På gång just nu – den 3 mars 2021

Dagar att notera i mars. Vårdagjämningen. Marie bebådelsedag. Våffeldagen. Dagen för sommartiden.

Vårdagjämningen den 20 mars kl 9.37
Enligt almanackan vårens första dag. Dagen då ljuset vinner över mörkret. I det gamla bondesamhället – när arbetet följde årstiderna – var det när tjälen släppte som vårbruket kunde börja med plöjning, harvning, gödsling och sådd.

Jungfru Maria bebådelsedag den 21 mars
Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag, är en kyrklig högtid som i år infaller den 21 mars. Dagen då jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande. Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan.
(Lady Day på engelska. Le jour de l’annonciation Maria på franska. Maria Verkündigungstag på tyska.)

Våffeldagen den 25 mars
Någon religiös koppling till våffeldagen finns inte. Språkligt sett har ordet vårfrudag (alltså Maria bebådelsedag) ombildats till våffeldag. Våfflor har medeltida anor De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen, som användes för att baka oblater till nattvarden. Förr hade man större tillgång på ägg och mjölk efter vintern och passade därför på att göra våfflor.


Sommartid den 28 mars

Bilden visar tillämpning av sommartid världen över:  
Blått – sommartid används  
Orange – sommartid används inte längre  
Rött – sommartid har aldrig använts

Ebb i Venedig

Vanligtvis brukar vattennivån ligga på runt 50 centimeter i kanalerna. Nu har vattnet sjunkit med 48 centimeter på grund av lågt tidvatten. Gondolerna står nästan på land.

Bokrekommendation
Pam Jenoff – Paris försvunna döttrar

Paris försvunna döttrar är inspirerad av de verkliga hjälteinsatser som utfördes av kvinnor under andra världskriget. Det är en roman om ofattbart mod, systerskap och förmågan att överleva även de värsta tänkbara förhållanden.

Bondepraktikan om mars
– På en torr mars följer vanligen en vacker vår.
– Efter kalla nätter kommer våta dagar eller dagar med snö och köld, som dock inte blir långvariga.
– Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj.
– Dagarna omkring vårdagjämningen är vanligen stormiga.

Flera datum att notera för naturintresserade
Älgar
Den 18 april börjar TV sända den stora älgvandringen i slow TV. Kanske kommer man kunna visa orrspel i år.

Fågelsång
Natten mot lördagen 29 maj. Då sänder Naturmorgon på P1 sin Fågelsångsnatt. Sändningen utgår från en småländsk ekhage söder om Växjö men omfattar också fågelsång från Abisko, Hjälstaviken sydväst om Uppsala samt från en strandäng på sydöstra Öland. Ett antal fågelexperter medverkar under natten men under långa tider sänder programmet endast den oavbrutna fågelsången.

TV-program med engelska pensionärer

På Kunskapskanalen har en serie i fyra delar (Pensionärsäventyr i världen) börjat med ett gäng pensionärer som reser runt och kollar pensionärslivet i andra länder bl a mineralbad i Ryssland, tango i Argentina, morgongympa i Vietnam, Mariachisväng i Mexiko. Bilden visar de medverkande. Mannen längst till vänster är Boris Johnsons far Stanley. Någon som vet vilka de övriga är?

Trädgårdsplanering i mars
I Wexthusets faktabank kan man läsa och lära sig vad som kan göras åt växtligheten ute och inne i Gröna kalendern under mars. Det handlar mycket om beskärning, men även om potatis till midsommar, tomatsådd, omplantering av krukväxter, att väcka pelargoner till liv, sättlök och påskpynt.

Tidig påsk
Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen infaller den 1 april.


21 thoughts on “På gång just nu – den 3 mars 2021

 1. Då har jag fått en massa rolig information som du är så duktig på. Tycker vi kan få normaltid igen så man slipper flytta klockan fram och tillbaka. Har varit i trädgården och funderat på om jag skall göra några förändringar. Idag är det betydligt kyligare men jag väntade ett bakslag.
  Kramar från oss

  1. Ja bakslag lär det bli. Skönt att snön är borta i alla fall. Håller med om normaltid. Det känns lite tidigt att börja i täppan.
   Kramar till er bägge!

 2. Ditt boktips låter spännande, jag gillar att läsa romaner, gärna verklighetsbaserade, om olika motståndsrörelsers arbete under både första och andra världskriget. Kanske får jag bjuda tillbaka med ett eget tips, “Kodnamn Alice” av Kate Quinn, en verklighetsbaserad historia om ett spionnätverk av kvinnliga hemliga agenter som var verksamma under första världskriget i det ockuperade Frankrike. Historien knyts så småningom samman med en annan berättelse från andra världskriget. Lättläst och spännande.
  Trevlig läsning om du känner dig lockad,
  Meggie

 3. Vårdagjämning och våfflor gillar jag! Men om sommartiden tycker jag inte, vilket säkert inte undgått dig vid det här laget. I år skulle det varit sista gången vi behövde stå ut med detta gissel, men icke! De styrande kommer inte överens ens om en sådan enkel sak. Normaltid helt enkelt! Som det varit i tusentals år utan några problem. Förstår inte vad som är så svårt med att fatta det!
  Kram till dig och ha en fin fortsättning på kvällen!

  1. Tack för dina alltid lika trevliga kommentarer. Vi vill absolut ha normaltid. Jag var med när man ändrade tiderna och har faktiskt aldrig riktigt vant mig med dom.
   Kram på dig med och ha en fin torsdag och en trevlig kommande helg!

 4. Maria bebådelsedag har jag aldrig hört talas om. Tycker Våffeldagen låter enklare, mera koncist och mindre allvarligt också;-)
  I år är det ju sista gången som vi byter till sommartid inom EU. Nästa år är det normaltid som gäller, men varje land kan besluta själv om det vi ha sommar- eller vintertid som normaltid. Hoppas Sverige väljer sommartid som normaltid.

  Så otroligt lik Boris är sin pappa. Kopior skulle jag säga, bortsett från kroppshyddan då. Ansiktet och håret är ju så komiskt lika. Serien verkar baseras på nåt som heter Marigold on tour. Ingen aning vad den handlar om. Här kan du läsa mer:

  https://inews.co.uk/culture/television/the-real-marigold-on-tour-cast-line-up-where-filmed-locations-when-bbc-one-time-257814

  De medverkande förutom Boris Jonsons pappa är Sheila Ferguson, Wayne Sleep och Miriam Margoyles. Ingen aning vem personerna är. Men googla namnen.

  Och så kan vi hoppas att vi inte hör åska i mars, för jag vill inte ha snö i maj. Minns dock några valborgsaftnar med snö och en Stockholm Maraton den 4 juni för många år sedan. Då snöade det också…

  1. Tack för länken! Det var M Margoyles namn jag främst var ute efter. Känner så väl igen henne och vet jag sett henne. När man kollar hennes rollista har hon ju medverkat i mängder av filmer och TV-serier. Den där tidningen var f ö spännande att kolla mera i.
   Snö på Valborg har jag varit med om, men inte under Maraton 4/6!!!
   Hoppas man tar sitt förnuft till fånga och bestämmer sig för normaltid nästa år.
   Tror visst du hört talas om Marie bebådelse. Du kommer bara inte ihåg det just nu.

 5. Mycket bra grejer i detta inlägg, tack Eva! Den där gröna kalendern var ju ett toppentips, tycker alltid det är lika svårt när man ska börja med vad i trädgården. Planerar att lägga sättpotatisen på groddning i helgen, ska avhämtas på Blomsterlandet idag.
  Sommartidskartan var ju cool. Att så många har det. Måtte det utrotas snart.
  ÄLSKAR storkkameran. Så coolt! Live! Är väldigt inne på fåglar i år. Påsken kommer faktiskt firas vid Tåkern med fågelskådning.

  1. Blir väldigt avundsjuk på Tåkern i påsk. Så härligt. Ladda kameran rejält!
   Visst är storkkameran fin. Äntligen en kamera som kommer nära.
   Spännande med potatisen. Gröna kalendern är suverän.

 6. Har två tyska bloggvänner som berättar och visar allt om storkens återkomst, hur de mår och vad de har för sig. Väldigt roligt och intressant. Kul med kameran.
  Nu blev jag väldigt sugen på våfflor efter min mammas recept.
  Hoppas att våren är på väg på riktigt och snön håller sig borta. Snart slipper vi att ställa om klockan (om de inte ändrar sig). Har aldrig förstått meningen med det.
  Ha en trevlig helg!

 7. Anonym

  Så trevligt, mycket gott och blandat! Kameror vid fågelbon är fascinerande, fast man skäms litet för tjuvtittandet – konstigt.
  Bebådelsen, fin tavla som min lärare på konsthistoriekursen ägnade en hel kvällslektion på 90 minuter. Mycket kan man få ut av ett motiv om man har kunskaper…
  Men hu så det ser ut i Venedig, undrar om det också luktar litet illa?
  Vi har beställt vår sättpotatis och ska hämta den i morgon. Bra tips med kalendern från Wexthuset – det är mycket som ska fixas på begränsad tid. Och så måste man vara vaken länge den 29 maj och lyssna på fåglar! Vi missade det förra året, nu har jag skrivit in det i kalendern – tack!
  Trevlig helg hälsar
  anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.se

  1. Tack för din trevliga kommentar, Lotten! Kan mycket väl tänka mig att det finns mycket att hämta från den bebådelsetavlan. 90 min föreläsning OJ!
   Luktar troligen pyton i Venedig.
   Spännande med sättpotatis. Visste inte att man måste beställa den. Såg att en annan bloggvän också hade gjort det.
   Lite kul att vara uppe och lyssna på fågelsången. Missade det förra året också då jag var sjuk i coronan.
   Önskar dig och en trevlig senvinter tidigvårhelg!

 8. Paula Merio

  Jag säger som flera andra, ge mig tillbaka normaltiden, jag är totalt ointresserad av sommartid. På sommaren är det sommartid i allafall. Tack för boktips, klämmer in den på min långa lista.
  Här i södra Dalarna ska vi ha vinter till 11 april, det har dom som driver alpina anläggningen här bestämt, hihi. Ja över påsk brukar det märkligt nog alltid gå att åka, oavsett om påsken infaller tidigt eller sent. Men att det är snö i backen behöver inte betyda snö nere i byn. Oavsett väder som vi inte rår över önskar jag dig en trevlig marshelg

  1. Märkligt det där med att det alltid kan vara vinterföre i backarna närhelst påsken infaller. De kanske har maskiner till att fixa det annars.
   Javisst vill vi ha tillbaka normaltiden.
   Trevlig lördag önskar jag dig!

 9. Hittat och laddat ner boken, tack för tipset! Stora delar av världen har tydligen skippat sommartid, hoppas att vi gör det snart också. Gröna kalendern är rolig att titta i, måste så tomatfrön och kruka om vissa växter, men detta med att hantera jord inomhus är så stökbökigt.

  Jag saknar snön. Att bara ha barmark, minusgrader och grått gör mig nedstämd.
  Trevlig helg!

  1. Har förstått att du älskar snön. Kan det möjligen ha att göra med att du kan få så fina foton och kontraster med den!? Jag skojar. Visst är det fint med snö på många sätt, men nu räcker det för i år.
   Stökbökigt var ordet. Hur man än förbereder och organiserar sig för omplantering av krukväxter inomhus blir det nästan nödvändigt med storstädning efteråt.
   Ha en skön helg!

 10. Tack för påminnelsen om de olika datumen i mars. Betyder speciellt mycket för mig som inte har någon svensk almanacka.
  Blev sugen på våfflor, vet inte om jag kan vänta till den riktiga dagen.
  Intressant bok, så många kvinnor som är glömda i historian, trots att de åstadkommit så mycket.
  Känner inte till TV serien och inte de medverkande.
  Trevlig helg!

  1. Jag förstår att du inte har något större behov av en svensk almanacka. Intressant ändå att du inte har någon eftersom du har familj och släkt här i Sverige.
   Ja våfflor kan man verkligen bli sugen på.
   Här har vi fått lite bakslag på våren och det är rejält kallt ute – inte så många grader men blåsten gör att det svider i kinderna. Det blir till att titta på lite engelsk! fotboll under eftermiddagen. Men det blir inte detsamma utan publik.
   Trevlig lördagkväll!

Kommentera