På gång just nu – den 4 december 2023

Polarnatten på gång nu


I veckan som gick sänkte sig solen ned i Trerikesröset. Fram till den 12 januari kommer den att befinna sig under horisonten.

Därefter breder polarnatten ut sig söderut och når Kiruna den 11 december.
Gränsen för polarnattens utbredning går strax norr om norra polcirkeln, vid 67 grader nord.

Den 21 december infaller vintersolståndet, då det långsamt vänder mot ljusare tider igen.

Tromsø i Norge (69 breddgraden), kl. 14 i december.
By Osopolar – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5545764

Ren tvättmaskin är alltid aktuellt


Läs mer här på ett av mina mest välbesökta inlägg!

Kortversion nedan:

Det finns specialmedel för rengöring av tvättmaskin. Det går också hyggligt bra med ättika (ca 3 dl och på 90 grader). Själv kör jag med klorin.

Lika viktigt är att öppna den lilla luckan nedtill för att komma åt filtret och tömma den på illaluktande vatten. Det kan fastna små saker där som behöver rensas bort.

Köpenhamnstripp

Om man har lust på en tur till Danmark är det mycket på gång i underbara Köpenhamn just nu. Förutom en nyöppnad Matisseutställning kan man låta sig lockas av visitcopenhagens instagramkonto där man anger 24 anledningar att besöka byn.

Här är några.


Almanacka


Högaktuellt att skaffa en ny väggalmanacka för nästa år om man brukar ha det. Jag använder kalendern i mobilen, men vill ändå ha en på väggen som ger en bra överblick över månaden.


Blodapelsiner på väg nu

I min ICA-butik fanns för första gången i vinter blodapelsiner från Sicilien. Smaken och konsistensen var visserligen god, men de riktigt fina apelsinerna har inte kommit fram ännu. Mer om apelsinsorter och deras säsonger här.


Viktiga papper att ha koll på


Testamente, äktenskapsförord och samboavtal är ju sådant man bör ha ordnat med. Numera finns det också något som heter Framtidsfullmakt och som är nog så viktigt att ha tagit ställning till.

En framtidsfullmakt ger du som privatperson till någon annan om du på grund av sjukdom, psykisk ohälsa, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte längre kan ta hand om dina ekonomiska och personliga angelägenheter. Den du ger fullmakt till får rätt att företräda dig. Du kan själv bestämma vad fullmakten ska omfatta.

Läs mer om detta på skatteverket.


Pepparkakans dag är på gång just nu


Den 9 december infaller Pepparkakans dag. Jag minns från min barndom att man skulle hålla en pepparkaka i handen och knäcka kakan med den andra. Föll den i tre delar fick man önska sig något tyst för sig själv och då skulle önskningen gå i uppfyllelse.

Två söta pepparkaksbagare. Bild från 1952

17 thoughts on “På gång just nu – den 4 december 2023

 1. Lustigt nog fick jag idag upp följande tips angående tvättmaskinsrengöring på Facebook: Tipset är från tv-programmet Rachael Ray Show.
  Använd en diskmaskinstablett. ”Placera diskmaskinstabletten (använd dem utan plast runt sig) i det fack som du normalt använder för tvättmedel. Starta sedan ett tvättprogram med 60 grader och låt programmet gå tills det är klart.
  Tvättmaskinen kommer att vara fullständigt ren i slutet av programmet. Anledningen till varför du ska lägga tabletten i facket är för att då kan du enkelt torka upp resterna, om den inte hann lösas upp helt, när programmet är slut.”
  Detta skall man göra var tredje månad.
  Huruvida denna metod är bra vet jag inte!
  Renate

 2. I väntan på England-Senegal kommenterar jag hos dig. Nu när du skrev om rengöring av en tvättmaskin, så hoppas jag att HSB har koll på våra maskiner i tvättstugan. Har aldrig tänkt på att den måste remgöras – ooops.
  Jag brukar köra med en bordsalmanacka, men har inte köpt en än. Tack för påminnelsen
  Blodapelsiner gillar jag inte. Däremot älskar jag clementiner och var skitsur ifjol, när Brämhults slutade med Clementinjuice. Finns inte i år heller – grrrrrrr.

  1. Den där orkestern eller vad det är som Senegal-publiken har var kul i början , men nu börjar man tröttna på den. England vann rättvist.
   Frankrike är bäst tycker jag.
   Clementiner är också gott.

 3. Intressant läsning som alltid. minns inlägget om apelsinerna från förra året – ska läsa det igen. Till skillnad från BP, så älskar jag blodapelsiner.
  Framtidsfullmakt verkar intressant … ska nog ta upp det med sönerna.
  Vi har två alldeles nya tvättmaskiner i tvättstugan … undrar om nån tänker på rengöring av dem någon gång 🙂
  Ha en fin ny vecka Eva!

  1. Ja men visst är blodapelsiner läckert. Gott och nyttigt! Jag undrar också hur det är tvättmaskiner i tvättstuga och rengöring.
   Du ska också ha en fin vecka!

 4. Blodapelsiner letade jag efter sist när vi handlade. De fanns inte ännu. Brukar köpa dem, också från Sicilien. De är såå goda! Jag pressar dem och dricker som juice. Är de lite sura, sockrar jag bara lite.

  1. De vi köpte var som sagt inte riktigt bra ännu. men säsongen har ju bara börjat. Jättebra idé att sockra lite om man pressar dem till juice och de är sura.

 5. Ja nu är det mörkt och mörkare blir det innan det vänder.

  Tack för påminnelsen … det är ett tag sedan jag körde rengöring av tvättmaskinen så det är dags.

  När det gäller väggalmanackor så är det ett måste för mig. Visst använder jag mobilen som “huvudkalender” med påminnelser men jag vill ändå ha “riktiga” på väggen.

  Blodapelsiner har jag av någon anledning alltid haft svårt för. Har alltid tyckt dom är sura men har troligen fått tag på fel sorter. För mig är det småcitrus som gäller, oftast är det väl clementiner förmodar jag. Äter flera om dagen den här tiden.

  Så det är pepparkakans dag den 9 december. Den dagen förknippar jag annars med dagen då lutfisken skulle läggas i blöt, Inte för att jag varit med om det men ändå.

  Önskar dig en fin kommande decembervecka!

  1. Det är så sant att den 9 skulle lutfisken läggas i blöt. Min farmor gjorde det minns jag.
   Smaken är tydligen lite olika när det gäller blodapelsiner.
   Visst är det bra med en väggkalender!
   Hoppas du också får en fin vecka!

 6. Många bra tips. Den 9 december brukade mamma lägga lutfisken i blöt. Tycker också om blodapelsiner men har inte sett några ännu. Måste köpa en ny väggalmanack.
  Snöiga hälsningar från oss

 7. Väggalmanackan kan jag inte vara utan. Jag har t.o.m. min Filofax kvar.
  Tvättmaskinen här i huset gör jag alltid ren men jag tar bikarbonat istället. Hade en granne ett tag som gjorde likadant.
  När jag kom till Sverige var det i december och att knäcka pepparkakan var ett av de första svenska saker jag lärde mig. Roligt minne.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Det var roligt att höra om ditt första minne i Sverige av pepparkakan. Filofaxen var det länge sedan jag använde, men jag kan förstå att den fyller ett behov ännu. Väggalmanacka får nog hänga med ett bra tag till.
   Ha en fortsatt bra vecka!

 8. Väggalmanackor är ett måste. Dottern gör en fotoalmanacka på barnbarnen och den är alltid uppskattad. I år har jag även en till, en vacker med bilder på insekter.

  Tack för att du påminner om framtidsfullmakten. I dag är jag, som dottern sa när hon var liten, “otänkbar” i hjärnan, det beror nog på smärtstillarna men är obehagligt.

  Vintermörkret i Kiruna minns jag men det var inget man tänkte på när man bodde där uppe. Men nu tänker jag på gruvarbetarna, de har en lång mörk vinter – men snön ljusar upp.

  Tvättmaskinen tvättar sig själv har jag nog tänkt, haha. Och idag skiner vintersolen.

  1. Låter trevligt med de hemmagjorda almanackorna. Kan tänka mig att den med bilder på insekter är fin.
   Ja det där med framtidsfullmakten skjuter man gärna upp.
   Idag har vi snö som gör det något ljusare. Annars tycker jag det har varit väldigt mulet och mörkt ett bra tag.

   1. Den med skalbaggarna är köpt, en mycket vacker almanacka med illustrationer ur Georg Wolfgang Franz Panzers verk Faunae insectorum Germaniae initia (1796 – 1813). Illustrationerna har Jacop Sturm gjort. Gullers heter firman som gör kalendrarna.

Kommentera