apelsin varje dag … min favoritfrukt 🙂
  Härlig läsning och läckra bilder!

  1. Tack så mycket Anki. Javisst är det gott med apelsin och så jättenyttigt. Vilken form (eller format på dataspråk!) man får i sig den spelar ju mindre roll.

 6. Jag är så tacksam för alla fakta du alltid rotar fram, Eva! Jag lärde mig massor jag velat veta om apelsiner men varit för lat för att kolla själv. Din blogg är som ett uppslagsverk med allt praktiskt samlat. TACK! 🙏😊
  Bästa infon? Svårt att välja. Men det får nog bli att jag nu äntligen fattar varför det heter “orangeri”! Så logiskt! 🙂
  Även här inmundigas apelsiner flitigt under vintern, kan tilläggas.

  1. Tack så hemskt mycket Gunilla. Verkligen roligt att höra. Just nu är jag så less på allt. Tackar högre makter jag har bloggen att roa mig med. Jag tycker det är så kul med lite amatörforskning och lära mig saker jag inte kände till tidigare. Visste inte heller att orangeri kom från apelsinen. Självklart egentligen!

 7. Det var mycket som jag inte visste om apelsiner. Jag måste erkänna att jag helt har glömt bort blodapelsiner, dem åt jag ju mycket av förr. Jag har den här vintern mest ätit satsumas och clementiner. Tack för all intressant info Eva!

 8. Oj det var mycket som jag inte visste om en av mina favoritfrukter. Jag älskar apelsiner och under säsongen blir det åtskilliga som slinker ner. Det där med falska blodapelsiner kände jag inte till!
  Tack för som alltid ett intressant inlägg!
  Kram från Annelore

 9. Kul inlägg om apelsiner. Vi har gott om dem överallt i Spanien. De som man hittar på torg och gator är oftast av den sura varianten som man gör marmelad av. Många svenskar har fascinerats över alla apelsiner och tagit sig ett smakprov, inte så lyckat.
  Tyvärr är jag citrusintolerant, så får nöja mig med att njuta av doften.
  Ha det bra!

  1. Tråkigt med intoleransen. De där apelsinerna som växer lite överallt i Spanien på torg mm är ganska sura. Men det blir en jättegod apelsinmarmelad av dem. Ja doften är underbar.
   Du börjar väl längta efter Spanien mycket nu.
   Ha det bra du med. Kramar Eva

 10. Tack för ännu ett trevligt och faktaspäckat inlägg från dig! Vilket jobb du måste ha lagt ner på research kring den goda och nyttiga apelsinen. Bra att du hellre verkar äta apelsinen än dricka den, då får du en mindre snabb och jämnare höjning av blodsockret. 🙂

  1. Jätteintressant att det också är nyttigare att äta apelsinerna med tanke på blodsockerhaltens jämnare höjning.
   Tack för fina ord!

 11. Lotten

  Mycket matnyttigt inlägg! Älskar apelsiner, men helst som frukt. Fascinerande med blodapelsinerna och inte visste jag att man kunde fejka dem också… Ha en bra helg!
  Anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.se

 12. Apelsiner när de är som saftigast är nog favoriten bland frukter. Apelsiner när de är torra tillhör nog de frukter jag helst avstår.
  Fina bilder och trevlig information.

  1. Tack så mycket Stefan! Nä apelsiner bör man äta när det är säsong. Torra apelsiner är tråkiga.
   Ha det bra!

 13. Pingback: Om citron - Seniorvinklat

 14. Pingback: På gång just nu - den 4 december 2023 - Seniorvinklat

 15. Pingback: Hallon - bästa bäret - Seniorvinklat

Kommentera